PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 385  5/20  | <  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >| 

標題: Motorola Moto X (2nd Gen.) 討論主題  

Melon@
中級會員

UID 134541
精華 0
積分 495
帖子 495
閱讀權限 30
註冊 2005-12-1
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 j135792468 於 2014-10-19 02:00 PM 發表
點入手其實都係用代購,我9月嗰陣已經落左訂,嗰時都未話有冇行貨,後尾發生好多野,MOTO白面版又缺貨,先至咁遲到
用到4G嗎ching?
2014-10-20 12:19 AM#81
查看資料  發短消息  頂部

j135792468
普通會員

UID 399673
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2013-7-28
狀態 離線
[Close]
我尋日打左成日麻雀,未攞過出街,電真係有D難計= =............但我自己淨係屋企用都覺得好快冇電

今朝淨係上下網,CHECK下EMAIL,睇下漫畫,廿分中就冇左5%............我仲係用最低亮度,其實算好唔好?

不過待機真係可以待好耐

至於4G,我仲等緊個UNLOCK SIM CODE,一解到就會借埋其他朋友D卡試

BTW ATT個UNLOCK SIM CODE,我買左港幣140蚊,唔知有冇得再平D,淘寶既會更加貴,比想買ATT版本既CHING參考下

ATT版本,跟機D  ATT APPS可以全部DISABLE哂,ATT CONTACT可以唔顯示,其實用落都幾精簡

因為上一代都用ATT,唔知VERIZON版情況,所以都揀番ATT

最後講埋影相.......影出黎D相會偏黃

對焦幾快,鏡頭好快咁推前推後會慢少少,好近好近都可以對焦得好清晰

但如果對焦物體太細、太幼(細過對焦既圈圈,就算係柱形咁穿過左個圈圈嗰D都唔得),佢會FOCUS左去後面嗰樣野度

影遠景冇咩問題,好清

如果同時有遠近景,而且光暗差好遠就要用好TAP TO FOCUS去測光,如果唔係有D好暗有D好光,不過測光測得好快,用慣左既話應該都唔會好耐先測好

影人像既時候要用TAP TO FOCUS,FOCUS係額頭呢D面積大又容易反光既地方,如果唔係影到個人冇咩氣色

開唔開HDR好似冇咩分別(我連HDR係咩都唔知= =)

夜景今晚再試.............

我覺得用MOTO X 影相唔差既,同埋真係好快,仲有一定要用TAP TO FOCUS......

唯一就衰左測光同對焦要一齊用,如果場景光暗同遠近好多,就要2選一

不過其實我唔識影相,亦冇相機,平時都用開電話影,好多真係唔識

2014-10-20 12:03 PM#82

mikiche
高級會員

UID 45439
精華 0
積分 714
帖子 714
閱讀權限 40
註冊 2003-10-26
來自 teNT
狀態 離線
師兄個分享好詳盡,前後兩篇集成一篇,可媲美海外網誌…  當然多多益善

ATT 可 disable 晒 d carrier app,對有興趣出 MotoMaker 的師兄,大有幫助!

Moto 影相一向都係最弱一環,但睇住佢盡力改善,今時今日的表現其實都 ok!

老張大大可以俾多d心得您
2014-10-20 06:19 PM#83

老張
技術顧問

UID 48641
精華 0
積分 12331
帖子 12075
閱讀權限 100
註冊 2003-12-21
來自 澳門人在北京
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mikiche 於 2014-10-20 06:19 PM 發表
師兄個分享好詳盡,前後兩篇集成一篇,可媲美海外網誌…  當然多多益善

ATT 可 disable 晒 d carrier app,對有興趣出 MotoMaker 的師兄,大有幫助!

Moto 影相一向都係最弱一環,但睇住佢盡力改善,今 ...
我會等港行出咗先決定入邊隻,唔知港行會support邊啲網

沒有最好的手機,只有最適合你的。電話舖只會考慮清貨和利潤,想搵啱用同抵用的機一定要自己做功課。勿跟風,信自己!

2014-10-20 08:05 PM#84

DDOO
中級會員

UID 381352
精華 0
積分 131
帖子 132
閱讀權限 30
註冊 2011-8-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 j135792468 於 2014-10-20 12:03 PM 發表
我尋日打左成日麻雀,未攞過出街,電真係有D難計= =............但我自己淨係屋企用都覺得好快冇電

今朝淨係上下網,CHECK下EMAIL,睇下漫畫,廿分中就冇左5%............我仲係用最低亮度,其實算好唔 ...
多謝師兄分享!

HDR
http://www.photoblog.hk/wordpress/48381/%EF%BC%BB%E6%94%9D%E5%BD%B1%E5%B0%8F%E6%8A%80%E5%B7%A7%EF%BC%BD%E8%A7%A3%E8%AA%AAhdr%E6%A8%A1%E5%BC%8F
2014-10-21 01:12 AM#85

老張
技術顧問

UID 48641
精華 0
積分 12331
帖子 12075
閱讀權限 100
來自 澳門人在北京
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 j135792468 於 2014-10-20 12:03 PM 發表

今朝淨係上下網,CHECK下EMAIL,睇下漫畫,廿分中就冇左5%............我仲係用最低亮度,其實算好唔 ...
多謝分享,好詳盡

沒有最好的手機,只有最適合你的。電話舖只會考慮清貨和利潤,想搵啱用同抵用的機一定要自己做功課。勿跟風,信自己!

2014-10-21 08:31 AM#86

RUKIMO
普通會員

UID 366881
精華 0
積分 36
帖子 36
閱讀權限 20
註冊 2010-9-13
狀態 離線
師兄 可以分享代購網址嘛?
煩請pm
2014-10-22 01:40 AM#87

j135792468
普通會員

UID 399673
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2013-7-28
狀態 離線
終於收到att個unlock sim code啦

等左超耐,建議大家唔好揀 the unlock company,超慢

我會叫fd聽日借張卡試下4g

Att 今次有得揀繁體中文系統,我惗離港行唔遠,就無謂點你去揾代購啦。。。。

再講鏡頭

夜拍好差,好差,就好似放大左張圖黎睇咁,好多雜訊,好多狗牙

多謝ching 分享關於hdr既文章,影光暗差異大既場景開hdr會有好大改善,睇清d暗位,光位唔會太曝光,d色會好實(有色玻璃嗰d會冇咁通透)但亦會啞色左。成幅都暗,或者成幅都光就冇咩分別

拍片個防手震唔錯,影相就差d,同埋一震就要耐先影完一張相。

拍片個收音都幾收得。

BTW 個套同貼終於都到左,唔使就住用啦
2014-10-22 02:37 AM#88

mikiche
高級會員

UID 45439
精華 0
積分 714
帖子 714
閱讀權限 40
來自 teNT
狀態 離線
期待 4G 的分享,如果好得,MotoMaker 絕對正 d
2014-10-22 12:53 PM#89

kennyho123
中級會員

UID 300935
精華 0
積分 447
帖子 449
閱讀權限 30
註冊 2008-6-20
狀態 離線
wrong ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

5200,startac,v3688,v8088,v66,v60,v66i,t720,t722,v600,mpx220,v3,v3i,v3x,v8,v9 rose gold,milestone,v9 red,atrix,razr,g,g2,Z play
2014-10-22 03:09 PM#90

kennyho123
中級會員

UID 300935
精華 0
積分 447
帖子 449
閱讀權限 30
註冊 2008-6-20
狀態 離線
我舊機有 startac,v3x,v9,v9,razr 同 moto g ~~~~~~ 其他賣曬 ~~~~ milestone 冇賣就好啦 ~~~~~

5200,startac,v3688,v8088,v66,v60,v66i,t720,t722,v600,mpx220,v3,v3i,v3x,v8,v9 rose gold,milestone,v9 red,atrix,razr,g,g2,Z play
2014-10-22 03:27 PM#91

mikiche
高級會員

UID 45439
精華 0
積分 714
帖子 714
閱讀權限 40
來自 teNT
狀態 離線
港行無32G、無皮,MotoMaker 又有多d吸引力...
2014-10-25 12:13 AM#92

老張
技術顧問

UID 48641
精華 0
積分 12331
帖子 12075
閱讀權限 100
來自 澳門人在北京
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 j135792468 於 2014-10-22 02:37 AM 發表
終於收到att個unlock sim code啦

等左超耐,建議大家唔好揀 the unlock company,超慢

我會叫fd聽日借張卡試下4g

Att 今次有得揀繁體中文系統,我惗離港行唔遠,就無謂點你去揾代購啦。。。 ...
可唔可以upload幾張試拍上嚟睇下呀?

2014-10-25 12:17 AM#93

wanglok52
星級會員

UID 371363
精華 0
積分 2069
帖子 2069
閱讀權限 50
註冊 2011-1-19
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mikiche 於 2014-10-25 12:13 AM 發表
港行無32G、無皮,MotoMaker 又有多d吸引力...
facebook個邊唔係暗示有32GB咩?
2014-10-25 01:29 AM#94

motojeff
中級會員

UID 346171
精華 0
積分 369
帖子 369
閱讀權限 30
註冊 2009-7-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wanglok52 於 2014-10-25 01:29 AM 發表

facebook個邊唔係暗示有32GB咩?
邊度有????
2014-10-27 12:45 AM#95

t20001012
中級會員

UID 89416
精華 0
積分 113
帖子 53
閱讀權限 30
註冊 2005-2-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 motojeff 於 2014-10-27 12:45 AM 發表

邊度有????
透露香港 (唔知幾時) 會返白竹跟黑膠的那張相, 下方有32字樣

入G2 8GB應該係唔想自己打自己, 依兩部機面對嘅群眾應該唔係MOTO FANS就係最近冒起"夠用就好"/純ANDROID體驗
對於後者來說, 將G2同X2嘅距離拉得夠開先可以制造到相應嘅差距感
純個人愚見

2014-10-27 10:27 AM#96

jjw
高級會員

UID 384732
精華 0
積分 606
帖子 606
閱讀權限 40
註冊 2011-11-29
狀態 離線
香港代理根本冇心做呢個品牌喇,moto 仍然一貫作風,做d 唔做,係留返d 缺點俾人講,又唔係做唔到,你睇部Turbo 睇個規格都嚇人喇。
2014-10-27 11:05 AM#97

mikiche
高級會員

UID 45439
精華 0
積分 714
帖子 714
閱讀權限 40
來自 teNT
狀態 離線
唔係幫代理,但有時都唔係佢話得晒事

我話要64G 藍皮金圈 MotoMaker,廠房就問代理賣幾多件。賣唔晒,又要廠批准先可減價…  大量就話賺頭蝕尾啫。
2014-10-27 07:40 PM#98

wanglok52
星級會員

UID 371363
精華 0
積分 2069
帖子 2069
閱讀權限 50
註冊 2011-1-19
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 t20001012 於 2014-10-27 10:27 AM 發表

透露香港 (唔知幾時) 會返白竹跟黑膠的那張相, 下方有32字樣

入G2 8GB應該係唔想自己打自己, 依兩部機面對嘅群眾應該唔係MOTO FANS就係最近冒起"夠用就好"/純ANDROID體驗
對於後者來 ...
而且有段對答如下

是否沒有 32GB 版本?
10月23日 7:40

Hellomotohk 不是
10月23日 7:42
2014-10-27 08:41 PM#99

motojeff
中級會員

UID 346171
精華 0
積分 369
帖子 369
閱讀權限 30
註冊 2009-7-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wanglok52 於 2014-10-27 08:41 PM 發表

而且有段對答如下

是否沒有 32GB 版本?
10月23日 7:40

Hellomotohk 不是
10月23日 7:42
有無link?
2014-10-27 09:14 PM#100
 385  5/20  | <  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  >  >| 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題