PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  


上一主題 下一主題
 246  7/13  | <  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  > 
     
標題: Nokia 6730 classic 用家發表意見  
 
stk
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 122247
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2005-9-24
狀態 離線
[Close]


QUOTE:
原帖由 prowede 於 2009-9-24 10:18 PM 發表


唔需要, 當然你亦可以選擇連線上網幫忙連線
當然可以見到個位置, 否則亦唔需要gps配合; 若然唔用gps亦可以作普通地圖瀏覽
我剛剛買了 6730 c ^^" ..我用gps時....我是沒連線的=0.0kb ...但一樣可以跟蹤我的位置....(跟蹤我的位置..是可以只用電話卡就做到@@? 不用上網?)

那...我連上網路有何好柱 / 用途呢?....very thx you!
2009-9-26 08:44 PM#121
查看資料  發短消息  頂部
 
prowede
資深版務版主
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線
[Close]


QUOTE:
原帖由 stk 於 2009-9-26 08:44 PM 發表


我剛剛買了 6730 c ^^" ..我用gps時....我是沒連線的=0.0kb ...但一樣可以跟蹤我的位置....(跟蹤我的位置..是可以只用電話卡就做到@@? 不用上網?)

那...我連上網路有何好柱 / 用途呢?....very thx yo ...
再留意下3G/2G下有無出現雙箭咀的情況
正常唔應該定到位

透過上網輔助定位, 好處係加快單靠GPS的定位速度; 壞處係一來要收費, 二來定位亦未必準確因為定位係用網絡發射站的位置




~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2009-9-27 12:15 AM#122
查看資料  發短消息  頂部
 
stk
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 122247
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2005-9-24
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 prowede 於 2009-9-27 12:15 AM 發表


再留意下3G/2G下有無出現雙箭咀的情況
正常唔應該定到位

透過上網輔助定位, 好處係布骨w位係用網絡發射站的位置
無出現雙箭咀的情況!!!

但真的定到位@@為什麼呢@@
2009-9-27 12:19 AM#123
查看資料  發短消息  頂部
 
wind_jai
超級會員
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7



UID 170663
精華 3
積分 38289
帖子 38447
閱讀權限 80
註冊 2006-5-21
來自 港島
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 stk 於 2009-9-27 00:19 發表

無出現雙箭咀的情況!!!

但真的定到位@@為什麼呢@@
您到 位置 --> 定位 --> 定位方法 看看有沒有剔選「輔助 GPS」或「網絡架構」

另外,閣下所說到的 0.0kb 數據顯示,是設定了「啟動時連線」而又成功下載地圖資訊時才會跳動
啟動時連線 功能就是讓手機不要讀取已儲存於記憶卡上的地圖資訊,反而重新由互聯網下載最新的地圖




http://board.phonehk.com/viewthread.php?tid=256714&page=84&extra=#pid4179356
2009-9-27 02:37 AM#124
查看資料  發短消息  頂部
 
stk
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 122247
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2005-9-24
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 wind_jai 於 2009-9-27 02:37 AM 發表


您到 位置 --> 定位 --> 定位方法 看看有沒有剔選「輔助 GPS」或「網絡架構」

另外,閣下所說到的 0.0kb 數據顯示,是設定了「啟動時連線」而又成功下載地圖資訊時才會跳動
啟動時連線 功能就是讓手 ...
有剔選的是 assisted GPS<----(輔助 GPS)  /  INTEGRATED GPS

我只想不上網@@"..請問我剔選這兩項是會自動上網的嗎?^^"

[ 本帖最後由 stk 於 2009-9-27 05:52 AM 編輯 ]
2009-9-27 05:51 AM#125
查看資料  發短消息  頂部
 
stk
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 122247
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2005-9-24
狀態 離線
在0.0kb 下面有個接收信號強度的顯示...

我在家中gps就跟蹤不到我的位置信號強度是0至1格~(可能是接收問題吧!)

我在街上就有很好的信號強度~ gps就可以正常地蹤我的位置...

但想請問...這個信號強度的顯示是什麼的信號?...

是機內的內置gps裝置信號?<---(如果是這個...是不用錢?)..還是上網接收信號?<---(如果是這個..就要錢><?)
2009-9-27 06:42 AM#126
查看資料  發短消息  頂部
 
robertlhy
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 46760
精華 0
積分 40
帖子 40
閱讀權限 20
註冊 2003-11-17
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 stk 於 2009-9-27 06:42 AM 發表
在0.0kb 下面有個接收信號強度的顯示...

我在家中gps就跟蹤不到我的位置信號強度是0至1格~(可能是接收問題吧!)

我在街上就有很好的信號強度~ gps就可以正常地蹤我的位置...

但想請問...這個信號強度的顯 ...
紅綠那條是GPS的信號only
可參閱說明書
2009-9-27 08:19 AM#127
查看資料  發短消息  頂部
 
stk
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 122247
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2005-9-24
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 robertlhy 於 2009-9-27 08:19 AM 發表

紅綠那條是GPS的信號only
可參閱說明書
OK...THX
2009-9-27 08:27 AM#128
查看資料  發短消息  頂部
 
prowede
資深版務版主
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 stk 於 2009-9-27 05:51 AM 發表


有剔選的是 assisted GPS<----(輔助 GPS)  /  INTEGRATED GPS

我只想不上網@@"..請問我剔選這兩項是會自動上網的嗎?^^"
你應該只剔選 INTEGRATED GPS/內建gps, 不要剔選assisted GPS/輔助 GPS




~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2009-9-27 01:02 PM#129
查看資料  發短消息  頂部
 
wind_jai
超級會員
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7



UID 170663
精華 3
積分 38289
帖子 38447
閱讀權限 80
註冊 2006-5-21
來自 港島
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 stk 於 2009-9-27 05:51 發表

有剔選的是 assisted GPS<----(輔助 GPS)  /  INTEGRATED GPS

我只想不上網@@"..請問我剔選這兩項是會自動上網的嗎?^^"
若本身已剔選 assisted GPS /  INTEGRATED GPS,即 閣下之前定位時已經用上這些定位方法去輔助定位,很大機會已使用了電訊商的數據服務




http://board.phonehk.com/viewthread.php?tid=256714&page=84&extra=#pid4179356
2009-9-27 01:40 PM#130
查看資料  發短消息  頂部
 
wind_jai
超級會員
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7



UID 170663
精華 3
積分 38289
帖子 38447
閱讀權限 80
註冊 2006-5-21
來自 港島
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 stk 於 2009-9-27 06:42 發表
在0.0kb 下面有個接收信號強度的顯示...

我在家中gps就跟蹤不到我的位置信號強度是0至1格~(可能是接收問題吧!)

我在街上就有很好的信號強度~ gps就可以正常地蹤我的位置...

但想請問...這個信號強度的顯示是什麼的信號?...

是機內的內置gps裝置信號?<---(如果是這個...是不用錢?)..還是上網接收信號?<---(如果是這個..就要錢><?)
若沒有啟動網絡架構定位方法,GPS 裝置因接收不到衛星訊息,所以是不能於室內定位的
當然,若 閣下當時在窗台 / 窗邊附近,仍有機會接收到衛星訊號而成功定位
2009-9-27 01:42 PM#131
查看資料  發短消息  頂部
 
hotin1007
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 308034
精華 0
積分 112
帖子 112
閱讀權限 30
註冊 2008-8-23
狀態 離線
想問下6730 S40係咪用唔到S60既發聲字典?
2009-9-28 04:14 PM#132
查看資料  發短消息  頂部
 
prowede
資深版務版主
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 hotin1007 於 2009-9-28 04:14 PM 發表
想問下6730 S40係咪用唔到S60既發聲字典?
6730 CLASSIC係S60 3rd Edition, Feature Pack 2 手機




~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2009-9-28 04:23 PM#133
查看資料  發短消息  頂部
 
hotin1007
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3



UID 308034
精華 0
積分 112
帖子 112
閱讀權限 30
註冊 2008-8-23
狀態 離線
回復 #133 prowede 的帖子

唔好意思..=_=..九錯左..><..
咁6730同N82比,
6730 有無係比唔上N82?
2009-9-28 04:27 PM#134
查看資料  發短消息  頂部
 
prowede
資深版務版主
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 hotin1007 於 2009-9-28 04:27 PM 發表
唔好意思..=_=..九錯左..><..
咁6730同N82比,
6730 有無係比唔上N82?
6730c系統較新, cpu較快, 機身亦較輕巧
但係另一方面n82有dual cpu, 拍攝能力同效果亦比6730c好

[ 本帖最後由 prowede 於 2009-9-28 04:40 PM 編輯 ]




~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2009-9-28 04:38 PM#135
查看資料  發短消息  頂部
 
stk
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 122247
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2005-9-24
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 wind_jai 於 2009-9-27 01:40 PM 發表


若本身已剔選 assisted GPS /  INTEGRATED GPS,即 閣下之前定位時已經用上這些定位方法去輔助定位,很大機會已使用了電訊商的數據服務
你說的 很大機會已使用了電訊商的數據服務 是指...知前選擇左 assisted GPS 但係就算我現在開關左  assisted GPS  都一樣使用緊電訊商的數據服務?...定話.. 只是選擇左 assisted GPS 的時候智會收費?

因為我現在只開 INTEGRATED GPS .連定位伺服都關左.... 但一樣可以正常地定位<------ 這樣是正常嗎?..會收費嗎? <-----其實我只想知到

唔該帥兄!

[ 本帖最後由 stk 於 2009-9-29 02:14 AM 編輯 ]
2009-9-29 02:08 AM#136
查看資料  發短消息  頂部
 
wind_jai
超級會員
Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7



UID 170663
精華 3
積分 38289
帖子 38447
閱讀權限 80
註冊 2006-5-21
來自 港島
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 stk 於 2009-9-29 02:08 發表

你說的 很大機會已使用了電訊商的數據服務 是指...知前選擇左 assisted GPS 但係就算我現在開關左  assisted GPS  都一樣使用緊電訊商的數據服務?...定話.. 只是選擇左 assisted GPS 的時候智會收費?

因為我現在只開 INTEGRATED GPS .連定位伺服都關左.... 但一樣可以正常地定位<------ 這樣是正常嗎?..會收費嗎? <-----其實我只想知到

唔該帥兄!
閣下之前選用 A-GPS 及 網絡架構兩種定位方法時已用上電訊商的數據服務 (一次定位大約需要數 KB 至 十數 KB 用量)

現時關閉它們後當然不會再用上有關的功能,完全靠內置 GPS 去定位




http://board.phonehk.com/viewthread.php?tid=256714&page=84&extra=#pid4179356
2009-9-29 02:46 AM#137
查看資料  發短消息  頂部
 
prowede
資深版務版主
Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9


UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 stk 於 2009-9-29 02:08 AM 發表


你說的 很大機會已使用了電訊商的數據服務 是指...知前選擇左 assisted GPS 但係就算我現在開關左  assisted GPS  都一樣使用緊電訊商的數據服務?...定話.. 只是選擇左 assisted GPS 的時候智會收費?
之前開了AGPS有好大機會已經用左數據傳輸而要收費
假若你現在關閉了AGPS理應不會有數據傳輸, 亦不會引致收費

QUOTE:
原帖由 stk 於 2009-9-29 02:08 AM 發表
因為我現在只開 INTEGRATED GPS .連定位伺服都關左.... 但一樣可以正常地定位<------ 這樣是正常嗎?..會收費嗎? <-----其實我只想知到

唔該帥兄!
可以定位當然正常, 因為是用內建的GPS定位
用內建的GPS定位(簡稱GPS定位)是不需要收費的




~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2009-9-29 10:21 AM#138
查看資料  發短消息  頂部
 
stk
普通會員
Rank: 2Rank: 2



UID 122247
精華 0
積分 20
帖子 20
閱讀權限 20
註冊 2005-9-24
狀態 離線


QUOTE:
原帖由 prowede 於 2009-9-29 10:21 AM 發表


之前開了AGPS有好大機會已經用左數據傳輸而要收費
假若你現在關閉了AGPS理應不會有數據傳輸, 亦不會引致收費


可以定位當然正常, 因為是用內建的GPS定位
用內建的GPS定位(簡稱GPS定位)是不需要收費的
嗯....唔該....我明白!
2009-9-29 05:13 PM#139
查看資料  發短消息  頂部
 
mabi56x
中級會員
Rank: 3Rank: 3Rank: 3


UID 344427
精華 0
積分 320
帖子 320
閱讀權限 30
註冊 2009-6-10
狀態 離線
想問一下nokia map在只用機內GPS (AGPS關閉) 的情況下是否仍能正常定位? 3q
2009-10-3 06:57 PM#140
查看資料  發短消息  頂部
 246  7/13  | <  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  > 
     


  可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題  


 


Powered by Discuz! 4.1.0  © 2001-2006 Comsenz Inc.
Processed in 0.061339 second(s), 7 queries , Gzip enabled

所有時間為 GMT+8, 現在時間是 2018-9-19 08:59 AM 清除 Cookies - 聯繫我們 - PhoneHK 討論區 - Archiver