PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題
 81  1/5  1  2  3  4  5  > 

標題: 電視手機最簡單増強接收方法供國產電視手機使用  

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
註冊 2007-5-13
狀態 離線
電視手機最簡單増強接收方法供國產電視手機使用

[Close]
電視手機最簡單増強接收方法:
方法一:

大家折開手機電池蓋,再拎走枝手寫筆,可以見到入筆位個孔既中間位有一塊鐵(比一塊膠姐住,側邊可以睇到),果塊膠既用途我相信大家都知道,係用黎連接住個筆做天線既,所以方法一就係最簡單同最低能既方法啦...

呢個係唔見左枝筆既最好接收方法...

步驟,    搵一d金屬接線連到塊鐵度  (幾長都可以,長d接收可以好d )   塊鐵唔係太大,所以有d難度,連好左之後就可以+多少既接收能力啦 ( 如果只係用電線接到手寫筆不但不能増強仲會影響接收做成干擾,一定要接在鐵塊中,所以呢個方法只係可以用於唔見左手寫筆既玩家 )

原理:接位+長左就自然可以増+接收,可以代手寫筆運作

方法二:

比方法一難搞但係成果比方法一好多倍同埋室內收得更好

↓                           ↓                                     ↓

步驟得一個,但都好難搞...我都係叫我個改機fd同我搞

方法就係同電線連接到handfree位,咁做可以令手機天線轉到handfree,再+埋你既handfree就可以無形中令天線改為handfree,跟一般手機收音機天線係handfree般運作,比手寫筆接收好好多,但係要折機改的...

如果大家唔信我既話,可以先玩下方法一,用鐵枝吉住我講果塊鐵度,再開一開電視,睇下收唔收到???咁當然係得嫁啦,點會玩你地呢?我同我個fd部野都改左啦

p.s 我最近post左新相,改左機之後既相黎

↓            ↓               ↓

http://board.phonehk.com/viewthr ... &extra=page%3D1
有乜問題可以問一問我,極之樂意回答

各位,已o係第3頁+左重要事項,改機既朋友請睇一睇

更簡單說明:

先打開部機,之後蚊開支筆

再焊住個入筆位個孔入邊既鐵片位,焊一條6~8cm既鐵線

再睇番另一邊,有一個handfree位既,handfree位有個蓋,打開佢會見到6針(機入邊)

再用先前條鐵線既另一頭焊住6針既其中2針(唔同機唔同針位,請番意,check好先焊住,如果唔係會煩)

之後接上電源(一般家庭觀眾係冇得接上電既,因我改機地方係o係店仔度,所以大家要合番個機再入電check)

之後再連接好條handfree,因為果陣時既handfree已經係天線黎,冇handfree等於冇得睇電視

如果有信號,就算於成功左喇!

請大家注意,如果想還原係冇問題既,只要用我講既方法反轉黎做就得喇,焊接位都可以還原

已有幾位朋友send email話佢成功左,o係度先多謝佢地既通知

祝大家好運

2007-7-13 03:25 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

koei2006
中級會員

UID 153799
精華 1
積分 341
帖子 1551
閱讀權限 30
註冊 2006-2-19
狀態 離線
[Close]
這原理很普及.......但欠創意

其實買支棘雞咀咪可以插入筆位lor

再買支1米長的申縮天線用鉻焊死在棘雞咀尾部咪變成超級電視lor

唔識整咪去鴨記買個流動天線放大盒lor..........$250 一個入3A電的,同電話一樣大細

信號放大左..........行車中亦收到了........勁正

2007-7-13 03:39 PM#2

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 koei2006 於 2007-7-13 03:39 PM 發表

再買支1米長的申縮天線用鉻焊死在棘雞咀尾部咪變成超級電視lor

唔識整咪去鴨記買個流動天線放大盒lor..........$250 一個入3A電的,同電 ...
只係可惜放大盒要外+電同唔方便出街,我所提出只係想用家可以o係方便d既情況下睇收得清楚既電視,好橋都唔怕舊既,如果要創意你可以用下方法2,一定得,我同我個fd都改左~ 多謝你既分享~
2007-7-13 03:48 PM#3

花語清風
Banned

UID 248739
精華 0
積分 -672
帖子 219
閱讀權限 0
註冊 2007-7-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 koei2006 於 2007-7-13 03:39 PM 發表

唔識整咪去鴨記買個流動天線放大盒lor..........$250 一個入3A電的,同電 ...
坐巴士.. 拎舊咁既野出黎 仲唔比人笑到趴街
2007-7-14 11:48 AM#4

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 花語清風 於 2007-7-14 11:48 AM 發表

坐巴士.. 拎舊咁既野出黎 仲唔比人笑到趴街
哈哈哈,可以接天線到handfree位,咁做可以唔洗拎天線出黎,比人睇到都好正常下~同fm一樣
2007-7-14 03:20 PM#5

!@_@!
高級會員

UID 217272
精華 0
積分 1414
帖子 1419
閱讀權限 40
註冊 2007-3-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cyrus0607 於 2007-7-13 03:25 PM 發表
電視手機最簡單増強接收方法:
方法一:

大家折開手機電池蓋,再拎走枝手寫筆,可以見到入筆位個孔既中間位有一塊鐵(比一塊膠姐住,側邊可以睇到),果塊膠既用途我相信大家都知道,係用黎連接住個筆做天線 ...
兩個方法都ok,thankyour

(@_@)
2007-7-15 11:27 AM#6

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 !@_@! 於 2007-7-15 11:27 AM 發表

兩個方法都ok,thankyour
你改左牙?you are welcome
2007-7-15 12:50 PM#7

taob
普通會員

UID 79868
精華 0
積分 34
帖子 34
閱讀權限 20
註冊 2004-11-24
狀態 離線
請問哪堨i以這樣幫你改機? thanks
2007-7-26 10:37 AM#8

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 taob 於 2007-7-26 10:37 AM 發表
請問哪堨i以這樣幫你改機? thanks
我有朋友開店如果係想改既可以搵我同你改既.......放假得閒
2007-7-26 10:54 AM#9

狙咪仔
新會員

UID 256510
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2007-8-5
狀態 離線
留電話及留地方比我

QUOTE:
原帖由 cyrus0607 於 2007-7-26 10:54 AM 發表

我有朋友開店如果係想改既可以搵我同你改既.......放假得閒
隨道一問現時ak606的價位去到邊呢?

方便將你個聯絡電話e-mail比我嗎?因我想改部ak606
我的E-mail:auction084-888@yahoo.com.hk   PLS!!!
2007-8-5 10:49 AM#10

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 狙咪仔 於 2007-8-5 10:49 AM 發表

隨道一問現時ak606的價位去到邊呢?

方便將你個聯絡電話e-mail比我嗎?因我想改部ak606
我的E-mail:auction084-888@yahoo.com.hk   PLS!!!
煩請你番電話,AK606準確價位我唔係好清楚因為我唔係賣機,SOORY

我有時電話唔跟身,請你最好留電話,THX~
2007-8-5 04:13 PM#11

!@_@!
高級會員

UID 217272
精華 0
積分 1414
帖子 1419
閱讀權限 40
註冊 2007-3-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cyrus0607 於 2007-8-5 04:13 PM 發表

煩請你番電話,AK606準確價位我唔係好清楚因為我唔係賣機,SOORY

我有時電話唔跟身,請你最好留電話,THX~
我上星期4去睇黎,$1100,連1G咭連太陽能充電器,5記得係米天域!
而其他舖頭標價$998,我無問.......

(@_@)
2007-8-5 04:53 PM#12

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 !@_@! 於 2007-8-5 04:53 PM 發表

我上星期4去睇黎,$1100,連1G咭連太陽能充電器,5記得係米天域!
而其他舖頭標價$998,我無問.......
天域好得意,你先同佢講價,再話唔買,再話唔耍1GB要256得唔得

咁講下講下就大約1000到連太陽能都得,不過講價唔好意為女仔容易D,要諗方法搵個廢D既人講價,慳唔少
2007-8-5 05:36 PM#13

ZT321
新會員

UID 256881
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2007-8-7
狀態 離線
大大 是否可以幫改 我部zt321??

cyrus0607 zt321 能改嗎 QQ  
電郵  deathscy1030@hotmail.com
電話 電郵再給你 ^^ 小弟怕怕公開  QQ 

還有 一個小問題 我用藍牙 可以聽歌 但點解睇片 唔得><
2007-8-7 04:01 AM#14

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ZT321 於 2007-8-7 04:01 AM 發表
cyrus0607 zt321 能改嗎 QQ  
電郵  deathscy1030@hotmail.com
電話 電郵再給你 ^^ 小弟怕怕公開  QQ 

還有 一個小問題 我用藍牙 可以聽歌 但點解睇片 唔得><
咩機都可以改只要係大陸機,如果我學會post相@post我部比你睇

a2dp藍牙只可以聽歌冇錯,但唔可以睇片,係正常既

我等陣check email
2007-8-7 01:33 PM#15

bb_bon
新會員

UID 257832
精華 0
積分 8
帖子 8
閱讀權限 10
註冊 2007-8-11
狀態 離線
cyrus0607
我想問一下,方法2是否用電線接鐵片焊接位,及接在handfree插位的金屬外殼??

謝謝
2007-8-11 11:40 AM#16

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 bb_bon 於 2007-8-11 11:40 AM 發表
cyrus0607
我想問一下,方法2是否用電線接鐵片焊接位,及接在handfree插位的金屬外殼??

謝謝
方法2係用電線接鐵片,再焊住佢,再用電線另一頭焊o係handfree插位 既入面,咁先唔會影響外觀,同埋焊接一定要焊正位,好似handfree位一定要接到金屬位(仲要係你條handfree自己接觸到既金屬位

如果唔明請你pm我,我可以留電話比你電話傾,不過始終都要自己黎改,因近日冇時間,可以教教你
2007-8-11 02:55 PM#17

bb_bon
新會員

UID 257832
精華 0
積分 8
帖子 8
閱讀權限 10
註冊 2007-8-11
狀態 離線
其實我最主要唔知handfree位接係邊到

我pm左你,唔知你收唔收到?
2007-8-11 03:37 PM#18

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 bb_bon 於 2007-8-11 03:37 PM 發表
其實我最主要唔知handfree位接係邊到

我pm左你,唔知你收唔收到?
我知左喇,請你pm我,留電話比我方便d,thx
2007-8-11 05:42 PM#19

anpower
新會員

UID 198251
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2006-10-1
狀態 離線
我都好想改部T688用HANDFREE 做天綫,請PM我留電話或其他聯絡方法
2007-8-23 10:37 AM#20
 81  1/5  1  2  3  4  5  > 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題