PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 365  3/19  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >  >| 

標題: Nokia 808 PureView 用家發表意見  

中級會員

UID 197887
精華 0
積分 264
帖子 264
閱讀權限 30
註冊 2006-9-27
來自 K隆星
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 .167 於 2012-2-29 09:47 PM 發表

我係話而家BELLE 1.4GHZ 已經夠晒行BELLE有凸

再UP硬件我只可以講句 '得物無所用'
agree...

Nokia 2110, Nokia 5110, Nokia 6110, Nokia 6150, Nokia 8250, SE T630, SE K750i, SE W850i, Nokia 5800xm, SE W995, Nokia N8
2012-2-29 10:16 PM#41
查看資料  發短消息  頂部

Jacky_Chua
中級會員

UID 368860
精華 0
積分 381
帖子 544
閱讀權限 30
註冊 2010-11-11
來自 火星
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 .167 於 2012-2-29 09:47 PM 發表

我係話而家BELLE 1.4GHZ 已經夠晒行BELLE有凸

你咁講都啱
去到樽頸位, 已經冇得再強
2012-2-29 10:33 PM#42

chanchiho999
高級會員

UID 340371
精華 0
積分 1939
帖子 1939
閱讀權限 40
註冊 2009-3-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jacky_Chua 於 2012-2-29 08:00 PM 發表

所以而家尐人咪討論緊 電量 同 效能既取捨
你出得太勁 (power consumption 高)  -> 就算你有幾勁都冇用

所以而家咪要積極去研究, 捃個解決方法

而唔係實行鴕鳥政策, 避過問題

不過見到而家Nokia ...
其實我覺得NOKIA可以繼續發展SYMBIAN 落去,
我知今年Q3會有另一個重要UPGRADE - NOKIA CARLA
係硬件,軟件上多D進步,今年出雙核手機,1GB RAM, 令到SYMBIAN 追上潮流速度
更應該係APPS 既開發上多放資源,
盡量CONVERT 其他OS既APPS比SYMBIAN 以及WP7 用
咁樣NOKIA先可以走出困境

而我對808 既興趣都有, 佢既鏡頭好吸引!!!!
但如果SAMSUNG S3 OK既,我未必買808
2012-3-1 12:44 AM#43

高級會員

UID 340371
精華 0
積分 1939
帖子 1939
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jacky_Chua 於 2012-2-29 10:33 PM 發表

你咁講都啱
去到樽頸位, 已經冇得再強
我覺得以逐步發展落去囉,其實NOKIA已經由上年680MHZ CPU 256MB RAM
提升至起碼1 GHZ CPU , 512MB RAM

現在808 去到1.3GHZ, 相信好快會用到雙核
但要指出,SYMBIAN , 以至WP7 都係一D唔太耗能既OS
唔似得ANDROID 要由硬件谷出黎既表現
硬件重要,但無止境地強化硬件而發展出黎既ANDROID,
成本高,去電快,但實際上唔會有大突破既,ANDROID 可能都係淪為廠商既數字遊戲
2012-3-1 12:49 AM#44

Jacky_Chua
中級會員

UID 368860
精華 0
積分 381
帖子 544
閱讀權限 30
來自 火星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chanchiho999 於 2012-3-1 12:44 AM 發表

其實我覺得NOKIA可以繼續發展SYMBIAN 落去,
我知今年Q3會有另一個重要UPGRADE - NOKIA CARLA
係硬件,軟件上多D進步,今年出雙核手機,1GB RAM, 令到SYMBIAN 追上潮流速度
更應該係APPS 既開發上多放資源,
盡 ...
如果Nokia 可以將symbian 帶到而家既潮流
我相信佢唔會比人覺得係一個過時既系統

我相信Nokia fans 都唔會想睼住 Symbian 慢慢咁消失

Nokia 808 PureView 既賣點真係好吸引
4100萬像, 簡直唔洗帶相機出街
但而家既年代唔係再著重影相方面
而係 People social networking
所以呢部機只可以講係 phone function in camera

Galaxy S II 點解會咁成功可以拎到獎?
無他, 佢既 specifications 一出時真係令人震驚
二蒞佢既表現真係好滿意 (我玩過)
佢既知名度係街知巷聞 (先撇除 non computer users / 同時代脫節既人)
2012-3-1 01:40 AM#45

Jacky_Chua
中級會員

UID 368860
精華 0
積分 381
帖子 544
閱讀權限 30
來自 火星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chanchiho999 於 2012-3-1 12:49 AM 發表

我覺得以逐步發展落去囉,其實NOKIA已經由上年680MHZ CPU 256MB RAM

但要指出,SYMBIAN , 以至WP7 都係一D唔太耗能既OS
唔似得A ...
多謝你咁中肯既意見

我覺得有進步係好
但因為過度既成功而驕傲, 技術停濟不前 (2010年 S60機  仲用 128MB RAM, 434MHz ARM11CPU)
而自滿
我覺得係不可取

希望可以技術進步得蒞  電量唔會成為一個主要考慮問題
2012-3-1 01:47 AM#46

applepie
普通會員

UID 76056
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 20
註冊 2004-10-21
狀態 離線
硬體上Belle夠唔夠用是一件事, 升不升硬體效能是另一件事,
你看一下家中的電視幾吋就知道, 香港大多數家庭都不應該有30吋樓上的電視. (如果要根據健康睇電視的距離)
這是一個潮流.一個方向.
Nokia 的情況就好像給你一種"落後"的感覺. (雞肋)
大家都是nokia 支持者, 都好應該明白, belle 好順暢, 但硬體令人失望. 令你好矛盾.
我們不是要最好, 但也不應該有這樣的東西. 只要在合理水平.
如果 808 pureview 有一個正常的硬體, 我會更大聲講, belle 比 android 好,
belle 沒有大量 app 這是令 808 pureview 最人痛恨的地方.
Pureview 如果出現在 WP, 其實也只是比較好一點...(本人覺得)
wp 現在最吸引的地方不是 app, 而是它對用者的整合.social hubs等...
它對各方面的整合都有不錯的表現!!
2012-3-1 06:17 AM#47

高級會員

UID 340371
精華 0
積分 1939
帖子 1939
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 applepie 於 2012-3-1 06:17 AM 發表
硬體上Belle夠唔夠用是一件事, 升不升硬體效能是另一件事,
你看一下家中的電視幾吋就知道, 香港大多數家庭都不應該有30吋樓上的電視. (如果要根據健康睇電視的距離)
這是一個潮流.一個方向.
Nokia 的情況就好像 ...
nokia 有時都要認清消費者需要, 例如市場上已經有好多雙核機時,
即使belle 唔用雙核都順暢,廠商可以強加雙核落去,
對認識nokia既人黎講,可能覺得冇用
但對nokia 反感,冇興趣既人就會被吸引過來
gimmick 好重要,唔通播廣告時仲show 1.3ghz 單核cpu出黎咩?!(其他手機就雙核,遲下4核)

說實話,symbian 唯一既缺點就係缺乏apps,
nokia亦有自己nokia map優勢,
不過nokia 話2016年symbian 就會消失,我覺得好可惜
轉為發展wp7 唔係話唔得,但ms 限制多多,硬件set死晒,我唔睇好wp7.
nokia又好傻仔咁放棄左meego , 我覺得唔用meego係大錯特錯
2012-3-1 08:30 AM#48

applepie
普通會員

UID 76056
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 20
狀態 離線
Damian Dinning explains Nokia PureView technology
http://youtu.be/D3rIu7ug59Q

佢好似講到火火地咁, 太多人對 nokia 充滿歧視,
我身為一個支持者都有這個感覺. Damian Dinning 身為 pureview project 大大應該感到無比的辛苦.
用心地用5年時間去開發. 得到今天這個大家都"嘩"一聲的成果.
但之後卻得到白眼.
(很多人對這技術/產品有負面的回應)
2012-3-1 12:25 PM#49

applepie
普通會員

UID 76056
精華 0
積分 61
帖子 61
閱讀權限 20
狀態 離線
重溫 Nokia 808 PureView 現場發佈會 - MWC
http://youtu.be/EPWUwXlfo9I?t=10m16s

都係個句.
一開始時就"woooow", 大家都好興奮呀!!!

2012-3-1 02:25 PM#50

kenny167
高級會員

UID 176745
精華 0
積分 1268
帖子 1268
閱讀權限 40
註冊 2006-5-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chanchiho999 於 2012-3-1 12:49 AM 發表

唔似得A ...
而家A,B...黎緊C 係一定要雙核先砲合到OS  雙核既事唔係10年後既事,放心!

Lumia 900 in using
2012-3-1 07:09 PM#51

kenny167
高級會員

UID 176745
精華 0
積分 1268
帖子 1268
閱讀權限 40
狀態 離線
808 有好多手機相機無既功能...就係
呢張相..正到呢..

圖片附件: WO.jpg (2012-3-1 07:11 PM, 187.72 K)

2012-3-1 07:11 PM#52

高級會員

UID 340371
精華 0
積分 1939
帖子 1939
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 .167 於 2012-3-1 07:11 PM 發表
808 有好多手機相機無既功能...就係
呢張相..正到呢..
放大好多倍係條繩度可以數到有幾多條線飛左出黎添
2012-3-1 07:40 PM#53

stephy@sing
星級會員

UID 151320
精華 0
積分 3979
帖子 3885
閱讀權限 50
註冊 2006-2-9
來自 Teen Family
狀態 離線
超強微距玩淺景深.///

T100>T300>W550i和3530>P800&W550i>w550i+V802SE>U608+ W550i>NOKIA N91+hf(AKG K315)+E8>n91+920sh>LG Crystal+N91>N93i+N91>N9
2012-3-1 08:41 PM#54

kaworu0017
普通會員

UID 343613
精華 0
積分 38
帖子 38
閱讀權限 20
註冊 2009-5-29
狀態 離線
nokia死都唔轉其他系統..真係死路一條
2012-3-1 11:35 PM#55

kenny167
高級會員

UID 176745
精華 0
積分 1268
帖子 1268
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kaworu0017 於 2012-3-1 11:35 PM 發表
nokia死都唔轉其他系統..真係死路一條
周街都係ANDRIOD ,NOKIA 憑咩有能力可以係呢個市場分到一杯羹?
點解唔繼續用返自己系統...
反正 而家個個都期待緊 carol

2012-3-1 11:48 PM#56

coward
高級會員

UID 78885
精華 0
積分 1427
帖子 1427
閱讀權限 40
註冊 2004-11-15
來自 歡場
狀態 離線

QUOTE:

用返呢句"得物無所用" 來形容4100萬像素更加一流
2012-3-2 12:38 AM#57

kenny167
高級會員

UID 176745
精華 0
積分 1268
帖子 1268
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coward 於 2012-3-2 12:38 AM 發表

用返呢句"得物無所用" 來形容4100萬像素更加一流
係咪得物無所用真係無人會知,因為佢都未出

2012-3-2 12:50 AM#58

coward
高級會員

UID 78885
精華 0
積分 1427
帖子 1427
閱讀權限 40
註冊 2004-11-15
來自 歡場
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 .167 於 2012-3-2 12:50 AM 發表

係咪得物無所用真係無人會知,因為佢都未出
咁就奇

Belle 都未用到更好的硬件, 你又知你物無所有....
2012-3-2 01:06 AM#59

kenny167
高級會員

UID 176745
精華 0
積分 1268
帖子 1268
閱讀權限 40
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coward 於 2012-3-2 01:06 AM 發表

咁就奇

Belle 都未用到更好的硬件, 你又知你物無所有....
下 ,而家1GHZ 行BELLE 已經好順好順 開10幾個APPS 都無問題囉,你用過未?

2012-3-2 01:12 AM#60
 365  3/19  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >  >| 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題