PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

請選擇直接進入各手機品牌分區

上一主題 下一主題
 60  3/3  <  1  2  3 

標題: 買機攻略「加強版」-- 選購手機前準備篇  

hlh0226
中級會員

UID 241162
精華 0
積分 228
帖子 228
閱讀權限 30
註冊 2007-6-1
狀態 離線
[Close]
orher 機點check 总通話計時?
2007-6-20 12:45 AM#41
查看資料  發短消息  頂部

rs08ms
新會員

UID 248472
精華 0
積分 5
帖子 5
閱讀權限 10
註冊 2007-6-30
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 hlh0226 於 2007-6-20 12:45 AM 發表
orher 機點check 总通話計時?
*#92702689#
2007-6-30 10:19 PM#42

高級會員

UID 74992
精華 0
積分 1193
帖子 1188
閱讀權限 40
註冊 2004-10-12
來自 香港
狀態 離線
我今日o係peoples買左部n73,但我番到屋企先發覺部機好似有人用過,叉電器有塵,個盒有少少爛,但條款講明盒要完整無缺先可以換,但一定唔關我事,因為入面個盒都有烈口∼∼

用緊5530中...
2007-10-25 10:25 PM#43

Ether1992
中級會員

UID 269613
精華 0
積分 122
帖子 122
閱讀權限 30
註冊 2007-10-12
狀態 離線
如果d機送mon既保護貼!!
記得叫 d sales幫你痴...
如果自己唔識痴就.......

2007-12-24 03:00 PM#44

seanlau
新會員

UID 280852
精華 0
積分 8
帖子 8
閱讀權限 10
註冊 2008-1-3
狀態 離線
如果我去上網買...[[YAHOO拍賣]]

需要主意D咩??
2008-1-3 02:33 PM#45

EricTse
高級會員

UID 141757
精華 0
積分 575
帖子 576
閱讀權限 40
註冊 2006-1-2
狀態 離線

QUOTE:
3. 充電器是否本地合法的3方腳插頭,因為本港法例規定所有電器產品的電插頭必須為3方腳插頭方屬合法。換言之,香港行貨的必須是3方腳插座
香港法例沒有指明要用[3方腳]插頭的,
只要有插頭有[保險線]即乎合法例
2008-4-8 03:31 PM#46

bossini_bossini
高級會員

UID 128779
精華 0
積分 1396
帖子 1849
閱讀權限 40
註冊 2005-11-2
來自 Hong Kong
狀態 離線
我前幾日在沙田中原電器到買了一部Sony Ericsson W610i,但買完返黎發覺機身及電池沒有保用貼同沒有一張保用證同機盒沒有貼上捷達電訊原裝行貨的貼紙...唔知係唔係台機黎?定還是第二個代理商代理?之後我拎部機去灣仔Sony Ericsson 維修部到檢查部機是不是行貨,但他們說初步資料分別唔到是不是行貨,他們說要拎去總行檢查先知是不是行貨,其實我都覺得奇怪中原電器其實應該是Sony Ericsson 特約經銷商黎,如果是特約經銷商的話,部機應該有保用貼同保用證同機盒貼上捷達電訊原裝行貨的貼紙架,如果係台機的話就話無保用貼同保用證果D野

2008-4-21 12:43 AM#47

ho016
普通會員

UID 294078
精華 0
積分 39
帖子 39
閱讀權限 20
註冊 2008-4-19
狀態 離線
甘如果叫話諗住買新機喇,,佢系米會拆部全新既機俾我試下有冇問題?如果冇就買呢部,,有既話就再試第二部新既甘樣??
2008-5-4 02:00 AM#48

gameboy=]
中級會員

UID 292600
精華 0
積分 314
帖子 295
閱讀權限 30
註冊 2008-4-6
狀態 離線
我想買5800xm
版主大佬認為邊間鋪最有信譽同多野送呢??
2009-1-3 03:42 PM#49

HK_CO2
普通會員

UID 314562
精華 0
積分 37
帖子 37
閱讀權限 20
註冊 2008-10-14
狀態 離線
我想問下如果我想去(人仔台)買機(N記5800)佢D機會唔會SET左俗稱sim lock或者使用特定的firmware嫁?因為我聽講(衫台)係有SET 嫁WO所以我怕人仔台都會有SET呢D野入部機度阿,而好似有SET的話好似對部機的板本升級有所影響,而我明天就要決定去唔去人仔台買機喇(因為我合約14號就到期LA.............所以.....)。所以我要盡快決定了,請版主及各C兄盡快回笞我的問題,THANK!!!!
2009-5-8 12:55 AM#50

星水三叔
新會員

UID 312109
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
註冊 2008-9-25
狀態 離線
多謝哂樓主既分享呀,.....imme 果度我都唔識點禁,唔睇真係唔知 =]
2009-5-9 10:24 PM#51

yaoyaochu
新會員

UID 346999
精華 0
積分 5
帖子 5
閱讀權限 10
註冊 2009-7-28
來自 7
狀態 離線
HI.楼主你好吖.
我系大陆珠海嫁.我想买APPLE嫁IPHONE.
不过又吾知系边到买好.因为好多大陆买IPHONE都系 系白老汇同丰泽.
听讲有D地方有礼品送有D又没.又5想买到贵野.
白老汇同丰泽.都系一D大型嫁电器城.我觉得吾系今好.
所以想问你有无D近D咖手机铺吖.最好提供多几间铺头咖地址.因为我吾系好熟HK.
如果可以咖话希望你详细讲述.或MSN我.yaoyaochu@hotmail.com
THANKS.
2009-7-28 12:40 PM#52

zootis
普通會員

UID 363717
精華 0
積分 73
帖子 74
閱讀權限 20
註冊 2010-7-22
來自 2
狀態 離線
謹記。。。。。。。。。
2010-8-1 04:24 PM#53

Garyhsh
Banned

UID 33651
精華 0
積分 -78
帖子 22
閱讀權限 0
註冊 2002-12-22
狀態 離線
thanks you so much
2010-8-31 08:38 PM#54
查看資料  發短消息  ICQ 狀態  頂部

Xylito
中級會員

UID 282137
精華 0
積分 250
帖子 250
閱讀權限 30
註冊 2008-1-13
狀態 離線
好清楚!!感謝版主!!!!
2011-3-30 10:20 AM#55

awdrgyjilp
普通會員

UID 214739
精華 0
積分 30
帖子 30
閱讀權限 20
註冊 2007-2-12
狀態 離線
請問有沒有什麼辦法可以CHECK死點的?
2011-7-13 09:35 PM#56

prowede
資深版務版主

UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 awdrgyjilp 於 2011-7-13 09:35 PM 發表
請問有沒有什麼辦法可以CHECK死點的?
可參考同區另一主題的簡單方法

又或者如果係智能手機, 可直接安裝apps去測試

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2011-7-13 11:47 PM#57

water1234567890
普通會員

UID 384388
精華 0
積分 43
帖子 43
閱讀權限 20
註冊 2011-11-20
狀態 離線
咁moto機有咩test可以試機呀,唔該晒!!
2012-1-1 04:27 PM#58

beyond14
中級會員

UID 59741
精華 0
積分 152
帖子 152
閱讀權限 30
註冊 2004-5-13
狀態 離線
水貨note ii 賣三千一百幾平一截

試機點試到有無問題

佢話唔會係番新或老番有無可能
2013-6-9 06:56 PM#59

prowede
資深版務版主

UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 beyond14 於 2013-6-9 06:56 PM 發表
水貨note ii 賣三千一百幾平一截

試機點試到有無問題

佢話唔會係番新或老番有無可能
價錢可以係一個指標, 但同時亦可以留意同貨品整體市場係賣咩價錢

其實任何機係短短買機時的幾十分機check機, 都未必check得晒所有功能
有時有些問題可能用用下先會發現

如果擔心翻新或者2手問題, 可以留意部機包裝係咪全新, 或者部機有無拆過等 (當然不能百分百保証, 但可以減大風險)

當然亦可以參考番有關店舖的信譽或者其他買家過往的經驗

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2013-6-9 08:14 PM#60
 60  3/3  <  1  2  3 

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題