PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: [Windows Phone] 實現PPC PHONE能玩JAVA MSN,需要您們幫手!  

artai
普通會員

UID 63757
精華 0
積分 96
帖子 96
閱讀權限 20
註冊 2004-7-4
狀態 離線
實現PPC PHONE能玩JAVA MSN,需要您們幫手!

[Close]

大家有冇曾經問過:點解PPC用內置O既MSN要貴過其他手機?
在下心裡面成日都問呢個問題!

初時以為因為PPC冇JAVA虛擬器所以冇計,但事實係有的,大家可以下載!而且早前,在下曾在國內網站下載左一個JAVA版的MSN,在838PRO內應該行到(前面的步驟行到,後面的試不到...)!

所以我想問大家如果有邊位有CSL,同時有PPC同埋其他3G機,有用果部3G機黎玩MOBILE MSN的話,請SEND果個JAR檔案俾我!如果真係能夠用到PPC黎玩JAVA MSN而又唔洗計DATA錢,呢個係一個造福大家O既行為!請大家多多支持!

2008-2-22 11:09 AM#1
查看資料  發短消息  頂部

hkyak
新會員

UID 142534
精華 0
積分 16
帖子 16
閱讀權限 10
註冊 2006-1-5
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 artai 於 2008-2-22 11:09 AM 發表

如果真係能夠用到PPC黎玩JAVA MSN而又唔洗計DATA錢,呢個係一個造福大家O既行為!
好奇問你,你指的是用3G上網還是用FREE WiFi 上網?

如果用3G經“JAVA MSN” 上MSN Chat 而唔會計流量的話,

哩個JAVA MSN 就係天下第一的 PPC software!
2008-3-16 12:24 AM#2

beemail
技術顧問

UID 34360
精華 0
積分 4272
帖子 4143
閱讀權限 100
註冊 2003-1-27
來自 bee's home
狀態 離線
要執行Java MSN / Java Windows Live 要部PPC Phone有:
1. Java Driver - PPC手機款式多數已有內置, 如果沒有便要求別人抄出個Driver檔案再抄入自己部手機才可用手機版Java.

2. Java Engine "Java 模擬器" - 最出名的是Esmertec公司的Jbed, 而有些PPC手機是已有此程式提供, 沒有的要自己上網絡找找.

3. Java Program - Java MSN 或 Java Windows Live.  有些此類程式是fix死用特別指定的電話網絡供應商的proxy, 是不能連接其它電話網絡供應商; 但有些會用回Microsoft的public address.  所以便有人下載了別家的專用Java MSN後連不上網的問題出現.

這些Java MSN程式都是第三方程式開發公司為電話網絡供應商或Microsoft而寫, 所以有人的程式資料顯示是xx公司而別人的可能及是kk公司.

例如有些人常去download的大陸MSN網站 Windows Live Messenger " http://mobile.msn.com.cn/Default.aspx " 其程式資料也不是顯示Microsoft自己的名稱.  此網站最新版本是Beta 4 .

用此類程式要注意:
此程式是可選擇是否經proxy連線, 不經proxy連線便從什麼網站得來的Java MSN也可用及連上MSN Messenger, 但會有GPRS Data收費.  特別是PPC系統可用WiFi 或 用ActiveSync經電腦上網便可使用.

如果選用的Java MSN的proxy是你從自己電話網絡供應商下載便一定會用其proxy去上網使用MSN, 因此不需另外付費.

(例如: Nokia手機網站有提供Symbian sis版本的MSN Messenger也會有很大機會有收費的問題出現.)

** 問題所在是電話網絡供應商的白痴行政, 又想多人用多去收費, 但又諸多限制別人下載的途徑, 大大方方好似大陸MSN網站任人下載便皆大歡喜啦.  就算人地下載了它們的程式去改寫, 也一樣要經網絡供應商的專用proxy才可免費, 真係好驚唔驚.  即係就將proxy設定公開可自己入重好, 那麼Nokia原本內置的MSN Messenger便不用變費物, 攪到一部電話便裝了兩個版本, 幾唔user friendly.

2008-3-17 05:16 PM#3
查看資料  訪問主頁  發短消息  頂部

Benywk
中級會員

UID 58102
精華 0
積分 114
帖子 112
閱讀權限 30
註冊 2004-4-22
來自 h.k.
狀態 離線
多謝beemail 的解說
但係有一點唔明白 , msn 係要上到網先玩到 , 又點可以唔計流量呢....?
同埋有冇師兄解釋下 , 和記既$28 moible msn 點解不能係ppc 到使用呢 ?

2008-5-5 12:07 AM#4

beemail
技術顧問

UID 34360
精華 0
積分 4272
帖子 4143
閱讀權限 100
註冊 2003-1-27
來自 bee's home
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Benywk 於 2008-5-5 12:07 AM 發表
多謝beemail 的解說
但係有一點唔明白 , msn 係要上到網先玩到 , 又點可以唔計流量呢....?
同埋有冇師兄解釋下 , 和記既$28 moible msn 點解不能係ppc 到使用呢 ?
如果你是Join了一些網絡的供應商的特惠套餐... 如$28任玩Mobile MSN計劃一類便不需另計Data流量, 因為你一定要下載該供應商的特別自己改寫過的Java MSN程式, 而該程式只會連上該供應商的Poxy連線, 再轉接上正試的MSN網絡.

你如有不明, 最好打電話給自己的供應商問清楚.
2008-5-5 12:35 AM#5
查看資料  訪問主頁  發短消息  頂部

jjlam
新會員

UID 349335
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2009-9-10
狀態 離線
我試過but not work

我買左部新機K-Touch V760, 部機本身有MSN, 不過需要join網絡商的MSN plan, 我仲簽左一年約tim, 點知join 完個plan, 諗住試下上MSN, 但佢地話SSmarTone唔支援部機, 我諗來諗去都諗唔掂.......但總代理話只要網絡商可提供JAVA MSN就用到, 但SmarTone又唔肯俾個客............有咩辦法....:(
2009-9-10 10:24 PM#6

koala2010
Banned

UID 349170
精華 0
積分 -507
帖子 293
閱讀權限 0
註冊 2009-9-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jjlam 於 2009-9-10 22:24 發表
我買左部新機K-Touch V760, 部機本身有MSN, 不過需要join網絡商的MSN plan, 我仲簽左一年約tim, 點知join 完個plan, 諗住試下上MSN, 但佢地話SSmarTone唔支援部機, 我諗來諗去都諗唔掂.......但總代理話只要網絡商 ...
部機本身個msn程式屬唔屬於java先? 如果係就唔需要係台度開個叫msn plan 反而去開個data plan就會玩到    原因之前ge回覆都講得好清楚

2009-9-11 12:17 AM#7

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題