PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: [Android] 唔好再亂用Task Killer, Free Ram多唔等於好  

whs
普通會員

UID 90543
精華 0
積分 91
帖子 81
閱讀權限 20
註冊 2005-2-19
來自 H.K.
狀態 離線
[廣告]: 全新「優惠資訊區」集合各台的最新出機 / 上台優惠,唔睇係你的損失!
唔好再亂用Task Killer, Free Ram多唔等於好

[Close]
free ram多少係唔會影響正常使用
(少到得幾MB除外,但正常情況下唔會去到咁少)
唔影響速度,流暢度同用電
lag同食電唔係因為free ram少
而係有app不斷係到食CPU

下面係android既process分級

active process就係畫面行緊既野
visible process就係仲run緊,但唔係畫面既野
service process簡單講就係process without interface
即係message,dialer,whatsapp個D,要keep住係到收野,但你唔開個app佢就唔會load個介面
剩低background同empty你可以當晒佢地係cache,有少少類似vista同win7既superfetch
但唔同係vista/7會係你開機就自動Load晒常用既野入ram
而android係唔會自動load,佢係要你用完個app之後先會放入去做cache
等你下次再重開呢個app既時候可以load得更快

基本上task killer唔係比你free ram
而係強制關閉一D食CPU停唔到,同埋用back制關唔到既app
大家成日見到有人係到問點解收唔到msg,鬧鐘又唔響,又呢又路既問題
好多時就係因為task killer kill錯野

free ram多少,係由system既low memory killer parameters控制
唔同廠/rom有唔同設定,而呢個設定係root機之後係可以改
方法有好多,簡單用app既有auto memory manager, autokiller, minfree manager
刷左非原廠rom既可以直接去/sysyem/etc/int.d入面寫個script或改rom本身有既script
詳細點做唔講啦,識得入呢到都應該會知要點做

係咁先,諗到有新野遲下再補充
如果有咩講漏或講錯麻煩幫我改返
>>> 以上是轉貼的 <<<

補充返少少個人經驗;
基本上有512MB Ram既機都唔駛用Task Killer黎Free ram
256MB機種就需要d
當然task killer都要裝的,因為有d Apps係 iOS轉黎,而 iOS得個Home制無Back/Exit制
如果個developer又on居居咁唔識加返Back/Exit功能,就會令個apps只係Minimize
因為係Android按Home制係Minimize功能,Back制先係退出
呢個時候task killer就有用啦
希望幫到大家~~
2011-7-23 10:40 AM#1
查看資料  發短消息  頂部

理察陸
大哥大會員

UID 99484
精華 0
積分 8380
帖子 8376
閱讀權限 60
註冊 2005-4-21
來自 香港
狀態 離線
[廣告]: 全新「優惠資訊區」集合各台的最新出機 / 上台優惠,唔睇係你的損失!
[Close]

QUOTE:
原帖由 whs 於 2011-7-23 10:40 AM 發表
free ram多少係唔會影響正常使用
(少到得幾MB除外,但正常情況下唔會去到咁少)
唔影響速度,流暢度同用電
lag同食電唔係因為free ram少
而係有app不斷係到食CPU

下面係android既process分級
http://i.imgur ...
Thanks so much for the useful information...
2011-7-23 01:04 PM#2

sammak01
中級會員

UID 376828
精華 0
積分 467
帖子 497
閱讀權限 30
註冊 2011-5-29
狀態 離線
甘其實吾洗成日用killer去kill Apps?
2011-7-23 01:30 PM#3

whs
普通會員

UID 90543
精華 0
積分 91
帖子 81
閱讀權限 20
註冊 2005-2-19
來自 H.K.
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sammak01 於 2011-7-23 01:30 PM 發表
甘其實吾洗成日用killer去kill Apps?
係,由system自己控制就ok
除非係一d無EXIT制既apps先要用
2011-7-23 02:53 PM#4

sammak01
中級會員

UID 376828
精華 0
積分 467
帖子 497
閱讀權限 30
註冊 2011-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 whs 於 2011-7-23 02:53 PM 發表

係,由system自己控制就ok
除非係一d無EXIT制既apps先要用
OK..thank 但吾kill睇片或入flash網站會lag
2011-7-23 06:38 PM#5

yuyuccy
中級會員

UID 374227
精華 0
積分 185
帖子 185
閱讀權限 30
註冊 2011-4-3
狀態 離線
我有時玩《水果忍者》同《Reckless Racing》會 Lag 機,但 Task Killer 之後就非常暢順。
2011-7-24 10:59 PM#6

edward616
高級會員

UID 359321
精華 0
積分 564
帖子 564
閱讀權限 40
註冊 2010-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yuyuccy 於 2011-7-24 10:59 PM 發表
我有時玩《水果忍者》同《Reckless Racing》會 Lag 機,但 Task Killer 之後就非常暢順。
即係你裝了很多背景APPS囉
2011-7-25 03:36 PM#7

sp0206
中級會員

UID 219749
精華 0
積分 144
帖子 144
閱讀權限 30
註冊 2007-3-13
狀態 離線
玩遊戲睇片睇flash前kill一下
其他時候可以唔駛
2011-7-25 06:15 PM#8

prowede
資深版務版主

UID 37287
精華 9
積分 53222
帖子 52015
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sammak01 於 2011-7-23 06:38 PM 發表

OK..thank 但吾kill睇片或入flash網站會lag
有真正需要時才kill

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2011-7-25 07:04 PM#9

Katecca
普通會員

UID 353931
精華 0
積分 21
帖子 23
閱讀權限 20
註冊 2009-12-25
狀態 離線
通常都係d垃圾 background service先需要kill, sleep左既apps會由Android自行決定幾時晌memory到release番出黎
2011-8-14 11:30 AM#10

moto2012
Banned

UID 385458
精華 0
積分 -47
帖子 53
閱讀權限 0
註冊 2011-12-18
狀態 離線
清楚哂了!唔該哂分享呀!
用緊LG p880,咁姐係個正點工具可以唔用lu !!!

題外話:有無巴打用過"拇指玩"market?
2012-8-12 03:57 PM#11

kidcat903
Banned

UID 392334
精華 0
積分 -90
帖子 10
閱讀權限 0
註冊 2012-8-6
狀態 離線
習慣咗用完一輪,就喺行Sleep Mode前Kill吓啲Apps,原來對部機嘅運行速度冇幫助,真係超錯.
2012-8-15 09:59 PM#12

wksjason
新會員

UID 384759
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 10
註冊 2011-11-30
狀態 離線
認同,好多BACKGROUND APPS KILL 完自已出返,無乜用
2012-9-20 07:51 PM#13

南瓜hk
中級會員

UID 262519
精華 0
積分 139
帖子 139
閱讀權限 30
註冊 2007-9-2
狀態 離線
需然理論上係無影響
睇番上面講事實又係對睇片, 玩游戲有影響喎
而且好多垃圾 APP 係自己開左運行,
需然未必會影響系統運作,
但佢可能偷緊野,
或者賣緊廣告
2012-10-1 11:55 AM#14

cyt02140
普通會員

UID 395145
精華 0
積分 28
帖子 29
閱讀權限 20
註冊 2012-10-15
狀態 離線
個手勢(按 taskiller)己經做慣左   ,  改唔到...
2012-11-7 11:18 PM#15

benchong
普通會員

UID 36516
精華 0
積分 31
帖子 31
閱讀權限 20
註冊 2003-4-4
狀態 離線
Thanks so much for the useful information
2012-11-14 08:09 PM#16

leemarkin
新會員

UID 360395
精華 0
積分 14
帖子 14
閱讀權限 10
註冊 2010-5-11
狀態 離線
基本上唔裝埋d 垃圾app 就唔洗 kill...

所以國內果d apps 我通常都唔用....
2013-2-6 02:34 PM#17

bkwan635
新會員

UID 397634
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2013-2-28
狀態 離線
Thanks so much for the useful information
2013-2-28 11:09 PM#18

雨夜逃夫
新會員

UID 398268
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2013-4-14
狀態 離線
其實android個系統根本係咁, kill黎唔知做咩
2013-4-14 11:51 PM#19

Minami/
普通會員

UID 399507
精華 0
積分 54
帖子 54
閱讀權限 20
註冊 2013-7-14
狀態 離線
可惜太多人系未都用
坐交通工具時,
見好多人都又大陸防毒app,又電量app,又task killer,
幾多ram比你都死拉
我有個親戚安成幾個大陸防毒app系部機到
D大陸防毒app系未真系防到毒,心照拉

最緊要最好唔好安大陸app
唔好系又down唔系又down就得

現使用;ISAI L22 BLACK (4.4)

2013-11-10 03:37 AM#20

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題