PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 2338  2/117  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >  >| 

標題: HTC One 用家發表意見  

hokoonho
普通會員

UID 87200
精華 0
積分 36
帖子 36
閱讀權限 20
註冊 2005-1-28
狀態 離線
[Close]
等我講下 Ultra pixel 的 4Mega pixel 同 13Mega pixel 的分別。由於都有D 難明, 所以我略為改一改等大家足倒個原理。

一般CCD or CMOS 每一個像素只可感應一種色,所以 1200 萬像素入面每種色只有400 百萬像素,所意所謂1200 萬像數只係插值,係用某D 方法計出來的。

而Ultra pixel 感應器係講緊每個pixel 都可獨立感應RGB 三隻色, 所以 400 萬像 Ultra pixel 感應器所提供的影像資料和一般1200 萬像的感應器一樣多。

但由於 400 萬像Ultra pixel 感應器的感光像素的數目只有1200 萬像感應器的三分一,所以Ultra pixel 感應器的每個像素就可以分到更多空間,可吸的光更加多。

另外影像感應器每個像素也有一條線路。而線路間太近會有雜訊, Ultra pixel 感應器只有三分一的線路,所以線路的密度只有三分一,雜訊可以大大減低。

所以Ultra pixel 感應器在黑暗的地方表現十分好。除左有高ISO 值外,在高ISO 下 Noise 會大大減低。

在光度充足的情況下, Ultra pixel 感應器也有他的優點。一般感應器要使用三個鄰近pixel 的資料才能得到一個彩色的像素,但由於三個pixel 的位置有偏差,所以色彩還原上會不及Ultra pixel
2013-2-20 06:39 PM#21
查看資料  發短消息  ICQ 狀態  頂部

smallchi
大哥大會員

UID 173299
精華 0
積分 4692
帖子 4672
閱讀權限 60
註冊 2006-5-22
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 psdleung 於 2013-2-20 06:22 PM 發表

我第一部用Desire , 非常好,後來轉左 三叔S2, 不需防水,我做office ,無必要,尤其佢用傳統mon TFT ,試問當山寨機都用SLCD時你重清存倉貨,考慮緊OG或One ,不過想知會唔會好似Legend 個金屬殼咁易熱?
我去sony 望過真機, 個mon都ok.... 唔覺有白
至於我講既水災, 只係我個仔整瀉杯水, 部機咁就入左水....
2013-2-20 06:45 PM#22
查看資料  發短消息  頂部

hokoonho
普通會員

UID 87200
精華 0
積分 36
帖子 36
閱讀權限 20
註冊 2005-1-28
狀態 離線
繕瞼禮聶瞻U Ultra pixel 穠繙 4Mega pixel 礎P 13Mega pixel 穠繙瞻禮O癒C瞼穢籀糧瞿礎糧D 繪穢繳癒A 穢瞼H禮簡瞻竅簞禮簿瞻@禮簿繕瞼瞻j簧a穡竅簫簫簫穫簡z癒C

瞻@簪禱CCD or CMOS 穡C瞻@簫繒糧簪瞼u瞼i繚P糧瞻@繙礎璽癒A穢瞼H 1200 繡U繒糧簪瞻J簫簣穡C繙礎璽瞼u礎糧400 礎繡U繒糧簪癒A穢繚N穢聶1200 繡U繒糧翹瞼u竄Y織癒簫癒A竄Y瞼竅YD 瞻癡穠k簫p瞼X穡穠繙癒C

礎Ultra pixel 繚P糧職繒竄Y聶繙簷穡C簫pixel 糧瞿瞼i聶W瞼繚P糧RGB 瞻T簞礎礎璽, 穢瞼H 400 繡U繒糧 Ultra pixel 繚P糧職繒穢織瞿穡穠繙翹v繒糧繡礙簧穢M瞻@簪禱1200 繡U繒糧穠繙繚P糧職繒瞻@翹礎h癒C

礎羸瞼穢籀 400 繡U繒糧Ultra pixel 繚P糧職繒穠繙繚P瞼繳繒糧簪穠繙翹瞼瞼u礎糧1200 繡U繒糧繚P糧職繒穠繙瞻T瞻瞻@癒A穢瞼HUltra pixel 繚P糧職繒穠繙穡C簫繒糧簪織N瞼i瞼H瞻穡穫禮籀礎h穠繞癒癒A瞼i禮l穠繙瞼繳禮籀瞼[礎h癒C

瞼t瞼~翹v繒糧繚P糧職繒穡C簫繒糧簪瞻]礎糧瞻@簣繪翻u繡繫癒C礎翻u繡繫繞癒瞻穠簽繚|礎糧繪簞T癒A Ultra pixel 繚P糧職繒瞼u礎糧瞻T瞻瞻@穠繙翻u繡繫癒A穢瞼H翻u繡繫穠繙簣K竄瞼u礎糧瞻T瞻瞻@癒A繪簞T瞼i瞼H瞻j瞻j織簾禮C癒C

穢瞼HUltra pixel 繚P糧職繒礎b繞繚t穠繙礎a瞻癡穠穩簡{瞻Q瞻礎n癒C簞瞿瞼穠礎糧簞穠ISO 簫瞼~癒A礎b簞穠ISO 瞻U Noise 繚|瞻j瞻j織簾禮C癒C

礎b瞼繳竄瞼R穡竅穠繙簣癒穠p瞻U癒A Ultra pixel 繚P糧職繒瞻]礎糧瞼L穠繙uI癒C瞻@簪禱繚P糧職繒簫n穡瞼瞻T簫職F穠簽pixel 穠繙繡礙簧瞻~簪簣o穡穫瞻@簫簣m礎璽穠繙繒糧簪癒A礎羸瞼穢籀瞻T簫pixel 穠繙礎穫繡m礎糧簞職簧t癒A穢瞼H礎璽簣m簫穫瞻W繚|瞻瞿瞻Ultra pixel
2013-2-20 07:55 PM#23
查看資料  發短消息  ICQ 狀態  頂部

bcbchk
高級會員

UID 83997
精華 0
積分 855
帖子 1629
閱讀權限 40
註冊 2004-12-31
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 psdleung 於 2013-2-20 06:22 PM 發表

我第一部用Desire , 非常好,後來轉左 三叔S2, 不需防水,我做office ,無必要,尤其佢用傳統mon TFT ,試問當山寨機都用SLCD時你重清存倉貨,考慮緊OG或One ,不過想知會唔會好似Legend 個金屬殼咁易熱?
金屬殼一定好易熱!机背重會好易括花!
2013-2-20 08:27 PM#24

calvinhung
高級會員

UID 139662
精華 0
積分 623
帖子 623
閱讀權限 40
註冊 2005-12-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hokoonho 於 2013-2-20 06:39 PM 發表
等我講下 Ultra pixel 的 4Mega pixel 同 13Mega pixel 的分別。由於都有D 難明, 所以我略為改一改等大家足倒個原理。

一般CCD or CMOS 每一個像素只可感應一種色,所以 1200 萬像素入面每種色只有400 百萬像 ...
即係張相會有幾大呢?如果拎去晒4R得唔得?
2013-2-20 11:44 PM#25

calvinhung
高級會員

UID 139662
精華 0
積分 623
帖子 623
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 smallchi 於 2013-2-20 11:20 AM 發表
本來我都諗呢部, 相機又正, 又夠快, 但防水對我好重要, 因為之前兩部htc 都係因水災而有問題, 雖然部機仲用到, 但幾個月後都係死!!
師兄你做邊行架?成日會有水??
反而我覺得防水功能係可有可無喎
2013-2-20 11:52 PM#26

smallchi
大哥大會員

UID 173299
精華 0
積分 4692
帖子 4672
閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 calvinhung 於 2013-2-20 11:52 PM 發表

師兄你做邊行架?成日會有水??
反而我覺得防水功能係可有可無喎
唔係我唔小心, 係防家中小朋友.....
我個仔細個時鍾意咬野, 當年部n73 就死o係口水中....
前排部xl 都因為個仔整瀉杯水, 個鏡頭有水氣.... 部機又冇得拆電, 雖然我放入米崗已經冇晒水氣, 而家亦用得好開心, 但應該都只有幾個月命....
呢d只係個人意見, 之前都諗左好耐要邊部, 但最後覺得兩部差唔多, 但防水又安全d, 所以咪定左z 囉

至於我既工作, 都係坐office, 所以遠黎水源的.... ^^

2013-2-21 12:14 AM#27

smallchi
大哥大會員

UID 173299
精華 0
積分 4692
帖子 4672
閱讀權限 60
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 calvinhung 於 2013-2-20 11:44 PM 發表

即係張相會有幾大呢?如果拎去晒4R得唔得?
http://www.fotomaxonline.com/tips.asp?lang=tc&page=84

根據快圖美, 70 萬像素都夠.... 最好都係二百萬.... 所以400萬印A4 都冇問題, 再者像素同質素又係兩回事, 張相清唔清, 夠唔夠光, 色有冇問題等等....
2013-2-21 12:20 AM#28

edisonick
高級會員

UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線
究竟3月HK會唔會出架??????
我部s3好似就黎死...比其他朋友部S3 LAG....
希望捱到佢出la...T_T"
2013-2-21 01:38 AM#29

Takamichi
Banned

UID 292604
精華 0
積分 228
帖子 228
閱讀權限 0
註冊 2008-4-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hokoonho 於 2013-2-20 06:39 PM 發表

一般CCD or CMOS 每一個像素只可感應一種色,所以 1200 萬像素入面每種色只有400 百萬像 ...
大家要小心呢位 htc promoter ,係 discuss . com 已經好出名,講野唔理黑白是非,一味唱紅 htc
係 discuss 無討論空間,因為太多呢d 打手,大家唔好比呢d人攪 dirty ringhk
2013-2-21 06:47 AM#30

sang0514
普通會員

UID 99528
精華 0
積分 35
帖子 34
閱讀權限 20
註冊 2005-4-21
狀態 離線
一部手機更係有人鐘意有人唔鐘意架啦 人地講佢好又唔能夠話人地係打手 咁你唱黑我又可唔可以話你係*** & z 粉絲呢
我就未用過htc 但我想出呢部 因為鐘意佢係 4.7寸 好放褲袋 相機新技術 同粒u目前黎講夠快 仲有各種新玩意
但老實講我仲會睇多d測試報告先決定
純粹想討論部電話 唔岩聽請手下留情
2013-2-21 09:44 AM#31

kong2403
普通會員

UID 297030
精華 0
積分 55
帖子 55
閱讀權限 20
註冊 2008-5-15
來自 h.k
狀態 離線
各位ching,..請告知此機有無收音機..?因每天有2-3小時他會陪伴我..很重要.
2013-2-21 09:53 AM#32

calvinhung
高級會員

UID 139662
精華 0
積分 623
帖子 623
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 smallchi 於 2013-2-21 12:14 AM 發表

唔係我唔小心, 係防家中小朋友.....
我個仔細個時鍾意咬野, 當年部n73 就死o係口水中....
前排部xl 都因為個仔整瀉杯水, 個鏡頭有水氣.... 部機又冇得拆電, 雖然我放入米崗已經冇晒水氣, 而家亦用得好開心, 但 ...
原來屋企有小朋友呀....
咁防水岩你多D
2013-2-21 10:41 AM#33

calvinhung
高級會員

UID 139662
精華 0
積分 623
帖子 623
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kong2403 於 2013-2-20 12:18 PM 發表
看spec 好似無收音機??
個SPEC未UPDATE者
印象中,HTC機部部都有FM收音機
2013-2-21 10:46 AM#34

phone829
普通會員

UID 397469
精華 0
積分 23
帖子 23
閱讀權限 20
註冊 2013-2-20
狀態 離線
請問有無 Ching 知部機大槪幾銀同幾時出街呢
2013-2-21 11:08 AM#35

calvinhung
高級會員

UID 139662
精華 0
積分 623
帖子 623
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 phone829 於 2013-2-21 11:08 AM 發表
呢類旗艦機,價錢唔使問啦
幾乎每一年每一個牌子都差不多
都係一開始$5000左右 LAW
2013-2-21 12:11 PM#36

kong2403
普通會員

UID 297030
精華 0
積分 55
帖子 55
閱讀權限 20
註冊 2008-5-15
來自 h.k
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 calvinhung 於 2013-2-21 10:46 AM 發表

個SPEC未UPDATE者
印象中,HTC機部部都有FM收音機
Thank you !!
2013-2-21 02:12 PM#37

sang0514
普通會員

UID 99528
精華 0
積分 35
帖子 34
閱讀權限 20
註冊 2005-4-21
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 phone829 於 2013-2-21 11:08 AM 發表
3月15賣街啊 準備子彈啦
2013-2-21 02:15 PM#38

tsuishui
高級會員

UID 60078
精華 0
積分 906
帖子 906
閱讀權限 40
註冊 2004-5-17
狀態 離線
雖然你未用過HTC既機,不過可以話你知佢d機個UI有好好user experience,今次One既spec同功能更加勁,所以我覺得呢部機值得留意

QUOTE:
原帖由 sang0514 於 2013-2-21 09:44 AM 發表
一部手機更係有人鐘意有人唔鐘意架啦 人地講佢好又唔能夠話人地係打手 咁你唱黑我又可唔可以話你係*** & z 粉絲呢
我就未用過htc 但我想出呢部 因為鐘意佢係 4.7寸 好放褲袋 相機新技術 同粒u目前黎講夠快 仲 ...
2013-2-21 04:54 PM#39

tsuishui
高級會員

UID 60078
精華 0
積分 906
帖子 906
閱讀權限 40
註冊 2004-5-17
狀態 離線
部One應用3月出到,儲定錢啦

QUOTE:
原帖由 edisonick 於 2013-2-21 01:38 AM 發表
究竟3月HK會唔會出架??????
我部s3好似就黎死...比其他朋友部S3 LAG....
希望捱到佢出la...T_T"
2013-2-21 05:10 PM#40
 2338  2/117  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >  >| 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題