PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 此情不再,再見摩托羅拉?  

lau_216
資深版務版主

UID 63571
精華 1
積分 6509
帖子 6394
閱讀權限 100
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
此情不再,再見摩托羅拉?

[Close]
近兩日傳出早前被Google收購,美國手機品牌摩托羅拉因為”cut cost”,而關閉部份辦事處,包括香港在內!

相信絕大部份前輩對摩托羅拉唔會感到陌生,什麼大哥大,Startac,V仔摺機系列等等都深入民心,當年熱潮絕不遜於近年大賣的iPhone同Galaxy系列手機。就算年清一代用家,都可會記起無間道入面,劉sir所用的T720 彩mon手機!

可惜時代變遷,自智能手機於市場出現,繼而普及,摩托羅拉開始步入「捱打」狀態。即使廠方試圖緊貼市場趨勢改變策略,好似早期試過因應索愛Walkman W系手機而緊隨其後推出音樂ROKR系列手機;因應PDA手機時代先後推出一系列「Moto明」,以及Windows Mobile 智能手機。可惜一個又一個後起之秀例如索愛、hTC等不斷侵蝕摩托羅拉市場佔有率。

近年手機市場均被幾個名字包圍:Apple / iOS,Galaxy,hTC,Google /Android,等等已經大舉佔據市場,智能手機似乎令大家忽略了一些老品牌,例如今次主角摩托羅拉,在港市場佔有率大不如前,一方面可能公司市場戰略不合時宣,另一方面公司對手機售後服務支援不足,都係一個致命傷吧!近代手機普遍都講求「最新,最update!」,偏偏摩托羅拉未如其一眾對手推出各式各樣針對不同市場手機,又未能及時向用家提供軟件更新,就算有,亦只限於可能美加地區用戶。小弟對上一部摩托羅拉手機是XT701,正如剛才所講手機一定要時刻有更新就即刻更新,可惜摩托羅拉手機用家經常都係得個「等」字,一係就要網上一些非正途途徑刷機以解無update之苦。

無可否認摩托羅拉近年hit rate已不及一眾同樣採用Android平台廠家,雖然品牌已被市場龍頭之一Google收歸旗下,希望今次摩托羅拉撤出香港只係一個暫時性;但下一個因為市場佔有率下降而”cut cost”會係邊個?摩托羅拉會唔會真係「冇得撈喇」?

各位如有疑問,歡迎PM

iPhone 6 x 3 LTE,
iPhone 5S x CMHK 中港數據
F-04E, Moto X, PUMA手機, SoftBank 830SH
揸車 (導航) 必備 - Nokia Lumia 720 Windows Phone
2012-8-16 07:53 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

nikeshox1112
普通會員

UID 387995
精華 0
積分 32
帖子 32
閱讀權限 20
註冊 2012-3-7
狀態 離線
[Close]
睇嚟NOKIA都唔捱得幾耐!
2012-8-25 11:17 AM#2

dunwannacry
新會員

UID 392969
精華 0
積分 6
帖子 8
閱讀權限 10
註冊 2012-8-31
狀態 離線
睇嚟NOKIA都唔捱得幾耐!  X2
2012-8-31 04:06 PM#3

anon
新會員

UID 362774
精華 0
積分 14
帖子 14
閱讀權限 10
註冊 2010-7-7
來自 2
狀態 離線
其實Motorola 出Android 手機都不遺餘力, 好似 Milestone, Droid, Atrix, Razor 都有過好評, 只可惜佢地啲 Marketing strategy 真係唔及 Samsung  十份之一, 做咗好多好嘅產品都冇人知, 例如 Crystal Talk 咁勁都冇乜人知, 反而我就中招買咗冇noise cancelling 嘅 Galaxy S1

希望佢地可以改善一下同埋繼續做多啲好產品令消費者多啲選擇
2012-9-2 02:52 PM#4

CDMA-3G
星級會員

UID 168566
精華 0
積分 3035
帖子 3035
閱讀權限 50
註冊 2006-5-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 anon 於 2012-9-2 02:52 PM 發表
其實Motorola 出Android 手機都不遺餘力, 好似 Milestone, Droid, Atrix, Razor 都有過好評, 只可惜佢地啲 Marketing strategy 真係唔及 Samsung  十份之一, 做咗好多好嘅產品都冇人知, 例如 C ...
missing the V son....
2012-9-8 11:39 AM#5

jerry418
中級會員

UID 279443
精華 0
積分 160
帖子 160
閱讀權限 30
註冊 2007-12-23
狀態 離線
再見MOTO
2012-9-18 08:54 AM#6

westleung
高級會員

UID 191045
精華 0
積分 560
帖子 561
閱讀權限 40
註冊 2006-8-2
狀態 離線
其實想同你講..........
摩記根本唔係咩野市場有問題定點
人地一向有錢 有財力
照舊宣傳
而且老行家都知佢通話好

知唔知佢衰係乜野身上?
就係衰係中國人傳統意頭觀念
再加1個花名
無得撈啦

你知唔知有好多人因為無得撈啦呢4隻字
未睇款,只聽名已經唔想理你講野
可能CEO 同股東
根本唔知道衰係呢D咁既野身上

當然,佢後追安撞系統都改變唔到返工既人對佢既睇法
群眾壓力
人人笑你 潤你 講摩記 , 你攪攪下就唔想係社交圈子講
最後變左秘密機種咁.....
仲邊有人提起勁買?

2012-9-24 08:48 PM#7

ngf
普通會員

UID 389831
精華 0
積分 24
帖子 24
閱讀權限 20
註冊 2012-5-7
狀態 離線
nokia 仲可以 係  發展中既國家 度 發揮 佢既 廉價機種 優勢 嫁麻

Nokia 5800 >>>紅米
2012-10-15 02:35 AM#8

lwwk
中級會員

UID 89185
精華 0
積分 108
帖子 108
閱讀權限 30
註冊 2005-2-10
狀態 離線
由大水壺用到atrix 2, 見到moto咁, 真係唏噓
2012-10-18 04:04 PM#9

owl_2005
新會員

UID 379964
精華 0
積分 9
帖子 9
閱讀權限 10
註冊 2011-7-21
狀態 離線
小弟用過咁多款電話. 由天地斷開始. 始終都係覺得MO D 機最耐用.
我係 MO 記死硬派...........
^.^
2012-10-26 09:12 AM#10

AprilT
新會員

UID 395383
精華 0
積分 11
帖子 13
閱讀權限 10
註冊 2012-10-27
狀態 離線
猶記得我第一部就係 MO 記
2012-11-6 03:27 PM#11

PhantomGTR
大哥大會員

UID 258708
精華 0
積分 5739
帖子 5734
閱讀權限 60
註冊 2007-8-15
狀態 離線
老公司,老管理,老作風............就是捉到鹿唔識脫角。
做工用料質素樣樣都好,就係賣得唔好........

MOTOROLA..........你真係苦命,生前累街坊,死後累朋友。

MOTO X PLAY (Dual Sim PA Edition)
2012-11-15 01:34 AM#12

阿品
普通會員

UID 395846
精華 0
積分 26
帖子 26
閱讀權限 20
註冊 2012-11-19
狀態 離線
香港網站今日正式停止服務..........
2012-11-19 02:25 AM#13

巴士皇
星級會員

UID 354253
精華 0
積分 3205
帖子 3200
閱讀權限 50
註冊 2009-12-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 westleung 於 2012-9-24 08:48 PM 發表
其實想同你講..........
摩記根本唔係咩野市場有問題定點
人地一向有錢 有財力
照舊宣傳
而且老行家都知佢通話好

知唔知佢衰係乜野身上?
就係衰係中國人傳統意頭觀念
再加1個花名
無得撈啦

你知唔知 ...
咁隔離公司都有花名如愛垃圾,死比你亞系列。鹵味阿塞比人系列。三叔嫁你死系列,咪又係咁用。攞嚟講。

The power of Motoblur in China = LIKE
2012-11-22 12:10 PM#14

Sharp
大哥大會員

UID 44744
精華 0
積分 6872
帖子 6853
閱讀權限 60
註冊 2003-10-13
來自 Ericsson(SmarTone) / ZTE(Ch ..
狀態 離線
Byebye...Moto...

2012-11-25 12:40 PM#15

tszgi
中級會員

UID 296621
精華 0
積分 122
帖子 122
閱讀權限 30
註冊 2008-5-11
狀態 離線
中學揀科個陣,MOTO 已經到左昨日黃花既時期…

個陣我好大抱負,要讀MKT畢業之後打救MOTO..........

耐何夢想歸夢想 無論如何,有幸見證過時代既更替興衰,唔緊要啦!
2013-2-14 08:21 PM#16

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題