PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  


上一主題 下一主題
 314  2/16  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >  >| 
     
標題: WM 6.5 OS 版本刷 ROM /軟件詳細教學分享討論版(25/Dec//2009 更新)  
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線
[Close]


QUOTE:
原帖由 roythk 於 2009-11-29 10:43 AM 發表
除左程式冇左
phone book, 同sms會唔會仲有響度呢?
在刷ROM前將有關資料用軟件" PIM BACKUP"儲存在 Storage card/電腦內, 在刷完rom之後.restore佢便是了.
2009-11-29 11:30 AM#21
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
tko2802
新會員
Rank: 1



UID 174290
精華 0
積分 8
帖子 8
閱讀權限 10
註冊 2006-5-22
狀態 離線
[Close]
請幫忙,本人刷完6.5Rom後,上唔倒3HK之網頁,如何seting
2009-11-30 12:13 PM#22
查看資料  發短消息  頂部
 
johnnypsp
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3


UID 322339
精華 0
積分 324
帖子 274
閱讀權限 30
註冊 2008-12-5
來自 HK
狀態 離線
P兄,

DL咗兩日終於成功DL CSC 的 PART 1,
PART 2 由今朝7點到依家先係得21.5%, BT 又打埋交叉, 我諗都要過埋聖誕先可以
試到這個K5, 到時可能已出到K7,K8,K9了............
2009-11-30 07:25 PM#23
查看資料  發短消息  頂部
 
roythk
新會員
Rank: 1



UID 328170
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 10
註冊 2008-12-29
狀態 離線
我想問6.5怎樣SET時間為12小時制?
2009-11-30 10:50 PM#24
查看資料  發短消息  頂部
 
willix
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 49013
精華 0
積分 413
帖子 413
閱讀權限 30
註冊 2003-12-30
狀態 離線
有沒有SPB MOBILESHELL + HERO / HTC 介面 PLUGIN?

3.0 有, 但3.5就沒見過~
2009-11-30 11:16 PM#25
查看資料  發短消息  頂部
 
sohocoffee
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 118903
精華 0
積分 29
帖子 29
閱讀權限 20
註冊 2005-8-30
狀態 離線
回復 #18 previa 的帖子

Hi previa, is it possible not uploading to rapidshare.com?
Since there is download limitation, I can only d/l  1 file per day. :(
do u hv any other link can d/l K5 rom? thx.
2009-12-1 05:54 PM#26
查看資料  發短消息  頂部
 
johnnypsp
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3


UID 322339
精華 0
積分 324
帖子 274
閱讀權限 30
註冊 2008-12-5
來自 HK
狀態 離線
Hey!!!!
我用咗三日幾時間, 終於DL哂果7個FILE.
等陣試吓先.
第一次刷, 有D緊張tim....

我的是在領x買, 現在還是全"F1".
2009-12-1 07:05 PM#27
查看資料  發短消息  頂部
 
potatoc
新會員
Rank: 1



UID 317708
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 10
註冊 2008-11-6
狀態 離線
Will the original Samsung keyboard input still exist after upgrade to WM6.5??
2009-12-1 08:09 PM#28
查看資料  發短消息  頂部
 
johnnypsp
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3


UID 322339
精華 0
積分 324
帖子 274
閱讀權限 30
註冊 2008-12-5
來自 HK
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 previa 於 2009-11-26 09:39 PM 發表
6)執行刷ROM步驟,當選擇了所有檔案後,按"Detect">關機>等待一會後,手機是會重啟動出現充電畫面>稍後是會再出現了進行刷ROM的提示畫面,大家需要耐心等待約10分鐘時間左右便會完成了整個刷ROM程序,在這段時間內,USB Cable是不可與電腦/手機斷開的.,大家只需看到手機在有橙色畫面出現後才好拔掉USB線為最穩健的處理方式.祝大家成功.其實刷ROM並不是十分難處理,只要大家在選擇不同檔案時看清楚與及選擇正確便是.
P兄,
第一次刷ROM真係刷到一額汗, 跟足你的步驟做,按"Detect">關機>等待一會後有充電畫面, 但成個OCTANS Downloader v2.11 變哂白色, 部電話仲要無進入Download mode. 等了三十分鐘, 覺得唔對路, 試吓開番機, 一切正常, 仲係WM6.1.
第二次 我覺得可能關機得太快, 所以按"Detect"後等一分鐘才關機. 部電話終於入到Download mode 個OCTANS Downloader v2.11 都係正常畫面. 但等了三十分鐘都依然係Download mode, 無乜反應. 因機面寫住 Do not turn off it take about 10 minutes. 所以今次唔敢按開關掣. 但發現OCTANS Downloader v2.11 的 start downloading 的字由灰色變咗做黑色, 所以胆粗粗按了他. 終於有反應了.... 之後等了大約十五分鐘. 部電話自動reboot, 終於見到橙色畫面喇.
刷ROM成功

P兄, 可否在你的教學內加埋按start downloading呢! 因為像我這樣的超新手玩刷ROM的, 應該會陸續有來.
Anyway, Thanks for your 無私的教學.
2009-12-1 09:17 PM#29
查看資料  發短消息  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 johnnypsp 於 2009-12-1 09:17 PM 發表


P兄,
第一次刷ROM真係刷到一額汗, 跟足你的步驟做,按"Detect">關機>等待一會後有充電畫面, 但成個OCTANS Downloader v2.11 變哂白色, 部電話仲要無進入Download mode. 等了三十分鐘, 覺 ...
多謝你提出需要修正的地方. 我已加入了.這是我應該做的.
2009-12-2 08:29 PM#30
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
willix
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 49013
精華 0
積分 413
帖子 413
閱讀權限 30
註冊 2003-12-30
狀態 離線
P兄, 請問你K5 TF3D ROM 內的 PHOTO AND VIDEO  TAB 用唔用到?

為什麼沒圖出的~, 巳有圖在MY PICTURE了~
2009-12-3 08:14 AM#31
查看資料  發短消息  頂部
 
diazman
新會員
Rank: 1



UID 326276
精華 0
積分 17
帖子 17
閱讀權限 10
註冊 2008-12-22
來自 Tuen Mun
狀態 離線
我想問,.......呢個刷rom軟件, 係咪只可以係XP OS 先可以ga? 我屋企全部都係, WIN 7 OS......
2009-12-3 10:29 AM#32
查看資料  發短消息  頂部
 
diazman
新會員
Rank: 1



UID 326276
精華 0
積分 17
帖子 17
閱讀權限 10
註冊 2008-12-22
來自 Tuen Mun
狀態 離線
唔好意思.....仲有一個問題.......呢個, WM6.5 ROM, 係, OMNIA i900用唔用得呀??
2009-12-3 02:19 PM#33
查看資料  發短消息  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 diazman 於 2009-12-3 02:19 PM 發表
唔好意思.....仲有一個問題.......呢個, WM6.5 ROM, 係, OMNIA i900用唔用得呀??
新手的話不建議你去刷rom了. 另外道理上WIN7應該是可以同樣運作到
2009-12-3 08:15 PM#34
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 willix 於 2009-12-3 08:14 AM 發表
P兄, 請問你K5 TF3D ROM 內的 PHOTO AND VIDEO  TAB 用唔用到?

為什麼沒圖出的~, 巳有圖在MY PICTURE了~
i found out that hotfix cab from chainfire dose fix the soft keys to open up samsung album, but it also disabled ability to load pic from My Document/My pictures. i've been using TF3D on semi-official IJ9,IJC and IK5 which r provided by Secany without hotfix and they all worked fine.
2009-12-3 08:16 PM#35
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
tomcat14
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3


UID 166411
精華 0
積分 104
帖子 104
閱讀權限 30
註冊 2006-4-23
狀態 離線
謝謝P兄的精彩教導文章,辛苦哂啦!
2009-12-3 10:23 PM#36
查看資料  發短消息  頂部
 
willix
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 49013
精華 0
積分 413
帖子 413
閱讀權限 30
註冊 2003-12-30
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 previa 於 2009-12-3 08:16 PM 發表

i found out that hotfix cab from chainfire dose fix the soft keys to open up samsung album, but it also disabled ability to load pic from My Document/My pictures. i've been using TF3D on semi-off ...
即是有HOTFIX 就唔WORK?

K5 COOKED 是不是有HOTFIX
2009-12-4 08:10 AM#37
查看資料  發短消息  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 willix 於 2009-12-4 08:10 AM 發表


即是有HOTFIX 就唔WORK?

K5 COOKED 是不是有HOTFIX
100%不能用到. 等RFD的第二版TF3D ROM吧,何必心急.
2009-12-4 04:34 PM#38
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線
IK5 TF3D+Titanium 介面

圖片附件: Screen030.jpg (2009-12-4 04:42 PM, 86.66 K)



圖片附件: Screen04.jpg (2009-12-4 04:42 PM, 77.63 K)



圖片附件: Screen05.jpg (2009-12-4 04:42 PM, 55.62 K)



圖片附件: Screen06.jpg (2009-12-4 04:42 PM, 45.04 K)

2009-12-4 04:42 PM#39
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 diazman 於 2009-12-3 02:19 PM 發表
唔好意思.....仲有一個問題.......呢個, WM6.5 ROM, 係, OMNIA i900用唔用得呀??
不可以
2009-12-4 04:43 PM#40
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 314  2/16  <  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >  >| 
     


  可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  


 


Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.985471 second(s), 8 queries , Gzip enabled

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2017-9-27 04:06 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - PhoneHK 討論區 - Archiver