PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 抵玩紅米  

lau_216
資深版務版主

UID 63571
精華 1
積分 6509
帖子 6394
閱讀權限 100
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
抵玩紅米

[Close]
基於工作原故,我同好多打工仔一樣長期要兩部電話跟身,一個應付親密的工作伙伴,另一部用黎同班豬朋狗友聯絡又自我娛樂下。遇上出trip的話,分分鐘仲要出動埋部後備電話插當地電話卡,你都咪話唔煩!公司班同事有見及此,襯我生日就送左部紅米雙卡機畀我,真係體貼入微!

圖片附件: 001.jpg (2014-2-27 06:09 PM, 84.96 K)

小米手機可算係近期熱話手機之一,並非有過人之處,而係有一個幾突出的銷售策略—以HK$999就買到一部雙卡智能手機,相比起花費千幾蚊買一部入門級三星或者Sony機來比,今次呢部紅米既有大芒,運作起上來有一定實力保證,唔會好似之前用過有d cheap cheap雙卡機打個電話搵個聯絡人都慢過人 (莫講話要黎上網睇片做其他野了)。加上經常無貨,造成物以罕為貴現像,相信大家唔難發現有團購網以高於官價三四成價錢出售呢部紅米就會體會到中國商家,都會學懂外人招數,勁!

圖片附件: 002.jpg (2014-2-27 06:09 PM, 40.9 K)

▲ 近日團購網站有售,不過就係炒價…前兩日問過相熟收買佬全套新機都收$1,100

話明一千蚊,大家唔知會抱住怎麼樣的心態去睇呢部手機,對於我黎講,只要佢簡單易用就ok,太多花巧野有時候都覺得幾煩,尤其係視為後備機 / 工作用手機,最緊要佢唔會無啦啦hang晒機、定晒型就算數。首先研究下雙卡功能:紅米支援雙卡雙待,不過只有sim 1可以行3G接收,另一個sim 2只能使用2G服務;Android 4.2 x MIUI V5系統介面簡潔,如撥號及訊息頁面內有齊sim1 sim2選擇,想用邊張卡打電話send訊息一click就搞掂…即使係有來電,都會顯然來電者正係撥打你邊張電話卡。  

圖片附件: 003.jpg (2014-2-27 06:09 PM, 69.2 K)

▲ 解鎖畫面設有四向虛擬按鍵,正常情況下向左一拉就可以好打電話;聽緊音樂就可以用作轉歌等

圖片附件: 004.jpg (2014-2-27 06:09 PM, 67.47 K)

▲撥號頁面已分別設有1號及2號卡撥號鍵,MIUI都驚大家漫遊時用錯卡打電話,會特別提問你到底要用邊張卡

圖片附件: 004a.jpg (2014-2-27 06:09 PM, 45.07 K)

▲ 有來電時會顯示邊張卡響緊

跟手試下用紅米睇片,配合MX player開左一條高清影片,可以收貨!只不過內置4GB容量,溫提大家可以加張記憶卡,一百幾十蚊就有一張,視乎你要幾大容量;另一個有驚喜之處係紅米內建FM收音機,呢樣係而家大多數高價機都無提供之功能,對於鍾意聽收音機朋友來講又多左一個吸引之處。

圖片附件: 005.jpg (2014-2-27 06:09 PM, 113.99 K)

圖片附件: 006.jpg (2014-2-27 06:09 PM, 97.59 K)

▲ 睇片交得到貨,坐長途機就算iPhone無得電都仲有紅米頂檔

圖片附件: 007.jpg (2014-2-27 06:09 PM, 88.64 K)

圖片附件: 008.jpg (2014-2-27 06:09 PM, 67.28 K)

▲出廠已經整合用家常用工具,如備份程式、電筒、錄音機等

玩左幾日,稍為要多少少時間適應MIUI簡潔介面 (之前多數都係用三星Android,真係會唔太慣),唯一估佢唔到係紅米使用mini sim 卡 (即係iPhone 3GS個種我地叫大卡個種),而家大多數新機都用晒micro sim,若然唔係之前淘左幾套sim adaptor,真係得物無所用…仲有一點大家要留意:雖然佢係雙卡雙待,但佢唔係雙3G手機,若然你地係去好似日本呢d只支援3G網絡地區,雙卡都變只可以視為單卡機用。講價錢紅米可以話係不二之選—即使你只係用一張sim卡,又只求限速上網whatsapp同facebook一下,你好彩又等得的話,不妨等小米開賣訂返部用!

圖片附件: 009.jpg (2014-2-27 06:09 PM, 111.41 K)

▲ 若果係行micro sim就真係超晒值…始終用sim adaptor真係有風險

各位如有疑問,歡迎PM

iPhone 6 x 3 LTE,
iPhone 5S x CMHK 中港數據
F-04E, Moto X, PUMA手機, SoftBank 830SH
揸車 (導航) 必備 - Nokia Lumia 720 Windows Phone
2014-2-27 06:09 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

AJAX
大哥大會員

UID 98365
精華 0
積分 7013
帖子 7212
閱讀權限 60
註冊 2005-4-13
來自 大埔
狀態 離線
[Close]
我都同我媽係小米到抽中左~幾好用~!

手機用AND機~N5
娛樂有IPAD AIR~
2014-2-28 12:22 PM#2

icgomark
普通會員

UID 387815
精華 0
積分 48
帖子 48
閱讀權限 20
註冊 2012-3-1
來自 1
狀態 離線
我系大陸成日都搶不到。其實華為3C同紅米有得一比,不失為另外一個好選擇。
2014-2-28 04:07 PM#3

chakymomo
中級會員

UID 46580
精華 0
積分 177
帖子 174
閱讀權限 30
註冊 2003-11-14
來自 ~n_n~
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 icgomark 於 2014-2-28 04:07 PM 發表
我系大陸成日都搶不到。其實華為3C同紅米有得一比,不失為另外一個好選擇。
華為3C同紅米 都係平靚正,規格又差唔多,不過就好難買到=,=

2014-3-2 05:00 PM#4

jjw
高級會員

UID 384732
精華 0
積分 606
帖子 606
閱讀權限 40
註冊 2011-11-29
狀態 離線
呢部嘢最大優點就係平,其他真係認真麻麻囉,
2014-3-7 07:41 PM#5

wormstation
新會員

UID 401731
精華 0
積分 3
帖子 3
閱讀權限 10
註冊 2014-3-7
來自 2
狀態 離線
讲真啊,咁既价钱买咁既配置手机。。。真系抵到烂了!!!

Top English Sites Directories
2014-3-7 09:05 PM#6

老張
技術顧問

UID 48641
精華 0
積分 12331
帖子 12075
閱讀權限 100
註冊 2003-12-21
來自 澳門人在北京
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 icgomark 於 2014-2-28 04:07 PM 發表
等我呢個超級反米人仕踩下場先,不針對個人,只針對產品

有大陸室友話想買紅米,最後俾我說服咗買華為榮耀3C(高規格版),幫大家比較一些重點︰

1. 品牌︰大家都咁上下(差),冇期望,自然冇失望。個人印象華為好過小米,起碼是通訊行業大企業,包含基站、芯片等高級研發
2. 屏幕︰都係720P,3C有5",而且是全貼合的,紅米4.7" (兩者的寬度幾乎一樣,紅米邊框粗,更小的屏幕不會賺來更好手感)
3. RAM︰重點中的重點!3C係2GB RAM的,紅米1GB RAM,差異不用再解釋了,大家都應該很清楚
4. ROM︰紅米4GB vs 3C 8GB,雖然大家都插得卡,但系統內置記憶的重要性大家亦應該很清楚
5. 相機︰後置兩者都係8MP,而3C前置5MP,當然可能只係數字遊戲,因為個人認為3C的前置5MP差過我部Moto X的2MP好多
6. 三大天王︰3C的三大天王沒有背光,十分影響夜間使用,一定要扣分!(我忘記了紅米有沒有背光)
7. 價格︰紅米RMB 699但在大陸搶唔到,淘寶價998;3C都係要搶的,相對易啲,唔洗搶的淘寶價RMB 1030。我沒有考慮在香港邊部難買到

邊部抵玩?我諗大家心中都有答案了。

沒有最好的手機,只有最適合你的。電話舖只會考慮清貨和利潤,想搵啱用同抵用的機一定要自己做功課。勿跟風,信自己!

2014-3-13 12:50 PM#7

老張
技術顧問

UID 48641
精華 0
積分 12331
帖子 12075
閱讀權限 100
來自 澳門人在北京
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jjw 於 2014-3-7 07:41 PM 發表
呢部嘢最大優點就係平,其他真係認真麻麻囉,
如果香港真係要HKD 1399的話,按我在格網網見到嚟計,Moto G都只係HKD 1660,我搵唔到任何除相機外唔俾多200幾蚊的理由

沒有最好的手機,只有最適合你的。電話舖只會考慮清貨和利潤,想搵啱用同抵用的機一定要自己做功課。勿跟風,信自己!

2014-3-13 12:56 PM#8

prowede
資深版務版主

UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 老張 於 2014-3-13 12:50 PM 發表

等我呢個超級反米人仕踩下場先,不針對個人,只針對產品

有大陸室友話想買紅米,最後俾我說服咗買華為榮耀3C(高規格版),幫大家比較一些重點︰

1. 品牌︰大家都咁上下(差),冇期望,自然冇失望 ...
要搶機已影響銷情, 仲繼而引起炒價 (雖然唔係小米原意, 但都有一定責任)
有幾個同事想買小米, 紅米都卻步
相反有個搶到, 但一開就入塵...

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2014-3-13 08:37 PM#9

老張
技術顧問

UID 48641
精華 0
積分 12331
帖子 12075
閱讀權限 100
來自 澳門人在北京
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 prowede 於 2014-3-13 08:37 PM 發表

要搶機已影響銷情, 仲繼而引起炒價 (雖然唔係小米原意, 但都有一定責任)
有幾個同事想買小米, 紅米都卻步
相反有個搶到, 但一開就入塵...
以我所知,係香港澳門要搶米已經易過大陸好多了…

呢樣係佢的手法,簡單嚟解釋一下,手機的生產成本係越來越低的,小米的方法係,在剛推出時定下比成本更低的價格,造成聲勢和熱烈的討論,但呢批機蝕做的供應量極低,一直等到成本下降至低於初定的賣價,先開始大量出貨,此時部機已經變得不太抵買,市面上亦已經出現不少對手,但小米就可以食住之前做起的輿論聲勢,之前搶米搶得好辛苦或者觀望中的人一見有貨就會去買,而忽略咗其他選擇。蝕頭賺尾,小米玩得好精,反正佢次次照玩,大家次次都照陪佢玩,總之商業上係絕對的成功

2014-3-14 11:35 AM#10

prowede
資深版務版主

UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 老張 於 2014-3-14 11:35 AM 發表

以我所知,係香港澳門要搶米已經易過大陸好多了…

呢樣係佢的手法,簡單嚟解釋一下,手機的生產成本係越來越低的,小米的方法係,在剛推出時定下比成本更低的價格,造成聲勢和熱烈的討論,但呢批機蝕做 ...
對於佢成唔成功我個人就真係, 因為我見到有3種情況

1. 覺得有得炒有襟到的人就好開心
2. 真正原價買到又覺得好用的亦好開心
3. 打算真係買黎用但又買唔到, 又或者要捱貴機的就好唔願意

從宣傳角度, 的確係幾成功, 至少引起到大家的著眼

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2014-3-14 06:46 PM#11

老張
技術顧問

UID 48641
精華 0
積分 12331
帖子 12075
閱讀權限 100
來自 澳門人在北京
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 prowede 於 2014-3-14 06:46 PM 發表

對於佢成唔成功我個人就真係, 因為我見到有3種情況

1. 覺得有得炒有襟到的人就好開心
2. 真正原價買到又覺得好用的亦好開心
3. 打算真係買黎用但又買唔到, 又或者要捱貴機的就好唔願意

從宣傳角度, 的 ...
同意,小米絕對係市場操作的高手

2014-3-15 03:15 PM#12

adam2870
中級會員

UID 90183
精華 0
積分 330
帖子 332
閱讀權限 30
註冊 2005-2-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 老張 於 2014-3-13 12:56 PM 發表

如果香港真係要HKD 1399的話,按我在格網網見到嚟計,Moto G都只係HKD 1660,我搵唔到任何除相機外唔俾多200幾蚊的理由
羊群效應
2014-3-23 11:11 AM#13

cc4321
普通會員

UID 302021
精華 0
積分 23
帖子 23
閱讀權限 20
註冊 2008-6-29
狀態 離線
早個月屋企人抽到兩部問我有無興趣,開頭都想要部趁下熱鬧,但睇到個ROM得4G實際用就2G都無,算把喇,唔啱自己用幾平都無用
2014-5-13 10:32 AM#14

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題