PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 29  1/2  1  2  > 

標題: mate 7 一星期使用感想  

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
註冊 2005-5-28
來自 HK
狀態 離線
mate 7 一星期使用感想

[Close]
各位,大家好.
今次要介紹是Huawei Ascend Mate 7加強雙卡版
好!長話短說,就講下一星期內使用感.各位,獻醜啦.不要見怪.

外觀:
大家第一眼對於 Mate 7 的印象.......倒不如話好似ONE MAX.
雖則大家是金屬外殼,但細心睇其實兩部手機既設計睇落好相似,
不過對比之下發現大細、邊框粗度有所不同,而One Max 相比起就笨重多了.

雖然螢幕達到6吋,在體積方面卻比很多5.5吋螢幕的手機接近.
與同廠榮耀6比較,一分錢一分貨是不變的真理,顯然Mate 7是高一個層次.

音量鍵與電源鍵都在機身右側,Mate 7的電源鍵有金屬同心圓紋路、音量鍵沒有。

聽筒的左邊,有感應器與500萬畫素前鏡頭

機身背面相機左邊是單LED閃燈,下方是指紋辨識。

如網上資料Mate 7的螢幕用上JDI出產6吋1080P IPS MON,顏色悅目.擁有不錯可視角度.
而華為OS可調節色溫.可按各自喜好來設定
雖然沒有採用2K螢幕,但相對換來更長的省電力.
同期採用JDI出產2K MON,OPPO  FIND 7同VIVO都有偏色現象.暫不採用十分明智.

記憶卡槽與SIM卡槽都在機身左側,得透過盒裝附贈的退卡針來開啟。
但令人不解是SIM 2 卡糟用上NANO SIM卡,而且不能同時裝上記憶卡,只能選擇其一.
希望華為廠方下一代手機不要作出如此[戇直]設計,幸好部機內存32G(扣除系統仲有26G可用)多少彌補到此弊端.

另外,跟機附上原廠的保護套.可配合智慧型護蓋的設定,
包括顯示待機訊息或是音樂播放器與接聽來電。

Emotion UI 3.0
Mate 7首度預載Emotion UI 3.0,依然以圓形為設計概念,在很多操作選單中都會看到圓形圖示,
擺脫榮耀6介面以前娘到唔恨的山寨味。
Emotion UI 3.0與眾大陸手機廠商一樣作風,並無採用apps drawer設計 ,所有應用程式都是放在桌面上。

通知欄,按發生時間而排列.

Emotion UI 3.0的多工切換,改成一次四筆的排列方式,
往上或往下滑動可以將其關閉,下面會顯示已佔用的記憶體.

而且內附Google play相關服務,鬧鐘,計算機,電筒,天氣,FM Radio等實用性功能不再詳述.

影音功能
Emotion UI 3.0的音樂播放器,整個介面也是以圓形為設計理念.
播放時左上角有DTS數位音效的開關,未接上耳機時也可開啟DTS

影片播放器,要看影片時不用去相簿瀏覽器找影片資料夾,
直接從影片播放器進入即可(在下測試過MP4,RVMB以及MKV都播放到)
不過內建的影片播放器功能比較陽春,只有DTS特效與Miracast分享,
沒有其它字幕或比例之類的進階設定。

相機測試
Mate 7跟榮耀6一樣,主相機的感光元件都是採用Sony 1300萬畫素的主相機與500萬畫素前置相機,
整體畫質方面Mate 7與榮耀6非常接近。
拍照介面當中,與其他品牌一樣,應有盡有,一點都唔輸蝕.
而且有關閉快門聲音設定。可支援指紋辨識拍照以及語音控制.
可惜的是只有直式介面,轉為橫向拍照時字體仍是直向顯示。

以下以自動模式拍攝,我個人認為已十分夠用.

[/img]

好啦,寫到這裡,這一星期內有好多人問這部機問題
現歸納到三大問題,應該既括到大多詢問:

1):指紋辨識好唔好用,安唔安全?

我應為拍得住IPHONE指紋辨識,而且優勝過NOTE 4.與同期擁有指紋辨識OPPO N3都同樣比下去.
作為全球首款按壓式指紋辨識的Android手機,操作時可將手指360度放置便能辨識,
在辨識區輕按(不需滑動)進行螢幕解鎖、啟動手機。除了操作螢幕解鎖,還可以當成拍照快門,
以及文件、應用程式、個人檔案夾加密、認證密碼的應用。

在螢幕鎖定畫面中,將手指放在辨識區上一秒,無需滑動就能成功解鎖。在洗手後未擦乾時又或者體溫較低,是不容易辨識成功的.
若是在短時間內連續辨識失敗五次,手機會要求你在30秒後重新輸入指紋。
此時若是不想等待的話,輸入密碼也是可以取代指紋,進入主畫面當中。
而且辨識保安能力極高,在下搵左二十幾位同事黎[白撞]測試,結果無法開啟.總算令人滿意.

2):MATE 7效能如何?用自家CPU會否太輸蝕?

如官方描述,Mate 7處理器是海思最新的Kirin 925,可視為Kirin 920的升級版。
採用ARM Cortex-A15四核心1.8GHz + Cortex-A7四核心1.3GHz的真八核架構.........

其實這種吹噓說法對我無意思.因為佢識我,我唔識佢.當然,我是使用者自有一番理解.
今年我用過G3,OPPO FIND 7同Z1等採用S801系列機種 .認為Kirin 925已經拍得住S801效能,
而且介面流暢度已經極好,上網睇片絕對勝任,唯獨玩3D遊戲時流暢度卻與S801略勝一籌.
不過這樣口述似乎略為不夠,還是用跑分來說明吧,有興趣朋友還是去網上搜尋下.

另外我有一點敢保証,與上代華為CPU相比,此CPU兼容性已經經得起考驗.
FACEBOOK,AASTOCK以及MX PLAYER都無閃退現象.

Emotion UI 3.0   OS中,已經有針對效能優化的各項功能,像是效能加速器(清除佔存檔與垃圾資料)、
防騷擾過濾器、省電、流量管理員、通知管理員、受保護應用程式、應用程式鎖碼、網路應用程式、電源管理 .
整體操作介面更為一體化.

由於上述原因,我買部機返黎真係無重覆裝上類似APPS,因為真係夠用夠實際.
長遠睇省卻內部資源,以應付將來日益龐大APPS容量.

3):用電會否消耗太快?
是一星期使用中,電量達到100%時,在一般模式可使用17小時左右(包括平均4小時上網,用藍芽耳機聽歌2小時)。由於有高達4100mAh容量的鋰電池,在使用頻繁的情況下,從早上出門到晚上睡前都可以不用充電,我使用一星期以來從未用過小米尿袋.
而且在電源監控管理員當中,會提醒哪些應用程式是比較耗電的,並且顯示訊息於通知區當中.從而給使用者決定同處理.

結語:
6吋螢幕,指紋辨識,4100mAh的大容量鋰電池,3GB RAM或32GB容量,
雙卡雙4G是此機最大賣點,缺點當然有,例如SIM 卡糟問題.概括而言,四千幾蚊絕對值回票價.

不過讀者們最直接既問題用四千幾蚊買部大陸機值唔值?
這問題是十分主觀,當然答個位一定標上賣花讚花香口實.不過我都勉為其難講下.
除上述原因但我個人認為最大賣點是佢OS,附上APPS夠簡單夠實用.夠可靠.
(可能年紀大唔想再浪費時間是手機到)
對一D手機知識唔多朋友無須再浪費時間去搵APPS補強.[我隻老虎女同用慣IPHONE友人用我部機已經無須教導.......]
換轉其他品牌我已經教到叫救命.........而且造功性能已經同其他一線機相距不遠.

簡單講部機有值回票價能力,絕對比起經常新瓶舊酒品牌有誠意得多.
再直接D,......[佢俾實際更實際]這句是我俾MATE 7唯一評價
當然,消費者有無意願去買,就睇佢放唔放得底外國月光特別圓以及國產死罪論的心態.

另外,口講話大陸野唔掂友人,除左政治立場又或者道聽途說外,問心講有無真正接觸過?
是我買完這部機第一親身感受........從來行動是實踐一大認証.認同嗎?各位

14/12/2014
另加使用片段.有解鎖,上網,遊戲以及連線內容
影得唔好,不要見怪.

https://www.youtube.com/watch?v=szDZwcv5QJ4

2014-12-8 06:26 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

kulu
新會員

UID 57041
精華 0
積分 15
帖子 15
閱讀權限 10
註冊 2004-4-10
狀態 離線
[Close]
絕對同意 , 我用了 32G 版差不多 2 個月 , 真的好 , 比其他外國牌都好 , 2 個月前買水貨 , 我要 5200 呀 , 現在代算好多了 !
我經常推介此機給朋友 !
2014-12-9 11:49 AM#2

可愛花花
普通會員

UID 117919
精華 0
積分 76
帖子 76
閱讀權限 20
註冊 2005-8-24
狀態 離線
十分多謝你的分享,真的十分實用~!
2014-12-9 12:17 PM#3

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kulu 於 2014-12-9 11:49 AM 發表
絕對同意 , 我用了 32G 版差不多 2 個月 , 真的好 , 比其他外國牌都好 , 2 個月前買水貨 , 我要 5200 呀 , 現在代算好多了 !
我經常推介此機給朋友 !
無法啦,國產原罪論盛行。
我買mate 7竟然連sale都叫我唔好買
轉買g pro2,我唯有搵佢經理交流下.......

交易完後,條sale死唔斷氣話乜話物。
結果要我粗口侍候。
2014-12-9 06:37 PM#4

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 可愛花花 於 2014-12-9 12:17 PM 發表
十分多謝你的分享,真的十分實用~!
唔駛客氣,我都是照直講感想。
2014-12-9 06:38 PM#5

tsuishui
高級會員

UID 60078
精華 0
積分 906
帖子 906
閱讀權限 40
註冊 2004-5-17
狀態 離線
Mate7今次無得輸,我用緊標準版,但加強版係正d

QUOTE:
原帖由 va40hk 於 2014-12-8 06:26 PM 發表
各位,大家好.
今次要介紹是Huawei Ascend Mate 7加強雙卡版
好!長話短說,就講下一星期內使用感.各位,獻醜啦.不要見怪.

外觀:
大家第一眼對於 Mate 7 的印象.......倒不如話好似ONE MAX.
雖則大家是金屬 ...
2014-12-10 11:01 AM#6

AJAX
大哥大會員

UID 98365
精華 0
積分 7013
帖子 7212
閱讀權限 60
註冊 2005-4-13
來自 大埔
狀態 離線
我對呢部都十分有好感~

不過我買左部俾佢更平O既~L24=-= 無錢丫嘛~($2180咋)

有錢都買MATE7~

手機用AND機~N5
娛樂有IPAD AIR~
2014-12-11 02:22 PM#7

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AJAX 於 2014-12-11 02:22 PM 發表
我對呢部都十分有好感~

不過我買左部俾佢更平O既~L24=-= 無錢丫嘛~($2180咋)

有錢都買MATE7~
鹹魚白菜各有喜好
睇你點睇啦,我都無錢架,分期買機過日晨

另外L24有d香港 4g頻道會收唔到,是否有這回事?師兄
2014-12-11 03:13 PM#8

noodle
大哥大會員

UID 42347
精華 0
積分 4107
帖子 4089
閱讀權限 60
註冊 2003-9-7
狀態 離線
如果唔要雙卡,買sony z ultra 係咪仲好,
平千幾
2014-12-13 01:22 PM#9

harrison8686
新會員

UID 403345
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 10
註冊 2014-12-13
狀態 離線
想問下師兄係邊到買到???
係大店有無得賣?
2014-12-13 04:23 PM#10

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 noodle 於 2014-12-13 01:22 PM 發表
如果唔要雙卡,買sony z ultra 係咪仲好,
平千幾
計雙卡,大mon有好多選擇添
不過我認為mate 7是現時個幾部旗艦機
是最好選擇,指紋解鎖,性能,電量有保証。
況且仲有單卡版

2014-12-13 05:47 PM#11

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 harrison8686 於 2014-12-13 04:23 PM 發表
想問下師兄係邊到買到???
係大店有無得賣?
唔想等,真係要買
我勸閣下上官塘華為代理買
通常有現貨,不過只收現金
2014-12-13 05:49 PM#12

新會員

UID 403345
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 10
狀態 離線
好啦 想問係唔係會有金色 即係32GB RAM 既版本現貨賣?
2014-12-13 06:49 PM#13

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 harrison8686 於 2014-12-13 06:49 PM 發表
好啦 想問係唔係會有金色 即係32GB RAM 既版本現貨賣?
應該有貨,你最好打電話問
我都是打電話上去先幫人買到
2014-12-13 06:58 PM#14

s021031
高級會員

UID 365446
精華 0
積分 1910
帖子 1913
閱讀權限 40
註冊 2010-8-17
狀態 離線
樓主,去邊買到?想買部金色
2014-12-14 05:34 PM#15

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 s021031 於 2014-12-14 05:34 PM 發表
樓主,去邊買到?想買部金色
我諗你都知
胃信,蘇0都是等兩日

急的話上官塘華為代理
最好打電話確認會較好
2014-12-14 05:45 PM#16

manleehkg
新會員

UID 357141
精華 0
積分 1
帖子 1
閱讀權限 10
註冊 2010-2-26
狀態 離線
想問下,港行是否双卡4G双待?官網見第二張sim並非4G
2014-12-14 10:59 PM#17

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 manleehkg 於 2014-12-14 10:59 PM 發表
想問下,港行是否双卡4G双待?官網見第二張sim並非4G
這裡師兄有你想要答案
http://m.discuss.com.hk/index.ph ... ;extra=&page=93
2014-12-15 04:15 PM#18

新會員

UID 403345
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 10
狀態 離線
所有地方都無晒貨啦...
好多都有銀,黑
但我想要金色 3GB RAM版
連代理都無貨
我諗今次有排等
2014-12-15 06:32 PM#19

va40hk
中級會員

UID 105347
精華 0
積分 374
帖子 246
閱讀權限 30
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 harrison8686 於 2014-12-15 06:32 PM 發表
所有地方都無晒貨啦...
好多都有銀,黑
但我想要金色 3GB RAM版
連代理都無貨
我諗今次有排等
咁激
我都係早兩日上代理買到
2014-12-15 06:53 PM#20
 29  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題