標題: Nokia Lumia 1520 用家發表意見 [打印本頁]

作者: phonehk_admin    時間: 2013-10-22 11:43 PM     標題: Nokia Lumia 1520 用家發表意見

歡迎各 Nokia Lumia 1520 用家發表意見

請 [按] [回覆文章] 發言

Nokia Lumia 1520 詳細介紹 http://www.ringhk.com/index_phone_spec.php?id=2319

請到以上連結參與手機評分

作者: gsf1200s    時間: 2013-10-23 10:15 AM

價錢五千五以下可以考慮!
作者: wlsuen    時間: 2013-10-23 04:34 PM

2011年起已冇用 Nokia, 自始, 全家轉會至 Samsung, 由 SII 用至 Note 3
至今次Nokia 出 Lumia 1520 似乎有的誠意, 會開始留意番佢
作者: mlwai    時間: 2013-10-25 05:05 PM

好靓但很久無用 Nokia
作者: allu    時間: 2013-10-26 07:55 AM

由宣佈到發售,咁趕急
作者: 636281    時間: 2013-10-31 06:15 PM

賣$5998,有點貴呀!
作者: wlsuen    時間: 2013-11-10 07:01 AM

硬件完全收貨,但系统就……
作者: wlsuen    時間: 2013-11-10 07:21 AM

唔支援 4G 2600又係另一個可惜
作者: yyyymmdd    時間: 2013-11-11 12:46 AM

支援 4G ltg 台灣買3300人仔
作者: tonyw    時間: 2013-11-11 01:22 PM

QUOTE:
原帖由 wlsuen 於 2013-11-10 07:21 AM 發表
唔支援 4G 2600又係另一個可惜
應該係支援香港嘅 1800 (band 3) 同 2600 (band 7) 4G LTE 制式:
Phone Arena - Lumia 1520 specs
作者: wlsuen    時間: 2013-11-12 03:12 PM

QUOTE:
原帖由 tonyw 於 2013-11-11 01:22 PM 發表

應該係支援香港嘅 1800 (band 3) 同 2600 (band 7) 4G LTE 制式:
Phone Arena - Lumia 1520 specs
多謝師兄告知, 再睇 link , 不能換電, 又再令我窒步
作者: tonyw    時間: 2013-11-13 02:30 AM

QUOTE:
原帖由 wlsuen 於 2013-11-12 03:12 PM 發表

多謝師兄告知, 再睇 link , 不能換電, 又再令我窒步
無得換電呢樣嘢就真係個個用家唔同,我就無問題,因為屋企同公司都可以長差,返工路程亦短,所以尿袋都唔使用。
但而家啲新機好多時都有 3000mah 或以上,其實一般使用都夠用一日。
作者: tkw    時間: 2013-11-16 12:03 PM     標題: 回復 #7 wlsuen 的帖子

講系統,你用過Window Phone 8 未先,如果用過又幾時用過先,
身為一個過來人,我不只能夠講現在的Window Phone 8 比 Androd 好用,
現在對我來說Android 只是一個常lag 機和hand機的爛系統!
作者: tkw    時間: 2013-11-16 12:10 PM     標題: 回復 #11 wlsuen 的帖子

吾好把Samsung 和 Android 的觀念套用在 Window Phone 上吧,
Samsung 和 Android 的大食,是無人不知,但人人接受,無論配置與電源都很大食,
這課程上,我比較認同IOS 和 WP 的取向!
作者: wlsuen    時間: 2013-11-30 08:16 PM

QUOTE:
原帖由 tkw 於 2013-11-16 12:03 PM 發表
講系統,你用過Window Phone 8 未先,如果用過又幾時用過先,
身為一個過來人,我不只能夠講現在的Window Phone 8 比 Androd 好用,
現在對我來說Android 只是一個常lag 機和hand機的爛系統!
Window Phone 8 我就未用過, 我只用過Window mobile 6.5 , 給我使用的感覺就真係麻麻, 我明白當年硬件同系統跟現今係無得比, 我只係將 Window 8  同 8.1 嘅使用經驗, 套用喺 Window Phone 8 嘅睇法和想法, 這是從個人感受而發, 況且每人用機習慣, 要求, 目標都不同, 有意見提出總是好的, 或者你都可以講下Window Phone 8 有咩特別優點比大家分享下, 比較下先至可以揾到甚麼較合適的, 咁先合乎用家之道
作者: wlsuen    時間: 2013-11-30 08:44 PM

QUOTE:
原帖由 tkw 於 2013-11-16 12:10 PM 發表
吾好把Samsung 和 Android 的觀念套用在 Window Phone 上吧,
Samsung 和 Android 的大食,是無人不知,但人人接受,無論配置與電源都很大食,
這課程上,我比較認同IOS 和 WP 的取向!
唔明點解你會認為我會把Samsung 和 Android 的觀念套用在 Window Phone 上, 反而令我以為係你把你的觀念套用在我的觀念上,
我喜歡彈性大的, 所以喜歡部機係可以換電嘅, 唔關乎係 Android 機或 Window Phone , Samsung  Android Phone 若冇得換電, 冇得插卡, 都一樣唔會買
作者: tonyw    時間: 2013-12-2 12:49 AM

QUOTE:
原帖由 wlsuen 於 2013-11-30 08:16 PM 發表

Window Phone 8 我就未用過, 我只用過Window mobile 6.5 , 給我使用的感覺就真係麻麻, 我明白當年硬件同系統跟現今係無得比, 我只係將 Window 8  同 8.1 嘅使用經驗, 套用喺 Window Phone 8  ...
Windows Phone 8 同 Windows Mobile 6.5 完全係兩個唔同系統,WM 係垃圾得好緊要,但 WP 真係睇到 MS 誠意,由頭設計過,同 iOS 一樣咁 smooth,又唔會好似 Android 咁越用越慢,即使只用低階硬件都無問題,如果係 Android 嘅話應該會 lag 到想掉咗佢!

當然你個人未用過 WP,未必感受到佢嘅優點,不過 WP 可以做到平價都行得順,係可以搶到一定市場(唔係香港,可能係中國、印度等地)。
作者: wlsuen    時間: 2013-12-2 11:46 PM

QUOTE:
原帖由 tonyw 於 2013-12-2 12:49 AM 發表

Windows Phone 8 同 Windows Mobile 6.5 完全係兩個唔同系統,WM 係垃圾得好緊要,但 WP 真係睇到 MS 誠意,由頭設計過,同 iOS 一樣咁 smooth,又唔會好似 Android 咁越用越慢,即使只用低階硬件都無問題,如 ...
APPLE 我只用過佢一部 ipad 2 , 由於 唔玩 JB 又唔願意付費買 apps, 做文書工作又只會喺 PC 做, 睇片又喺部 tablet 到睇多, 都冇點用. 一年後就放咗, 所以領略唔到 IOS 好處, 但係 Window 8  特別係 8.1 給我嘅使用經驗實在唔理想, 所以就算用 Nokia 1520, 都係因為想用佢的硬件而非佢嘅系統, 仲有就係佢嘅 apps market 太細喇, 希望你能說服我多點
作者: wlsuen    時間: 2013-12-3 10:38 AM

QUOTE:
原帖由 tonyw 於 2013-11-13 02:30 AM 發表

無得換電呢樣嘢就真係個個用家唔同,我就無問題,因為屋企同公司都可以長差,返工路程亦短,所以尿袋都唔使用。
但而家啲新機好多時都有 3000mah 或以上,其實一般使用都夠用一日。
之前我用 Nokia 機, 最短都用成年, 有的機用三年都試過, 今次若果買呢部機, 祈望可用 2 至3 年, 而所有充電都有壽命, 充電次數一般為 500 次左右, 日子愈久, 電之質量亦會日漸下降, 現在可用一日, 一年後未必可以保持到, 拿回行換內罝電, 費時且又收費不菲, 可換電對我來說, 是一個重要因素
作者: bbqchunwai    時間: 2013-12-3 09:08 PM     標題: 我部1520 有問題?

我部機冇 (智慧) 呢個選擇, 又冇DNG 呢個選擇。

作者: dennisnis777    時間: 2013-12-5 12:47 PM

想問一下2個問題,

1. 6吋的手機是不是放不進褲袋 (沒用過6吋手機不清楚)

2. 我知道1520的音量設置是音樂鈴聲同時設定,但有沒有分開耳機跟喇叭2種音量?

一直有留意lumia系列,一直想入手,最主要是白色機身真的很帥,加上os也沒用過,相機像素也不錯。

THX
作者: prowede    時間: 2013-12-5 03:03 PM

QUOTE:
原帖由 dennisnis777 於 2013-12-5 12:47 PM 發表
想問一下2個問題,

想問一下2個問題,

1. 6吋的手機是不是放不進褲袋 (沒用過6吋手機不清楚)

2. 我知道1520的音量設置是音樂鈴聲同時設定,但有沒有分開耳機跟喇叭2種音量?

一直有留意lumia系列,一直想入手,最主要是白色機身真的很帥,加上os也沒用過,相機像素也不錯。

THX
1. 要視乎你著咩褲同褲袋幾窄, 不過一般都比較困難, 或者可以實際去店舖試下真機/dummy, 同店員講話想試下袋唔袋到

2. 沒有
作者: dennisnis777    時間: 2013-12-6 10:06 AM

QUOTE:
原帖由 prowede 於 2013-12-5 03:03 PM 發表

1. 要視乎你著咩褲同褲袋幾窄, 不過一般都比較困難, 或者可以實際去店舖試下真機/dummy, 同店員講話想試下袋唔袋到

2. 沒有
謝謝回答!

追加一個問題:

3. 可否透過安裝app增加速成輸入法?
作者: chun19960321    時間: 2013-12-14 07:03 PM

QUOTE:
原帖由 dennisnis777 於 2013-12-6 10:06 AM 發表

謝謝回答!

追加一個問題:

3. 可否透過安裝app增加速成輸入法?
可,but need to copy & paste
作者: yumui61    時間: 2013-12-21 04:26 PM

昨日己入手.今日hand機.點搞啊.
作者: prowede    時間: 2013-12-21 04:30 PM

QUOTE:
原帖由 yumui61 於 2013-12-21 04:26 PM 發表
昨日己入手.今日hand機.點搞啊.
無啦啦hang?還是某d app下hang?
作者: yumui61    時間: 2013-12-21 05:46 PM

小朋友之前玩咗一陣間小黃人.停玩約十分鐘.其間有郁部機.不過唔係打機.之後我面向下擺低.再睇就hang機.時間停留一個鐘前.試過用另一部機打去.有通有嚮.但部機畫面冇反應.
最後解決方法就係長按開關制好似超過半分鐘再自動開機
作者: wlsuen    時間: 2014-1-1 01:34 PM

唔明點解 1520 咁大部機都要用 nano sim , 用番 micro sim or standard sim 又有咩壞處呢?
作者: s021031    時間: 2014-1-12 09:52 PM

QUOTE:
原帖由 wlsuen 於 2014-1-1 01:34 PM 發表
唔明點解 1520 咁大部機都要用 nano sim , 用番 micro sim or standard sim 又有咩壞處呢?
慳位掛...
作者: hkcarl    時間: 2014-1-13 02:44 PM

一出我就買左黃色1520, 而家見到紅色有D心動。。。。。
作者: elotoby    時間: 2014-1-14 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 hkcarl 於 2014-1-13 02:44 PM 發表
一出我就買左黃色1520, 而家見到紅色有D心動。。。。。
我都買左黃色,但應該唔會換紅色,藍色就好有興趣
作者: hkcarl    時間: 2014-1-22 02:28 AM

QUOTE:
原帖由 elotoby 於 2014-1-14 07:28 PM 發表

我都買左黃色,但應該唔會換紅色,藍色就好有興趣
有藍色??
作者: naka1234    時間: 2014-2-11 05:47 PM

入左部紅色,正
作者: zap    時間: 2014-2-20 04:00 PM

買鰶礎, 勁正.............
作者: wai896    時間: 2014-2-24 05:20 PM

想問問各師兄現在還有沒有方法張GOOGLE 既 聯絡人 同步返去LUMIA 1520 架呢?
作者: wai896    時間: 2014-2-25 07:26 AM

QUOTE:
原帖由 wai896 於 2014-2-24 05:20 PM 發表
想問問各師兄現在還有沒有方法張GOOGLE 既 聯絡人 同步返去LUMIA 1520 架呢?
問題解決了~~~~~~~~~~~~~
作者: naka1234    時間: 2014-2-28 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 wai896 於 2014-2-25 07:26 AM 發表

問題解決了~~~~~~~~~~~~~
當然可以啦
作者: thepeaceworld    時間: 2014-3-16 03:08 AM     標題: 請問如何在sd card 內閱讀並修改文件內容

請問如何在手機的sd card 內閱讀並修改文件內容,如word、excel?
請問如何在手機的sd card 內查看並修改所有資料?
請問如何在手機或從電腦檔案總管內找回利用藍牙接收並儲存的音樂mp3檔?因為在手機的音樂app內找到已接收的音樂檔,但在電腦的檔案總管內找不到上述檔案。
作者: tim337    時間: 2014-4-8 01:15 AM

想問下windows phone 可唔可以 用大陸拼音 打繁體字, 唔係台灣果隻。
作者: 進滕光    時間: 2014-4-19 10:01 AM

兇宅落價至 $3999,趁仲有諾記復活節優惠送 $300 超巿禮卷同痕身 10倍 Cash Dollar,結果尋日買左部黑色∼∼

作者: prowede    時間: 2014-4-19 10:59 AM

QUOTE:
原帖由 進滕光 於 2014-4-19 10:01 AM 發表
兇宅落價至 $3999,趁仲有諾記復活節優惠送 $300 超巿禮卷同痕身 10倍 Cash Dollar,結果尋日買左部黑色∼∼
有無up埋8.1 preview
作者: 進滕光    時間: 2014-4-19 01:28 PM

QUOTE:
原帖由 prowede 於 2014-4-19 10:59 AM 發表

有無up埋8.1 preview
未呀,友網有師兄建議十一天後拿左超市禮卷至升~~

上次沒買,請問版主那裡還有平價原廠無線充電座賣呢?謝謝!

作者: siuyingbaba    時間: 2014-5-20 01:29 PM

請問而家買邊間大行做梗4000 以下? 問過百X會, 瘋X, 都要46XX
作者: taylormade    時間: 2014-5-22 10:41 AM

QUOTE:
原帖由 siuyingbaba 於 2014-5-20 01:29 PM 發表
請問而家買邊間大行做梗4000 以下? 問過百X會, 瘋X, 都要46XX
上Price看看,大概在4K水位。
請問是不是沒有Candy Crush和Whatsapp?在Store找不到。
作者: killercool    時間: 2014-5-24 10:56 AM

QUOTE:
原帖由 taylormade 於 2014-5-22 10:41 發表

上Price看看,大概在4K水位。
請問是不是沒有Candy Crush和Whatsapp?在Store找不到。
係! whatsapp 我之前剷咗而家裝唔返...
作者: sing1327    時間: 2014-5-24 11:04 PM

QUOTE:
原帖由 killercool 於 2014-5-24 10:56 AM 發表

係! whatsapp 我之前剷咗而家裝唔返...
等我仲以為有whatsapp,所以入左部2手820
點之無得裝
作者: prowede    時間: 2014-5-25 12:57 PM

QUOTE:
原帖由 sing1327 於 2014-5-24 11:04 PM 發表

等我仲以為有whatsapp,所以入左部2手820
點之無得裝
因為暫時下左架, 要等等

作者: killercool    時間: 2014-5-31 03:39 PM

QUOTE:
原帖由 prowede 於 2014-5-25 12:57 發表

因為暫時下左架, 要等等

whatsapp 上返架喇...
作者: sing1327    時間: 2014-5-31 06:19 PM

QUOTE:
原帖由 killercool 於 2014-5-31 03:39 PM 發表

whatsapp 上返架喇...
多謝通知
作者: 花未眠    時間: 2014-11-26 09:06 PM

師兄們 有咩鴨舌推介?

歡迎光臨 PhoneHK 討論區 (http://board.phonehk.com/) Powered by Discuz! 4.1.0