PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 零機價  

lau_216
資深版務版主

UID 63571
精華 1
積分 6509
帖子 6394
閱讀權限 100
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
零機價

[Close]
唔知大家係鍾意簽約出手機,定係帶機上台呢?

唔少上台出機ge朋友,都畀廣告入面標榜 “0機價”吸引;一般零售店,佢地最多就送d精品或者送張mon貼備用電之類畀你,價錢就根據建議零售價發售 (即係我地話 “公價”)。簽約出機 (即係大家口中所講ge “台機”)最吸引之處相信都係離不開機價優惠,或者係某台獨家發售呢d賣點。咁下次買機我地點揀好呀?慢慢睇落去就會搵到答案。

圖片附件: three.com.hk_3香港.jpg (2013-7-17 12:35 AM, 203 K)

大家第一樣會問:「咁台機同出面買個d機有乜分別呢?」一般黎講我地睇佢有冇分別,就先睇下個手機型號會唔會有分別,例如係RingHK-01同RingHK-01A咁就有可能有分別;另一樣就睇下手機個軟件版本是否不同,3G手機剛剛盛行之時大家最容易發現3台買返黎個部“台機”操作介面同其他地方所出售個軟件版本係有d分別,又或者好似數碼通d日本機款咁有sim lock。仲有一樣就係部電話機身可能會印上該台LOGO,不過近年就比較少見。

你跟住又會問:「咁我上台家陣唔使畀錢出黎就拎左部新機返去喇喎,不知幾so…」咪住先各位,你係咪睇漏左d野呢?零機價後面通常都跟住一個老友叫做「預繳」,你睇真d佢寫住要你預繳幾多先喎…其實所謂零機價 (兼零預繳)其實只係一個數字遊戲,大家細心d諗下上台出機個陣,你係咪要畀底信用卡人地幫你做分期,又或者係無月費回贈?你又有冇計過最後埋單你使左幾多錢去買呢部手機呢?

圖片附件: IMG_4175.jpg (2013-7-17 12:35 AM, 104.2 K)

首先,大家要搵出幾組數字
1. 淨機機價 / 建議零售價
2. 上台機價+預繳
3. 上台合約期
4. 上台附加增值服務使費
5. Sim only月費兼合約期
6. 停台條款

一般黎講,簽約出機都會要求大家簽約18至30個月不等,當然要視乎機款/機價而定。當大家去到門市或者登入電話公司網頁,就可以搵到出機上台資料,
包括高中低用量組合,各取所需。跟住大家可以跟住呢個公式去計算一下你買呢部機連同電話費需要交幾多錢:

機價 + 預繳 + [(月費 + 增值服務費 + 牌照費 – 回贈) x 合約期]
= 合約期內總支出

當你得出呢個數之後,我地再計一下假如用Sim only加上自行購機又要使幾多錢:

機價 + [(月費 + 牌照費) x 合約期] = 帶機上台總支出
*兩個公式入面合約期數應該係以相同數目去計算,以簽約出機合約期為基數。
**月費計劃最好以內容相約之計劃去作比較。

只要將兩者相減,就知道買齋機抵d定上台化算d喇。不過,仲有幾點大家要留意:
1. 通常簽約買機上台,電話公司都硬性規定客戶要同使選用指定金額之增值服務,由$18至38蚊不等,視乎不同手機優惠而定。部份電話公司為吸引高用量 / 舊客戶 (或者係佢地口中特選客戶)選用服務,可能會豁免牌照費甚至係唔需要你join任何增值服務。
2. 有d朋友可能打算未來兩三年內有可能唔排除有機會或者考慮打算下出國一段時間 (可能去遊學 / 留學 or…),咁你就要考慮清楚合約期未完的話,而你又要飛走,你會唔會cut左個電話呢?定還是你會另作打算想將佢轉做最平月費keep住個號碼呢?大家最好留意下中途停台要畀幾多錢罰款,通常買機合約個罰則都係要求你畀埋餘下合約期應該要交ge月費;Sim only計劃一般都係定額罰款500-800蚊。
3. 如果你揀左用Sim only計劃,個人唔建議你地簽太長合約,12個月就適中,最多簽18個月就好喇,最緊要睇下簽長d同短d有乜分別,可能簽夠18個月有多dd月費減免優惠,平均月費比起簽短約有可能平十元八塊。另一方面短合約期彈性相對較大,無人知道下個星期定係下個月會有大規模月費劈價潮,又或者老闆器重你派你駐守外國都唔出奇,合約一完左就可以作出相應選擇。仲有一點就係:通常黎講電話公司都會提供些少優惠去吸引你續約,每個月回贈三幾十畀你絕對唔出奇。

圖片附件: IMG_4188.jpg (2013-7-17 12:36 AM, 130.55 K)

最後同大家分享一個真人真事,希望大家自己小心:
好耐之前,我地有個朋友都幾潮,基本上每次有新款最top model個部機,佢都會第一時間入手。有時為左快人一步,佢就唯有「加簽」合約搶先出機…簽下簽下,有一日佢同我地講佢個電話號碼仲有成三十幾個月合約 (唔記得講佢之前呢個號碼已經用左呢個台大約兩年),俗稱「大長約」。係呢度我勸籲各位IT潮人,唔好為一時之快而亂咁加簽合約,最後損失係你自己…

各位如有疑問,歡迎PM

iPhone 6 x 3 LTE,
iPhone 5S x CMHK 中港數據
F-04E, Moto X, PUMA手機, SoftBank 830SH
揸車 (導航) 必備 - Nokia Lumia 720 Windows Phone
2013-7-17 12:35 AM#1
查看資料  發短消息  頂部

(173)
中級會員

UID 384071
精華 0
積分 193
帖子 193
閱讀權限 30
註冊 2011-11-13
狀態 離線
[Close]
多謝C兄指點,長細....很有用.THX
2013-9-13 09:22 PM#2
查看資料  發短消息  頂部

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題