PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 8607  4/431  | <  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  >  >| 

標題: Nokia N97 用家發表意見  

tone613
新會員

UID 148563
精華 0
積分 17
帖子 17
閱讀權限 10
註冊 2006-1-31
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 chris822hk 於 2008-12-3 08:24 PM 發表
今次n97個screen好似係用左iphone個隻電容式。

部機個設計好有HTC HD個影子,接聽同收線key又變埋touch,全部機正面只有一個menu key,唔知係咪參照iphone個簡陋設計?

其實部機唔只得500萬鏡頭一個改善既地 ...
用左iphone個隻電容式都可以用筆控ma??
2008-12-3 08:39 PM#61
查看資料  發短消息  頂部

chris822hk
普通會員

UID 318607
精華 0
積分 35
帖子 35
閱讀權限 20
註冊 2008-11-12
狀態 離線
[Close]
其實可以,只要將支筆造成一個電導體
2008-12-3 08:48 PM#62

chujai
星級會員

UID 75846
精華 0
積分 3777
帖子 3653
閱讀權限 50
註冊 2004-10-19
狀態 離線
究竟電容定電阻呢...
2008-12-3 09:02 PM#63

renmi
中級會員

UID 276717
精華 0
積分 377
帖子 377
閱讀權限 30
註冊 2007-12-4
狀態 離線
題外話 :
舊N97討論區鎖左 ?
乜而家RINGHK郁D就鎖,上次5800就話太離譜啫,尋晚條N97先幾頁咋喎,
係因為尋晚N97負面評價過多,定係其他原因呢?

=====

講返N97,
點睇個DESIGN都冇理由係N系,E系就差唔多,個QWERTY KEYBOARD比人既感覺太過"人有我有"喇
而且根本係TytnII + X1

講返SPEC依然係完全冇突破,一路以為經過N96呢部"N系低潮"後NOKIA會落力做返D野,點知...(我個人係極失望
MON3.5" 係好事,但用返同5800一樣既640*360真係幾 "敏" , 我睇5800時已經覺有D懞,又可能係我睇慣左X1...
不過8xx*4xx or above既機都已經唔係少見, NOKIA唔係仲玩保守呀?

點都好,09 first half仲有咁耐,以呢個spec而家都已經比人話冇突破,加上其他廠又咁積極,到時N97既情況會點大家應該可以想像到
未公佈既CPU/RAM等即管睇下會點,即使呢兩方面都唔係太會左右部機既通常操作,就算比1G CPU同512MB RAM又點,S60咪又係用唔盡

總結呢次N97"抄"既感覺太重同冇乜特別,

而且呢種簡潔既TS外型早已被各廠STANDARD化,我諗除非係NOKIA死忠,否則未至於會"耳目一新"

anyway,會記住呢部機同關注...因為我始終都仲鐘意NOKIA...希望佢唔會有令我心死既一日...
2008-12-3 09:02 PM#64

x807
高級會員

UID 136312
精華 0
積分 809
帖子 742
閱讀權限 40
註冊 2005-12-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 renmi 於 2008-12-3 09:02 PM 發表
題外話 :
舊N97討論區鎖左 ?
乜而家RINGHK郁D就鎖,上次5800就話太離譜啫,尋晚條N97先幾頁咋喎,
係因為尋晚N97負面評價過多,定係其他原因呢?

=====

講返N97,
點睇個DESIGN都冇理由係N系,E系就差唔 ...
even x1 has a 65k colour screen it has no differnece then  those 1670k screen, playback quality excellent! with 800 x400 agree with you renmi and the size compare to n97 wow................ n97 = chunk of uncreative boring plastic, the specs is so boring . boring boring boring and the design is (i didnt said it is not good, but it just not exciting product!) and i was amaze this was design by japanese omg........ i think phonehk closed down yesterday post because we was talking away to japanese mobile

現家擁有:iphone 4 16gb,zte blade,iPhone 3gs 16gb, xperia x1,pro ,w350i,v802se,w900,770sh,T803,
期待換既電話:
nokia死硬派!
2008-12-3 09:55 PM#65

renmi
中級會員

UID 276717
精華 0
積分 377
帖子 377
閱讀權限 30
註冊 2007-12-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 x807 於 2008-12-3 09:55 PM 發表

even x1 has a 65k colour screen it has no differnece then  those 1670k screen, playback quality excellent! with 800 x400 agree with you renmi and the size compare to n97 wow................ n97 = ...
哈哈,咁又唔好話佢"膠",呢個字o係香港太多其他解釋,避免引起不必要誤會
個LOOK我覺得算合格啦,但一定比唔到有留意開其他廠商既人 "WOW,好靚呀" 既感覺囉

X兄一講完即刻去SEARCH,結合埋早前退出日本市場一事,真係會心一笑
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=122&t=858317

話晒CPU仲未公佈,可能會有HD硬解都唔定 (雖然呢個RESOLUTION真係冇乜需要

原來講起日本機先係主因~咁我怪錯左版主啦,SOR SOR

=====

關於6k5同1670k,轉兩段國人寫既導盲文 :

真要对比肯定1670万色的要比6万5千色的好,但事实上对于手机而言,6万5千色的TFT足够使用.你可以自己去找这两种TFT材质的屏幕对比一下,在播放视频时对色彩的还原程度基本相同.1670万色的屏幕并不真正鲜艳多少,只是亮度有所提高,但1670万色的屏幕是耗电大户,所以我觉得6万5千色的屏幕更有实用价值.

很在意6万5跟1670万差别的人
最基本的三原色混合而生的颜色
真的很多都是肉眼看不出来的
除了深浅色会明显的差别而已
而且这让我想到一个某电视广告

樱桃红,草莓红,猴子屁股红
香蕉黄,柠檬黄,神奇宝贝黄

......................................................词穷
2008-12-3 10:24 PM#66

黑超B
中級會員

UID 132206
精華 0
積分 251
帖子 251
閱讀權限 30
註冊 2005-11-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nokiaN70 於 2008-12-3 12:40 AM 發表
毒隱片﹕
http://hk.youtube.com/watch?v=4VIGgBTgsMk

哇哇哇,好毒呀

睇個mon好有PSP fee|呀

即刻打消5800念頭
2008-12-3 10:33 PM#67

C.K.F.
中級會員

UID 168840
精華 0
積分 268
帖子 268
閱讀權限 30
註冊 2006-5-9
狀態 離線
希望下一款 N Series 功能真係有突破

如用 OMAP3 CPU,  800 x 480 screen & 8~12M camera
強勁 3D graphics acceleration, HD video 硬解 & 攝錄.
2008-12-3 10:37 PM#68

windsan
中級會員

UID 184153
精華 0
積分 325
帖子 325
閱讀權限 30
註冊 2006-6-2
來自 Arch.
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m327 於 2008-12-3 11:20 AM 發表
5800都要成4000,呢部n記頂級機我諗要六千幾啦
$3988÷297×550=$7388
2008-12-3 10:41 PM#69

chujai
星級會員

UID 75846
精華 0
積分 3777
帖子 3653
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 windsan 於 2008-12-3 10:41 PM 發表

$3988÷297×550=$7388
2008-12-3 11:28 PM#70

LuciferRei
中級會員

UID 272356
精華 0
積分 143
帖子 143
閱讀權限 30
註冊 2007-11-2
來自 Heaven's Gate
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tone613 於 2008/12/3 13:28 發表
nonono~ 依price 有話 550歐元
但唔係 550 x 10 = HKD 5500
係要用 5800 o既 14.29 計, 即係要 HKD $7859.5
Nokia HK 最後會賣 HKD $7988
唔好話$8000,就算$6000,
我會買第啲類似甚至超越嘅嘢,
唔會買電話!  

神ソ左腕惡魔ソ右腕
2008-12-4 12:49 AM#71

LuciferRei
中級會員

UID 272356
精華 0
積分 143
帖子 143
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wind_jai 於 2008/12/3 17:24 發表
N97用的是電阻式觸控螢幕
係咪應該電容式好啲?  

神ソ左腕惡魔ソ右腕
2008-12-4 12:55 AM#72

LuciferRei
中級會員

UID 272356
精華 0
積分 143
帖子 143
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 renmi 於 2008/12/3 22:24 發表
關於6k5同1670k,轉兩段國人寫既導盲文 :

真要对比肯定1670万色的要比6万5千色的好,但事实上对于手机而言,6万5千色的TFT足够使用.你可以自己去找这两种TFT材质的屏幕对比一下,在播放视频时对色彩的还原程度基本相同.1670万色的屏幕并不真正鲜艳多少,只是亮度有所提高,但1670万色的屏幕是耗电大户,所以我觉得6万5千色的屏幕更有实用价值.

很在意6万5跟1670万差别的人
最基本的三原色混合而生的颜色
真的很多都是肉眼看不出来的
除了深浅色会明显的差别而已
而且这让我想到一个某电视广告

樱桃红,草莓红,猴子屁股红
香蕉黄,柠檬黄,神奇宝贝黄

......................................................词穷
即係話電話嘅1600萬色同6.5萬色係差唔多?
但肉眼睇得出的確係有分別喎!  

神ソ左腕惡魔ソ右腕
2008-12-4 01:02 AM#73

natalyaB
大哥大會員

UID 148762
精華 0
積分 5581
帖子 5689
閱讀權限 60
註冊 2006-2-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LuciferRei 於 2008-12-4 01:02 AM 發表

即係話電話嘅1600萬色同6.5萬色係差唔多?
但肉眼睇得出的確係有分別喎!  
我個人就認為有。
我用6270(18 bit)同6120c (24bit)睇同一張相
本身張相有漸變色。
就出到,6270 d色一層層.....

2652 - 死。6270 - 死。 6120c - 用。n95 8gb - 跌。n900 - 用。6730c - 用。
Nokia - Collecting Money
置頂文,公告文無視模式啟動
如何放置你的E71
http://www.symbian-freak.com/news/010/07/larissa_riquelme_and_nokia_e71.htm
2008-12-4 01:16 AM#74

natalyaB
大哥大會員

UID 148762
精華 0
積分 5581
帖子 5689
閱讀權限 60
註冊 2006-2-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 renmi 於 2008-12-3 09:02 PM 發表

講返N97,
點睇個DESIGN都冇理由係N系,E系就差唔多,個QWERTY KEYBOARD比人既感覺太過"人有我有"喇
而且根本係TytnII + X1

MON3.5" 係好事,但用返同5800一樣既640*360真係幾 "敏" , 我睇5800時已經覺有D懞,又可能係我睇慣左X1...
不過8xx*4xx or above既機都已經唔係少見, NOKIA唔係仲玩保守呀?

未公佈既CPU/RAM等即管睇下會點,即使呢兩方面都唔係太會左右部機既通常操作,就算比1G CPU同512MB RAM又點,S60咪又係用唔盡

總結呢次N97"抄"既感覺太重同冇乜特別,
我個人感覺: x1? tytnII?
其實真係無乜x1 feel..... 反而似tytnII多d。
加上而家市面上非日系廠推出超過VGA mon 既型號都未算多....依我記得:x1....
但係,如果你話nokia 保守,咁6260s呢?你睇一輪你就會發現,佢都係突破。(佢WOW過N97....)

U and RAM.,...
我覺得.... 3D 加速

2652 - 死。6270 - 死。 6120c - 用。n95 8gb - 跌。n900 - 用。6730c - 用。
Nokia - Collecting Money
置頂文,公告文無視模式啟動
如何放置你的E71
http://www.symbian-freak.com/news/010/07/larissa_riquelme_and_nokia_e71.htm
2008-12-4 01:22 AM#75

LuciferRei
中級會員

UID 272356
精華 0
積分 143
帖子 143
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 natalyaB 於 2008/12/4 01:16 發表
我個人就認為有。
我用6270(18 bit)同6120c (24bit)睇同一張相
本身張相有漸變色。
就出到,6270 d色一層層.....
我都比較過,
的確係有分別!  

神ソ左腕惡魔ソ右腕
2008-12-4 01:45 AM#76

chujai
星級會員

UID 75846
精華 0
積分 3777
帖子 3653
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LuciferRei 於 2008-12-4 12:55 AM 發表

係咪應該電容式好啲?  
如果N97 的賣點係Finger touch 的話
及其gui 設計係 finger use friendly 的話
電容式好d
2008-12-4 01:48 AM#77

M_yeung
技術顧問

UID 56498
精華 0
積分 21465
帖子 21317
閱讀權限 100
註冊 2004-4-5
來自 「智障」文化推廣協會
狀態 離線
簡潔又話抄,唔簡潔又話樣衰到無人有?
加keyboard就一定係商務機?我又唔係咁諗,美國個邊的sidekick晨咁早已經係咁樣做,咪又係大把潮人用,唔係x1i,tytnII先至開始係咁,今次n97 賣既concept係social location,某程度同sidekick 個d 機想表達的意思差唔多,咁加keyboard係好理所當然既事黎~

當然,係n95發佈時個種WoW的確今次係n97身上搵唔到~

Wenn du nicht einen Anhaltspunkt hast, gerechter Unterhalt, den deine öffnung schloß. Sie würde dich nicht verletzen, um die im Verstand gelegentlich zu halten
2008-12-4 01:53 AM#78

kkgai
中級會員

UID 210115
精華 0
積分 296
帖子 277
閱讀權限 30
註冊 2007-1-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nokiaN70 於 2008-12-3 12:40 AM 發表
毒隱片﹕
http://hk.youtube.com/watch?v=4VIGgBTgsMk
佢個速度我覺得係叫做窒及慢..唔係刻意唱衰..如果正式推出時係咁樣...不能接受!
2008-12-4 09:17 AM#79

teeteetun
中級會員

UID 317361
精華 0
積分 110
帖子 110
閱讀權限 30
註冊 2008-11-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kkgai 於 2008-12-4 09:17 AM 發表

佢個速度我覺得係叫做窒及慢..唔係刻意唱衰..如果正式推出時係咁樣...不能接受!
yes...not smooth enough..
2008-12-4 11:32 AM#80
 8607  4/431  | <  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  >  >| 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題