PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 37  1/2  1  2  > 

標題: Nokia N950 用家發表意見  

phonehk_admin
副版主

UID 369308
精華 0
積分 965
帖子 965
閱讀權限 100
註冊 2010-11-23
狀態 離線
Nokia N950 用家發表意見

[Close]
歡迎各 Nokia N950 用家發表意見

請 [按] [回覆文章] 發言

Nokia N950 詳細介紹 http://www.ringhk.com/index_phone_spec.php?id=1974

請到以上連結參與手機評分
2011-6-28 08:27 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

黑翼棒
高級會員

UID 282080
精華 0
積分 1644
帖子 1644
閱讀權限 40
註冊 2008-1-13
來自 hk
狀態 離線
[Close]
只是一個普通用戶遙不可及的神話......希望唔只係developers先有得用啦

如果有心搞,meego唔會唔成功....只是....

2011-6-28 08:30 PM#2

mcy1211
Banned to Post

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
註冊 2010-1-19
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 phonehk_admin 於 2011-6-28 08:27 PM 發表
歡迎各 Nokia N950 用家發表意見

請   發言

Nokia N950 詳細介紹 http://www.ringhk.com/index_phone_spec.php?id=1974

請到以上連結參與手機評分
幾個弱點...第一仲係行3G???
第二,佢MEEGO都係N記做左末代....仲出來做乜??

第三...有心出..係就行雙核心...唔好行人地2年前既晶片...

番到內地用某某品牌..比人笑到面黃,千萬唔好話自己係香港人?話自己係農村出身,先會有人信
有事實根據,唔信去問問廣州大專院校學生^_^
2011-6-28 08:36 PM#3

titandra
中級會員

UID 367744
精華 0
積分 122
帖子 122
閱讀權限 30
註冊 2010-10-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 黑翼棒 於 2011-6-28 08:30 PM 發表
只是一個普通用戶遙不可及的神話......希望唔只係developers先有得用啦

如果有心搞,meego唔會唔成功....只是....
我幫ching 講埋落去, 木馬CEO 唔想MEEGO 成功,
MEEGO 對M$ 威脅大, 因為INTEL 同M$ 差唔多反晒面啦,
M$ 唔想 INTEL 另起爐灶成功。

其實 N950 只要改少少例如換好啲DISPLAY 同鏡頭再 POLISH 下,
絕對可以推出做 COMMERCIAL PRODUCT , 比 E7 MILESTONE 等強好多,
商務機對唔需要好多 APPS, 重要啲有就夠啦,
N950 有潛力成為 N900 真正嘅後繼機,N9唔係N900嘅下代, 分別太大啦。
不過, 有 ELOP 一日, 呢部都係 Developer 機。
2011-6-28 09:18 PM#4

netgouki
新會員

UID 61952
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
註冊 2004-6-14
狀態 離線
睇過N9啲片,佢用兩年前既CPU都順過當今雙核機王。
要整到部機咁勁可以做到流暢既OS,反而真係要諗一諗。

WEBOS 我冇留意,但係IOS、MEEGO、WP7都係單核但係都行得咁順...
ANDROID真係要努力去改良個OS先得喇
2011-6-28 09:21 PM#5

黑翼棒
高級會員

UID 282080
精華 0
積分 1644
帖子 1644
閱讀權限 40
來自 hk
狀態 離線
回復 #4 titandra 的帖子

大熒幕觸控+qwerty正是bb所缺的,而其他同類型機種商務功能又唔全面,得實體KB唔能夠叫得上商務手機
meego系統係少有支援real-time multitasking嘅流動系統,市面上只有BB QNX可睇齊,只要係保密設定上等等上再下功夫,的確有機會行到商務手機嘅道路

對NOKIA最嘆息的,唔係最後得到失敗的結果,而係明明有一線生機,而仍要白白斷送....
2011-6-28 09:29 PM#6

黑翼棒
高級會員

UID 282080
精華 0
積分 1644
帖子 1644
閱讀權限 40
來自 hk
狀態 離線
回復 #5 netgouki 的帖子

HTC應該拍得住以上.....
ANDROID OS上唔搞GPU加速嘛,係差D架喇
2011-6-28 09:31 PM#7

natalyaB
大哥大會員

UID 148762
精華 0
積分 5581
帖子 5689
閱讀權限 60
註冊 2006-2-1
狀態 離線
仲有。
呢部機係硬件上有12m,官方公佈係同n9一樣(8m)

2652 - 死。6270 - 死。 6120c - 用。n95 8gb - 跌。n900 - 用。6730c - 用。
Nokia - Collecting Money
置頂文,公告文無視模式啟動
如何放置你的E71
http://www.symbian-freak.com/news/010/07/larissa_riquelme_and_nokia_e71.htm
2011-6-28 09:49 PM#8

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 titandra 於 2011-6-28 09:18 PM 發表

我幫ching 講埋落去, 木馬CEO 唔想MEEGO 成功,
MEEGO 對M$ 威脅大, 因為INTEL 同M$ 差唔多反晒面啦,
M$ 唔想 INTEL 另起爐灶成功。

其實 N950 只要改少少例如換好啲DISPLAY 同鏡頭再 POLISH 下 ...
根本就唔係呢回事...

現在N記仲有資金攪落去咩???

其實世界手機大廠..佢沒有MOTO當年衰到欠左70億美元...
雖然佢係世界第一手機市佔...
但係財力上上一季都蝕左錢....佢N記投資係OVI上...已經唔公布OVI沒有營利

佢N記根本唔想再做網上做法...所以你地見佢有沒有話再出手提電腦果D產品呢???

如果你以陰謀論講都可以話新CEO係無間道..但事實係..N記再沒有財力架啦...睇清楚現實..問問基金公司佢地最清楚...

如果MEEGO再玩網上平台...又係幾十億...本身N記係沒有網上設備...又唔通再投資落去???佢點解唔夠蘋果和GOOGLE...人地係美國玩慣電腦應用...佢地更係勁..
只係佢今次以為同微軟合作...以為佢電腦領域上有經驗..以為可以合作??其實佢計錯左一件事...微軟最成功係家庭電腦和MSN...其他一事無成...

只係今次用WP7,,,係見到微軟可以做到既比佢更多..先會用WP7

番到內地用某某品牌..比人笑到面黃,千萬唔好話自己係香港人?話自己係農村出身,先會有人信
2011-6-28 10:04 PM#9

titandra
中級會員

UID 367744
精華 0
積分 122
帖子 122
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mcy1211 於 2011-6-28 10:04 PM 發表

根本就唔係呢回事...

現在N記仲有資金攪落去咩???

其實世界手機大廠..佢沒有MOTO當年衰到欠左70億美元...
雖然佢係世界第一手機市佔...
但係財力上上一季都蝕左錢....佢N記投資係OVI上...已經唔公布OVI ...
你唔開口埋口就話NOKIA無錢, 又話基金公司有幾咁巴閉,
上市公司要RAISE MONEY有幾難?
大把上市公司蝕足幾年照樣大吧PROJECT攪,
NOKIA 每年出起碼十幾部新機, 出多部有幾難?
况且N950 SAMPLE都做咗咁多,
重有而家NOKIA手頭現金有150億美金, 即係千幾億港紙,
點會無錢? 唔好自己諗嘅就當真, 認真啲睇吓財務報告啦.

非不能也, 實不為也.
2011-6-28 10:31 PM#10

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 titandra 於 2011-6-28 10:31 PM 發表

况且N950 SAMPLE都做&# ...
上市公司,唔係當個市場係吸水呀??請你睇一睇現在歐洲點集資呀???

評級公司一早已經張佢NOKIA降到最差級別..根本邊個會比佢係市場上集資??你估N記係香港上市呀???人地係歐美上市..人地證監會一定唔會比佢亂來...下次你睇睇歐美上市情況先好講野???

現在連銀行儲佢錢.都要考慮加息比佢...佢N記仲係當年最光輝不再啦...

================
你應為佢果150億美元係佢自己放係到咩???佢點解又要借錢呀...佢果D現金係用來找數(運輸手機和生活手機和廣告)同埋要比員工出糧...要先支出左.後手機買出有收入...
呢D數你唔會唔識呀???

佢上次數十億美元既OVI平台...到左現在有沒有解釋出佢搵到幾多錢呀???現在N記做左慈善機構???請工人做OVI,可以唔要收入???

佢現在買既手機有乜咁堅呀???平價手機???30美元一部果D???佢搵到幾多呀???搵到就唔使蝕啦??仲要係到左現在,大把國際基金公司都唔會睇好佢收入..
人地基金公司有先見之明..睇死佢今年第2季都係沒有收入...34.5.6月都係差到無人宥...預算今年第2季...智能手機...HTC都會超越NOKIA智能手機市場

咁雖然係預計...但都好過NOKIA預計2016年WP7會大買既
===========================================

2011-6-28 10:44 PM#11

coward
高級會員

UID 78885
精華 0
積分 1427
帖子 1427
閱讀權限 40
註冊 2004-11-15
來自 歡場
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 titandra 於 2011-6-28 10:31 PM 發表

况且N950 SAMPLE都做&# ...
Nokia 六月初岩岩先修正財務預測

旗下裝置和服務事業第2季營收將「大幅」低於預測。

之不過, Apple 岩岩"俾左"舊錢 Nokia

可能幫到Nokia 於第二季無咁難睇

我都唔忍心睇住Nokia 咁.

話晒都用左10年

之不過我個人無咩品牌情意結

一個品牌唔上進, 被巿場喠棄, 係佢咎由自取

我先唔會咁話: 喂 快D 去買Nokia 機, 支持下, 幫下佢啦, 用開有感情呀

老實講, Nokia 賺錢果陣, 有分過俾我咩?

所以我只嘗試以我自己覺得客觀的角度去睇

Nokia 在N9 的處理手法, 一點不值得欣賞, 只會加速用戶的流失
2011-6-28 10:50 PM#12

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coward 於 2011-6-28 10:50 PM 發表

我都唔忍心睇住Nokia 咁. ...
設備上失敗...

諾基亞西門子只好自救
2011-06-28 工商時報 【記者陳穎芃/綜合外電報導】
     華爾街日報周一引述消息報導,諾基亞和西門子建立的合資企業諾基亞西門子(Nokia Siemens)歷經多年虧損且苦尋不得買家,於是兩家母公司只好開始思考「自救方案」,估計將投入更多現金以求重振事業。

據消息人士透露,先前提議收購諾基亞西門子的私募基金Gores集團及Platinum Equity至今仍未和賣方談妥條件,估計這場協商最終很可能破局。但另有消息人士稱,儘管日前出價的私募基金Kohlberg Kravis Roberts & Co.(KKR)及TPG資本已經放棄競購,但不排除日後還是有機會重啟協商。

母公司諾基亞發言人對此僅表示:「諾基亞西門子深具成長動力與創新實力,而股東也一心想打造出一家強大又賺錢的公司。」諾基亞日前曾強調,公司「正和多個商業夥伴進行建設性協商。」

全球第2大網路設備供應商諾基亞西門子過去3季營收雖大幅成長,但公司自2007年創立以來只有2季獲利。由於不敵同業易利信(Ericsson)及其他新進對手的激烈競爭,諾基亞西門子前年營業虧損高達16億歐元,去年營業虧損也有6.9億歐元。

雖然兩家母公司對諾基亞西門子的持股比重各半,但董事會成員有半數以上來自諾基亞,且諾基亞也將合資企業的盈虧列入財報計算,因此受拖累的情形更勝西門子。

消息人士也稱,過去1年來諾基亞想盡辦法改善合資企業營運問題,但始終提不出有效的解決方案,對此西門子也感到相當無力。部分人士則猜測,諾基亞西門子最後也有可能由體質較好的西門子完全持股,至於先前出價的KKR及TPG資本仍有機會買下一小部分股權。

-------------------------------------
彭博資訊報導,若以營收計,諾基亞第一季慘遭蘋果搶走手機製造業龍頭寶座。但諾基亞的霉運顯然並未就此打住。諾基亞31日在赫爾辛基表示,裝置和服務部門第二季淨銷售將低於先前預測的61億歐元(88億美元)至66億歐元,未採用國際會計準則(IFRS)計算的營業利益率,也將遠不如先前預測的6%至9%。

全文網址: Nokia智慧機告急 下修裝置服務部門展望 | 商業時代 | 資訊社會 | udn數位資訊 http://mag.udn.com/mag/digital/s ... 22268#ixzz1QaDLxlEg
Power By udn.com

2011-6-28 10:58 PM#13

titandra
中級會員

UID 367744
精華 0
積分 122
帖子 122
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coward 於 2011-6-28 10:50 PM 發表

我都唔忍心睇住Nokia 咁. ...
你講得啱, NOKIA死唔唔死都唔關我事,
死都係自己攞嚟嘅,
不過MEEGO死咗就真係可惜啲,
始終對消費者嚟講多個選摘都係好事,
有兢爭先有進步, 我就唔想以得翻STEVE JOBS同埋GOOGLE個嘜頭揀.
2011-6-28 11:03 PM#14

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 titandra 於 2011-6-28 11:03 PM 發表

死都係自己攞嚟嘅,
有兢爭先有進步, 我就唔想以得翻STE ...
未來...再唔係以手機第一自居既天下..係真真正正既戰國市場...

咁先有我地福氣

因為手機都統一左火牛配件...下一步係耳筒....到時係一個真真正正公平又好環境買手機用

2011-6-28 11:17 PM#15

coward
高級會員

UID 78885
精華 0
積分 1427
帖子 1427
閱讀權限 40
來自 歡場
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 titandra 於 2011-6-28 11:03 PM 發表

死都係自己攞嚟嘅,
有兢爭先有進步, 我就唔想以得翻STE ...
meego 死唔死就睇其他廠商點行

之不過Nokia 放棄meego 似乎係改變不了的事實, 除非又換CEO

我今天睇新聞

百度又採用Android 系統再加自己的"設計" 去整一套新的手機系統, 仲據聞會出手機添

聯想同聯通一樣利用Linux 去開發自己的手機系統 (雖然我同大圍一樣: 看淡)

另外, 中移動又搞左個OMS

Nokia 就點呢? 埋M$ 堆

唉.... 佢似乎無借鑒Smartphone 2003 間公司點俾M$ 過橋抽板的教訓

Android 現在的授權方式一點都不可怕

唔係就唔會有CM, MIUI 和XDA 等呢班人出現
2011-6-28 11:19 PM#16

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coward 於 2011-6-28 11:19 PM 發表

meego 死唔死就睇其他廠商點行

之不過Nokia 放棄meego 似乎係改變不了的事實, 除非又換CEO

我今天睇新聞

百度又採用Android 系統再平p" 去整一套新的手機系統, 仲據聞會出手機添

聯想同聯 ...
Ophone.係中移動定制平台...有沒有留意...最近中移動出手機...都有番Android和Ophone雙發展...

原因OMS比人告緊...係中國比用戶集體告,所以中移動現在學識左一件事..唔會再玩自家野放太多心機入去...

中國電信都有.但佢現在主力都係Android...聯通我沒有留意..因為我對W-CDMA無乜興趣關係...

==================
QQ都借助Android平台出HIQQ手機...

2011-6-28 11:26 PM#17

coward
高級會員

UID 78885
精華 0
積分 1427
帖子 1427
閱讀權限 40
來自 歡場
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mcy1211 於 2011-6-28 11:17 PM 發表

未來...再唔係以手機第一自居既天下..係真真正正既戰國市場...

咁先有我地福氣

因為手機都統一左火牛配件...下一步係耳筒....到時係一個真真正正公平又好環境買手機用
標準統一歸標準

系統係另一回事

例如HTML 個格式, USB , hdmi 呢D 標準統一咪好囉, 各廠商只要根據呢套標準可以自行生產

但OS 只得返一套, 咁就大件事

試想像電腦 OS 只得M$ 系列, 相信你今天係無Android 機用

除非OS 都有一套開放的標準

Android OS 只能說是開源, 據聞手機商用Android 做為手機系統係唔駛錢, 係免授權費

在窄觀角度來說, Android 都叫做定下標準

只要你跟住咁做就得.前提是你要用Android

在宏觀角度來說, 它只是其中一套OS

智能手機並不是所有

每樣野有好有唔好
2011-6-28 11:29 PM#18

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coward 於 2011-6-28 11:29 PM 發表

標準統一歸標準

系統係另一回事

例如HTML 個格式, USB , hdmi 呢D 標準統一咪好囉, 各廠商只要根據呢套標準可以自行生產

但OS 只得返一套, 咁就大件事

試想像電腦 OS 只得M$ 系列, 相信 ...
對,

但記得3年前..其實世界上網絡商定出,最好有一批平台系統,.係網絡商公認.例如JAVA,唔係好多手機都統一...當時網絡商就想到係GSMA大會到提出左...以前有個朋友同我講...咁做就好似部部機都係IPHONE...沒有左新意...

我覺得配件上統一係好..但軟件上唔統一反而有得比大家簡..

點都好...但講起配件...聽聞..我地手機既充電插頭係N記提出...但佢又唔係部部機都會做足,咁NOKIA佢係唔係因為唔想張下價手機都轉用成本高小小既充電頭呢?
(我都唔想提起呢件事,但版主定出一定唔可以講離題說話,我都要講明N記問題)

2011-6-28 11:34 PM#19

coward
高級會員

UID 78885
精華 0
積分 1427
帖子 1427
閱讀權限 40
來自 歡場
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mcy1211 於 2011-6-28 11:26 PM 發表

Ophone.係中移動定制平台...有沒有留意...最近中移動出手機...都有番Android和Ophone雙發展...

原因OMS比人告緊...係中國比用戶集體告,所以中移動現在學識左一件事..唔會再玩自家野放太多心機入去...

中國 ...
聯通咪叫 沃Phone 囉 , 都係以linux 為核心

聯想就叫LeOS 2.0 , 中文又叫樂phone, 係Android 的改版
2011-6-28 11:34 PM#20
 37  1/2  1  2  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題