PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  


上一主題 下一主題
 157  1/8  1  2  3  4  5  6  7  8  > 
     
標題: 更新 Optimus Black直接刷入韌體升級(回復原廠rom方法) 新加坡ICS V30C供下載 (有相)  
 
Peterwu
星級會員
Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5


UID 370507
精華 0
積分 2893
帖子 2793
閱讀權限 50
註冊 2010-12-27
狀態 離線
更新 Optimus Black直接刷入韌體升級(回復原廠rom方法) 新加坡ICS V30C供下載 (有相)

[Close]
大家仲堅持用緊black既朋友, 終於都等到喇, 不妨試試....

其實相同既教學, 好早前都有位ching post過, 只不過已經好耐無更新, http://board.phonehk.com/viewthread.php?tid=298086
再加上因為好多人都試過用官方升級方法, 過程失敗而無法開機,而我有幫朋友用過呢個方法, 直接刷入靭體去更新過, 所以亦同大家再分享吓......

本人試過由v10a 更新到 v10b, 所有資料都唔會被刪除......

注意: 如果刷左cm或cm改建出嚟嘅客掣rom既, 就一定要用smarflash既刷法去更新(還原), 呢個方法係唔work

所需工具,靭體
- 刷機工具
http://www.mediafire.com/?6twmags2a3o3cin

- 港版V10A
官方download link

- 港版V10B
官方download link

- 港版V20B
官方download link

- 港版V20C
官方download link

- EUO V30B
官方download link

- 新加坡 V30C
download link

- 官方update工具,相信有做過更新既,都已經下載左,無的話請到官方網頁下載.....

方法: (進行前要安裝好lg driver,可於官方工具內連結下載)
1)手機可正常開啟與否,手機熄機,然後抆電,再按住vol up, 用usb線連接電腦,直至手機進入upgrade mode (切記唔可以用分插連接,要直接連接到電腦usb埠)
2)用mouse,於電腦中,"我的電腦" icon右click,>管理>裝置管理員,然後揀數據機,將裡頭兩個LGE driver停用
3)直接於電腦打開KDZ_FW_UPD_EN文件夾>點選msxml installer安裝驅動>click windows enabler(電腦卓面右下方會出現enabler icon)>點選 icon出現'on'>點選KDZ_FW_UPD_EN打開刷機工具>於左手面Type項揀選'3GQCT'>於右手面phone mode揀選'CS Emergency'或者'Emergency'>於slect kdz file打開要刷既'firmware'kdz檔>click 'Launch software update' ... 注意:  當部機reboot後千萬不能斷開連接 直到部p970入到lockscreen+ LG Updater顯示"ok"先叫完成



補番新加坡版4.0 相片供大家參考



圖片附件: IMG_20130203_003527.jpg (2013-2-3 01:55 AM, 36.02 K)


LG UI 3.0 介面



圖片附件: IMG_20130203_003851.jpg (2013-2-3 01:56 AM, 28.72 K)


軟體內容



圖片附件: IMG_20130203_003744.jpg (2013-2-3 01:55 AM, 28.24 K)


語言有香港繁中供選擇



圖片附件: IMG_20130203_004124.jpg (2013-2-3 01:56 AM, 27.15 K)


原生輸入法已有手寫供使用

[ 本帖最後由 Peterwu 於 2013-7-29 08:58 PM 編輯 ]
2012-1-13 10:22 AM#1
查看資料  發短消息  頂部
 
Peterwu
星級會員
Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5


UID 370507
精華 0
積分 2893
帖子 2793
閱讀權限 50
註冊 2010-12-27
狀態 離線
[Close]
推…………………………
2012-1-14 10:46 PM#2
查看資料  發短消息  頂部
 
lhyMathew9987
新會員
Rank: 1


UID 385923
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2011-12-31
狀態 離線
PUSH!!!
2012-1-14 11:26 PM#3
查看資料  發短消息  頂部
 
matthewye
新會員
Rank: 1



UID 312292
精華 0
積分 3
帖子 3
閱讀權限 10
註冊 2008-9-26
狀態 離線
My phone reboot at 90% of the updating process. And it loops at the boot screen. Please help.
2012-1-15 12:29 AM#4
查看資料  發短消息  頂部
 
Peterwu
星級會員
Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5


UID 370507
精華 0
積分 2893
帖子 2793
閱讀權限 50
註冊 2010-12-27
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 matthewye 於 2012-1-15 00:29 發表
My phone reboot at 90% of the updating process. And it loops at the boot screen. Please help.
你之前係咩版本????
2012-1-15 12:31 AM#5
查看資料  發短消息  頂部
 
matthewye
新會員
Rank: 1



UID 312292
精華 0
積分 3
帖子 3
閱讀權限 10
註冊 2008-9-26
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-1-15 12:31 AM 發表

你之前係咩版本????
thank you for replying me.
Mine was CM7 nightly#35. I used the KDZ thingy. It worked all the way until 90% completed. The phone rebooted and the updating process continued. Any solution?


I managed to recover it by following xda

[ 本帖最後由 matthewye 於 2012-1-15 01:42 AM 編輯 ]
2012-1-15 01:28 AM#6
查看資料  發短消息  頂部
 
Peterwu
星級會員
Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5


UID 370507
精華 0
積分 2893
帖子 2793
閱讀權限 50
註冊 2010-12-27
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 matthewye 於 2012-1-15 01:28 發表


thank you for replying me.
Mine was CM7 nightly#35. I used the KDZ thingy. It worked all the way until 90% completed. The phone rebooted and the updating process continued. Any solution?


...
你再望清楚d我寫嘅內容(紅色字),再跟番我所提及嘅內容去試試…
2012-1-15 01:54 AM#7
查看資料  發短消息  頂部
 
satan
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 31822
精華 0
積分 330
帖子 230
閱讀權限 30
註冊 2002-9-19
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-1-15 01:54 AM 發表

你再望清楚d我寫嘅內容(紅色字),再跟番我所提及嘅內容去試試…
我諗你要將紅字放大佢地先會留意到
2012-1-16 01:05 AM#8
查看資料  發短消息  ICQ 狀態  頂部
 
Peterwu
星級會員
Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5


UID 370507
精華 0
積分 2893
帖子 2793
閱讀權限 50
註冊 2010-12-27
狀態 離線
俾人洗到跌左落大半版,咁都唔幫手推返上頂!!!???
2012-1-17 07:45 AM#9
查看資料  發短消息  頂部
 
Peterwu
星級會員
Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5


UID 370507
精華 0
積分 2893
帖子 2793
閱讀權限 50
註冊 2010-12-27
狀態 離線
究竟係咪我寫篇教學太差呢,點解成日都見到有人重複咁問,用官方軟件升唔到,可唔可以幫到佢咁呢!!?
2012-1-17 09:46 PM#10
查看資料  發短消息  頂部
 
MOON0524
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 333844
精華 0
積分 112
帖子 112
閱讀權限 30
註冊 2009-1-29
狀態 離線
師兄我部機刷完後一直開不到機..
而家應該點好..
2012-1-23 07:37 PM#11
查看資料  發短消息  頂部
 
Peterwu
星級會員
Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5


UID 370507
精華 0
積分 2893
帖子 2793
閱讀權限 50
註冊 2010-12-27
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 MOON0524 於 2012-1-23 19:37 發表
師兄我部機刷完後一直開不到機..
而家應該點好..
你之前刷過custom rom?
2012-1-23 09:47 PM#12
查看資料  發短消息  頂部
 
y197079764
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 376507
精華 0
積分 162
帖子 162
閱讀權限 30
註冊 2011-5-24
狀態 離線
我想問如果我ROOT了,但無刷個ROM,仍可否正常係官方升2.3架?新手咩都唔知...-,-
2012-1-23 10:52 PM#13
查看資料  發短消息  頂部
 
MOON0524
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 333844
精華 0
積分 112
帖子 112
閱讀權限 30
註冊 2009-1-29
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-1-23 09:47 PM 發表

你之前刷過custom rom?
刷了CM7..一直停留在開機畫面
然後再刷完V10A..也是一直停留左開機畫面了
2012-1-23 11:11 PM#14
查看資料  發短消息  頂部
 
Peterwu
星級會員
Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5


UID 370507
精華 0
積分 2893
帖子 2793
閱讀權限 50
註冊 2010-12-27
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 y197079764 於 2012-1-23 22:52 發表
我想問如果我ROOT了,但無刷個ROM,仍可否正常係官方升2.3架?新手咩都唔知...-,-
當然無問題, 升完就番變無root.....
2012-1-23 11:13 PM#15
查看資料  發短消息  頂部
 
y197079764
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 376507
精華 0
積分 162
帖子 162
閱讀權限 30
註冊 2011-5-24
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-1-23 11:13 PM 發表

當然無問題, 升完就番變無root.....
即係升完會有番LG保養?唔該師兄><
離一離題,有無人知道升左2.3之後有咩唔同?介面有無唔同?><
2012-1-23 11:20 PM#16
查看資料  發短消息  頂部
 
tungqoo123
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 361501
精華 0
積分 576
帖子 576
閱讀權限 40
註冊 2010-6-5
來自 WM
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 y197079764 於 2012-1-23 11:20 PM 發表

即係升完會有番LG保養?唔該師兄><
離一離題,有無人知道升左2.3之後有咩唔同?介面有無唔同?><
代Peterwu兄答︰升完係會有番LG保養,但個ROM係要官方ROM
2012-1-24 10:39 AM#17
查看資料  發短消息  頂部
 
Peterwu
星級會員
Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5Rank: 5


UID 370507
精華 0
積分 2893
帖子 2793
閱讀權限 50
註冊 2010-12-27
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 MOON0524 於 2012-1-23 23:11 發表

刷了CM7..一直停留在開機畫面
然後再刷完V10A..也是一直停留左開機畫面了
你刷cm7之前係咩版本? 你試吓再刷多次原先版本(10a或者10b),不過今次phonemode就揀emeqg得!!ency試試得唔
2012-1-24 11:03 AM#18
查看資料  發短消息  頂部
 
理察陸
大哥大會員
Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6Rank: 6


UID 99484
精華 0
積分 8386
帖子 8382
閱讀權限 60
註冊 2005-4-21
來自 香港
狀態 離線
我老婆部 black 版本係 10a+rooted,
照方法已成功升做 20b,
無論用 unlock root 及 LG Esteem3.06,
就始終都 root 唔番...

我試過嘗試回復番 10a 諗住 unroot 番先至再升過 20b,
但佢話部 black 已經係最新版本回復唔到...

Peter 哥, 可有任何提議,
或者可有其它 root 機方法...
2012-1-27 09:27 PM#19
查看資料  發短消息  頂部
 
y197079764
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 376507
精華 0
積分 162
帖子 162
閱讀權限 30
註冊 2011-5-24
狀態 離線
如果我升左2.3.4(一買番黎就係咁),有無方法可以落番去2.2??
新手一名咩都唔色

[ 本帖最後由 y197079764 於 2012-1-30 09:53 PM 編輯 ]
2012-1-30 09:49 PM#20
查看資料  發短消息  頂部
 157  1/8  1  2  3  4  5  6  7  8  > 
     


  可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  


 


Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.017083 second(s), 8 queries , Gzip enabled

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2017-12-12 07:03 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - PhoneHK 討論區 - Archiver