PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 817  33/41  | <  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  >  >| 

標題: LG G3 用家發表意見  

nothingspecial
普通會員

UID 381412
精華 0
積分 21
帖子 21
閱讀權限 20
註冊 2011-8-20
狀態 離線
[Close]
10月5號百記入手 Dual 版用到而家 (trade in Nexus 5 32GB) (當時機價面價減1000) (睇其他網站講,而家已經做到同 G3 一樣,大鋪減 1400)

最奇怪係加錢買個座差用番原裝線同原裝牛差電先快 (比 LG 檢查完後)(牛 1.8A, 座食 1.8A 出 1.5A),用 apple ipad 牛搭原裝線都一樣差得慢過用原裝牛,費解不過算啦!唔想為個座差煩太多, LG check 過又無問題,我去完 LG 羅番個座差又真係正常番晒 =.= (用原裝牛加原裝線情況下)

計埋跟機 apps 同裝左既佢數到有 330apps (琴晚手痕轉佢做 art mode 時佢要轉番 d apps 時我先留意到),不過無裝 game apps, 反正我打來打去都係用番部後備機 S3 LTE打 real raing 同釣魚發燒友......

用後感:
唔評打機部份,因為小弟無用呢部機打機,又唔好聽歌睇片睇 youtube 等,不過 mon 部份小弟要求唔算太高,已經收貨。

聽講電話都叫清(起碼我無比人鬧過或話過先 XDDD)
鈴聲大聲過 N5 (正常啦! N5 係偏細聲=.=))
standby 的話,部機舊電真係好襟(對比 N5 , S3 LTE倒水就...算吧啦!)

開著個 MON就....比我感覺同用 N5 差唔多,都係去電快,經常玩 whatsapp LINE wechat 打字吹水上下 fb 睇下報紙咁,就預左可能唔夠半日就要差,不過用同一條福仁線加小米10400去直差部機,感覺差電快過部 N5 (我知電池 size同食入既 A數兩部機都唔同,好難 apple to apple 去比較,所以純個人感受)

影相其實我覺得同 N5 差唔多(小弟一來小影相,二來要求唔高,清就算了,我知佢跟機個相機apps cut 左好多 function,不過真係當 snapshot 咁用個反應小弟已經滿意加收貨)

因為無打過機,無話真係要部機重 loading(antutu 都係手痕行過一兩次),反而琴晚轉 art mode 後佢要轉 apps 就真係應該終於要 full load 去轉 apps,同部 N5 當時又係裝左好多 apps 後先轉 art mode 情況一樣 XDDD,小弟會覺得 G3 真係好似仲暖小小,不過都叫可接受

小小 lag 呢樣真係有,N5 純 android 真係個順既程度,個人覺得其餘兩部機 (G3 Dual, S3 LTE)都無得比,加埋佢行 2K mon,不過佢間唔中小小 lag 我個人預左同接受到

輸入法我打筆劃多,自從用左 "Google 粵語輸入法"後,除左一開始set機用過下佢個跟機輸入法之外,我部部機都用番Google就算,所以唔識 comment

Overall,部機對我個人來講滿意,但又當然唔係話無缺點,買機前已經知部份缺點,接受到,先入手,, touchwood 暫時無咩頭暈身興(轉 apps個次除外),暫時都應該會用佢一排

Pros:
雙 sim (主要係主 no. 無 signal 時,行番出去搵 signal 飛去 2G prepaid sim 聽打電話用,所以 slot 2 只行 2G 對我個人來講已經足夠,無雙通都ok,又可以分開set鈴聲,小熊又 block 得晒兩張 sim junk call 呢下好 XDDD),帶小部機出街已經覺得輕好多同方便好多,呢樣都係小弟買佢最大原因,始終 4G 雙咭非中國牌子機都係近半年香港先多左幾部行貨

Knock On Screen 小弟都非常鐘意

對比部 N5 好似收埋 2300MHz 4G (其實我唔記得 XDDD,但 s3 LTE 就 1800 and 2600),小弟轉中移呢樣 fit 晒,理論上中移個4G應該收得好d d 掛

收埋中移國內4G,理論上2手價有望跌完一朕後喘定左個價會比較硬小小掛(白日夢中),但如果真係要番去一兩日,都可以考慮用佢漫遊(我知暫時到年尾都唔使另外計 service charge (頭5GB計既話))

Cons:
差電位爆膠門,呢樣真係小弟心魔,差電時插同拔條 usb線都超級溫柔,袋住差電時都要特別小心,唔想佢發生在我部機身上 =.=.......

二手價預左跌得快,不過呢樣係 LG 通病,無計,買得都要硬食埋,部 N5 32GB 當時都係 trade 得 1350

電話套款唔算多,搵套都難小小=.=(雖然小弟只用軟膠套),但同三星比,真係無咩得揀(唔好同 i6比啦!無得比=.=)

始終限死 slot 1 先 4G,唔似 Z3 Dual 咁可以係 system度揀,真係....=.=.......(雖然z3 dual 又無國內 4G support =.=),無雙通等等

著左 mon 去電都頗流水下,比小弟預期中差左 D

個人來講最衰佢無出紫色版(到目前為止)

2014-10-26 06:12 AM#641
查看資料  發短消息  頂部

ring123
中級會員

UID 123826
精華 0
積分 284
帖子 284
閱讀權限 30
註冊 2005-10-7
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 Barbalala2008 於 2014-10-23 11:43 PM 發表

玩了三天Tsum Tsum, 已經hang咗三次,之前用Xperia Z都好少係咁!
我玩左兩日又無事喎,反而之前nexus4就日日hang.
2014-10-26 04:51 PM#642

Areyouok
中級會員

UID 373465
精華 0
積分 168
帖子 168
閱讀權限 30
註冊 2011-3-17
狀態 離線
剛入手,G3 金色雙卡32G 百記 - 4588 送多粒原廠電、副廠套、玻璃貼、禮品一份。(好多人服侍)
一心去出Z3, 點知Sales 叫我不如試下G3, 一試就弊傢伙,Mon色水、鏡頭對焦和功能操作都好過哂Z3。
跟住就加入了!
電力方面就好像有點快無,唔知係咪第一次叉電就用尿袋的關係。

2014-10-27 07:23 AM#643

justinwjn
新會員

UID 403106
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2014-10-27
來自 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Areyouok 於 2014-10-27 07:23 AM 發表
剛入手,G3 金色雙卡32G 百記 - 4588 送多粒原廠電、副廠套、玻璃貼、禮品一份。(好多人服侍)
一心去出Z3, 點知Sales 叫我不如試下G3, 一試就弊傢伙,Mon色水、鏡頭對焦和功能操作都好過哂Z3。
跟住就加入了!
...
副廠套????~非lg????????
2014-10-27 07:56 PM#644

Areyouok
中級會員

UID 373465
精華 0
積分 168
帖子 168
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 justinwjn 於 2014-10-27 07:56 PM 發表

副廠套????~非lg????????
係呀,原廠要加168, 最後話唔要,個無牌套好雞。
買左透明硬殼$40, 唔喜用掀蓋套
2014-10-27 11:07 PM#645

jacksonsiu
新會員

UID 382677
精華 0
積分 14
帖子 14
閱讀權限 10
註冊 2011-9-27
狀態 離線
我部 G3 因為我睇戲會食電啲, 食電啲咪整多粒副電, 其他超正, 無問題! 我都唔鍾意有蓋套, 我啲套都係喺『淘寶』度買,平靚正...........
2014-10-28 07:00 AM#646

pippen91
普通會員

UID 94486
精華 0
積分 61
帖子 56
閱讀權限 20
註冊 2005-3-18
狀態 離線
我想請問有無 quick memo 功能?我同事個部揾來揾去都唔見個選項
2014-10-28 09:25 AM#647

d2013530
高級會員

UID 169167
精華 0
積分 617
帖子 617
閱讀權限 40
註冊 2006-5-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pippen91 於 2014-10-28 09:25 AM 發表
我想請問有無 quick memo 功能?我同事個部揾來揾去都唔見個選項
係有嘅, 响頂部拉下條BAR, 去最右嘅編輯, 打開編輯通知面板, TICK QUICKMEMO+, 咁上面條BAR 拉下就見到. 希望幫到你.
照計應用程式應該有喎.

2014-10-28 10:54 AM#648

pippen91
普通會員

UID 94486
精華 0
積分 61
帖子 56
閱讀權限 20
註冊 2005-3-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 d2013530 於 2014-10-28 10:54 AM 發表

係有嘅, 响頂部拉下條BAR, 去最右嘅編輯, 打開編輯通知面板, TICK QUICKMEMO+, 咁上面條BAR 拉下就見到. 希望幫到你.
照計應用程式應該有喎.
謝謝回覆,我同事個部係g3 dual,雙卡個部,唔知點解唔見quick memo個選項
2014-10-28 11:37 AM#649

mlwai
中級會員

UID 199648
精華 0
積分 459
帖子 459
閱讀權限 30
註冊 2006-10-14
狀態 離線
how to save screen?
2014-10-28 03:16 PM#650

justinwjn
新會員

UID 403106
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
來自 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Areyouok 於 2014-10-27 11:07 PM 發表

係呀,原廠要加168, 最後話唔要,個無牌套好雞。
買左透明硬殼$40, 唔喜用掀蓋套
我23号百x出都送原廠套...就差果几日??
原本问距话得贴同电送,我准备走,距话帮我问下,转头话问左可以送埋
卖单后仲送多对袜同2张coupon.....
2014-10-28 06:50 PM#651

Areyouok
中級會員

UID 373465
精華 0
積分 168
帖子 168
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 justinwjn 於 2014-10-28 06:50 PM 發表

我23号百x出都送原廠套...就差果几日??
原本问距话得贴同电送,我准备走,距话帮我问下,转头话问左可以送埋
卖单 ...
可能我無再問啦,因為其實我都唔想用原廠套。
我都有對物加兩張蠟像館cupon
2014-10-28 09:08 PM#652

Areyouok
中級會員

UID 373465
精華 0
積分 168
帖子 168
閱讀權限 30
狀態 離線
用左幾日,覺得部機幾食電,勉強用到一日。
開電力顯示個度睇,螢幕佔左最多,有成「46%」電量,其他都係10或9%。
我個Mon 已經開30% 亮度,想問其實關唔關用咩wallpaper事(因個張wallaper的色彩顯示較光亮)?

2014-10-29 03:34 PM#653

justinwjn
新會員

UID 403106
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
來自 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Areyouok 於 2014-10-29 03:34 PM 發表
用左幾日,覺得部機幾食電,勉強用到一日。
開電力顯示個度睇,螢幕佔左最多,有成「46%」電量,其他都係10或9%。
我個Mon 已經開30% 亮度,想問其實關唔關用咩wallpaper事(因個張wallaper的色彩顯示較光亮)?
待机就好省电`~一玩就去好快~~
每日pm7点就得翻10%左右
2014-10-29 07:19 PM#654

knm
普通會員

UID 401765
精華 0
積分 87
帖子 87
閱讀權限 20
註冊 2014-3-15
狀態 離線
各位師兄師姐:
                    請問喺邊度買G3雙卡版原廠套最平呢!
                                                                         唔該!
2014-10-30 05:24 PM#655

shampl
普通會員

UID 59397
精華 0
積分 23
帖子 23
閱讀權限 20
註冊 2004-5-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mlwai 於 2014-10-28 03:16 PM 發表
how to save screen?
電源掣 +  向下掣
2014-10-31 11:48 AM#656

cw2007
中級會員

UID 343602
精華 0
積分 205
帖子 259
閱讀權限 30
註冊 2009-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 justinwjn 於 2014-10-29 07:19 PM 發表

待机就好省电`~一玩就去好快~~
每日pm7点就得翻10%左右
我部好慳電,睇戲2個鐘都係用28%電,屏幕長開55%亮度,待機仲慳電基本放一晚8粒鐘都只係少1-2%電,朋友和我一同出机他那部一樣很慳電的
2014-10-31 12:17 PM#657

mlwai
中級會員

UID 199648
精華 0
積分 459
帖子 459
閱讀權限 30
狀態 離線
回復 #656 shampl 的帖子

OK wor thank you
2014-10-31 01:33 PM#658

mlwai
中級會員

UID 199648
精華 0
積分 459
帖子 459
閱讀權限 30
狀態 離線
回復 #655 knm 的帖子

G3雙卡版原廠套,  單 card sim case cover not the same, I bought together from Broadway 168
2014-10-31 01:36 PM#659

justinwjn
新會員

UID 403106
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
來自 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cw2007 於 2014-10-31 12:17 PM 發表

我部好慳電,睇戲2個鐘都係用28%電,屏幕長開55%亮度,待機仲慳電基本放一晚8粒鐘都只係少1-2%電,朋友和我一同出机他那部一樣很慳電的
有无d乜需要设???求分享~~~
2014-10-31 02:26 PM#660
 817  33/41  | <  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  >  >| 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題