PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 45  2/3  <  1  2  3  > 

標題: Sony Xperia T2 Ultra 用家發表意見  

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線
[Close]
Hi 我之前趁住電腦節做優惠用$1700 買左部T2 ultra 番黎
用左一星期有多覺得好驚喜,但同時發現左幾個小問題

1.我用部機黎玩tsum tsum(line 果隻連公仔game), 發覺BGM 幾乎完全蓋左連公仔同倒數聲等既特效音,系game 入面我已經set 左特效音同bgm 都最大聲,試過bgm 聲量較到得番一半,但啲特效音都係好細聲。。定係我較得部機既媒體遊戲聲量太細聲所以有所影響?[唔想較得太大聲,怕影響到人]

1.1我戴住耳機玩番呢隻game, 又無左以上既問題了。,(插上耳機時t2 ultra 會自動較大左媒體聲量)
照咁推理既話,唔通我平時唔戴耳機時都要較到勁大聲先唔會有bgm 蓋過特效音既問題??咁算唔算係部機既問題,定係屬於我使用習慣同人地有別既問題?

2.系相機應用程式中(sony 內置apps), 有個叫做"背景散焦"既模式
呢個模式應該係用黎模糊拍攝對象以外既物件或將背景變得模糊,令拍出黎既相變得更靚
當我按呢個模式,佢叫我點住個拍攝對象,我點完一隻玩具熊公仔作為拍攝對象後,再準備好背景,其他物件等
一按拍攝鍵,影完後成個畫面停左系到,隔左好多秒後佢彈出類似"無法模糊對象"既字眼。。。然後果幅相係無儲存到,部機更lag 到我按熄機制都要等2-3秒先有反應,到最後我無可奈何只好按緊急熄機制解決。。。

請問係咪我攝影技術差(無用過相機,以前用x10,neo-v 個相機都係求求奇奇乜都唔set 相就影), 甚至係我手殘點唔中個公仔既中間位置以致部t2 ultra load 唔到主對象,定一話你地都有呢個問題呢?

3.我戴緊個耳機,點解有人系line 發信息比我時部機仲會好似平時咁響提示音?(姐係向周圍響而唔係傳啲聲去我個耳機度) (耳機係原廠果個,同埋我事前已經確認左我係插好左個耳機)
奇怪既係有人whatsapp 我時啲提示音又會傳番去我耳機果到,唔會向住周圍響

唔好意思我講野好1999...唔知你地睇唔睇得明,同埋我應唔應該去換機呢?

2014-9-1 07:39 PM#21
查看資料  發短消息  頂部

satiou1
超級會員

UID 349797
精華 0
積分 29305
帖子 29060
閱讀權限 80
註冊 2009-9-19
來自 Stockholm
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 ccmc@roy 於 2014-9-1 19:39 發表
Hi 我之前趁住電腦節做優惠系飛天流動用$1700 買左部T2 ultra 番黎
用左一星期有多覺得好驚喜,但同時發現左幾個小問題

1.我用部機黎玩tsum tsum(line 果隻連公仔game), 發覺BGM 幾乎完全蓋左連公仔同倒數聲 ...
2. 未對好

3. 正常現象

[img][/img]
2014-9-1 08:43 PM#22

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 satiou1 於 2014-9-1 08:43 PM 發表

2. 未對好

3. 正常現象
Ok thx!
同埋想問下有無ching 部t2 ultra 升左上android 4.4?
想知道用落會唔會話lag 左。。。

因為我有時都想用部機黎玩下pad, 白貓果啲game, 最驚係轉轉下珠/斬斬下怪突然窒一窒~_~(其實應該唔會吧?) ,如果上到and 4.4 部機既系統會變得較為唔穩定既話我就唔會考慮升級住了@@"不過部野唔用黎打機,就咁用黎煲劇,睇/影相,聽歌都一流^^

麻煩大大可唔可以解答多我一條問題:t2 ultra 除左用 小工具 Active Clip 外,仲有咩方法可以截圖?(試過熄機制+減音量鍵,熄機制+home 鍵)

其實我好滿意t2 ultra, 只睇規格可能會覺得3198/2698 呢個價唔值但用落真係另一番感覺
況且我宜家以1700就買到呢部野,我上黎問你地其實都係想知係咪我唔識用部機所以攪到有咁多問題出到黎定係大家都有同樣問題~!無話想用其他大牌子機/同定位機同佢比~

2014-9-1 10:51 PM#23

satiou1
超級會員

UID 349797
精華 0
積分 29305
帖子 29060
閱讀權限 80
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ccmc@roy 於 2014-9-1 22:51 發表

Ok thx!
同埋想問下有無ching 部t2 ultra 升左上android 4.4?
想知道用落會唔會話lag 左。。。

因為我有時都想用部機黎玩下pad, 白貓果啲game, 最驚係轉轉下珠/斬斬下怪突然窒一窒~_~(其實應該唔 ...
T2 Ultra 4.4.3現正係全球陸續發放中…

[img][/img]
2014-9-1 11:16 PM#24

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 satiou1 於 2014-9-1 11:16 PM 發表

T2 Ultra 4.4.3現正係全球陸續發放中…
-,-...4.4.3...我諗我都係等呢個新既更新先一次過更新部t2 ultra。。宜家咁快上4.4.2 遲啲又上4.4.3 聽落好似好麻煩下=,=
2014-9-1 11:25 PM#25

satiou1
超級會員

UID 349797
精華 0
積分 29305
帖子 29060
閱讀權限 80
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ccmc@roy 於 2014-9-1 23:25 發表

-,-...4.4.3...我諗我都係等呢個新既更新先一次過更新部t2 ultra。。宜家咁快上4.4.2 遲啲又上4.4.3 聽落好似好麻煩下=,=
可以等埋4.4,.3先決定o既

[img][/img]
2014-9-2 12:02 AM#26

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 satiou1 於 2014-9-2 12:02 AM 發表

可以等埋4.4,.3先決定o既
Ok thx ching
另外cap 圖問題已自己解決左了 按音量鍵+減音量鍵就ok...(唔知點解之前唔得,今日一拎去比fd 試cap 又無野了^^
背景散焦。。第日再試:p

2014-9-2 11:34 PM#27

satiou1
超級會員

UID 349797
精華 0
積分 29305
帖子 29060
閱讀權限 80
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ccmc@roy 於 2014-9-2 23:34 發表

Ok thx ching
另外cap 圖問題已自己解決左了 按音量鍵+減音量鍵就ok...(唔知點解之前唔得,今日一拎去比fd 試cap 又無野了^^
背景散焦。。第日再試:p

嗯!都想睇睇你o既試後感

[img][/img]
2014-9-3 02:36 AM#28

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 satiou1 於 2014-9-3 02:36 AM 發表

嗯!都想睇睇你o既試後感
用左一個星期有多既試後感:

價錢:$1700入手,非常抵玩!近期"性價比"一詞頻頻系智能手機界出現,$1700 玩到sony 出品6"大mon s400 4核 雙卡/4g lte(紫色 4g 版賣曬。。。) 13 MP 相機(仲有實時美顏模式等好玩功能,但我好小用), 性價比好高!(我最憎人用小米機同大牌子機比。。。)

主要規格: 1gb ram 8 gb rom,1.4 ghz s400 4核心,720p 6" mon,  以原來既售價(原來賣3198,現時有即劈機價優惠 2598-2698即可入手,初推出時賣3498 惹來不少批評)  買呢部機的確有些小過唔到自己心理果關既感覺。。。但宜家以1700 入手 感覺良好A___A

廢話唔講,1GB RAM 係最令人大跌眼鏡既(一開機有4xx mb ram 可用) ,不過有留意開手機既都知入門,中階機頂多都係會比1.5 gb ram...
不論係3198,定係原來既3498,都唔屬於旗艦或高階機既價錢=_=我又唔覺得sony 比t2 ultra得1gb ram 有幾過份。。。。至於點解唔比夠1.5 gb ram 我就唔知啦。。。

8gb rom,用到既大約有3.9 gb 吧,一般入門或中階機都會比8 gb rom
呢部野支援插sd 卡(最高32 gb, 我用8 gb 就夠了hehe)
聽講更新android 版本至kitkat 後可以將資料移去sd 卡度~~~~

呢part 我無咩特別評價,我平時都係用部野黎聽歌,上網,睇片,仲有我係一個幾"爛"玩既人黎,有時都會拎部野黎打下pad, 白貓果啲game
初初我都擔心部機得1 gb ram, 會唔會話lag 到乜咁呢。。。(部機一lag 我就會發脾氣。。。)

不過結果係,打pad, tsum tsum完全無問題,上網,上fb, load 片 速度都好快,好順(呢啲濕碎野派部雙核機都應付到。。。不過t2 ultra配上4核心會令隻game/apps run 起黎更順
白貓(3D 單機線上遊戲) 間中打協力(同其他上線玩家聯機打) 副本時會lag 到卡住左系到/有數秒動作延遲
唔打協力,單人遊玩時好順暢(唔該唔好較到白貓咁慳電。。。唔係用邊部機玩都會有lag 既情況出現。。)

用mytv 煲劇,youtube 睇片全程無卡過,爽(用屋企wifi, 影片質素為720 p)

仲有一路聽歌一路上網,我以前用開果兩部機都做唔到(x10,neo-v, 但我咁做未免會比人話我係系到虐待緊部機。。), 宜家t2 ultra 滿足到我呢個需求,我有種"終於選岩一部切合到自己需求既手機啦!"既感覺
(執行以上動作時部機會剩番16x mb ram 可用~_~但都正常,平時上下網都係剩番約250 mb ram 可用)

基本上1 gb ram 配 1.4 ghz s400 4核,唔會話太lag 囉^^!但如果係中意一路打機一路聽音樂/打大型 3D game 既話呢部野未必可以滿足到佢既要求

但你話轉珠,上fb po selfie, 睇fb, 煲劇。。。 果啲既話,呢部野係夠用有突!

大重點係sony 無預裝 太多垃圾apps 入t2 ultra 度,同埋唔知sony 做左咩,雖然部機係得1 gb ram 但我到目前為止都係crush 左機5次咁大把!

可能因為我裝左clean master,得閒會清下ram 同多工程式,所以1 gb ram 對於我黎講好夠用^0^
S400 1.4 ghz 4核,感覺效能同note 2 果粒1.6ghz 4核 (三叔自制。。。) 差唔多-.-(我之前用過1 個月note 2 就轉左比屋企人用了。。。食ram 同lag 情況太嚴重。。可能係我唔識用所致)

:039:039:039

8gb rom, 對我黎講8 gb 同16 gb rom 都無咩分別。。。我份人好悶
裝黎裝去都係pad 白貓 whatsapp line mytv 果堆。。。。所以頂到盡都係會用到1.5 gb rom 咁大把。。。

其他果啲多數會留低做裝飾XDD

部野支援插SD 卡,雖然APPS 無得移去SD 卡,但音樂,片,相都可以移到過去,所以8 gb rom 其實好夠用架啦=_=除非果個人係高用量用家(係既話佢應該買部旗艦或高階機會比較適合。)

1 gb ram 1.4ghz 4核 8 gb rom 其實無大家想像中咁差

720 p 6" mon, 我愛大mon, 但靚唔靚我就唔太識分。。。感覺係清左靚左同無三叔mon 咁"殘眼"

相機:我無乜點研究影相,買左t2 ultra 後我愛上左影相
13 萬像素鏡頭。。未試過用咁高像素
最高紀錄係 x10 既810 萬像素!

除左暫時玩唔到背景散焦(應該一catch 唔到對像就會用唔到,crush 機),外,其他功能都好好用(實時美顏我都無用過,樣子問題), 我比較中意手動較唔同既設定咁去影相,感覺較用自動辦識場景模式去影相更富樂趣

當然手機中既相機功能唔會有相機咁多啦,影出既相都一定會有所分別
但t2 ultra 影出黎既相都好有水準下(我一陣會upload 幾張,但講明先我係唔識影相果啲人黎。。)
相機有小小問題:影到出黎既相會比你用肉眼見到既顏色淺色
但如果話會唔會淺得太離譜,其實又唔會既~

聽歌:
我好中意好中意聽歌
一樣既歌,系唔同手機度播黎聽都會有唔同既效果。。。
由x10 到neo-v 到宜家t2 ultra
我見到sony 既音樂技術一路咁進步緊
宜家我每日都會開walkman 聽歌,當然插耳筒聽(我無咩閒錢買sbh 20 之類既音樂耳。。。宜家用緊原廠耳機) 係最好,但大大聲播出黎比一群人一齊聽都唔會失禮,唔會拆聲或有聲音模糊化之類既跡象,歌手唱高低音都可以清楚聽到
中意聽歌既人應該會中意呢部機^^我諗配埋sbh 20 耳機效果會更好吧

外形:
Omni balanced設計部部sony 機都用緊
雖然真係好型好美觀,但sony 都唔使部部機都用呢個設計架。。。

好悶!!!跪求sony 第日出番啲機個設計係用番類似x10 果類既。。。成日omni balanced 有時真係好難分邊部打邊部=_=

Btw
有啲人好貪靚,唔單止會幫自己化個靚妝,仲會幫埋部機扮靚。。。
其實t2 ultra 裸機幾好睇,因為佢機背隔一段距離睇真係同z ultra, z 果啲無咩分別
反光閃令令
紫,白,黑三色,三隻色都幾討好
留意番今次t2 ultra 白色係全白機身,姐係正背面都唔會再有黑色部份,4邊機側上左銀色(當然唔係用不袗做機框。。。)) 我覺得幾靚,最型係呢隻色了!?
我選左紫色,機背全紫色,機面上下都係黑色(姐係唔開mon 既情況下機面係全黑色的) (同z z1 果啲差唔多), 機側摸落有磨砂feel, sony 紫色機其實又唔會話太女仔,佢呢隻紫色較沉色,配番個黑色機套其實好型下幾岩男人用,用紫色機絕對唔會係女性專利:)(當然女仔用都唔成問題,呢隻紫色真係好靚)
黑色。。基本上就真係成部機都黑色,機側用磨砂質地,同紫色機一樣,望落會有小小叫做顆粒感??唔識形容!
注意機背勁食指模。。。裸機用家要留意下。。(可以買機背位係透明果啲保護套!)

配件難配嗎:
市面上比較小 保護套係設計比t2 ultra 用。。
Mon 貼就唔使擔心,我用緊玻璃貼,普通,磨砂,防偷睇貼等都應該好易可以買到
仲有咩配件呢。。。音樂配件果啲我都應該會配番sony 果啲

NFC:3g/4g 版都有呢個功能
第一次用NFC 竟然係用黎check 八達通=_="
應該仲有好多用途!
拍一拍就感應到好方便^^

機身重量與手感:
唔會話太重(略重) ,輕過note 2 但有 6"mon!
而且t2 ultra 食盡機面位,窄過note 2,z ultra, mega 6.3 果啲大mon 機
揸上手舒服好多,唔會話要撐盡成隻手去hold 住部機
但始終佢係部 6" mon 手機,講到尾都係要用雙手操作先會用得舒服

可以成部袋落褲袋嗎:
可以既,但初初唔識袋可能都會有小小機身位凸左出黎
但袋落去果個角度岩既話,要成部袋曬落褲袋就唔會成問題
但你話會唔會壓住大脾位攪到有小小唔舒服既話,係會架=.=(袋系後面褲袋另計啦。。)
同埋有舊長方形既物體系褲袋位置突出黎都幾顯眼下~_~.袋落包包度較好

電量:大家最關心既問題都係sony 舊內置電可以頂到幾耐
可能因為配上1.4 ghz s400 4核 同720 p mon, 仲有sony 本身個測光系統(用以自動調較合適量度) 都做得較好
即使係6 " mon 同內置電設計,電池持航力都做得好好,我每日聽歌2-3 小時,再打多陣機,上陣網,頂多用我60%電
(白貓係最食電,我唔玩白貓既話頂多消35-40%)
長開stamina mode, 對增長電池持航力好有幫助,記得唔好當呢個省電模式係廢既=_=
無誇張,我開住呢個mode 聽歌連聽2 粒鐘都剩係用左6%電(部機處於待機狀態,只聽歌無做其他野)

3000 mah 電池,用一日都唔成問題!

其他:其實部t2 ultra都幾實用,small app 可以隨時開黎用,不過官方同非官方small app 種類太小了。。。希望黎講sony 會開發更多小工具比用戶download 吧。。。
============================================
衰在部野有時開得耐既話會有bug  ....例如係 系上緊網果陣想開small app黎用,small app 開出後1-2秒後會自動消失,
想打字時虛擬鍵盤會縮埋,又無故彈出,按落去時又會縮番埋。。又彈出。。。無限loop-.-

解決方法:熄左部機去,過一陣重開番吧。。。
===========================================
Pad 轉珠聲,tsum tsum 連公仔聲完全比bgm 蓋過。。。(平時都係咁,應該係正常現象

試過較到特效音最大,bgm 較細聲啲都解決唔到問題
但插上耳機(原廠果個都可以) 就乜事都無了
你會發現用t2 ultra 時插住耳機玩game 係一種享受~_~"(因為平時係幾乎無轉珠聲/連公仔聲-.-z ultra 都好似有呢個問題)

解決方法:打機戴耳機/熄聲玩,任君選擇~~~

============================================
第日有其他呢類情況既話我會上黎講下!

總結:大愛 t2 ultra!
我覺得部機好岩中學生同打工一族用,講真其實中學生唔應該用咁貴既電話-.-成日話追旗艦機話係自己儲錢買。。。其實都係用緊阿爸阿媽啲錢= =旗艦機最大壞處係一定會有過時既一日,宜家每半年會出一部旗艦機,新旗艦機好快就會插水式跌價。。。唔太抵買。。。(我係以學生角度去諗,我自己都係一個中學生,半年一次咁花5千6千去買部新機太奢侈了。。當然呢個世上有樣野叫trade in) 旗艦機效能係好頂級,但學生跟本無需要用到咁高效能囉。。。部野完全咁滿足到一個正常學生所需:聽歌,上fb,煲劇,自拍,睇書

當然其他非高用量用家,如忙到交加既打工仔,都可以選擇買部t2 ultra 黎用,部機電池持航力一流,尿袋拜拜

但以t2 ultra 做second phone 就有小小勉強。。。一黎t2 ultra效能未必係用開旗艦機既人會中意同接受到,二黎以價錢作為考慮因素既話系呢個價位都有唔小其他機款可供選擇

6"ips mon, 支援雙卡/4g, 唔錯既效能同持航力,價錢屬中價位唔會太過份,仲有13mp 相機!
呢部就係t2 ultra 了@@

===================================

14/9 更新

竟然唔記得講下大家最關心既音量同訊號接收問題。。。

音量:只可以話係處於可接受水平。。。
普通放落牌袋既話,就算你較到幾大聲都好個鈴聲都係偏弱。。。
所以你可以知道有來電,原因大多數都係因為部機係咁震你而你又feel 到-,-
尤其系大型商場shopping 時,若你將t2 ultra 放落袋(響聲較到最大)
好多時你都會miss 左call=_=(只屬個人經驗

訊號接收:屬中上水平,我用nwmobile 呢個台,出街基本上都有3-4格
番到屋企都有3-4格,但有時候就算我企系屋企窗邊都只係會收到1-2格訊號
但好快就會上番3-4格,呢個小問題我可以接受到既!

順帶一提,系猛烈陽光底下望呢部機唔會太辛苦,
仲有我有時會平放部機系枱面轉珠比同枱同學睇,佢地都話可以清楚睇到個mon~~~

2014-9-3 08:18 PM#29

satiou1
超級會員

UID 349797
精華 0
積分 29305
帖子 29060
閱讀權限 80
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ccmc@roy 於 2014-9-3 20:18 發表

用左一個星期有多既試後感:

價錢:$1700入手,非常抵玩!近期"性價比"一詞頻頻系智能手機界出現,$1700 玩到sony 出品6"大mon s400 4核 雙卡/4g lte(紫色 4g 版賣曬。。。) 13 MP 相機(仲 ...
嘩!非常詳盡o既用後感,近一年E區已經好少見。好多謝大大你o既心得分享同意見。希望以後T2 Ultra都可以令你滿意  謝謝

IFA發表快開始。我都留意緊,又請大大你有時間可以睇下直播

[img][/img]
2014-9-3 10:06 PM#30

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 satiou1 於 2014-9-3 10:06 PM 發表

嘩!非常詳盡o既用後感,近一年E區已經好少見。好多謝大大你o既心得分享同意見。希望以後T2 Ultra都可以令你滿意  謝謝

IFA發表快開始。我都留意緊,又請大大你有時間可以睇下直播
我都想睇直播。。。
期待xperia z3....
唔知幾點做直播?因為我要番學的
2014-9-3 10:53 PM#31

satiou1
超級會員

UID 349797
精華 0
積分 29305
帖子 29060
閱讀權限 80
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ccmc@roy 於 2014-9-3 22:53 發表

我都想睇直播。。。
期待xperia z3....
唔知幾點做直播?因為我要番學的
唔好意思,其實由晚上10:15開始到11:00左右完

[img][/img]
2014-9-4 01:35 AM#32

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 satiou1 於 2014-9-4 01:35 AM 發表

唔好意思,其實由晚上10:15開始到11:00左右完
無睇ringhk 新聞tim=_=見到z3 z3compact 啦~~~
2014-9-4 04:24 PM#33

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線
hi 想問下大家有關T2 ultra android 4.4.3更新嘅問題

終於揾到機會同大家show 下T2 ultra(我係3G dual) 嘅耗電情況啦^^

嗯。。。今日都幾失敗,唔知咩事個stamina mode 自動熄左,我又無開番
琴晚用到部機得番75%又無充番爆電
用電詳情:我無用數據計劃,mon 亮度約50%,媒體鈴聲50%, 響鈴鈴聲100%, 5點9後一直連住wifi
琴晚11點用到75%, 之後熄左機,
去到今朝7點半開番機,玩左陣pad 又熄番機,
下午1點鐘開左機玩左約25 分鐘,又再熄機
5點鐘至5點9,待機開walkman 聽歌
5點9 開始坐系屋企,影左約10 張相,玩左陣白貓(30 分鐘左右吧), pad (約45分鐘)
8點半至9點半,待機,有時睇下whatsapp, line, fb(唔多於15分鐘)
9點半至10點半,用google  chrome 上網揾料約10 分鐘,之後用office suite 同便條打project, 間中有用whatsapp 通訊

宜家11 點,我仲有18%電剩(用左20 分鐘左右打呢篇文)

用左15分鐘時間打多場pad 降臨,再走上黎呢度睇下手機資料。

宜家係11點3,仲有12%電剩,哈!

整體黎講T2 ultra 嘅持航力係幾理想,最緊要唔好好似我咁烏龍唔開stamina mode, 因為呢個模式真係非常之有用,如果我有用呢個mode 應該仲可以慳多7-10%電。夠我用好耐架啦,但最大喜訊都係踢走自悲感,同尿袋講拜拜!

===========================================================
同埋想問下各位大大,T2 ultra 嘅4.4.3 更新有無話有咩好大嘅改進呢?例如多左咩程式或者改善左bugs,,等等,我講得太空範啦sorry!

因為我部電腦就lag 到無朋友,我無咩必要都唔會點開嘅。。如果4.4.3 嘅更新無咩大改變嘅話,我都唔會更新上去,thx all^^!

2014-10-28 11:06 PM#34

satiou1
超級會員

UID 349797
精華 0
積分 29305
帖子 29060
閱讀權限 80
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ccmc@roy 於 2014-10-28 23:06 發表
終於揾到機會同大家show 下T2 ultra(我係3G dual) 嘅耗電情況啦^^
而我所知,4.4.3後會有 app to sd功能。

[img][/img]
2014-10-29 06:07 AM#35

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 satiou1 於 2014-10-29 06:07 AM 發表

而我所知,4.4.3後會有 app to sd功能。
@@....呢個功能幾有用,不過更新上去之前我應該買張32Gb Sd 卡用,宜家用緊4 Gb Sd 卡,就算開左呢個功能對我黎講都唔會太有用=_="

Thank you
2014-10-29 07:38 AM#36

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線
更新左4.4.3 啦!!

今日要開電腦攪小小野,就順便更新埋部t2 ultra 吧!

今次更新係直接上4.4.3

Antutu 跑分

跑分係比呢個網測試果陣所跑出黎嘅197xx 低
但一黎果陣跑分唔係用antutu ver 5.1.5
二黎我洗完機之後都裝番如line whasapp 等程式,所以跑分成績有所影響,係可以理解

我初初都驚更新完之後會lag 好多,始終受過以前x10 同neo-v 更新嘅陰影影響。。。不過我發現sony 系更新手機方面真係有好大進步,更新程式pc com.....當download 曬所有更新檔暫存系電腦果陣,佢會自動幫你熄機,並開始更新手機,再唔需要同時間一路長按個制(如 home 鍵) 一路插條線去機度先更新到

見到antutu 跑分低左接近2000,我初初都淆淆地,以為部機會因為更新而lag 到乜咁,但幸運地,使用時我係覺得順暢過以前,就算打白貓呢類大食ram 核嘅3D game, 都唔會lag 得好嚴重,同以前情況係差唔多,個場太多怪物就會卡卡地,但更新過後嘅T2 ultra 系處理lag 機嘅問題上絕對係有所改善!
宜家玩pad, 上fb, chrome, 都順暢左!
但呢啲都係我嘅個人意見,希望大家再度三思先決定更唔更新

更新後,大家可以系設定--->顯示果度較白平衡,咁就唔會有黃mon 啦!

更新後,大家終於(?) 可以將啲程式轉去Sd 卡度!可以幫你慳番唔小嘅內存位!

不過個程式點都會佔你部機小小內存位嘅,但對pad 等大食位game 黎講,呢個功能絕對可以幫你慳番唔小內存位

我唔太like 嘅功能,更新後 T2 ultra 會將狀態列分做通知同快速設定,我嘅感覺係呢個功能無以前一板show 曬快速設定同狀態/通知咁方便,不過大家可能會中意呢個功能!

更新後可以一下清除所有背景程式,唔使好似以前咁逐個逐個掃!

另外小工具新增左個Google chrome bookmark,不過web browser 依舊存在

講到黎呢度,好似講到呢個更新好好咁

但令我有小小唔like 嘅係更新後就算開埋xLound 都好,鈴聲都係好細聲下-.-以前3成聲等於宜家5成聲。。

同埋sony 講個更新可以優化記憶體。。我又唔太覺wo~_~

無其他缺點啦!

有無人更新過後都覺得鈴聲細聲左??

更新:宜家系寧靜無噪音嘅地方用T2 ultra 又唔覺得佢更新過後係細聲左,但亦都無大聲左,姐係今次更新應該唔係針對鈴聲音量@@

2014-10-30 10:40 PM#37

whitesticky
新會員

UID 403153
精華 0
積分 1
帖子 1
閱讀權限 10
註冊 2014-11-4
狀態 離線
樓上班ching係咪傻架

嘩,千字文.唔係,係萬言書,哈哈!!!!作為將快買機嘅手機白痴,睇唔少論壇,從未遇如此仔細認真

雖仍有好多小妹睇唔明(係我問題),不過so far真係學到好多,真心感激分享!!!

還有,想請教.功能,慢慢學就好,唯最怕自己傻下傻下,成個飯桶俾人呃買機(睇唔少鑑證帖,似乎幾可怕

見你話買1700,唔知喺邊道買呢?????
2014-11-23 12:48 AM#38

ccmc@roy
普通會員

UID 402790
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2014-9-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 whitesticky 於 2014-11-23 12:48 AM 發表
嘩,千字文.唔係,係萬言書,哈哈!!!!作為將快買機嘅手機白痴,睇唔少論壇,從未遇如此仔細認真

雖仍有好多小妹睇唔明(係我問題),不過so far真係學到好多,真心感激分享!!!

還有,想請教.功 ...
$1700 係電腦節優惠黎~~~果陣豐x, 衛x, 飛天xx都有做呢個優惠

我就係喺飛天xx 度買的

出單果陣佢係照番T2 ultra 原價($3188) 咁印張單比我
之後佢話憑張單可以有一年由sony 提供嘅保養
飛天xx其實都唔算係咩"細舖", 就咁講喺元朗天水圍都有3間分店。
況且我見下圖入面(sony xperia 特約經銷商) 有佢個舖名喺度
我就放心啦!

不如你自己直接揾下邊三間,hehe

琴日(講明係琴日) 我見飛天xx又做T2 ultra 優惠:$1888(不過我諗又係綑綁式消費黎。。。見佢有張memo 紙size 嘅卡片寫住t2 ultra 套裝,+$99有玻璃貼)

我上次買T2 ultra 情況都係咁,實數我係比$2036
因為果$336(佢聲稱話係折左)係包括。。
一個原裝T2 ultra 套(sony 喺官網show 出黎果類皮革套)
一張玻璃貼(佢幫我貼埋)

貴就貴在個套,講真200幾蚊買個套我覺得唔值=_=

整體黎講T2 ultra 真係一部好機黎!

不過我建議你入手後即刻幫佢貼張機背貼(我有買過,雖然係貼唔曬成部機但保護性都唔錯的) 或者買個套(當然唔一定要買sony 原裝兩舊幾水一個果啲套啦,jelly 套都唔錯) 黎保護佢機背

事關我喺上面都講過T2 ultra 係好易食指摸,同埋我見過有網評(我懷疑係打手寫) 話佢部T2 ultra 因為無帶套嘅關係攪到背面花曬。。
當然可信性黎講我認為係十分之低。
不過由於T2 ultra 背面物料真係好膠質feel. 所以背面花曬一說又唔可以話完全無可能。

2014-11-23 12:33 PM#39

ha_97
中級會員

UID 191495
精華 0
積分 280
帖子 272
閱讀權限 30
註冊 2006-8-6
狀態 離線
請問新機有冇封條?
謝謝。
2014-11-30 01:03 PM#40
 45  2/3  <  1  2  3  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題