PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 你轉4G嗎?  

lau_216
資深版務版主

UID 63571
精華 1
積分 6509
帖子 6394
閱讀權限 100
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
你轉4G嗎?

[Close]
最近跟朋友們飯聚,有人問我:出4G喇喎,你轉唔轉4G先?

不知道各位還記得早七八年前,大家其實都面對過相似情況,就是 “轉唔轉用3G呢?”。事實上,手機上網已是大勢所趨,問題只在於速度之差別。我手上的是iPhone 4S,用張牛柳卡上網,上網ok,睇youtube只會好偶然有一次短暫停頓。相比朋友,使用同一手機,經我介紹使用六十八大元的無限上網,每次見面都埋怨:出左街想upload野上facebook成日都上唔倒,搞搞下都係返屋企用wifi算數。

無錯,各位在網上所得到的資訊是指4G上網比3G快好多。不過大家要留意:4G只在起步階段,並唔係全面覆蓋,情況猶如以前PCS網絡 / 初期3G在地鐵未全線打通一樣,當你身處未有4G覆蓋的位置,手機上網就會向下跳去3G / 2G網絡。與此同時,市面上只有少數手機支援4G。在此講出一個我個人認為極佳例子:剛上架熱爆型號Galaxy S3只是3G手機!換句話說,如果你已經用緊4G plan,但係當你想繼續用最潮手機的時候,只能夠享用3G上網,你會怎樣呢?

總括而言,我並不反對轉4G,但有以下幾點要留意:

1.如果手機合約未到期,呼籲大家唔好因為網絡商所提供的優惠而加簽合約出機。因為有網絡商會因應你尚餘3-6個月合約,而引誘你出4G plan,相比你現有月費價錢可能更為相宜,但尚餘之合約會留待4G會約完成之後繼續!(真人真事:有朋友的確簽左 “大長約” ,最後因為某些原因要解約,被罰的毀約費夠買一部中階手機了)

2.請留意4G網絡並未全面覆蓋,同時間現時4G網絡只支援上網服務,當你需要使用通話服務,手機會自動撤換使用3G / 2G網絡

3.因為手機要 “跳台” 關係,耗電能一定會比正常高,加上4G上網耗電量比3G為高,大家要有兩手準備了!
按此睇下我地Ringhk 之前的專題報導!

各位如有疑問,歡迎PM

iPhone 6 x 3 LTE,
iPhone 5S x CMHK 中港數據
F-04E, Moto X, PUMA手機, SoftBank 830SH
揸車 (導航) 必備 - Nokia Lumia 720 Windows Phone
2012-6-19 02:38 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

dennis_busman
普通會員

UID 373305
精華 0
積分 92
帖子 92
閱讀權限 20
註冊 2011-3-13
狀態 離線
[Close]
但你有一樣o野可以問清楚o的台 ......
就係如果你本身係用佢地o的標準月費 ....
不論你有冇約係身 ..... 佢係會免費開通 4G 俾你用 ....
我用 1010 打上 CS 叫佢開埋個 4G 俾我就即刻用得 ..... :)
2012-6-27 02:38 AM#2

estherhui0430
高級會員

UID 355659
精華 0
積分 1250
帖子 1250
閱讀權限 40
註冊 2010-1-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dennis_busman 於 2012-6-27 02:38 AM 發表
但你有一樣o野可以問清楚o的台 ......
就係如果你本身係用佢地o的標準月費 ....
不論你有冇約係身 ..... 佢係會免費開通 4G 俾你用 ....
我用 1010 打上 CS 叫佢開埋個 4G 俾我就即刻用得 ..... :)
你就好啦 我pccx唔肯咁樣幫我upgrade
佢要我加約先比我用4g 痴x線...

♥紅茶綠茶菊花茶×想你想到蒙查查♥
♥荔枝蘋果白雪梨×永遠和你不分離♥
♥西瓜香瓜哈蜜瓜×愛你愛到傻瓜瓜♥
2012-7-14 05:36 PM#3

disable123
普通會員

UID 393098
精華 0
積分 24
帖子 24
閱讀權限 20
註冊 2012-9-5
狀態 離線
版主真係用心良苦, 講得無錯, 真係要考慮清楚自已既需要, 唔好盲目咁去信 d 電訊商既宣傳手段;
例如 某個人仔台, 4G 上網好便宜, 一百蚊一個月唔洗就有, 但要諗下, 佢無 3G 牌照, 即係話 佢地4G 覆蓋唔到既地方只會用2G, 大家睇清楚, 係2G, 慢到嘔電, 但已經有一群人中伏, 因為好多人同佢地出左 NOTE LTE, 我有個朋友就係咁;
另外, 就算用3G 上網, 機款型號新既, 上網都會比舊機款快, 例如我之前用開 DESIRE HD, 上網好慢, 依家轉去 ONE XL 用 3G 上網, 比以前快好多, 因為本身部機對上網優化左; 需然我 123 台有4G, 但我都唔多用LTE 上網, 因為本身部機行3G 都已經好快;
所以買唔買4G 機, 大家最好做下功課, 唔好盲目咁去追; 不如留意下電話既其他功能, 會否 user friendly? 簡單易用? 影相靚唔靚? 粒電耐唔耐用? 通話清唔清? 售後服務好唔好?
2012-9-25 02:16 PM#4

yesnohkhk9
普通會員

UID 358492
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2010-3-26
狀態 離線
依家用緊ONE XL 4G 粒電真係跌得超快
2012-9-28 12:07 PM#5

ericsze0110
新會員

UID 396350
精華 0
積分 13
帖子 14
閱讀權限 10
註冊 2012-12-14
狀態 離線
有4g用都經常為省電而將4g關左
2012-12-27 01:51 PM#6

XPERIA.Z
中級會員

UID 397639
精華 0
積分 223
帖子 223
閱讀權限 30
註冊 2013-3-1
來自 HONG KONG
狀態 離線
4G 真係快3G好多

SMARTONE 4G

SAMSUNG GALAXY NOTE III LTE

SONY XPERIA™ Z , DK26 , DR-BTN200 , HBH-IS800 , SBH20 , CP-F1L , X-doria Bumper
2013-3-1 01:07 PM#7

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題