PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  


上一主題 下一主題
 1126  49/57  | <  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  >  >| 
     
標題: Omnia II i 8000 刷ROM資源討論分享區 (12/Dec/2010更新)  
 
honming
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 363924
精華 0
積分 149
帖子 149
閱讀權限 30
註冊 2010-7-25
狀態 離線
[Close]


QUOTE:
原帖由 previa 於 2010-9-8 08:53 PM 發表

是在測試中.我已經刷了三個不同!.版個人暫時認為"Energy Omnia 21914 Sense 2.5 Cookie Sept 04 "的版本最為穩定. GTX是夠華麗,但不習慣白色UI的網友是不會喜愛他的.
Phone part JF1
CSC I8000JG5SB030
E.Boot part I8000JG5
至於CSC PART 在刷完ROM之後.他是沒有顯示出是那一個版本來的.
另外Energy 版本的ROM是不能支持中文顯示.是需另外安裝一個PATCH " NRGZ28_Tahoma_Font_Restore"
http://rapidshare.com/files/4178 ... nt_Restore.cab.html

[ 本帖最後由 previa 於 2010-9-8 09:02 PM 編輯 ]  ...
p大, 我都有刷呢個 rom, 但唔識解決中文問題, 估唔到你一個 post 就幫到我了
2010-9-9 10:52 PM#961
查看資料  發短消息  頂部
 
widekaze
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 64208
精華 0
積分 151
帖子 151
閱讀權限 30
註冊 2004-7-8
狀態 離線
[Close]


QUOTE:
原帖由 previa 於 2010-9-9 08:59 PM 發表

好勉強,故不贊成
無錯.....

本身Throttlelauncher 你本極食資源的.. 就算唔用HTC ROM 本身RUN都有點吃力... .
2010-9-9 11:15 PM#962
查看資料  發短消息  頂部
 
mo14617
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 353957
精華 0
積分 25
帖子 25
閱讀權限 20
註冊 2009-12-25
狀態 離線
P大..請賜教><
我安裝你呢個post既第39版介紹呢個..

之後發現"圖片"(photoalbum)開唔到..
我重裝過,有format過..都唔得..
請問係咩原因呢?有無辦法解決到?
而家完全睇唔到任何相/圖....thx^^
2010-9-11 03:43 AM#963
查看資料  發短消息  頂部
 
hkmtim
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 283904
精華 0
積分 309
帖子 209
閱讀權限 30
註冊 2008-1-27
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 mo14617 於 2010-9-11 03:43 AM 發表
P大..請賜教><
我安裝你呢個post既第39版介紹呢個..
http://board.phonehk.com/attachm ... 12&noupdate=yes
之後發現"圖片"(photoalbum)開唔到..
我重裝過,有format過..都唔得 ...
install i8000_JD4_PhotoAlbum
2010-9-11 04:15 AM#964
查看資料  發短消息  頂部
 
superstate
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 351339
精華 0
積分 326
帖子 226
閱讀權限 30
註冊 2009-10-25
狀態 離線
我唸你可能無裝番J2已經移除左相片程式,所以睇唔到相,你刷完機要裝番程式落部機,除左相片,仲有opera 9.5,計算機......等等。
2010-9-11 04:16 AM#965
查看資料  發短消息  頂部
 
abccba456
新會員
Rank: 1



UID 366460
精華 0
積分 3
帖子 3
閱讀權限 10
註冊 2010-9-3
狀態 離線
我msN
ABCCBA456@yahoo.com.hk
教我點刷><真係吾識:(
2010-9-11 03:33 PM#966
查看資料  發短消息  頂部
 
superstate
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 351339
精華 0
積分 326
帖子 226
閱讀權限 30
註冊 2009-10-25
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 abccba456 於 2010-9-11 03:33 PM 發表
我msN
ABCCBA456@yahoo.com.hk
教我點刷><真係吾識:(
你係行機???
2010-9-11 03:38 PM#967
查看資料  發短消息  頂部
 
abccba456
新會員
Rank: 1



UID 366460
精華 0
積分 3
帖子 3
閱讀權限 10
註冊 2010-9-3
狀態 離線
回復 #967 superstate 的帖子

係呀:).......
2010-9-11 03:45 PM#968
查看資料  發短消息  頂部
 
superstate
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 351339
精華 0
積分 326
帖子 226
閱讀權限 30
註冊 2009-10-25
狀態 離線
你明白刷機風險嗎???

另你想刷中文定英文???
2010-9-11 08:25 PM#969
查看資料  發短消息  頂部
 
honming
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 363924
精華 0
積分 149
帖子 149
閱讀權限 30
註冊 2010-7-25
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 previa 於 2010-9-8 08:53 PM 發表

是在測試中.我已經刷了三個不同!.版個人暫時認為"Energy Omnia 21914 Sense 2.5 Cookie Sept 04 "的版本最為穩定. GTX是夠華麗,但不習慣白色UI的網友是不會喜愛他的.
Phone part JF1
CSC I8000JG5SB030
E.Boot part I8000JG5
至於CSC PART 在刷完ROM之後.他是沒有顯示出是那一個版本來的.
另外Energy 版本的ROM是不能支持中文顯示.是需另外安裝一個PATCH " NRGZ28_Tahoma_Font_Restore"
http://rapidshare.com/files/4178 ... nt_Restore.cab.html

[ 本帖最後由 previa 於 2010-9-8 09:02 PM 編輯 ]  ...
p大, 我都 flash 了 gtx, 好靚, 但 free ram 太少了, 可能會轉, 不過想問下, highlight 指令嘅底色, e.g. undo 點可以變成白底黑字?


圖片附件: gtx01.jpg (2010-9-11 11:40 PM, 97.94 K)



圖片附件: gtx02.jpg (2010-9-11 11:40 PM, 48.93 K)



圖片附件: gtx03.jpg (2010-9-11 11:40 PM, 41.57 K)

2010-9-11 11:40 PM#970
查看資料  發短消息  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 honming 於 2010-9-11 11:40 PM 發表


p大, 我都 flash 了 gtx, 好靚, 但 free ram 太少了, 可能會轉, 不過想問下, highlight 指令嘅底色, e.g. undo 點可以變成白底黑字?
我沒有轉變過,而且開始去刷另外一個Sense 2.5 lite ROM版本. 不過應該可以在轉換不同的Theme 程式是可以改變有關顏色來,去試試是否可行.然後post結果上來啦. (Today Theme)
2010-9-11 11:52 PM#971
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線
你更加可以利用PHM Registry 來修改有註冊表後,HTC Sense 的介面便會改為全中文顯示,不過只是簡體字:015

圖片附件: Screen14.jpg (2010-9-11 11:58 PM, 122.1 K)



圖片附件: Screen15.jpg (2010-9-11 11:58 PM, 96.46 K)

2010-9-11 11:58 PM#972
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 honming 於 2010-9-11 11:40 PM 發表


p大, 我都 flash 了 gtx, 好靚, 但 free ram 太少了, 可能會轉, 不過想問下, highlight 指令嘅底色, e.g. undo 點可以變成白底黑字?
哈哈,原來是元朗友吓
2010-9-11 11:59 PM#973
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
honming
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 363924
精華 0
積分 149
帖子 149
閱讀權限 30
註冊 2010-7-25
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 previa 於 2010-9-11 11:59 PM 發表

哈哈,原來是元朗友吓
哈哈, 露底了...

唔用 gtx 了, 用返 twu2 兄 lite rom + iphone today, 順d
2010-9-12 12:26 AM#974
查看資料  發短消息  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 honming 於 2010-9-12 12:26 AM 發表


哈哈, 露底了...

唔用 gtx 了, 用返 twu2 兄 lite rom + iphone today, 順d
明天是會刷另外一個Sense 2.5 Lite ROM 版本,看看RAM/ROM是否會多一些吧.
2010-9-12 01:20 AM#975
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 honming 於 2010-9-12 12:26 AM 發表


哈哈, 露底了...

唔用 gtx 了, 用返 twu2 兄 lite rom + iphone today, 順d
我都是元朗友

[ 本帖最後由 previa 於 2010-9-12 09:01 AM 編輯 ]


圖片附件: Screen16.jpg (2010-9-12 09:01 AM, 83.83 K)

2010-9-12 08:59 AM#976
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
honming
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 363924
精華 0
積分 149
帖子 149
閱讀權限 30
註冊 2010-7-25
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 previa 於 2010-9-12 01:20 AM 發表

明天是會刷另外一個Sense 2.5 Lite ROM 版本,看看RAM/ROM是否會多一些吧.
等 p大 report, 請post 多 d screen shot 參考下
2010-9-12 10:21 AM#977
查看資料  發短消息  頂部
 
williamchw
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 64501
精華 0
積分 27
帖子 27
閱讀權限 20
註冊 2004-7-11
狀態 離線
P大....GOOD

但我仍是用jc2 lite + spb mobile shell + SPB mobile sense......用落都幾順暢...hhehe

還有, 我想問問呢, 你們刷完一個新rom, 是否都要每次都install返有需要的program, 因為當我每次刷新rom玩時, 都要install返d program....好似有d費時....

[ 本帖最後由 williamchw 於 2010-9-12 10:36 AM 編輯 ]
2010-9-12 10:34 AM#978
查看資料  發短消息  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 honming 於 2010-9-12 10:21 AM 發表

等 p大 report, 請post 多 d screen shot 參考下
是會的
2010-9-12 01:52 PM#979
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 
previa
資深技術顧問
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 54239
精華 6
積分 18114
帖子 17428
閱讀權限 100
註冊 2004-3-8
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 williamchw 於 2010-9-12 10:34 AM 發表
P大....GOOD

但我仍是用jc2 lite + spb mobile shell + SPB mobile sense......用落都幾順暢...hhehe

還有, 我想問問呢, 你們刷完一個新rom, 是否都要每次都install返有需要的program, 因為當我每次刷新rom ...
各有所好吧.有些新刷版權ROM是已經內置日常使用的軟件,故不用安裝,而我習慣將一些必然安裝的軟件集中在一個文件夾內.儲存在My Storage 卡內.在每次刷新版本ROM後.隨即安裝.習慣了.故不會感到麻煩,同時亦可以方便與以前所刷過的版本ROM來作比較.這樣才能有一個Benchmark 參考

[ 本帖最後由 previa 於 2010-9-12 01:58 PM 編輯 ]
2010-9-12 01:57 PM#980
查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部
 1126  49/57  | <  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  >  >| 
     


  可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  


 


Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.027121 second(s), 9 queries , Gzip enabled

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2018-11-13 12:27 PM 清除 Cookies - 聯繫我們 - PhoneHK 討論區 - Archiver