PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 華為mate 8全網版120小時開箱文  

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
註冊 2005-5-28
來自 HK
狀態 離線
華為mate 8全網版120小時開箱文

[Close]
大家好,華為上年推出主打大屏幕,大電量,以及指紋識別為賣點MATE 7,終獲大眾接受.在這樣的大前提下,
終於12月推出了全新的後續作MATE 8.既然是MATE 8号稱用上自家新產品(Kirin 950 CPU ),
再加上前作MATE 7良好實用表現,即使未有行貨,我都忍不住買下......
究竟這款新手機可否繼承MATE 7賣點,是在下使用五日後,可以作出較有用開箱文,有興趣就不妨聽下吧。

外觀
作為MATE 7後續機,MATE 8是外形上難以跳出前作這框框,難言有驚喜之處.鑽石切割,並加上磨沙表面處理,
底部對稱的插口.螺絲.喇叭開孔,大家都見慣見熟,金屬份量以及手握感,保持一貫華為金屬構型特質.

相對於兩個月前推出MATE S,有種令人不解感..前者真系稱得上全金屬構型,有精品感覺.但來到MATE 8身上,
竟然機背採用MATE 7三文治構造半金屬組合設計,直視感上有點顏色違和感.而且摸上手邊位有點刮手之感.
(為何要行倒車,要同MATE S搞差異化,難明!)

與NEXUS 6P合照

屏幕

一如概往 MATE 8依然採用JDI出產1080p IPS屏幕(不是AMOLED屏幕) .完全平衡到電量及性能需要.
除雙擊截圖,雙擊關節屏幕錄影,字形開啟當然繼續有得玩.還加入一指分屏新玩意.不再詳述.

在近幾年旗艦機中,虛擬觸控鍵都是標準設計,當然有人吐槽霸佔屏幕畫面.使用率大幅縮水....
而是MATE 8依舊保留手動收起虛擬觸控鍵功能,可按個別情況視乎需要用定唔用.睇電子報,文件或漫畫絕對用得著.

收藏前

收藏後

系統效能,續航力.

若果用簡單文字紀錄以及跑分圖片來詳述Kirin 950CPU 性能,相信滿足唔到大家胃口.

Kirin 950CPU ,Mali-T880 MP4 GPU.可以話華為最重要宣傳重點.號稱性能超英趕美產品.也是大家最為注目既地方,
無片無真相.在下特別拍攝兩套影片,一套與6P對比運作影片,另一套是遊戲影片.我相信大家會較易理解性能表現.

MATE 8,NEXUS 6P運行影片
https://www.youtube.com/watch?v=xOGnKeeU7-0

MATE 8運行影片
https://www.youtube.com/watch?v=dUUDzsCxutM

MATE 8(狂野8)運行影片
https://www.youtube.com/watch?v=nlq_t7nDd1Q

依我五日來觀察以及內地手機網站測評,Kirin 950CPU ,Mali-T880 MP4 GPU這組合,用返他們評價:運算能力手屈一指,功耗低,
但3D執行力只屬中上等(應相等於Adreno 418 GPU水準)日常使用,玩遊戲絕對應付有餘.大幅縮窄高通,三星產品距離,這點我是十分認同.

再加上建基於ANDROID 6.0 EUMI4.0介面,兼容性,穩定性,流暢度保持到一貫水準.沒有出現什麼慢態及HANG機情況.
而發熱量可以說屬偏低一類.當然大家日常生活慣用網上銀行以及八達通SIM CARD一樣用到.

至於續航力,按自己使用習慣(早上7:00開始)4G 全開.半小時影片.半小時藍芽聽歌.3小時間歇性瀏覽上網.半小時遊戲後.
4000 mAh 的電池(到下午6:00左右)只剩下了 60%電量,可以算得上繼承到MATE 7大電量以及慳電特色.
中高使用限度下用一日是毫無難度..另外跟機配了快差充電器,由30%充到100%,大約1小時15分鐘左右.

指紋使用
若果再講MATE 8指紋解鎖如何迅速,如何靈敏,可靠好用,用文字上好難說明.無片無真相,還是睇片就最好.
https://www.youtube.com/watch?v=AXt_lKk6Z9U

除整合自家程式管理鎖外.還可以通過指紋模組控制拍照,接聽電話.
既然是國行版支付寶可用一點都唔出奇,但GOOGLE PLAYER指紋LOG IN可以使用則難能可貴.
反而用開PAYPAL既朋友,MATE 8指紋LOG IN是不支援.

相機

MATE 8完全承襲(如光影,流水等特效)特質,而手動功能(自訂快門,對焦,白平衡等)依舊保留.
影片能力只能拍攝1080P 60FP影片.依然欠缺4K質素.

以下是用1080P 60FPS拍攝短片.

https://www.youtube.com/watch?v=BmLvEZpts6o

有圖有真相,除自身相片外,會再放上LG V10以及NEXUS 6P相片用作對比,好與壞,由大家判斷.
以我意見來說,對比MATE 7叫作夠用情況稱得上大躍進,相比其他旗艦機,有能力一較高下,雖稱不上最好,但也談不上最差.
以下四張用AUTO拍攝:

以下是NEXUS 6P,MATE 8比較相(AUTO模式)
MATE 8

NEXUS 6P

MATE 8

NEXUS 6P

MATE 8

NEXUS 6P

以下是LG V10,MATE 8比較相(AUTO,手動模式)

MATE 8

LG V10

MATE 8(AUTO)

LG V10(AUTO)

MATE 8(手動模式)

LG V10(手動模式)

結語.
寫到這裡大家對MATE 8應該有大約認知.我認為4500左右,買到大MON,大電量,性能唔輸蝕機種,而且更擁有CAT 6,以及最特別WLAN+,SIGNAL+等自家通訊技術,(28/12是我update完b129版本後,只可用中移動volte,csl已無法使用volte=.=)
若果經常出埠,此機絕對是一時之選.

慣常我是會肯定今次表現,但今次我唔給推薦他人,原因是這部是國內版這因素外,
最重要是無原生GOOGLE服務(雖然本身有GOOGLE框架,要安裝六歲小朋友都可勝任)
若果同香港買到旗艦機一齊相比,會唔會有點唔公平?若果真系想購入而免麻煩,都是等港行較佳.
若果要介定MATE 8是我心中既位置,介乎NEXUS 6P以及V10之間.
多謝各位.

2015-12-20 01:20 AM#1
查看資料  發短消息  頂部

AJAX
大哥大會員

UID 98365
精華 0
積分 7013
帖子 7212
閱讀權限 60
註冊 2005-4-13
來自 大埔
狀態 離線
[Close]
多謝麥丁丁,好詳盡!

手機用AND機~N5
娛樂有IPAD AIR~
2015-12-21 12:59 AM#2

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
註冊 2005-5-28
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AJAX 於 2015-12-21 12:59 AM 發表
多謝麥丁丁,好詳盡!
俾面,俾面。
反而原稿俾人鎖左,我都唔知俾乜反應好
2015-12-21 11:28 AM#3

phoneman88
新會員

UID 404732
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2016-1-7
狀態 離線
回復 #1 va40hk 的帖子

想請教帥兄,華為水貨同行貨係內置APP上會否有分別? 有D FUNCTION會少咗?? 好似下載"主題THEME"同LOCK SCREEN WALLPAPER UPDATE等... 小弟用緊水6PLUS,想等行MATE 8,但又恕艀蛇 FUNCTION會冇咗... 謝謝幫忙...
2016-1-7 10:53 AM#4

hkfung39
普通會員

UID 396038
精華 0
積分 30
帖子 30
閱讀權限 20
註冊 2012-11-27
狀態 離線
想請教各位帥兄, MATE 8 的 (導覽列) 怎樣才能把他收起呢?(見圖中左邊的向下箭咀)我用榮耀6都有的,
但 MATE8 就吾知點設定, 請問各帥兄有無知道點樣設定呢?
2016-2-29 10:00 AM#5
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部

taddy58
中級會員

UID 234173
精華 0
積分 410
帖子 354
閱讀權限 30
註冊 2007-5-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hkfung39 於 2016-2-29 10:00 AM 發表
想請教各位帥兄, MATE 8 的 (導覽列) 怎樣才能把他收起呢?(見圖中左邊的向下箭咀)我用榮耀6都有的,
但 MATE8 就吾知點設定, 請問各帥兄有無知道點樣設定呢?
更新了,已加入。
2016-3-2 12:44 AM#6

hkfung39
普通會員

UID 396038
精華 0
積分 30
帖子 30
閱讀權限 20
狀態 離線
更新了,已加入。

帥兄, 我的是港行, 未知是在那裡開啟呢?

圖片附件: Screenshot_2016-03-02-11-51-09.png (2016-3-2 11:57 AM, 71.68 K)

2016-3-2 11:57 AM#7

taddy58
中級會員

UID 234173
精華 0
積分 410
帖子 354
閱讀權限 30
註冊 2007-5-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hkfung39 於 2016-3-2 11:57 AM 發表
帥兄, 我的是港行, 未知是在那裡開啟呢?
我係國行,你要等下次更新。
2016-3-3 09:52 PM#8

hkfung39
普通會員

UID 396038
精華 0
積分 30
帖子 30
閱讀權限 20
狀態 離線
我係國行,你要等下次更新。

明白,即是等,等,等...多謝師兄提供
2016-3-4 09:43 AM#9

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題