PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  


上一主題 下一主題
 4381  144/220  | <  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  >  >| 
     
標題: SonyEricsson Xperia Neo 用家發表意見  
 
tsang_fai
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 126240
精華 0
積分 248
帖子 248
閱讀權限 30
註冊 2005-10-20
狀態 離線
[廣告]: 全新「優惠資訊區」集合各台的最新出機 / 上台優惠,唔睇係你的損失!
[Close]


QUOTE:
原帖由 salina_cheung 於 2011-8-2 11:38 PM 發表


查實c hing你覺唔覺有d 搞笑
gmail 係email a/c, 有email 有咩咁出奇

正如我叫你部電話唔好入電話號碼一樣
如果我用緊 gmail, 當然無問題.

其實我既意思係...
我在手機上既通訊錄, 只係想有電話 no. only 既人
因為在e mail 溝通既人, 係唔會用到電話同我聯絡既.

同步既時候(好似)都無得我揀, 全部入晒手機,
其實又唔係話好大問題,
只不過在 通訊錄找人既時候, 睇得亂少少咁姐.

2011-8-2 11:56 PM#2861
查看資料  發短消息  頂部
 
satiou1
超級會員
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7



UID 349797
精華 0
積分 29165
帖子 28920
閱讀權限 80
註冊 2009-9-19
來自 Stockholm
狀態 在線
[廣告]: 全新「優惠資訊區」集合各台的最新出機 / 上台優惠,唔睇係你的損失!
[Close]


QUOTE:
原帖由 tsang_fai 於 2011-8-2 23:30 發表


我發現一樣野,
我今日試來電既電話號碼, CONTACT 內容只係輸入成公司號碼, 本身並無輸入成手機號碼.
呢個會唔會係原因(之一)呢 ??
我聽日要再試下.


"另外只有e-mail 的聯絡人 盡量不要同步到Gmail "
可以點樣揀 ???

1) 我gmail 入面既 contacts 本身只係得 email.
2)舊機contact 只有電話, 無email, 我就咁sync outlook, 再上 gmail
3) 咁gmail 既 contacts 就變成 , 一部份 only email, 一部份 only no.

我在手機按 "同步通訊錄", 咁就全部射晒落手機
閣下是想將只有email地址沒有號碼的聯絡人不同步到Gmail ?
閣下先將email聯絡人轉成vcf檔到記憶卡再到連絡人匯入成為手機聯絡人  然後在電腦Gamil 移除只有email 的聯絡人 在次同步手機的google帳號聯絡人 便可以分辦開手機本身聯絡人以及會同步到Gmail的聯絡人之間分別  這樣下次再同步Gmail通訊錄 也不會有email地址聯絡入被同步去
這方式需要重新整理過手機內的聯絡人

[ 本帖最後由 satiou1 於 2011-8-3 12:00 AM 編輯 ]




[img][/img]
2011-8-2 11:57 PM#2862
查看資料  發短消息  頂部
 
kinmingch
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 307528
精華 0
積分 252
帖子 252
閱讀權限 30
註冊 2008-8-19
狀態 離線
[廣告]: 全新「優惠資訊區」集合各台的最新出機 / 上台優惠,唔睇係你的損失!
我之前用開 Advanced Task Manager, 但依家用, 一KILL就黑MON,重新LOAD個介面
唔多LIKE, CHING有冇其他好用既task killer 介紹?? (定係KILL錯野,ignore返就OK?)

另外,有方法將舊電話 whatsapp 既通訊紀錄轉去 mini pro ma??
thx!!!




W800i > 6500s > 5800XM > Liquid > Milestone + Naite > XPERIA MINI PRO + Naite > GALAXY NEXUS + XPERIA MINI PRO > XPERIA Z + XPERIA MINI PRO
2011-8-3 01:48 AM#2863
查看資料  發短消息  頂部
 
prowede
資深版務版主
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 37287
精華 9
積分 53225
帖子 52018
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 tsang_fai 於 2011-8-2 11:56 PM 發表


如果我用緊 gmail, 當然無問題.

其實我既意思係...
我在手機上既通訊錄, 只係想有電話 no. only 既人
因為在e mail 溝通既人, 係唔會用到電話同我聯絡既.

同步既時候(好似)都無得我揀, 全部入晒手機, ...
正常的
因為同步就是要將gmail及手機的內容同步至一樣

如果閣下是不希望顯示只有email/沒有電話號碼的聯絡人,可能選擇"僅顯示有電話號碼的聯絡人"




~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2011-8-3 12:15 PM#2864
查看資料  發短消息  頂部
 
cham12hk
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 105997
精華 0
積分 680
帖子 679
閱讀權限 40
註冊 2005-6-2
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kinmingch 於 2011-8-3 01:48 AM 發表
我之前用開 Advanced Task Manager, 但依家用, 一KILL就黑MON,重新LOAD個介面
唔多LIKE, CHING有冇其他好用既task killer 介紹?? (定係KILL錯野,ignore返就OK?)

另外,有方法將舊電話 whatsapp 既通訊紀錄轉去 ...
我覺得可能kill錯野

whatsapp 個backup file 轉移去新機 sdcard果度就得了(我估,因為neo洗完機 個whatsapp都認到)




=================間隔線=================
2011-8-3 12:54 PM#2865
查看資料  發短消息  頂部
 
kinmingch
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 307528
精華 0
積分 252
帖子 252
閱讀權限 30
註冊 2008-8-19
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 cham12hk 於 2011-8-3 12:54 PM 發表

我覺得可能kill錯野

whatsapp 個backup file 轉移去新機 sdcard果度就得了(我估,因為neo洗完機 個whatsapp都認到)
ching 用咩task killer? 知唔知KILL錯咩 OR 漏Ignore左D咩
我放過個backup 入 Whatsapp > Databases
都唔WORK~.~
help




W800i > 6500s > 5800XM > Liquid > Milestone + Naite > XPERIA MINI PRO + Naite > GALAXY NEXUS + XPERIA MINI PRO > XPERIA Z + XPERIA MINI PRO
2011-8-3 05:14 PM#2866
查看資料  發短消息  頂部
 
Din_Jai
新會員
Rank: 1



UID 380668
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2011-8-3
狀態 離線
想出呢部-0-

想問下有無人系人仔出機?

人仔既機.會吾會舊機當新機?
2011-8-3 10:52 PM#2867
查看資料  發短消息  頂部
 
sky5142004
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 305141
精華 0
積分 164
帖子 164
閱讀權限 30
註冊 2008-7-28
狀態 離線
有冇人update左最新個更新??
知唔知有咩新野..
同埋會唔會del左部機既資料..thx
2011-8-4 12:49 AM#2868
查看資料  發短消息  頂部
 
satiou1
超級會員
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7



UID 349797
精華 0
積分 29165
帖子 28920
閱讀權限 80
註冊 2009-9-19
來自 Stockholm
狀態 在線


QUOTE:
原帖由 sky5142004 於 2011-8-4 00:49 發表
有冇人update左最新個更新??
知唔知有咩新野..
同埋會唔會del左部機既資料..thx
到鄰區ARC用家發表意見區內參考




[img][/img]
2011-8-4 12:52 AM#2869
查看資料  發短消息  頂部
 
晴日
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3


UID 191325
精華 0
積分 388
帖子 391
閱讀權限 30
註冊 2006-8-5
狀態 離線
我部neo好似有啲問題……
今日開個market個apps,只顯示 "Market needs background data to be enabled."  
唔知發生咩事……之後晚上用電腦上market,
download apps的時候部手機無反應,我的帳戶就有顯示我有呢個apps,
試過restart手機……仍然都係咁……
究竟發生咩事?請問有無人可以教教我?我第一次用andriod手機……
2011-8-4 02:33 AM#2870
查看資料  發短消息  頂部
 
satiou1
超級會員
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7



UID 349797
精華 0
積分 29165
帖子 28920
閱讀權限 80
註冊 2009-9-19
來自 Stockholm
狀態 在線


QUOTE:
原帖由 晴日 於 2011-8-4 02:33 發表
我部neo好似有啲問題……
今日開個market個apps,只顯示 "Market needs background data to be enabled."  
唔知發生咩事……之後晚上用電腦上market,
download apps的時候部手機無反應,我的 ...
查看一下 帳戶與同步處理 ->背景資料是否未被剔選


圖片附件: 背景資料剔選.jpg (2011-8-4 02:38 AM, 18.75 K)





[img][/img]
2011-8-4 02:38 AM#2871
查看資料  發短消息  頂部
 
晴日
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3


UID 191325
精華 0
積分 388
帖子 391
閱讀權限 30
註冊 2006-8-5
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 satiou1 於 2011-8-4 02:38 AM 發表

查看一下 帳戶與同步處理 ->背景資料是否未被剔選
明白曬!原來係咁,謝謝幫忙!
2011-8-4 03:28 AM#2872
查看資料  發短消息  頂部
 
satiou1
超級會員
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7



UID 349797
精華 0
積分 29165
帖子 28920
閱讀權限 80
註冊 2009-9-19
來自 Stockholm
狀態 在線


QUOTE:
原帖由 晴日 於 2011-8-4 03:28 發表

明白曬!原來係咁,謝謝幫忙!
實際上有點不正常  一般未剔選時進入Market 便彈出這樣提示而自動轉到去上圖的選項中去剔選




[img][/img]
2011-8-4 03:35 AM#2873
查看資料  發短消息  頂部
 
晴日
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3


UID 191325
精華 0
積分 388
帖子 391
閱讀權限 30
註冊 2006-8-5
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 satiou1 於 2011-8-4 03:35 AM 發表

實際上有點不正常  一般未剔選時進入Market 便彈出這樣提示而自動轉到去上圖的選項中去剔選
無啊
只係有個框heading係allowed apps rated for叫我 (tick) high, low, all apps 之類
唔多記得清楚
2011-8-4 03:46 AM#2874
查看資料  發短消息  頂部
 
satiou1
超級會員
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7



UID 349797
精華 0
積分 29165
帖子 28920
閱讀權限 80
註冊 2009-9-19
來自 Stockholm
狀態 在線


QUOTE:
原帖由 晴日 於 2011-8-4 03:46 發表

無啊
只係有個框heading係allowed apps rated for叫我 (tick) high, low, all apps 之類
唔多記得清楚
手機market現在下載正常  便可以




[img][/img]
2011-8-4 03:56 AM#2875
查看資料  發短消息  頂部
 
cham12hk
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 105997
精華 0
積分 680
帖子 679
閱讀權限 40
註冊 2005-6-2
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 kinmingch 於 2011-8-3 05:14 PM 發表


ching 用咩task killer? 知唔知KILL錯咩 OR 漏Ignore左D咩
我放過個backup 入 Whatsapp > Databases
都唔WORK~.~
help
我現在用go ex 內置包埋taskkiller

whatsapp 咁我唔清楚了~"~




=================間隔線=================
2011-8-4 04:23 PM#2876
查看資料  發短消息  頂部
 
s021031
高級會員
Rank: 4Rank: 4Rank: 4Rank: 4


UID 365446
精華 0
積分 1904
帖子 1907
閱讀權限 40
註冊 2010-8-17
狀態 離線
呢部機有咩優點同缺點?
音量大唔大?

thx
2011-8-4 04:27 PM#2877
查看資料  發短消息  頂部
 
tsang_fai
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 126240
精華 0
積分 248
帖子 248
閱讀權限 30
註冊 2005-10-20
狀態 離線
我部機買左幾日,
發覺開機時間, 都真係幾耐下.
超過一分半鐘先見到 sony 個綠色球.

我部機係百記買, 2.3.3, 無做過任何update, 改動.
請問正唔正常 ??

有無得搞佢快少少呢 ?
2011-8-4 05:27 PM#2878
查看資料  發短消息  頂部
 
satiou1
超級會員
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7



UID 349797
精華 0
積分 29165
帖子 28920
閱讀權限 80
註冊 2009-9-19
來自 Stockholm
狀態 在線


QUOTE:
原帖由 tsang_fai 於 2011-8-4 17:27 發表
我部機買左幾日,
發覺開機時間, 都真係幾耐下.
超過一分半鐘先見到 sony 個綠色球.

我部機係百記買, 2.3.3, 無做過任何update, 改動.
請問正唔正常 ??

有無得搞佢快少少呢 ?
嘗試重設為原廠設定 試試看




[img][/img]
2011-8-4 06:40 PM#2879
查看資料  發短消息  頂部
 
barney1976
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 363480
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2010-7-19
狀態 離線
我部機都係百記買,我發覺原廠電開機比較快,副電比較慢,但係副電比原廠耐用.
反而我部机個menu制總是怪怪的,又不是按不到,感覺比其餘兩制比較鬆,都唔知去唔去換機好.
大家有沒有買機套?有乜推介?thx


優點:
-部機用落幾順暢
-玩game,傾電話唔算太熱
-通話質素幾好
-影相/片質素高
-home制都可以亮著晝面
-電比較耐用

缺點
-原機手寫認字比較差
-容易有手指印
-機底三粒制經常要按,比較鍾意全touch screen
-mon好似比其他機偏暗
-底蓋好似比較化學,要小心開啓

總括黎講,這部機在$3xxx左右算是幾抵用

[ 本帖最後由 barney1976 於 2011-8-4 06:49 PM 編輯 ]
2011-8-4 06:44 PM#2880
查看資料  發短消息  頂部
 4381  144/220  | <  142  143  144  145  146  147  148  149  150  151  >  >| 
     


  可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  


 


Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.050314 second(s), 8 queries , Gzip enabled

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2014-10-3 12:29 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - PhoneHK 討論區 - Archiver