PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: <<<恐怖經歷分享區!!!>>>  
  所需閱讀權限 10  

Kit123
資深版務版主

UID 57485
精華 6
積分 10233
帖子 9693
閱讀權限 100
註冊 2004-4-15
來自 Hong Kong
狀態 離線
<<<恐怖經歷分享區!!!>>>

[Close]
一個完全屬於RINHK會員的恐怖經歷分享平台
如果大家有任何第一身/朋友靈異經歷/任何不可思義的經歷,歡迎在此分享,討論亦當然是容許及支持
*本帖暫會設定閱讀權限限制,看看反應才決定是否繼續

閱讀權限         會員級別
10                        新會員  (積分 >0)
20                    普通會員  (積分 >20)
30                    中級會員  (積分 >100)

任何會員有查詢/疑問歡迎pm我,我會盡快處理,thanks
同時亦請支持潘紹聰-恐怖在線@香港人網
使用中:
Iphone 4s

各SE手機最新香港版firmware大全+各款手機功能常見問題Q&A
2008-5-15 10:45 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

XXC
大哥大會員

UID 40424
精華 0
積分 4765
帖子 19721
閱讀權限 60
註冊 2003-8-13
來自 屯門
狀態 離線
[Close]
呢個係本人真人真事, 發生於10多年前的 錦X花園.

記得某年打10風球, 朋友A的哥哥於風雨中交通失事去世......

事過1個月左右, 我們去到朋友A錦X花園BBQ, 本來我朋友是住美孚, 錦X花園是他和哥哥招呼朋友去才的.
我地又慣左會訓一晚第2天才走, 當夜亦一樣.

大家可能都知錦X花園的屋是2層的.

地下是客廳,洗手間及飯廳, 2/F有2個房及1個洗手間(上樓後第一間是洗手間, 客房最遠是主人房, 其實只有幾步距離.)
我朋友A與他女友睡主人房, 我與另外2個男仔睡客房,
因為我經常去所以對整間屋環境亦非常清楚.

當夜曚曚曨曨訓的時候, 比門外一些嘈醒一些腳步聲嘈醒,
是一步一步由樓梯而上, 當時我以為朋友A去飲水, 因為廚房是在地下,
我不以為意繼續訓, 但就在呢個時間聽到洗手間開門名關門聲(因為主人房是在右邊, 洗手間在左邊, 好易分到)
繼而花灑水聲, 我心想有無攪錯, 朋友A凌晨3點幾走去沖涼
因為與我一齊果2個男仔訓到好似暈左咁, 所以只有朋友A或佢女友沖涼的可能.

沖左一陣水聲停了, 過了一會因為我人有3急, 便起身去小解,
入到洗手間, 好清楚見到浴缸周圍都有水跡... 我當時咩都無諗過便回去房訓,

第2朝早, 我朋友A帶笑問我昨晚我地3個邊個走左去沖涼,
原來佢都聽到腳步聲同水聲, 便以為是我地其中一人.
當時, 我即講我以為係你(即朋友a), 佢聽後面色一變便說:
[我知道係邊個啦, 係我亞哥, 因為亞哥係返夜更, 在生時好多時都係,
3點幾先返到黎架, 佢一返黎就去沖涼架.].....

我聽後都有小小驚, 不過佢亞哥就算真係返左黎都係應該, 因為間屋係佢地2兄弟.

雖然我當時不見任何古怪野, 所當時無論腳步聲或水聲都是非常清楚, 絕不是發夢.

2008-5-25 12:00 AM#2
查看資料  訪問主頁  發短消息  頂部

XXC
大哥大會員

UID 40424
精華 0
積分 4765
帖子 19721
閱讀權限 60
來自 屯門
狀態 離線
第2個係朋友A話比佢我架, 又係關於佢已經過左身的亞哥.

有次同朋友A食飯,  佢話佢亞哥呢排成日返黎見佢.
我問點解, 佢話:

因為佢2兄弟感情好好, 佢亞哥生前每夜開工返到屋企, 都會打開朋友A間房睇一睇佢先去訓.
朋友A話呢排佢都感覺到半夜有人打開房門睇佢, 跟隨會關返門 (佢其他屋人已經訓哂)
佢有好強烈感覺是佢亞哥,但每次即起身開門就什麼也沒有.
佢都好想見到佢亞哥, 因為10分想念佢.

我聽後只是比佢地兄弟情感動而唔覺得驚

2008-5-25 12:08 AM#3

XXC
大哥大會員

UID 40424
精華 0
積分 4765
帖子 19721
閱讀權限 60
來自 屯門
狀態 離線
呢個係朋友話比我聽的親身經歷.

20年前, 屯門好多地方都未發展, 佢係酒樓點心師傅, 每日凌晨3,4就會由大興村行去市中心.
當佢行到蔡意橋附近(即現在卓爾居),  當時仲係一片樹林,
佢覺得有人睇緊佢, 佢下意識向上望...
見到有個女人頭掛左係樹上, 個女人擘大雙眼睇住我朋友.
我朋友當時唔係太驚, 佢自問從未害過人, 做事對得住良心.
佢反望住個女人頭, 個女人頭好快就消失左.
從此佢都未再見個女人頭.

2008-5-26 09:12 PM#4

XXC
大哥大會員

UID 40424
精華 0
積分 4765
帖子 19721
閱讀權限 60
來自 屯門
狀態 離線
呢個係我20歲時經歷, 果日係12月31日即大除夕(查實日子係無咩關係), 我同一班朋友晚上出來食飯, 飯後有人提議去高街, 咁好玩我一定話好啦, 大家分開2架的士搭去, 去到後好容易就入到去, 入到去後發覺周圍都係垃圾, 不過係一條樓梯見到有好多假髮, 當時我都唔覺有咩恐怖.  各人都話呢度唔好玩, 不如去邊度玩.  就係咁我地就去左華人永遠墳場.

當時已經係晚上10點幾, 我地去到後入華人永遠墳場一真行入去, 去到一個叫東華義莊的地方, 東華義莊係一個好中式的建築物, 不過大門上左鎖, 有人提議爬入去, 但我同另外4個人就唔想爬入去, 因為覺得太過份了.  就係咁我就睇住果幾個朋友爬入去, 我地就坐係度等佢地出黎, 大約10分左右, 有個坐係度的女仔同我地講"有人呀, 係個亞伯", 當時我即想可能係墳場管理員, 所以都係理會佢, 只係向話有人我方向睇, 但完全唔見人.  跟手個女仔話個老伯可能已經走左. 我地5個人得佢一個見到.

係呢個時間爬入義莊d朋友已經出返黎, 我問佢地入面有d咩, 佢地話咩都無, 只係得一副棺材, 佢地嘗試推開個棺材蓋, 不過唔成功, 行多陣無咩野就出返黎. 之後大家都話要返屋企, 咁就走左啦.

當晚除左有人見過一個老伯外, 咩都無發生過.  不過事後入去義莊果幾個朋友都不約左同發燒, 病左幾個星期先好返哂, 可能呢係d"朋友"教訓佢地.

ps 其中一個有份爬入去的朋友, 幾年後跳樓而亡.....

2008-7-19 08:57 AM#5

XXC
大哥大會員

UID 40424
精華 0
積分 4765
帖子 19721
閱讀權限 60
來自 屯門
狀態 離線
本人親身經歷, 我相信是有先人或好朋友相救, 否則本人可能一早ko左啦.

事件1.

小學時發生, 當時應該是小學3年級, 因為有校巴, 父母要我乖校車返學. 有一次我偷雞自行返學,
老實, 小弟當時都唔守交通規則, 係馬路旁兩架停下落客的士中走過, 突然好似有人係後面拉著我件
校服(恤衫), 唔夠一秒有架雙層巴士係我面前經過.....如果唔係比"人"拉一拉, 我一定比架巴士車中...

2008-10-28 11:29 AM#6

XXC
大哥大會員

UID 40424
精華 0
積分 4765
帖子 19721
閱讀權限 60
來自 屯門
狀態 離線
事件二,

同事件一差不多. (忘記告訴大家2次都係日光日白發生).

話說小學已經很喜歡做運動, 有次某同學叫我去打羽毛球, 我二話不說就答應左.  當時無錢book場,

只是在公屋樓下打(大興村, 當時唔知d人好鍾亳掉野落街, 仲係樓大打羽毛球 ).

打左一陣, 個羽毛球跌左係溝渠蓋上, 咁好自然wo低身去執, 突然有一道力輕輕推向我, 我退左1,2步就企直返個身, 一起身就有一支涼衫支插左落岩岩羽毛球位置, 好險, 真係半尺都唔夠 , 如果我唔係退左1,2步, 就會插中背脊.

2008-10-28 11:41 AM#7

XXC
大哥大會員

UID 40424
精華 0
積分 4765
帖子 19721
閱讀權限 60
來自 屯門
狀態 離線
事件3;

叫做比較近期d, 不過都起碼10年前啦.

有晚係公司做野做到成10點, 有個同事話車我地走, 當時梗係話好啦, 咁我地2男2女就離開公司, 一路上我地都有講有笑, 去到蝴蝶村附近, 我同男同事講: "不如你係前邊輕鐵放低我啦, 咁你唔駛兜返大彎"  同事話"唔洗啦, 兜一兜都唔洗5分鐘", 我都唔反對, 話哂有人車返屋企

但只係到左新屯門中心, 我感到有人叫我落車, 同時我開始好想落車, 直情係想立即落車, 我又同我同事講, 你都係係前面工業學院站放低我啦, 我同事見我堅持就係工業學院個站放低左我.

幾分鐘後我上左輕鐵, 當經過山景村時, 見到有交通意外, 有架私家車撞左埋指揮燈, 因為當時天色比較黑, 自己又十分累完全無為意過.

第2日返工先知, 原來當佢地放低我後, 因為睇錯燈而閃避其他車時撞埋指輝燈, 車上2男1女幸好只是輕傷.

我覺得真係有人係危險發生前叫我提早落車

2008-10-28 12:01 PM#8

XXC
大哥大會員

UID 40424
精華 0
積分 4765
帖子 19721
閱讀權限 60
來自 屯門
狀態 離線
小孩見到朋友 人們常說小孩是可以見到靈界朋友, 我一向相信是真的, 有次我同事早前說了一個她親身經歷的事.

早幾年前, 因我同事準備搬新屋, 她與她姊姊,女兒(應該是4,5歲左右)及地產經紀去看樓, 到達屯門某私人屋苑, 當進入單位時, 她的女兒望著單位天花位置說:" 果個姐姐好惡望住我, 話唔比我入去".  我同事聽後心底一寒, 因為她女兒之前亦試過1,2見到靈界朋友.  她對女兒說:"姐姐不是對你說". 跟住他們屋也不看了, 急步離開.

忘了說明, 他們看樓是中午時份.

2008-11-10 09:40 AM#9

Kit123
資深版務版主

UID 57485
精華 6
積分 10233
帖子 9693
閱讀權限 100
註冊 2004-4-15
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 XXC 於 2008-7-19 08:57 AM 發表
呢個係我20歲時經歷, 果日係12月31日即大除夕(查實日子係無咩關係), 我同一班朋友晚上出來食飯, 飯後有人提議去高街, 咁好玩我一定話好啦, 大家分開2架的士搭去, 去到後好容易就入到去, 入到去後發覺周圍都係垃圾 ...
你果位死去的朋友本身平日行為/去完探險有冇異常?

任何會員有查詢/疑問歡迎pm我,我會盡快處理,thanks
同時亦請支持潘紹聰-恐怖在線@香港人網
使用中:
Iphone 4s

各SE手機最新香港版firmware大全+各款手機功能常見問題Q&A
2009-2-6 06:06 PM#10
查看資料  發短消息  頂部

XXC
大哥大會員

UID 40424
精華 0
積分 4765
帖子 19721
閱讀權限 60
來自 屯門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Kit123 於 2009-2-6 06:06 PM 發表

你果位死去的朋友本身平日行為/去完探險有冇異常?
無咩特別, 其中有人病左成個星期.

2009-2-12 12:32 PM#11

XXC
大哥大會員

UID 40424
精華 0
積分 4765
帖子 19721
閱讀權限 60
來自 屯門
狀態 離線
Marco Polo Hongkong Hotel

Marco Polo Hongkong Hotel

岩岩個同事傾開計, 佢以前係marcopolo做am, 佢話因為要當shift, 所以一個月終有一星期要返夜更.
夜更時, 佢話好多時行過d無人住的房子會聽到電視聲, 但一開門就會發覺電視根本無開過,
另外巡後樓梯亦不時見到綠光, 不過d綠光一發覺有人就會極速飄走, 根本無機會比你正面見到.

我問我同事驚唔驚, 佢話初初有少少驚, 慢慢就慣左.

2009-8-5 03:26 PM#12

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題