PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 81  3/5  <  1  2  3  4  5  > 

標題: 電視手機最簡單増強接收方法供國產電視手機使用  

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
註冊 2007-5-13
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 ms_chan 於 2007-9-13 08:38 PM 發表
請問各位那里有 cect T688 耳機轉插買呀, 因原身的品質太差了 , 請請.Sample TextSample TextSample Text
冇呀.......
2007-9-14 04:41 PM#41
查看資料  發短消息  頂部

ms_chan
新會員

UID 264812
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
註冊 2007-9-13
來自 Hong Kong
狀態 離線
[Close]
Thanks. 希望自已可改到啦, 但又唔識 ,
2007-9-14 10:20 PM#42

ms_chan
新會員

UID 264812
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #41 cyrus0607 的帖子

樓主, 可否EMAIL 你改天線圖給我 因我也想試改天線位 謝謝

Email : msericchan@gmail.com
2007-9-15 08:22 AM#43

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ms_chan 於 2007-9-14 10:20 PM 發表
Thanks. 希望自已可改到啦, 但又唔識 ,
其實都幾easy,折開部機

跟住搵條6針既針位(一定要入邊焊,唔好o係出面,會好樣衰)

同埋一定要焊中條針位(好簡單)

之後再o係手寫筆度chi上一張膠紙(可以防干擾)

then,大功告成!!
2007-9-15 10:02 AM#44

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ms_chan 於 2007-9-15 08:22 AM 發表
樓主, 可否EMAIL 你改天線圖給我 因我也想試改天線位 謝謝

Email : msericchan@gmail.com
請禁我個名,果度有我email
2007-9-15 10:03 AM#45

ms_chan
新會員

UID 264812
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #45 cyrus0607 的帖子

改耳機已經成功了, 現在開始嘗試 Cyrus 教的方法去改天線, Cyrus 你指6針位是不是 USB 後面的 6針呀, 謝謝
2007-9-15 01:22 PM#46

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ms_chan 於 2007-9-15 01:22 PM 發表
改耳機已經成功了, 現在開始嘗試 Cyrus 教的方法去改天線, Cyrus 你指6針位是不是 USB 後面的 6針呀, 謝謝
係usb後既6條針位.

唔同機可能係用唔同既針位,所以要試到先好焊實,同埋改一部機有一定風險,最好先睇定明白先好自己改
2007-9-15 07:24 PM#47

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線
請大家留意!!!!重要事項!!!

咁多位想改機既朋友,近日好高興有十幾位朋友send email黎問我問題,可惜本人因為要番學既關係,未能詳盡回答,所以o係度解答大家既問題~

我所講既針位係機入面既6針,大家可以o係開機之前見到既6針位

開左機殼後就會見到一個白色蓋蓋住果d針位,請大家小心咁打開佢,之後就會見到果d針位(可能唔同機入面會有唔同,但針位都係相同既)

接住就先焊住我所講既鐵片位,再開著電視

嘗試一支一支既針位接到電線後既反應,如果見到有微微既反應,就等於你係成功左(因為焊左針位之後仲要+埋handfree先收到電視,所以未+ handfree時只得微微既反應係正常既,合番機蓋再+handfree,之後見到有電視收得清(唔洗用手寫筆)都收得清,咁就大功告成!)

開機後圖片(由一位朋友send黎我email,想幫一幫大家,借左張圖用一用,再回答您既問題

我所講既蓋

2007-9-16 12:13 PM#48

ms_chan
新會員

UID 264812
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線
Thanks Cyrus  但我的 USB 后是很多針位的 慘
2007-9-16 01:38 PM#49

ms_chan
新會員

UID 264812
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線
Cyrus 你的圖也是看不到 U什麼啦?
2007-9-16 01:40 PM#50

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ms_chan 於 2007-9-16 01:38 PM 發表
Thanks Cyrus  但我的 USB 后是很多針位的 慘
係唔係6針?

你用既係咩機??

不過其實幾多針都好,改法都係一樣既,唔洗怕

都係你接中左個連接handfree既針位,再焊實佢,跟住再合番埋你部電話

跟住下次睇電視時用handfree就得嫁喇
2007-9-16 03:02 PM#51

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ms_chan 於 2007-9-16 01:40 PM 發表
Cyrus 你的圖也是看不到 U什麼啦?
.....

點解我睇到既...?問下大家睇唔睇到先..........?我upload左o係我xg度
2007-9-16 03:02 PM#52

ms_chan
新會員

UID 264812
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線
Hi Cyrus,

我用的是 Cect T688, 但我打開機身后,沒法接上電源來打開電視,所以試唔到,請問你是否也用 Cect T688, 你是接在第幾條針位呢, 再者你的圖也是看不到, 請 Check 吓呢. Thanks.Sample TextSample Text
2007-9-19 08:31 PM#53

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ms_chan 於 2007-9-19 08:31 PM 發表
Hi Cyrus,

我用的是 Cect T688, 但我打開機身后,沒法接上電源來打開電視,所以試唔到,請問你是否也用 Cect T688, 你是接在第幾條針位呢, 再者你的圖也是看不到, 請 Check 吓呢. Thanks.Sample TextSampl ...
我睇到d相呀......

我都係用t688,但改機既係我朋友,我所講既都係朋友改左機後同我講番點整,至於電源方面可能係佢用一d工具(姐係唔係用原廠電)黎開機,只係用工具黎接住正,負極黎開機
2007-9-19 08:39 PM#54

Shinobu
高級會員

UID 71532
精華 0
積分 782
帖子 779
閱讀權限 40
註冊 2004-9-12
狀態 離線
其實會唔會有圖片參考一下呢
淨睇文字我未能參透啊

我用ak606...

現在用緊的手機 : PCCW 3G   HTC HERO + 中移動PEOPLES 桑逹AK606
2007-9-19 09:54 PM#55

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Shinobu 於 2007-9-19 09:54 PM 發表
其實會唔會有圖片參考一下呢
淨睇文字我未能參透啊

我用ak606...
果張圖都係人地sd比我....我有時upload唔到野
2007-9-20 07:40 PM#56

Shinobu
高級會員

UID 71532
精華 0
積分 782
帖子 779
閱讀權限 40
註冊 2004-9-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cyrus0607 於 2007-9-20 07:40 PM 發表

果張圖都係人地sd比我....我有時upload唔到野
咁就慘啦
我想改啊...
但宜係唔知點改 @_@

現在用緊的手機 : PCCW 3G   HTC HERO + 中移動PEOPLES 桑逹AK606
2007-9-22 02:10 AM#57

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Shinobu 於 2007-9-22 02:10 AM 發表

咁就慘啦
我想改啊...
但宜係唔知點改 @_@
我msn: cyrus607@hotmail.com(只係想留msn比唔知點改既人,無廣告成分,希望版主見諒=]  )

咁做可能可以詳細d講到比你知,如果大家想add我請o係個版講聲先,等我知道,thx
2007-9-22 10:13 AM#58

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線
更精簡改機方法

方便大家,再o係最後一頁post多一次,比大家方便d睇到我呢d野

如版主認為我呃post,請delete....我只想方便大家,唔係呃post,唔會為左果一分積分而比人告,冇人會做呢d低能野,告我既都正低能

請番正題

更簡單說明:

先打開部機,之後蚊開支筆

再焊住個入筆位個孔入邊既鐵片位,焊一條6~8cm既鐵線

再睇番另一邊,有一個handfree位既,handfree位有個蓋,打開佢會見到6針(機入邊)

再用先前條鐵線既另一頭焊住6針既其中2針(唔同機唔同針位,請番意,check好先焊住,如果唔係會煩)

之後接上電源(一般家庭觀眾係冇得接上電既,因我改機地方係o係店仔度,所以大家要合番個機再入電check)

之後再連接好條handfree,因為果陣時既handfree已經係天線黎,冇handfree等於冇得睇電視

如果有信號,就算於成功左喇!

請大家注意,如果想還原係冇問題既,只要用我講既方法反轉黎做就得喇,焊接位都可以還原

已有幾位朋友send email話佢成功左,o係度先多謝佢地既通知

祝大家好運
2007-9-25 04:14 PM#59

mmswa
新會員

UID 157650
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2006-3-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cyrus0607 於 2007-7-26 10:54 AM 發表

我有朋友開店如果係想改既可以搵我同你改既.......放假得閒
想問吓改一改,幾$, thanks !
2007-10-5 08:14 PM#60
 81  3/5  <  1  2  3  4  5  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題