PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  


上一主題 下一主題
 3478  4/174  | <  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  >  >| 
     
標題: Galaxy Nexus 技術討論 (例如Root, ROM, 升級更新等)  
 
kukk
大哥大會員
Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6



UID 302341
精華 0
積分 4461
帖子 4371
閱讀權限 60
註冊 2008-7-2
狀態 離線
[Close]


QUOTE:
原帖由 edisonick 於 2012-1-20 01:49 AM 發表

我flash完cwm入到啦!!!thx!!

之後o係cwm入面flash rom~
咁其實之前driver果度出問題係唔駛理??即係 ! 號果度~

死啦...我flash完之後reboot~跟住宜家開機hold左o係開機畫面度....=0="

我岩岩醒起 ...
你 有 CWM 後,第一樣做嘅唔係 backup 咩
咁快就刷?_?
你刷果個咩rom 黎架?




現役機
PC :Sony Vaio VPCZ117GG & SVZ13115GG十五週年限量版
Camera : Sony RX100
PAD : Nexus7 2013 32GB WIFI,IPAD Mini II (32GB)WIFI
PHONE :LG P940(水),Vega A880s,LG G3 F400S黑+ LG G3 Cat.6 F460K金+Samsung Tab S 8.4 LTE
(成日身痕買玩具玩....人窮多嗜好,近來玩韓水....)

2012-1-20 02:12 AM#61
查看資料  發短消息  頂部
 
edisonick
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線
[Close]


QUOTE:
原帖由 kukk 於 2012-1-20 02:12 AM 發表

你 有 CWM 後,第一樣做嘅唔係 backup 咩
咁快就刷?_?
你刷果個咩rom 黎架?
我唔知係咪無做rename recovery restore file..
我用toolkit flash唔返Stock rom...話搵唔到個rom wor....

我岩岩flash左aokp_maguro_build-12.zip,但開機畫面load左好內都入唔到去...
2012-1-20 02:15 AM#62
查看資料  發短消息  頂部
 
kukk
大哥大會員
Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6



UID 302341
精華 0
積分 4461
帖子 4371
閱讀權限 60
註冊 2008-7-2
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 edisonick 於 2012-1-20 02:15 AM 發表

我唔知係咪無做rename recovery restore file..
我用toolkit flash唔返Stock rom...話搵唔到個rom wor....

我岩岩flash左aokp_maguro_build-12.zip,但開機畫面load左好內都入唔到去...
唔係出到15, 17 定19 啦咩
你flash 完 有冇跟手再 flash GAPPS 呢
仲有係你 stock rom 上有冇 wipe data/factory reset or 3 wipe?

[ 本帖最後由 kukk 於 2012-1-20 02:27 AM 編輯 ]




現役機
PC :Sony Vaio VPCZ117GG & SVZ13115GG十五週年限量版
Camera : Sony RX100
PAD : Nexus7 2013 32GB WIFI,IPAD Mini II (32GB)WIFI
PHONE :LG P940(水),Vega A880s,LG G3 F400S黑+ LG G3 Cat.6 F460K金+Samsung Tab S 8.4 LTE
(成日身痕買玩具玩....人窮多嗜好,近來玩韓水....)

2012-1-20 02:26 AM#63
查看資料  發短消息  頂部
 
edisonick
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kukk 於 2012-1-20 02:26 AM 發表

唔係出到15, 17 定19 啦咩
你flash 完 有冇跟手再 flash GAPPS 呢
仲有係你 stock rom 上有冇 wipe data/factory reset or 3 wipe?
無...我見佢unlocked果陣已經幫我d野洗晒我以為唔駛....=.="
2012-1-20 02:33 AM#64
查看資料  發短消息  頂部
 
edisonick
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kukk 於 2012-1-20 02:26 AM 發表

唔係出到15, 17 定19 啦咩
你flash 完 有冇跟手再 flash GAPPS 呢
仲有係你 stock rom 上有冇 wipe data/factory reset or 3 wipe?
我岩岩wipe左data la...
但唔知邊度可以flash GAPPS=.=

我真係第一次flash rom...之前S2我都係ROOT過同埋UNROOT過JAR....
2012-1-20 02:35 AM#65
查看資料  發短消息  頂部
 
kukk
大哥大會員
Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6



UID 302341
精華 0
積分 4461
帖子 4371
閱讀權限 60
註冊 2008-7-2
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 edisonick 於 2012-1-20 02:33 AM 發表

無...我見佢unlocked果陣已經幫我d野洗晒我以為唔駛....=.="
你用緊 fastboot 唔怕啦,
d/l 返個
maguro-primekk15.img
radio-maguro-i9250xxkk6.img
image-yakju-icl53f.zip
再刷返囉




現役機
PC :Sony Vaio VPCZ117GG & SVZ13115GG十五週年限量版
Camera : Sony RX100
PAD : Nexus7 2013 32GB WIFI,IPAD Mini II (32GB)WIFI
PHONE :LG P940(水),Vega A880s,LG G3 F400S黑+ LG G3 Cat.6 F460K金+Samsung Tab S 8.4 LTE
(成日身痕買玩具玩....人窮多嗜好,近來玩韓水....)

2012-1-20 02:39 AM#66
查看資料  發短消息  頂部
 
edisonick
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kukk 於 2012-1-20 02:39 AM 發表


你用緊 fastboot 唔怕啦,
d/l 返個
maguro-primekk15.img
radio-maguro-i9250xxkk6.img
image-yakju-icl53f.zip
再刷返囉
EEE!!!我WIPE完DATA同Cache之後reboot佢就開到機用到啦~
咁即係我係咪成功刷到rom啦??

[ 本帖最後由 edisonick 於 2012-1-20 02:44 AM 編輯 ]
2012-1-20 02:41 AM#67
查看資料  發短消息  頂部
 
kukk
大哥大會員
Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6



UID 302341
精華 0
積分 4461
帖子 4371
閱讀權限 60
註冊 2008-7-2
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 edisonick 於 2012-1-20 02:41 AM 發表

EEE!!!我WIPE完DATA同Cache之後reboot佢就開到機用到啦~
咁即係我係咪成功刷到rom啦??
都話左 要wipe 架啦,
但如果冇 flash gapp 唔會開唔到只係可能冇左 market google map google 同步果D 野姐
你睇下有冇啦,冇就 d/l 返用 cwm 刷返入去啦




現役機
PC :Sony Vaio VPCZ117GG & SVZ13115GG十五週年限量版
Camera : Sony RX100
PAD : Nexus7 2013 32GB WIFI,IPAD Mini II (32GB)WIFI
PHONE :LG P940(水),Vega A880s,LG G3 F400S黑+ LG G3 Cat.6 F460K金+Samsung Tab S 8.4 LTE
(成日身痕買玩具玩....人窮多嗜好,近來玩韓水....)

2012-1-20 02:46 AM#68
查看資料  發短消息  頂部
 
edisonick
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kukk 於 2012-1-20 02:42 AM 發表

就係因為你有 CWM 又唔 backup左先開始刷,刷漏左野就瀨野啦
問題係你依加開唔開到機先
我宜家開到機啦~wipe data同cahce後~
變左4.0.3~咁係咪即係無問題啦宜家???

之後想unroot係咪就咁刷返個stock rom就可以還原返??
同埋我之前無backup果d野對我影響大唔大??
thx....
2012-1-20 02:47 AM#69
查看資料  發短消息  頂部
 
kukk
大哥大會員
Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6



UID 302341
精華 0
積分 4461
帖子 4371
閱讀權限 60
註冊 2008-7-2
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 edisonick 於 2012-1-20 02:47 AM 發表

我宜家開到機啦~wipe data同cahce後~
變左4.0.3~咁係咪即係無問題啦宜家???

之後想unroot係咪就咁刷返個stock rom就可以還原返??
同埋我之前無backup果d野對我影響大唔大??
thx....
原理上係刷返 stock rom 就還原,
但你就算刷返 stock rom 都唔會係港行 rom ,
你 d/l 果個stock rom 係 yakju,而港行係 yakjuzs,
不過我見過有人用 yakju 上三星整一樣幫佢整,
冇 unlockbootloader(自己記得lock 返) &  root 就得(正常刷返 stock 就會冇左 root),
01 果邊有人放左 個yakjuzs嘅 cwm recovery file 出黎,我就冇試過唔知得唔得

[ 本帖最後由 kukk 於 2012-1-20 02:59 AM 編輯 ]




現役機
PC :Sony Vaio VPCZ117GG & SVZ13115GG十五週年限量版
Camera : Sony RX100
PAD : Nexus7 2013 32GB WIFI,IPAD Mini II (32GB)WIFI
PHONE :LG P940(水),Vega A880s,LG G3 F400S黑+ LG G3 Cat.6 F460K金+Samsung Tab S 8.4 LTE
(成日身痕買玩具玩....人窮多嗜好,近來玩韓水....)

2012-1-20 02:55 AM#70
查看資料  發短消息  頂部
 
edisonick
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kukk 於 2012-1-20 02:55 AM 發表

原理上係刷返 stock rom 就還原,
但你就算刷返 stock rom 都唔會係港行 rom ,
你 d/l 果個stock rom 係 yakju,而港行係 yakjuzs,
不過我見過有人用 yakju 上三星整一樣幫佢整,
冇 unlockbootloader &   ...
ic...但如果我flash返yakju咁咪可以OTA update~4.0.2~果個都唔係港rom???

P.S 我有GOOGLE D野o係度ar~但我想問GAPP o係邊度flash架???我驚下次唔識用~!=]

[ 本帖最後由 edisonick 於 2012-1-20 03:01 AM 編輯 ]
2012-1-20 02:59 AM#71
查看資料  發短消息  頂部
 
kukk
大哥大會員
Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6



UID 302341
精華 0
積分 4461
帖子 4371
閱讀權限 60
註冊 2008-7-2
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 edisonick 於 2012-1-20 02:59 AM 發表

ic...但如果我flash返yakju咁咪可以OTA update~4.0.2~果個都唔係港rom???
唔知,但可能唔係
但玩得刷 rom 基本上都唔恨佢個 OTA 啦係咪

正常佢有將個 ROM 同 GAPPS 都放出黎仲會講明要 wipe 咩,同點 flash ,
好似咁(佢好似唔洗再 flash GAPPS)
1. Make sure you're on the latest CWM
2. MAKE A NANDROID
3. wipe data/factory reset in recovery -- a must if coming from a stock-based ROM
4. flash ROM
6. reboot
7. sign into Google
8. (recommended) reboot immediately after
另一個又咁寫(依個就要 flash GAPPS啦)
1. Make sure you're on the latest CWM
2. MAKE A NANDROID
3. wipe data/factory reset in recovery -- a must if coming from a stock-based ROM
4. flash ROM
5. flash Gapps
6. reboot
7. sign into Google
8. (recommended) reboot immediately after
但我唔知你係唔係 flash 緊依個

[ROM] Android Open Kang Project - maguro build 19 [Jan 17]
定依個
[ROM][AOSP 4.0.3] Android Open Kang Project - maguro Milestone 2

[ 本帖最後由 kukk 於 2012-1-20 03:19 AM 編輯 ]




現役機
PC :Sony Vaio VPCZ117GG & SVZ13115GG十五週年限量版
Camera : Sony RX100
PAD : Nexus7 2013 32GB WIFI,IPAD Mini II (32GB)WIFI
PHONE :LG P940(水),Vega A880s,LG G3 F400S黑+ LG G3 Cat.6 F460K金+Samsung Tab S 8.4 LTE
(成日身痕買玩具玩....人窮多嗜好,近來玩韓水....)

2012-1-20 03:02 AM#72
查看資料  發短消息  頂部
 
edisonick
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kukk 於 2012-1-20 03:02 AM 發表


唔知,但可能唔係
但玩得刷 rom 基本上都唔恨佢個 OTA 啦係咪

正常佢有將個 ROM 同 GAPPS 都放出黎仲會講明要 wipe 咩,同點 flash ,
好似咁(佢好似唔洗再 flash GAPPS)
1. Make sure you're on  ...
ic...即係如果要flash GAPP果度會有哩個FILE D/L埋~
個ROM係朋友SD比我架~所以可能UPDATED~
但暫時唔覺同4.0.1有咩分別...=0="
只係映相用FLASH D顏色正常返~之前4.0.1用FLASH映相個個塊面都黃晒~!
2012-1-20 03:17 AM#73
查看資料  發短消息  頂部
 
kukk
大哥大會員
Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6



UID 302341
精華 0
積分 4461
帖子 4371
閱讀權限 60
註冊 2008-7-2
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 edisonick 於 2012-1-20 03:17 AM 發表

ic...即係如果要flash GAPP果度會有哩個FILE D/L埋~
個ROM係朋友SD比我架~所以可能UPDATED~
但暫時唔覺同4.0.1有咩分別...=0="
只係映相用FLASH D顏色正常返~之前4.0.1用FLASH映相個個塊面都黃晒~!
所以.....你應該明白...點解要 flash rom 玩
4.01.....你真係唔會想再用......

[ 本帖最後由 kukk 於 2012-1-20 03:22 AM 編輯 ]




現役機
PC :Sony Vaio VPCZ117GG & SVZ13115GG十五週年限量版
Camera : Sony RX100
PAD : Nexus7 2013 32GB WIFI,IPAD Mini II (32GB)WIFI
PHONE :LG P940(水),Vega A880s,LG G3 F400S黑+ LG G3 Cat.6 F460K金+Samsung Tab S 8.4 LTE
(成日身痕買玩具玩....人窮多嗜好,近來玩韓水....)

2012-1-20 03:21 AM#74
查看資料  發短消息  頂部
 
edisonick
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kukk 於 2012-1-20 03:21 AM 發表


所以.....你應該明白...點解要 flash rom 玩
4.01.....你真係唔會想再用......
4.0.1好鈍...尤其係打橫同打直轉方向好慢...=.="
不過我係驚部機如果壞ROOT左驚唔受保~上次部S2奶過野真係好驚...用左兩個月JAR...

同埋我想問用CWM FLASH ROM係咪同FLASH基頻係兩樣野黎架???FLASH基頻一定要用ODIN定係其實有D ROM裡面已經包埋?@@
2012-1-20 03:44 AM#75
查看資料  發短消息  頂部
 
kukk
大哥大會員
Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6



UID 302341
精華 0
積分 4461
帖子 4371
閱讀權限 60
註冊 2008-7-2
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 edisonick 於 2012-1-20 03:44 AM 發表

4.0.1好鈍...尤其係打橫同打直轉方向好慢...=.="
不過我係驚部機如果壞ROOT左驚唔受保~上次部S2奶過野真係好驚...用左兩個月JAR...

同埋我想問用CWM FLASH ROM係咪同FLASH基頻係兩樣野黎洫I?@@
其實一樣 大多都有講明,而依加好多都轉哂用 CWM FLASH 嘅,
你可以打開望下zip 裡面有個 radio.img 依個就係基頻,就可以用 CWM flash,
如果係好似 radio-maguro-i9250xxkk6.img 咁就要用 fasboot ,
但其實可以改名改file用返 CWM flash 嘅不過我費事你仲亂唔講咁多啦,
GN 好少會用 odin flash架,大多都係用 fastboot/ADB / CWM




現役機
PC :Sony Vaio VPCZ117GG & SVZ13115GG十五週年限量版
Camera : Sony RX100
PAD : Nexus7 2013 32GB WIFI,IPAD Mini II (32GB)WIFI
PHONE :LG P940(水),Vega A880s,LG G3 F400S黑+ LG G3 Cat.6 F460K金+Samsung Tab S 8.4 LTE
(成日身痕買玩具玩....人窮多嗜好,近來玩韓水....)

2012-1-20 03:59 AM#76
查看資料  發短消息  頂部
 
edisonick
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kukk 於 2012-1-20 03:59 AM 發表

其實一樣 大多都有講明,而依加好多都轉哂用 CWM FLASH 嘅,
你可以打開望下zip 裡面有個 radio.img 依個就係基頻,就可以用 CWM flash,
如果係好似 radio-maguro-i9250xxkk6.img 咁就要用 fasboot ,
但其 ...
thx =]
終於可以享受刷rom樂趣了~!
2012-1-20 04:27 AM#77
查看資料  發短消息  頂部
 
edisonick
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 103505
精華 0
積分 803
帖子 803
閱讀權限 40
註冊 2005-5-17
狀態 離線
但宜家其實有咩rom推介?@@?
2012-1-20 04:27 AM#78
查看資料  發短消息  頂部
 
kw1229
新會員
Rank: 1



UID 386438
精華 0
積分 17
帖子 17
閱讀權限 10
註冊 2012-1-14
狀態 離線
今日諗住root機
但係cmd果度彈左句野出黎

adb不是內部或外部命令,可執行的程式或批次檔

究竟發生咩事?
2012-1-20 05:30 AM#79
查看資料  發短消息  頂部
 
kukk
大哥大會員
Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6



UID 302341
精華 0
積分 4461
帖子 4371
閱讀權限 60
註冊 2008-7-2
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kw1229 於 2012-1-20 05:30 AM 發表
今日諗住root機
但係cmd果度彈左句野出黎

adb不是內部或外部命令,可執行的程式或批次檔

究竟發生咩事?
好簡單,因為你打錯/ 漏野 / 你打錯左 ADB 嘅地方/你跟本冇 ADB




現役機
PC :Sony Vaio VPCZ117GG & SVZ13115GG十五週年限量版
Camera : Sony RX100
PAD : Nexus7 2013 32GB WIFI,IPAD Mini II (32GB)WIFI
PHONE :LG P940(水),Vega A880s,LG G3 F400S黑+ LG G3 Cat.6 F460K金+Samsung Tab S 8.4 LTE
(成日身痕買玩具玩....人窮多嗜好,近來玩韓水....)

2012-1-20 10:37 AM#80
查看資料  發短消息  頂部
 3478  4/174  | <  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  >  >| 
     


  可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  


 


Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.019382 second(s), 7 queries , Gzip enabled

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2017-7-26 10:29 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - PhoneHK 討論區 - Archiver