PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 21  1/2  1  2  > 

標題: 今天小弟大鄉里來了香江市的上水區,見識了NOKIA專門店的功力  

mcy1211
Banned to Post

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
註冊 2010-1-19
狀態 離線
今天小弟大鄉里來了香江市的上水區,見識了NOKIA專門店的功力

[Close]
上水廣場,上到去.,,.見到百記,蘇零女射...

人地介紹三叔機好勁...店舖又大...

好啦..講正題,一見到最入既位..係N記專門店...見到佢外面...真係有小小覺得佢同以前去開的旺角,以前荃灣的差好遠..

好啦,講重點,係手機到...我都沒有留意佢乜野形號手機?但我剛剛試玩左朋友既(唉瘋科)手機...到左試N記果部係唔係X7定係N8???

我咁大個仔...第一次真係係香港用上S^3...真係同人地蘋果比......

都唔明白呢到的師兄...由其係死忠派系???成日話佢N記點勁點勁???咁的手機出來見人???

小弟是鄉下仔出城...第一次唔想講都要講句...NOKIA,真係好差呀!!!!!!!!

呢部野值到2500元都係偷笑...

之後睇一下有D 2500元到的手機??不堪入目....真係差到無人有???

佢N記唔係話..會用上大半年時間..就係呢D所為手機頂上1至8月的時間呀????

我真係咁大個仔..以現在黎講...NOKIA仲有乜野係值錢的???
連間店舖都係細到咁...搵鬼知道佢係N記開咩?

番到內地用某某品牌..比人笑到面黃,千萬唔好話自己係香港人?話自己係農村出身,先會有人信
有事實根據,唔信去問問廣州大專院校學生^_^
2011-7-22 11:28 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線
[Close]
早幾天番深圳...發現左內地深圳市都變左...

係以前藍色招牌小左...有好多用M9做生招牌...

唔通...N記的神話破滅左???

唔通新CEO要放棄一個太大的銷售渠道???

呢D野???真係沒有人研究的???

番到內地用某某品牌..比人笑到面黃,千萬唔好話自己係香港人?話自己係農村出身,先會有人信
2011-7-22 11:31 PM#2

大口仔XD板
普通會員

UID 362772
精華 0
積分 78
帖子 78
閱讀權限 20
註冊 2010-7-7
狀態 離線
好心n記就留番d錢..做小d廣告...將廣告d錢拎黎做好d個軟件啦...人地apple..簡簡單單..使鬼賣咩廣告咩...用你把口幫佢..已經係最大既宣傳啦....使唔使大大個廣告..作哂口號..又送乜公仔..又送乜野現金卷..
好心佢就踏實d....想要搵人地既錢..你都要做人地想要既貨先得架

2011-7-22 11:41 PM#3

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 大口仔XD板 於 2011-7-22 11:41 PM 發表
好心n記就留番d錢..做小d廣告...將廣告d錢拎黎做好d個軟件啦...人地apple..簡簡單單..使鬼賣咩廣告咩...用你把口幫佢..已經係最大既宣傳啦....使唔使大大個廣告..作哂口號..又送乜公仔..又送乜野現金卷..
好心佢 ...
個菜班平台一年用上14億美元....

整係呢一點...我都唔明白佢N記仲可以生存到的@@

2011-7-23 01:48 AM#4

derrickt
高級會員

UID 100949
精華 0
積分 1927
帖子 1864
閱讀權限 40
註冊 2005-5-1
來自 H.K
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mcy1211 於 2011-7-23 01:48 AM 發表

個菜班平台一年用上14億美元....

整係呢一點...我都唔明白佢N記仲可以生存到的@@
睇嚟個 菜班平台唔掂 ( 技不如人 ), 應該轉行做 菜欄市場 ( 凈賣蔬菜 ), N 記嘅 CEO 可以翻鄉下耕田喇 !
2011-7-23 05:04 PM#5
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 derrickt 於 2011-7-23 05:04 PM 發表

睇嚟個 菜班平台唔掂 ( 技不如人 ), 應該轉行做 菜欄市場 ( 凈賣蔬菜 ), N 記嘅 CEO 可以翻鄉下耕田喇 !
  14億美元請果班芬蘭工程師做菜班平台???比係我做CEO,一早炒哂佢地啦??

14億美元...唔好話雙核心晶片...可以用呢D錢定制4核心晶片都得啦...

NOKIA,只係識種菜多過做實事???唔怪之得...佢智慧型手機地位..世界第3名..

第一名:三星  亞洲區皇者,真係唔同既,三星一路輕鬆打到NOKIA,亞洲人的光榮

第二名:邪教教主,蘋果手機...佢今年終於做左智慧手機的第2名啦...比佢地所想的,提早左一年時間

第三名: NOKIA,可能呢個第3名一陣間就會無左..因為之下的係...

第四名:HTC,台灣代工廠起家,現在成為智能手機的高手,她們下一季可以好輕輕鬆鬆排第3名,只怪第3名太過垃圾

2011-7-23 05:32 PM#6

ariesfung11
普通會員

UID 350624
精華 0
積分 80
帖子 80
閱讀權限 20
註冊 2009-10-8
狀態 離線
IP4 都完全吸引唔到我既,竟然差點吸引你, 依家用GSII架啦
我下一部手機都唔會係NOKIA,但只覺得你比較偏頗

市場價格同銷量會反映所有野,
好明顯大家都見到NOKIA機跌價快左同賣少左,
再睇呢度討論既反應, 大多都係你插NOKIA,仲有幾多用家發表意見呢?
你繼續POST 只會影響左FORUM既風氣,
however, u can share whatever u want  and i don't really care about NOKIA.
I just show my mad you've done
2011-7-23 07:42 PM#7

heipat
普通會員

UID 370205
精華 0
積分 29
帖子 29
閱讀權限 20
註冊 2010-12-19
狀態 離線
真係好煩。係全世界都知Nokia唔掂,但係唔該唔好成日Post埋D新聞作為你既泄憤工具,將個D電話討論既Post推晒落去。一係你就將個D新聞擺埋係同一個Post到
2011-7-23 09:15 PM#8

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ariesfung11 於 2011-7-23 07:42 PM 發表
IP4 都完全吸引唔到我既,竟然差點吸引你, 依家用GSII架啦
我下一部手機都唔會係NOKIA,但只覺得你比較偏頗

市場價格同銷量會反映所有野,
好明顯大家都見到NOKIA機跌價快左同賣少左,
再睇呢度討論既反應, 大多 ...
你不要亂講...我是以事論事.用中立角度去睇一個歷史時刻

我大聲.唔係代表我沒有禮貌...仲有,希望你講正題,因為我說我是事實

好諷刺一件事...當我係N記討論區POST上野時...我睇到的廣告華為

現在係亞洲區手機廠的天下,...N記真係要講88啦...

2011-7-23 09:34 PM#9

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 heipat 於 2011-7-23 09:15 PM 發表
真係好煩。係全世界都知Nokia唔掂,但係唔該唔好成日Post埋D新聞作為你既泄憤工具,將個D電話討論既Post推晒落去。一係你就將個D新聞擺埋係同一個Post到
我覺得有些粉絲係睇唔到N記唔店羅..

所以我要每天每天都要講國際時事比大家知道..

反正呢到的廣告係華為..佢N記係街上都沒有哂廣告...大家心照啦...

2011-7-23 09:35 PM#10

witstar
中級會員

UID 102667
精華 0
積分 180
帖子 180
閱讀權限 30
註冊 2005-5-12
狀態 離線
N記唔掂,, 咁又點? 你有得分?
每一樣野都有佢存在既價值!
唔通一個人無用就一定無得救?

你d "國際時事" 真係好有通識 feel~
你有你自由,我有我自由.
選擇Nokia 係咪踩親你先?
我覺得你唔只踩Nokia ~ 仲踩埋Nokia 既用家~

That's all~
2011-7-23 10:00 PM#11

sharkman
高級會員

UID 191618
精華 0
積分 512
帖子 512
閱讀權限 40
註冊 2006-8-7
狀態 離線
無晒廣告,公司唔掂..咁同用手機有咩關係...最多係支援不足,但暫時仲未見咁既事發生囉,

若買一部手機係因為果間廠夠大夠勁...咁即係三叔出部垃圾你都當係神級機種啦,

咁巴閉咪請d人去各大零售,見人買nokia就斬佢一刀,咁就實無人買啦,

連簽名都講用nokia等同白痴,會令你覺得羞恥,,,咁既人都有..人地用咩機關你咩事呢..你覺得唉死安桌好用你咪出一部買一部囉,

我就覺得nokia夠我用,,如令你覺得恥辱...就真係對不起了,因為我前幾個月買既安桌手機..我而家拎左來墊杯...真係對不起,唔好意思啊
2011-7-23 10:05 PM#12

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 witstar 於 2011-7-23 10:00 PM 發表
N記唔掂,, 咁又點? 你有得分?
每一樣野都有佢存在既價值!
唔通一個人無用就一定無得救?

你d "國際時事" 真係好有通識 feel~
你有你自由,我有我自由.
選擇Nokia 係咪踩親你先?
我覺得你唔 ...

我講事實有罪嗎??

請你不要離題?
我現在講事實.是國際視野...香江人,眼光短淺...

根本就沒有去看現在國際型勢..有時唔明白?香江市網上咁發達,至小香江沒有內地同胞..有河蟹化

但國際形勢上..香江市市民仲係行緊盲目一樣...

唔怪之得年年地產霸權..香江人唔做科技產業..係有原因的...因為大多數香江人沒有科技視野...眼光短線...

連三星上左位都唔知道?

三星年頭講左N記靠邊站...現在應驗左啦..^^呵呵

2011-7-23 10:10 PM#13

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sharkman 於 2011-7-23 10:05 PM 發表
無晒廣告,公司唔掂..咁同用手機有咩關係...最多係支援不足,但暫時仲未見咁既事發生囉,

若買一部手機係因為果間廠夠大夠勁...咁即係三叔出部垃圾你都當係神級機種啦,

咁巴閉咪請d人去各大零售,見人買nokia就 ...

人地代理行機都走埋...部機壞左你幫人地整???

我講事實...係希望唔好咁多無知的香江市民無知到用一間沒有前路的公司手機...壞左先哭,真係沒有心可憐架...我仲會笑佢地農村DNA加上港燦上身.

希望你用腦想事物...點解NOKIA現在做左過街老鼠???

唔好一味話我?因為我講真實,講正題..
係沒有做錯的

2011-7-23 10:14 PM#14

sharkman
高級會員

UID 191618
精華 0
積分 512
帖子 512
閱讀權限 40
註冊 2006-8-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mcy1211 於 2011-7-23 10:10 PM 發表

我講事實有罪嗎??

請你不要離題?
我現在講事實.是國際視野...香江人,眼光短淺...

根本就沒有去看現在國際型勢..有時唔明白?香江市網上咁發達,至小香江沒有內地同胞..有河蟹化

但國際形勢上..香 ...
家陣投資定打仗,,用手機咋,咩國際形勢...去軍事區或金融區岩你多d
2011-7-23 10:18 PM#15

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sharkman 於 2011-7-23 10:18 PM 發表

家陣投資定打仗,,用手機咋,咩國際形勢...去軍事區或金融區岩你多d
都要架...唔想用左N97事件果班友仔咁..就要睇清楚買乜手機啦...

成日街上的手機天書...根本都唔中恆的...

反正要講係講事實,講道理

你沒有留意..現在新一代年輕人都唔用N記咩???90後香江市學生..都用上Android平台的手機...

暑假係中下價手機...人地MOTO,HTC佢地都出2000元樓下的手機...N記勁...一出就係3600或4000元到的變型金肛手機???

整係呢一點..只有N記粉絲仲話好似沒有問題一樣????

以前...帶部N記手機番內地..係好威....現在帶部咁既手機番大陸...比人笑到面黃....連山寨廠都唔做NOKIO名稱...就知道發生乜野事啦..

N牌手機..真係有一天...連農村人都唔想用...只有香江市落後民族先會用....

2011-7-23 10:24 PM#16

salina_cheung
中級會員

UID 65138
精華 0
積分 159
帖子 159
閱讀權限 30
註冊 2004-7-16
狀態 離線
我又唔覺得, 有任何一個品牌或者一部機會差到完全等同垃圾
如果係咁個品牌應該已經執左

無錯你可能會覺得佢唔值咁gei 價錢但唔代表佢係一無是處
相反如果係要挑剔, 即使1蚊俾你你都可以覺得唔值

正如有某d 品牌好貴d 人都覺得值, 但亦唔係話佢無缺點

你接受到呢個價錢呢個價咁咪得lor
接受唔到gei , fine!

係咪有人迫你要? 迫你去買?
如果無gei 話, 點解要咁多牢騷?
就算係垃圾又好, 唔值錢又好, 部份擺係你屋企阻住你?

定係你明知佢係唔好, 就偏偏要走去再搵d 缺點黎發大佢然後越搞越大?
2011-7-23 11:16 PM#17

中級會員

UID 65138
精華 0
積分 159
帖子 159
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mcy1211 於 2011-7-23 10:24 PM 發表

都要架...唔想用左N97事件果班友仔咁..就要睇清楚買乜手機啦...

成日街上的手機天書...根本都唔中恆的...

反正要講係講事實,講道理

你沒有留意..現在新一代年輕人都唔用N記咩???90後香江市 ...
人地覺得無問題咪無問題lor

同你有咩關係?!

掉轉頭你覺得有問題, 人地亦可以話點解你覺得有問題
2011-7-23 11:18 PM#18

中級會員

UID 65138
精華 0
積分 159
帖子 159
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mcy1211 於 2011-7-23 05:32 PM 發表

14億美元請果班芬蘭工程師做菜班平台???比係我做CEO,一早炒哂佢地啦??

14億美元...唔好話雙核心晶片...可以用呢D錢定制4核心晶片都得啦...

NOKIA,只係識種菜多過做實事???唔怪之得...佢智慧型手 ...
所以你咪做唔到CEO lor...

再講, 你做到CEO 先算啦
2011-7-23 11:19 PM#19

prowede
資深版務版主

UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

管理員提醒及警告

此為手機相關討論之主題

請各會員集中於手機相關討論
同時亦請大家注意用詞
避免任何不必要對他日事物非手機相關的批評, 評論或者其他無關的討論
否則一律可當成離題或其他違規處理

請大家自律
多謝合作

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2011-7-23 11:34 PM#20
 21  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題