PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 72  3/4  <  1  2  3  4  > 

標題: 大家唔好再睇好衛訊啦!想知點解?入黎睇下啦  

Anonymous
超級會員

UID 31214
精華 0
積分 54195
帖子 0
閱讀權限 80
註冊 2002-8-18
狀態 離線
[Close]
原來今時今日重有人賣一部手機賺好多..............
講真唔好話百幾蚊一部, 幾十蚊部都有呀[/size:cccd1a3065]
2004-3-10 02:13 PM#41
查看資料  發短消息  頂部

tomccwai
普通會員

UID 49314
精華 0
積分 45
帖子 45
閱讀權限 20
註冊 2004-1-3
狀態 離線
[Close]
[quote:fa5bfee2b3="Anonymous"]原來今時今日重有人賣一部手機賺好多..............
講真唔好話百幾蚊一部, 幾十蚊部都有呀[/size:fa5bfee2b3][/quote:fa5bfee2b3]

唔係唔信你地 d sales講野, 如果真係賺幾十蚊咁少, 點樣交十幾萬租呢? :?:  :?:  :?:
唔該你地 d sales 解釋下....... :twisted:

賺 $100, 十萬鋪租, 要賣一千部先維到皮, 仲未計人工, 燈油火蠟.
如果好似你地 d sales 咁講話冇錢賺, 點解西洋街 d 電器鋪頭成行成市呢? :?:  :?:  :?:

仲有, 如果有人要換機, d 代理又唔回收, 問鋪咪要蝕兩三千蚊? :?:  :?:

平鋪租都要三四萬啦......
除非係黑店啦, 否則好難靠一百幾十黎賺錢....... :evil:

http://board.phonehk.com/viewtopic.php?t=11535
上面條 link, 佢就係賺一百幾十, 所以執左.

大鋪(百X匯, etc)冇得賣鬼機, 冇得換走原裝配件, 所以冇可能一百幾十咁少.

其實有常識 common sense 都知, d 電器電話舖頭一定有大錢賺, 否則唔會開到成行成市.

你見唔見 d 米行開到成行成市呀? :?:  :?:  :?:
米行冇錢賺, 所以差唔多執晒.......

唔好昆我地 d 消費者 :!:  :!:  :!:
2004-3-10 09:52 PM#42

M1A1
新會員

UID 37174
精華 0
積分 7
帖子 7
閱讀權限 10
註冊 2003-4-24
狀態 離線
一個月賣一千部即係每日賣三十幾部,老實講,如果係旺區,加埋自由人帶動,雖然唔係好易,但又唔算好難。何況仲有其他配件,如電池,機殼等等....呢D野的margin可以高好多,最高有幾十個percent。而且唔係部部手機賺咁少,有部份會賺多些少。重可以做埋批發,賺數期。

做生意就係咁,拉上補下,有時投資幾百萬,每個月皮費十幾萬,每個月可能賺果一萬幾千,隨時個sales重好搵過個老細。
2004-3-12 06:59 PM#43

kuen94
技術顧問

UID 39739
精華 5
積分 16888
帖子 16020
閱讀權限 100
註冊 2003-7-24
來自 2005 年的 Panasonic X800
狀態 離線
我都唔係咁鐘意個衛訊買機..
一年前我係旺角個間買左部GD88
但發現部機成日HANG.. 自動熄機好乖仔..
之後 , 我有個月同樣係個度間trade in 左部GD88..
一樣有呢個情況發生..

我以為唔好彩..但到今年一月..
我用番部GD88 TRADE左部X 70
點知情況就係咁..我係第7日拎部機返去換..
點知部機情況依舊...
更難相信既係..我女友部X70係永成出..
一樣係一月出..到呢個一D都冇事..
所以換機...都好有可能係換番人地既二手機俾我.

好在..我前幾日去PANASONIC 維修同佢講..
佢幫我成部機換左..底板同UPDATE..
我仲反應俾佢地知個間衛訊做事手法好有問題..
個CS 都話可能佢換左部二手俾你..
但如果真係..佢都CHECK唔到..
但佢地會跟進番呢間鋪頭的手法..

日系集散地: Panasonic 手機 (DoCoMo vs Softbank)

現役手機
  • Iphone 3GS 3.13 > 4.02 > 4.01

HP iPAQ 612 Business Navigator 用家報告

• 2004-3-13 12:10 AM#44

Anonymous
    超級會員

UID 31214
    精華 0
    積分 54195
    帖子 0
    閱讀權限 80
    狀態 離線
    BADLIST

NEXT TIME I WILL GO BOXRAY       
    2004-3-25 12:16 PM#45

Anonymous
    超級會員

UID 31214
    精華 0
    積分 54195
    帖子 0
    閱讀權限 80
    狀態 離線
    [quote:d6fd600ff0="Anonymous"]buy t610...make sure you check the battery ar...

because most store will give you 700mAh instead of the original 750mAh

be careful!!!

i got faked!!![/quote:d6fd600ff0]original is 770mAh
    2004-4-20 01:24 AM#46

tkleong
    新會員

UID 66667
    精華 0
    積分 9
    帖子 9
    閱讀權限 10
    註冊 2004-7-30
    來自 媽媽的肚子
    狀態 離線
    其實去邊到買電話,都係要講運氣
    分分鐘你買個部,1分鐘前先有人試過,真係好難..............................買到一部十全十美的~~~~~~~~
    2004-8-1 12:23 AM#47

反斗妹
    普通會員

UID 67124
    精華 0
    積分 34
    帖子 34
    閱讀權限 20
    註冊 2004-8-3
    來自 HK
    狀態 離線
    唔好怪小妹多咀
    (又介紹多次,我係mo記promotor,有落過wilson做)
    我想講返幾點架

1:防花貼
    其實手機本身送比你果個貼,我都唔知叫唔叫佢做防花貼好
    因為大大張成塊膠片咁係度,用兩用就甩
    wilson職員幫你貼果d,係日本出既一隻防花貼
    你試下一wilson話要買一張,68蚊張無花無假
    如果你係wilson出機wilson會送一張比你
    遇上有d客手震驚自己貼歪既,佢可以幫你貼,你7日後羅機返去貼都得
    唔係厄你,我地mo記而家都送依隻貼比買V80,E398既客
    隻防花貼公司人員上黎教我地貼既時候
    張野係要60幾蚊張既
    你可到www.armstation.com查看
    唔係水貨機貼返張比你

2:新舊機
    其實佢唔會trade左d舊機當新機黎買
    係有人專做收2手手電既
    如有客要trade-in機,佢地就報個價比你,個價係個2手商做開既
    所以你見如果你要trade少見既機,佢地就要打比d2手商幫你問
    你係買既就幫你trade-in左先,遲d個2手商就臨收鋪黎收機

至於你話有相呀果d係裡面
    其實你知唔知有好多客試完都係無買?
    咁佢試左果部唔通就係舊機,唔賣得比客?
    你買機果時試機,你都會試下傾電話,藍牙同照相啦
    唔係個個客都一開機就買架,有d試曬機都話要考慮走人架
    仲有d客係一次開兩,三部機比過睇過先買一部
    咁3部機開曬,賣左一部,剩低果兩部唔賣得?

我唔敢話佢間間都唔厄人,因為我做過一間wilson only
    但係我覺得有時要睇多面
    機有問題真係唔出奇,你好似有部hang機王咁
    你羅去換完又換,換極都係hang,未必係佢次次都換同一部比你架

[ Last edited by 反斗妹 on 2004-8-3 at 04:43 AM ]
    2004-8-3 04:40 AM#48

反斗妹
    普通會員

UID 67124
    精華 0
    積分 34
    帖子 34
    閱讀權限 20
    註冊 2004-8-3
    來自 HK
    狀態 離線
    仲想講多樣
    我promotor買E398都係25xx(每人2部only)
    咁mo記又唔使燈油火蠟,又唔使鋪租,又唔使人工
    咁佢咪賺仲多?
    2004-8-3 04:45 AM#49

purplesnow
    普通會員

UID 60347
    精華 0
    積分 33
    帖子 33
    閱讀權限 20
    註冊 2004-5-20
    狀態 離線
    我都覺得衛訊唔會換部舊機比客,
    喺果度買過幾次機啦,覺得幾好啊。

上次買部NEC N820,
    點聽都有雜聲,我返去換左三次機,
    D sales服務都仲係好好,值得讚添啊~
    開頭我都驚佢換黎換去都係俾番原先部機,
    所以我mark低左個number,不過換左三次,
    三次都係唔同number,咁即係冇重複過啦~
    2004-8-4 04:04 PM#50

高級會員

UID 41034
    精華 0
    積分 593
    帖子 607
    閱讀權限 40
    註冊 2003-8-19
    狀態 離線
    在衛訊的激氣經歷

我也發覺衛訊有古怪,在其他電訊公司買機要你買先開部新機比你,响你面前拆開全新膠袋,但衛訊你一話有興趣便可取機比你睇,而部機是沒有膠袋的,一係有人試過唔啱,一係二手機,我剛在衛訊買了部explore g88,買時個sales古古怪怪開機後唔比我睇,又話要reset,但又唔教我reset,但我當時沒有想太多便買了,三個星期後部機壞咗,比佢地維修咗兩個星期後又壞,又要再維修多兩個星期,取機即日又壞,我攞部機去放,人地見到部機維修過又唔肯收,各位真的要小心點,我以後都不會去衛訊買機
    2004-10-10 11:50 PM#51

窮鬼啊四
    中級會員

UID 70923
    精華 0
    積分 424
    帖子 424
    閱讀權限 30
    註冊 2004-9-5
    狀態 離線

QUOTE:
    Originally posted by Anonymous at 2004-2-29 04:26 AM:
    我自己都係做sales,但係唔係賣電話,
    我好明白你買左電話之後,先發覺花左而又冇得換既心情,
    但係作為一個消費者,你買的時候,亦都有責任check清楚先買的,
    人家7日包換,係包你壞機包換,但係要冇任何表面傷痕的^^
    ...
    唔係賣電話又會知twister ???
    又要講白頭so ???
    仲要講t610 tim..............
    2004-10-12 02:12 AM#52

邪惡鼠
    中級會員

UID 66207
    精華 0
    積分 127
    帖子 123
    閱讀權限 30
    註冊 2004-7-26
    狀態 離線
    我仲諗住去WILSON買PAN X66添....
    家陣都唔知去邊度買好....
    我家陣唔敢去百老匯買咯,所謂大公司都冇保障~

至於你地話D客試過部機唔要,一定係賣番出去,
    在我消費者立場當場唔想要果部機,
    點先分到係新定舊???

我係果D睇中左好耐考慮好先入舖買野GA人,
    入到去就一定會買,但我眼見好多運吉人!!
    摸完一大倫又走,仲要問有乜色乜色?!

最唔明點解D舖唔張DISPLAY果部入左電,
    咁可以用果部比D客先O下D功能先,
    O岩先開部新GA比客~~
    2004-10-12 06:48 PM#53

高級會員

UID 41034
    精華 0
    積分 593
    帖子 607
    閱讀權限 40
    狀態 離線
    係呀! 衞記真係信唔過架!!

我都試過喺元朗衛記買手電,幾日後返去問佢代理電話同地址,佢就好似唔想service你噤,當睇唔到你噤,只顧住門口向途人hard sell佢地嘅貴機,到你走去煩佢時,佢就話
    check唔倒,叫你留低電話no. 好快覆你,結果到依家key pad都用到按到凹曬 lu,音訊依然係無!所以你地就算真係要去衛記買機,千萬,千萬不要去元朗嗰間,尤其咪比嗰個肥嘅死肥仔sell 你呀!!!   此文是真人真事,絕無加多又無減少
    2004-10-13 01:07 AM#54

高級會員

UID 41034
    精華 0
    積分 593
    帖子 607
    閱讀權限 40
    狀態 離線
    係咪個sales以為你想買二手機呀?
    2004-10-17 07:33 PM#55

窮鬼啊四
    中級會員

UID 70923
    精華 0
    積分 424
    帖子 424
    閱讀權限 30
    註冊 2004-9-5
    狀態 離線

QUOTE:
    Originally posted by tomccwai at 2004-3-10 09:52 PM:
    [quote:fa5bfee2b3="Anonymous"]原來今時今日重有人賣一部手機賺好多..............
    講真唔好話百幾蚊一部, 幾十蚊部都有呀[/size:fa5bfee2b3][/quote:fa5bfee2b3]

唔係唔信你 ...
    arm wor......
    e+好多行貨都將大批law貨有得平,改頭換面成為一個月做到幾多隻就rebate返
    就算話俾sales知ge落鋪價係行情價低少少,後面都執好多
    2004-10-17 09:09 PM#56

kewell06
    中級會員

UID 75711
    精華 0
    積分 422
    帖子 418
    閱讀權限 30
    註冊 2004-10-18
    狀態 離線

QUOTE:
    Originally posted by 窮鬼啊四 at 2004-10-12 02:12 AM:
    唔係賣電話又會知twister ???
    又要講白頭so ???
    仲要講t610 tim..............
    我覺得咁多個Anyxxxxxx唔係同一個人...=.=
    2004-10-18 11:20 PM#57

baby886
    普通會員

UID 55380
    精華 0
    積分 46
    帖子 45
    閱讀權限 20
    註冊 2004-3-23
    來自 韓國
    狀態 離線

QUOTE:
    Originally posted by kewell06 at 2004-10-18 11:20 PM:
    我覺得咁多個Anyxxxxxx唔係同一個人...=.=
    I THINK SO!!!
    佢講野都前言唔對後語!!!
    完全唔知佢想點!!!

QUOTE:
    Originally posted by Anonymous at 2003-7-19 10:14 AM:
    琴日,本人好開心咁去元朗衛訊買新機t610啦,試機都覺得無乜野,咁就乜事都無啦,之後,我同D fr玩映相,然後就去睇相,點知,比我見到有5張大豬扒o既相,我心諗,無理由係機內o既相呀,之後我問過我個fr(一樣t610),無架,我就一諗就諗到,係二手機!再睇過部機後面,有花架,我一開始就用機套,點會係我搞呀,我就成肚氣咁去返衛訊啦,一入到去就話話話,佢又話,放心,我地換個部比你,廢話,唔通你可以唔換呀,不過最唔爽就係比部人地玩個部機我,佢話係其他客試過wor,都白痴啦,比過比人試過o既我,又唔講聲,想呃我,我諗我今日一定會打去客務話佢架,大家唔好再信衛訊啦,唔好以為佢開好多分店同,著曬制客咁就信得過呀!!!

QUOTE:
    Originally posted by Anonymous at 2003-7-20 10:15 AM:
    人地都即刻換番俾你, 咁你重想佢登報道歉,還是割地賠款呢?

去先達買機睇下有冇得換丫?
    2004-11-16 08:07 AM#58

高級會員

UID 41034
    精華 0
    積分 593
    帖子 607
    閱讀權限 40
    狀態 離線
    衛訊表面形象是不錯的,只是我本人以前,買過兩部所謂水貨新機,後來發覺都是番新機,衛訊時常教人那是黑店,其實做賊喊賊。
    2004-11-22 12:25 AM#59

Lyala
    中級會員

UID 79623
    精華 0
    積分 250
    帖子 250
    閱讀權限 30
    註冊 2004-11-22
    狀態 離線
    我自己都係買親機, 甚至幫內地親友買機都係去衛訊, 我覺得好ok呀, 係會比其他細店貴少少, 但我覺得服務幾ok, 同埋一直都無咩問題呀
    2004-11-22 01:23 AM#60
     72  3/4  <  1  2  3  4  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題