PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

投票標題: Android時代最具代表性的Motorola機王系列是??  (單選) [參與投票的會員]
ATRIX系列   6 (12.77%)
DEFY系列   6 (12.77%)
MILESTONE系列   25 (53.19%)
RAZR系列   9 (19.15%)
OTHER系列   1 (2.13%)

上一主題 下一主題

標題: Android時代最具代表性的Motorola機王系列是??  

roy1005
中級會員

UID 135743
精華 0
積分 321
帖子 320
閱讀權限 30
註冊 2005-12-7
狀態 離線
[廣告]: 全新「優惠資訊區」集合各台的最新出機 / 上台優惠,唔睇係你的損失!
Android時代最具代表性的Motorola機王系列是??

[Close]
Android時代最具代表性的Motorola機王系列是??

講到Android時代最具代表性的機王系列, SAMSUNG 會係 Galaxy S系列~ Sony Ericsson / SONY 會係 Xperia X10/arc/S 系列~ LG 會係 Optimus 2X/4X HD 系列~ HTC 會係 Desire/Sensation/One 系列~

但係MOTOROLA GE機王系列又係邊個呢??
ATRIX??
SPEC係勁GE!! 但係MOTO係宣傳方面好似唔係好注重喎!!

DEFY??
出街成日見到有人用!! 但係除咗三防之外, SPEC唔係特別勁喎!!

MILESTONE??
MS1簡直係MOTO GE回魂靈藥!! 但係MS2黎到香港變咗二手科技!! MS3追貼A2同RAZR啦, 但偏偏得512RAM!! DROID 4出咗, 但MS4等咗禁耐仲未有消息喎!!

RAZR??
雖然官方好似定位係機王系列!! 但係聲勢冇以前禁勁喎!!

申利: milestone

2012-3-21 11:48 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

craiglam
普通會員

UID 373313
精華 0
積分 93
帖子 93
閱讀權限 20
註冊 2011-3-13
狀態 離線
[廣告]: 全新「優惠資訊區」集合各台的最新出機 / 上台優惠,唔睇係你的損失!
[Close]
好無奈...

我只可以講CT係好

但幾難定義機王

申利: defy
2012-3-21 11:59 PM#2

antony3322
見習技術顧問

UID 186126
精華 0
積分 4679
帖子 4667
閱讀權限 100
註冊 2006-6-20
來自 Hong Kong
狀態 離線
一定係 Milestone 1......

DROID MAXX by Motorola XT1080M + Motorola RAZR HD XT925
2012-3-22 01:55 AM#3

hason
星級會員

UID 209883
精華 0
積分 2202
帖子 2202
閱讀權限 50
註冊 2007-1-10
狀態 在線
果時見到MS1出,真係其他牌子邊夠佢黎?!
係佢出左一年,我依然決定用3000蚊買佢返屋企,直至RAZR出左先換!
所以MS1真係幫左MOTO好多!!!到依家都見唔少人仲用緊!

KP500>S500i>5530>KM900>MOTOROLA MILESTONE>RAZR
2012-3-22 02:00 AM#4

一kaka一
中級會員

UID 379559
精華 0
積分 309
帖子 304
閱讀權限 30
註冊 2011-7-13
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hason 於 2012-3-22 02:00 AM 發表
果時見到MS1出,真係其他牌子邊夠佢黎?!
係佢出左一年,我依然決定用3000蚊買佢返屋企,直至RAZR出左先換!
所以MS1真係幫左MOTO好多!!!到依家都見唔少人仲用緊!
出左一年仲可以賣3000
除左gs2我想沒其他機可以做到
2012-3-22 07:15 AM#5

nordlanor
中級會員

UID 384501
精華 0
積分 122
帖子 122
閱讀權限 30
註冊 2011-11-23
狀態 離線
我覺得,如果要揀,都會係MILESTONE同DEFY之爭。
RAZR唔係唔好,但無得換電確實對SMARTPHONE發展既大倒退,另外,DUAL CORE係大趨勢,唔見得RAZR有咩代表性,AMOLED又用人地***既野,7.1MM係GIMMICK多於實際,如果真心問用家,而大家都理性去諗既,我令願比夠佢9MM,但有得換電,點都好過7.1MM無電換。

MILESTONE係第一部 MOTO既 ANDROID機,當時同NEXUS ONE一齊出,同為高階棋艦,且有REAL KEYBOARD,為MOTO MOBILE帶黎革命性既改變,殺出血路,且為MOTO係ANDROID界站住相當位置,只係及後後繼既MS2開發不力,導至MS SERIES無力承繼,點都係MOTO自己自己攞黎既!

DEFY係 ANDROID系統既第一部3防機,一流既HARDWARE配置,令第三方既開發公司大感興趣,為DEFY開發無數CUSTOM ROM,而且佢CPU既潛能,令一眾用家開始TRY ROOT機,FLASH ROM,間接做就SMARTPHONE USER BE SMART,都帶來用家方面既改變,且性價比無人能及既情況下,自然成為中階機王。

所以我自己就投左MILESTONE一票,如果有兩票既話,我會投埋比DEFY。
2012-3-22 11:08 AM#6

PhantomGTR
大哥大會員

UID 258708
精華 0
積分 5507
帖子 5502
閱讀權限 60
註冊 2007-8-15
狀態 在線

QUOTE:
原帖由 nordlanor 於 2012-3-22 11:08 AM 發表
我覺得,如果要揀,都會係MILESTONE同DEFY之爭。
RAZR唔係唔好,但無得換電確實對SMARTPHONE發展既大倒退,另外,DUAL CORE係大趨勢,唔見得RAZR有咩代表性,AMOLED又用人地***既野,7.1MM係GIMMICK多於實際,如 ...
WELL SAID!!SALUTE!! 

MOTOROLA..........你真係苦命,生前累街坊,死後累朋友。

MOTO X (UK)
2012-3-22 11:43 AM#7

老張
技術顧問

UID 48641
精華 0
積分 11828
帖子 11570
閱讀權限 100
註冊 2003-12-21
來自 澳門人在北京
狀態 離線
只得一票,一定投Droid 1(Milestone 1),有第二票,投俾DEFY。再俾多票我,投XT928

不過睇住Moto由Android的領跑者慢慢變成追趕者,真係覺得好無奈

沒有最好的手機,只有最適合你的。電話舖只會考慮清貨和利潤,想搵啱用同抵用的機一定要自己做功課。勿跟風,信自己!

2012-3-22 01:32 PM#8

roy1005
中級會員

UID 135743
精華 0
積分 321
帖子 320
閱讀權限 30
註冊 2005-12-7
狀態 離線
我之所以SET單選~ 係因為覺得MOTO唔似其他BRAND敢~ 一講到機王就諗起某個系列~ 而MOTO重用RAZR, 好明顯想定位為"機王"!! 但RAZR好似冇以前敢禁盛世~ 而且MILESTONE , DEFY同ATRIX GE掘起~ 令大家對"機王" 有唔同GE定義~ 所以先開呢個投票問大家~
2012-3-22 03:58 PM#9

henmo2004
中級會員

UID 127412
精華 0
積分 128
帖子 123
閱讀權限 30
註冊 2005-10-26
狀態 離線
RAZR前, 只要唔用Stock Rom, 其實部部都係同價位中既機王...
而用到CM7既機, 又各有各特色...揀唔到

個人最鍾意既反而係仲未出既RAZR MAXX...
2012-3-22 04:18 PM#10

巴士皇
星級會員

UID 354253
精華 0
積分 3205
帖子 3200
閱讀權限 50
註冊 2009-12-30
狀態 離線
我就撰Defy。一來身邊不少人用。也破了不少個人紀錄。

。我前後幫五位朋友出Defy。

。我從未試過同一款機買兩部。Defy 我就買做情侶機,仲心思思買Defy +。

。身邊也有不少女性Defy 用家。

個人唔明Defy 個spec係out。 2012年三月的今天,Defy 同其他二千頭嘅Android 機不算失禮。我部Defy 行緊原廠2.1,冇Go Lxxxher等,感覺上仲快過我部所謂雙核MS3。

當然他不及其它雙核機如Photon或ATRIX, 但整體感覺也不差。

由第一部港行Defy 開售到而家已十三個月,仍未有其他品牌識整三防Android 機。

The power of Motoblur in China = LIKE
2012-3-22 07:20 PM#11

king102907
中級會員

UID 367102
精華 0
積分 143
帖子 143
閱讀權限 30
註冊 2010-9-19
狀態 離線
一定係milestone,係第一部android 2.0,亦係少有嘅推蓋qwerty 系列。
2012-3-22 07:45 PM#12

kho
中級會員

UID 38250
精華 0
積分 220
帖子 219
閱讀權限 30
註冊 2003-6-1
狀態 離線
第一代MS1啦

就係呢部機令moto起死回生

I LOVE MOTO (~2013)
2012-3-23 11:18 AM#13

suzukieric
中級會員

UID 57797
精華 0
積分 212
帖子 212
閱讀權限 30
註冊 2004-5-6
狀態 離線
Milestone 我買1時斷晒貨,等左2 星期先有貨,最欣賞CT,離譜到在泰國Disco打長途返香港,我老婆以為我0係酒店房電返去,不過舊電好短命,之後買Milestone3又係四圍都無貨,而家都係,不過CT無第一代咁正,而家真係返到酒店房先敢打比老婆
2012-3-24 01:03 AM#14

iorihk
新會員

UID 312275
精華 0
積分 7
帖子 7
閱讀權限 10
註冊 2008-9-26
狀態 離線
ATRIX系列
睇個報會個時真係好吸引
但係到賣街既時候
個規格已經唔係個回事
2012-3-29 10:37 PM#15

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題