PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  


上一主題 下一主題
 112  3/6  <  1  2  3  4  5  6  > 
     
標題: BlackBerry Bold 9900 用家意見發表  
 
weiweiwei
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 40897
精華 0
積分 142
帖子 142
閱讀權限 30
註冊 2003-8-17
狀態 離線
[Close]
I am really interested to try BB phones, but one thing that impedes me to do so is the plan. I am using unlimited plan for iPhone but if I dun subscribe to BB plan, I can't possibly use all its service. That's one thing I dislike. Hope when I finish my current contract I can try BB phone.

I once used BB in the US, and it's ok. But the keyboard stutters sometimes, hope there's no such problem with this new phone.




有了阿信和青峰,我的世界不再孤單...
2011-9-27 12:51 PM#41
查看資料  發短消息  頂部
 
meetingar
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 308324
精華 0
積分 96
帖子 96
閱讀權限 20
註冊 2008-8-25
狀態 離線
[Close]
終於出左9900~~~



2011-9-28 12:48 AM#42
查看資料  發短消息  頂部
 
bewire
新會員
Rank: 1



UID 382745
精華 0
積分 1
帖子 1
閱讀權限 10
註冊 2011-9-30
狀態 離線
我用緊9900, 轉登去出個BIS PLAN, 機叫做OK啦,至少打字方便過IPHONE好多
用左兩星期有以下COMMENT:
1. 跟機個套有粒野向各入面, 有AUTO ON/OFF 個MON FUNCTION, 一拎出唻就開機, 一放入去就OFF個MON, 好方便 (我之前未用過BB, 唔知之前有無呢個FUNCTION)
2. 個LOCK BUTTON 唔係咁好攃, 要少少大力先按到, 可能個DESIGN想無咁易HIGH到個制, 但驚會好似IPHONE個HOME BUTTOM咁大大力下會好快壞
3. BATTERY 好快用完, 小心MULTI TAKSING, 要成日OFF左D APPS佢, 我試過開住個APP WORLD 4個鐘無CLOSE, D電比平時去得快左30-40%
4. 個TOUCH SCREEN 好快, 但可能無IPHONE個MON咁大, 感覺個ACCURACY無IPHONE咁準, 仲有佢用手指打斜拉動畫面會吃力,比打直打橫慢
5. BROWSER好快, 上同一個WEB SITE, 佢快30-40%, 但可能個MON太細, 要CLICK一條LINK好容易揀錯, 所以都係用返TRACK BALL
6. MULTI-TOUCH 都算OK可同IPHONE睇齊, RESPONSE好快
7. FACEBOOK 感覺LOAD得快過IPHONE, 有PUSH都OK(雖然IPHONE FB 都有ALERT), 但有時有D COMMENT唔知點解LOAD唔到, 可能係BUD..要CHECK IN加STATUS都OK, 但要UPLOAD相就無IPHONE咁方便
8. EMAIL 睇PDF LOAD得慢過IPHONE好多, 同埋睇得無咁方便
9. 相機無AUTO FOCUS, 絛乜突別...
打住咁多先

題外話, 我覺得個PUSH FUNCTION有時好慢, 成15MINS後先糾到EMAIL, 我用緊SMARTONE, 有無師兄可以分亨下?
2011-9-30 02:00 PM#43
查看資料  發短消息  頂部
 
Truther
新會員
Rank: 1



UID 379562
精華 0
積分 5
帖子 5
閱讀權限 10
註冊 2011-7-13
來自 6
狀態 離線
我想問,有冇人有咁既問題,救命
我買左兩個星期,
上星期開始有陣時會TOUCH唔到...
今日開始完全TOUCH唔到......
我第一次用BB,
我想問係咪要換?
定係我禁錯制有得SET 唔開TOUCH-_-
2011-10-4 07:48 AM#44
查看資料  發短消息  頂部
 
sp133
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 382642
精華 0
積分 34
帖子 34
閱讀權限 20
註冊 2011-9-26
狀態 離線
The touch screen function cannot be disabled.  Please have your BB checked out immediately.
2011-10-4 12:47 PM#45
查看資料  發短消息  頂部
 
toyzism77
新會員
Rank: 1



UID 382877
精華 0
積分 3
帖子 3
閱讀權限 10
註冊 2011-10-5
狀態 離線
9900 crack

To all C Hing, change to htc desire z wiv keypad previously due to ring volume problem of my 9000. Now wanna get back to 9900 but uncertain about using without BIS by service book changed method, any one try on 9900 bold????? Pls advise. Toyzism
2011-10-5 09:15 PM#46
查看資料  發短消息  頂部
 
toyzism77
新會員
Rank: 1



UID 382877
精華 0
積分 3
帖子 3
閱讀權限 10
註冊 2011-10-5
狀態 離線
Btw ,之前有部行機全新經我手放左4千6, 宜家好後悔.
2011-10-5 09:28 PM#47
查看資料  發短消息  頂部
 
simplex123
新會員
Rank: 1



UID 382889
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2011-10-6
來自 6
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 Truther 於 2011-10-4 07:48 AM 發表
我想問,有冇人有咁既問題,救命
我買左兩個星期,
上星期開始有陣時會TOUCH唔到...
今日開始完全TOUCH唔到......
我第一次用BB,
我想問係咪要換?
定係我禁錯制有得SET 唔開TOUCH-_-
試下update OS to 6.0.0.353
https://swdownloads.blackberry.c ... C6E6C04EADE19B86ACA
係韓文嚟架所以要用google translate 嚟譯番做中文
1. 先下載最新嘅 BlackBerry Desktop Manager
2. 安裝下載左嘅 OS 6.0.0.353
3. 去到 C:/ProgramFiles\CommonFiles\ResearchInMotion\Apploader DELETE "Vendor.xml"
4. Click "Loader.exe"
5. 去到唎版就可以揀語言同DELETE唔要啲APPS


英文 Step By Step: http://crackberry.com/blackberry ... operating-system-os
2011-10-6 02:49 PM#48
查看資料  發短消息  頂部
 
03264138d
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 179808
精華 0
積分 150
帖子 150
閱讀權限 30
註冊 2006-5-28
狀態 離線
各位, 本人用緊 SAMRTONE O既IPHONE 4 PLAN, 因為上網爬文知道就算冇BB PLAN, 都可以用其他 BROWSER, WHATSAPP 同埋IM+玩MSN, 點知買左部9930返黎, 發覺上唔到網.....WHATSAPP都用唔到, SMARTONE又唔俾我加BLACKBERRY SERVISE, 一定要我出多張SIM 卡.......

請問各位CHING, 有冇咩解決方法? 定係我SET APN SET錯左? OR要改SERVICE BOOK?

真係好希望大家可以幫下手....因為我而家除左用WIFI, 跟本咩都做唔到......

感激不盡.....
2011-10-6 09:39 PM#49
查看資料  發短消息  頂部
 
03264138d
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 179808
精華 0
積分 150
帖子 150
閱讀權限 30
註冊 2006-5-28
狀態 離線
原來唔單止SMARTONE用唔到, 插張PCCW SIM入去麵係唔得....用WHATSAPP試上唔到網.....係唔係要SET左D野先上到網?
2011-10-6 11:09 PM#50
查看資料  發短消息  頂部
 
motophone
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 343891
精華 0
積分 63
帖子 63
閱讀權限 20
註冊 2009-6-2
來自 7
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 03264138d 於 2011-10-6 09:39 PM 發表
各位, 本人用緊 SAMRTONE O既IPHONE 4 PLAN, 因為上網爬文知道就算冇BB PLAN, 都可以用其他 BROWSER, WHATSAPP 同埋IM+玩MSN, 點知買左部9930返黎, 發覺上唔到網.....WHATSAPP都用唔到, SMARTONE又唔俾我加BLACKB ...
1. SET APN, I set to "Smartone-Vodafone"
2. "Mobile Network" -> Data Service -> "ON"
2011-10-7 12:07 AM#51
查看資料  發短消息  頂部
 
simplex123
新會員
Rank: 1



UID 382889
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2011-10-6
來自 6
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 03264138d 於 2011-10-6 09:39 PM 發表
各位, 本人用緊 SAMRTONE O既IPHONE 4 PLAN, 因為上網爬文知道就算冇BB PLAN, 都可以用其他 BROWSER, WHATSAPP 同埋IM+玩MSN, 點知買左部9930返黎, 發覺上唔到網.....WHATSAPP都用唔到, SMARTONE又唔俾我加BLACKB ...
如果你無 BB Plan、係咩嘢都用唔倒㗎。
2011-10-7 02:08 AM#52
查看資料  發短消息  頂部
 
03264138d
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 179808
精華 0
積分 150
帖子 150
閱讀權限 30
註冊 2006-5-28
狀態 離線
唔係可以用到whatsapp, opera上網同埋im+ 咩???? 我而家插左張pccw sim card落去都係唔得....
2011-10-7 09:08 AM#53
查看資料  發短消息  頂部
 
motophone
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 343891
精華 0
積分 63
帖子 63
閱讀權限 20
註冊 2009-6-2
來自 7
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 03264138d 於 2011-10-7 09:08 AM 發表
唔係可以用到whatsapp, opera上網同埋im+ 咩???? 我而家插左張pccw sim card落去都係唔得....
WhatsApp, Opera, IM+ 一定可以用到,因為我正使用 BB + S-V w/o BB plan。

"03264138d" c-hing 如果有問題 PM 我大家研究一下。

[ 本帖最後由 motophone 於 2011-10-7 10:04 AM 編輯 ]
2011-10-7 10:00 AM#54
查看資料  發短消息  頂部
 
03264138d
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 179808
精華 0
積分 150
帖子 150
閱讀權限 30
註冊 2006-5-28
狀態 離線
打左去pccw度問, 佢話我囉唔到service book...(我而家得3個), 佢建議我囉出街俾人整......你地點睇
2011-10-7 11:24 AM#55
查看資料  發短消息  頂部
 
motophone
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 343891
精華 0
積分 63
帖子 63
閱讀權限 20
註冊 2009-6-2
來自 7
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 03264138d 於 2011-10-7 11:24 AM 發表
打左去pccw度問, 佢話我囉唔到service book...(我而家得3個), 佢建議我囉出街俾人整......你地點睇
你無 BB Plan,當然囉唔到service book,但你有的3個 SB 是什麼?我無 BB Plan & 用 S-V,有6個SB。
2011-10-7 12:02 PM#56
查看資料  發短消息  頂部
 
03264138d
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 179808
精華 0
積分 150
帖子 150
閱讀權限 30
註冊 2006-5-28
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 motophone 於 2011-10-7 12:02 PM 發表


你無 BB Plan,當然囉唔到service book,但你有的3個 SB 是什麼?我無 BB Plan & 用 S-V,有6個SB。
問題就o係呢度....就係冇左其他幾個....都唔知點算.....

I have:-

blackberry Identity (BBID)
Wifi TCP/IP Browser (BrowserConfig)
Wifi TCP/IP Transport (WPTCP)

各位大大, 有冇計呀?? 好沮喪呀...
2011-10-7 12:24 PM#57
查看資料  發短消息  頂部
 
motophone
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 343891
精華 0
積分 63
帖子 63
閱讀權限 20
註冊 2009-6-2
來自 7
狀態 離線
你用 WiFi 上唔上到網?
2011-10-7 12:53 PM#58
查看資料  發短消息  頂部
 
03264138d
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 179808
精華 0
積分 150
帖子 150
閱讀權限 30
註冊 2006-5-28
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 motophone 於 2011-10-7 12:53 PM 發表
你用 WiFi 上唔上到網?
上到呀, 冇問題喎
2011-10-7 12:56 PM#59
查看資料  發短消息  頂部
 
motophone
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 343891
精華 0
積分 63
帖子 63
閱讀權限 20
註冊 2009-6-2
來自 7
狀態 離線
你用 S-V SIM 試試,因我用 S-V iPhone SIM 係 OK 無問題的,WhatsApp, Opera, IM+ 都可以用到,我係用 9780,9930都應差不多。另外你的9930 OS version 係咩?
2011-10-7 01:03 PM#60
查看資料  發短消息  頂部
 112  3/6  <  1  2  3  4  5  6  > 
     


  可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  


 


Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.015918 second(s), 7 queries , Gzip enabled

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2017-3-30 08:46 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - PhoneHK 討論區 - Archiver