PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: p8一星期試用感想  

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
註冊 2005-5-28
來自 HK
狀態 離線
p8一星期試用感想

[Close]
在執筆時候,坊間網站都有好多P8標準版測評,若果太詳細再講,就會有點悶.
本座在使用五日後有了些想法,用家們不妨來聽聽再講。

外觀及手感
我自問第一次玩華為 P系產品,印象中前系P7「雖然說是旗艦但總是次一等」的感覺。P8今次不負大眾期望,一體化金屬機身的厚度(6.4mm)和份量(144g)都存在感剛好;窄邊框.對稱的插口.螺絲.喇叭開孔看起來很簡潔,而且十分公整。背面相機旁邊的膠面在渲染圖上看或許是有點明顯,但真機的效果,並無宣傳照般誇張。

以 P8 這種兩面平的方正設計來說,背蓋玩不出什麼花樣,決定手感的還是側面的處理。而華為已經在中框兩邊加了些弧度,總體的握持感是近期推出手機是十分好(同號稱金屬手感感絕佳,但偏偏俾人剔手感M9..........真不知從何說起)。當然有巴打睇到會認為向S牌子[致敬],不過在手工造形細節上,我傾向以IPHONE 6作為施法藍本會較為合理.

螢幕

P8 採用了JDI公司出品5.2寸1080p IPS屏幕,並沒有盲目追求 2K這關卡.在本座看來,這是一個有利於提升手機綜合表現的決定(特別是耗電方面);當然,壞處就是追不上大潮流(大前題是你唔介意2 K MON耗電表現的話.........)

靈犀一指
比較有趣的是,華為除左螢幕上加入了基於指關節的擷圖功能外.還加入自家靈犀一指虛擬鍵功能.簡單來說只要配上專用玻璃貼並且配合此功能一齊用,就可以將虛擬鍵搬出屏幕外,增加畫面使用面積,而且另附上兩個擬鍵可調節為影相,上鎖等功能.

系統功能、續航力

老實講,由於本座長期使用過華為EMUI介面,已經習慣左無APPS DRAWER操作環境.對佢人工介面唔會有太大異議。來到 P8 上的 EMUI 3.1,這套系統雖然建基於 Android 5.0,但依然擁有濃厚華為基因(iPhone??).只想說喜歡 Lollipop  Design 的朋友不要期望太多,但基本上是同市面上買到5.0手機完全不同風格。EMUI介面本身已包含可換主題,GOOGLE 框架以及手機管理員等實際功能,不再詳述.

2680mAH內置電池,若果話好長氣等讚美之詞,相信大把人會問候我........不過使用這五日續航力測試大約如下,由早上7:00開始,4G 連線下、半小時YOUTUBE、一小時藍芽聽歌、四小時間歇地瀏覽網頁、半小時賽車遊戲後,到下午7:00收工個陣電池還剩下了 25%左右 電量,可算是不俗.當然,尿袋跟身還是免不了.但最大問題是,華為只給 P8 配了一個 1A 的充電器,究竟搞乜鬼.......唔太明白(用佢差電平均兩小時才差滿)

最後一提,本想寫效能,但港版同國外版跑分完全兩回事(34000 VS 46000).若果無長時間觀察似乎得唔到結論.........都是等官方解釋啦;但照我觀察,上網,睇片,打機是游刃有餘.系統穩定性已十分可靠.算是交足功課.

相機

我自問唔會再詳述(太多坊間測試)不過對於 RGBW,光學防震,光影流水等特效唔會太盡信.聽到某D人講話可以取代單反,更是聽到耳都側埋.還是眼見為實做準(況且作為普通用家,技術指標其次,最緊要影到好相片才是皇道)相片好壞由大家參詳.若果真系要問我點評價,中上水準.所有相片只是隨手影.求其啦.

日相

室內

夜相

近攝

光影(遲些侯補)

結語

毫無疑問,P8是相當平衡產品.輕巧機身,影相能力,應該是最大賣點.賣三千七百是交足貨水準,若果買功能朋友絕對推薦得過........不過功能還功能,性能還性能,完全兩回事,同之前表現出色MATE 7同HONOR  6 PLUS相比,似乎價錢亮點都不足,有點唔湯唔水.既然定位為旗艦機唔做做得再徹底一些,5GHz Wi-Fi、NFC、快速充電之類,以華為技術要加埋落去都唔係太難事.希望下期華為旗艦機可以有所更正.

2015-6-27 12:55 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

AJAX
大哥大會員

UID 98365
精華 0
積分 7013
帖子 7212
閱讀權限 60
註冊 2005-4-13
來自 大埔
狀態 離線
[Close]
C兄,我又見到你了~
我係E字頭個到有回你個POST~

手機用AND機~N5
娛樂有IPAD AIR~
2015-6-27 09:12 PM#2

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
註冊 2005-5-28
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AJAX 於 2015-6-27 09:12 PM 發表
C兄,我又見到你了~
我係E字頭個到有回你個POST~
多謝你捧場
P8都幾好玩,又多花臣野。
不過港版就將機能降低咗就極為可惜

追性能就另揀其他啦。
依家睇中小米note
2015-6-27 09:19 PM#3

AJAX
大哥大會員

UID 98365
精華 0
積分 7013
帖子 7212
閱讀權限 60
註冊 2005-4-13
來自 大埔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 va40hk 於 2015-6-27 09:19 PM 發表

多謝你捧場
P8都幾好玩,又多花臣野。
不過港版就將機能降低咗就極為可惜

追性能就另揀其他啦。
依家睇中小米note
等緊P8MAX

手機用AND機~N5
娛樂有IPAD AIR~
2015-6-28 09:08 PM#4

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題