標題: LG 2x變磗如何刷回原rom教學更新 (ICS4.0新加坡版 V30B供下載) [打印本頁]

作者: Peterwu    時間: 2011-5-7 11:58 PM     標題: LG 2x變磗如何刷回原rom教學更新 (ICS4.0新加坡版 V30B供下載)

閣下如果root機後,一時錯手剷左d唔應該剷既內部程式,搞到部機唔正常既,又或者因更新,刷機搞到變磚,不妨用呢個方法.....

注意: 呢個方法, 最好使用window XP, 因本人係使用window XP(未試過其他window版本)重未試過失敗, 而聽到好多人唔係用XP嘅, 就經常唔成功

所需工具,靭體
- 刷機工具
http://www.mediafire.com/?6twmags2a3o3cin

- 港版V10E
download

- 港版V10F
download(V10f)

- 港版V20D
download link

- 港版V20F

- 港版V20H

- ICS國際洩漏測試版 V28E
download llink

- ICS國際洩漏測試版 V28G

- ICS歐洲正式版 V30A

- ICS新加坡正式版 V30B

- 官方update工具,相信有做過更新既,都已經下載左,無的話請到官方網頁下載.....

方法: (進行前要安裝好lg driver,可於官方工具內連結下載)
1)手機可正常開啟與否,手機熄機,然後按住vol dn, 用usb線連接電腦,直至手機進入upgrade mode (切記唔可以用分插連接,要直接連接到電腦usb埠)
2)用mouse,於電腦中,"我的電腦" icon右click,>管理>裝置管理員,然後揀數據機,將裡頭兩個LGE driver停用
3)直接於電腦打開KDZ_FW_UPD_EN文件夾>點選msxml installer安裝驅動>click windows enabler(電腦卓面右下方會出現enabler icon)>點選 icon出現'on'>點選KDZ_FW_UPD_EN打開刷機工具>於左手面Type項揀選'3GQCT'>於右手面phone mode揀選'DIAG'>於slect kdz file打開要刷既'firmware'kdz檔>click 軟件左下角 Read Phone Information, >按upgrade start(會自動轉用官方工具進行刷靭體)
Remark: 完成後,記得將之前停用既LGE driver重新啟動番....

備註: 如果重新開機有係咁reboot既情況, 就需要做hardreset程序 - 抆電熄機 > 同時按住vol - + power重新開機......

另外如果lg 升級軟件話唔支援升級既, 大家可以試試唔好click 軟件左下角 Read Phone Information, 而phone mode就揀: emergency, 直接click "Launch software update" 去刷....

另外一定要一提,刷ics前, 一定要備份內置sd所有資料, 因為會被完全格式化

使用後,暫時已知有幾個bugs:

1) scan sd 超慢...
2) 按home鍵會有時唔識即時返回主頁
3) 拆電重新開機,時間日期唔唔識自動更新番
以上問題,唔影響正常使用,大家可以放心.....

作者: honming    時間: 2011-5-11 09:28 AM

THX, 仲諗緊買唔買 lg 2x......
作者: Peterwu    時間: 2011-5-13 03:24 PM

已有港版v10d firmware供下載喇....
作者: 玄玄玄    時間: 2011-5-13 09:25 PM

考慮玩新rom而唔知點返去10D之際就見到你個post,留名備用

Thanks! !!!
作者: Peterwu    時間: 2011-5-13 10:11 PM

QUOTE:
原帖由 玄玄玄 於 2011-5-13 21:25 發表
考慮玩新rom而唔知點返去10D之際就見到你個post,留名備用

Thanks! !!!
建議先將個靭體下載左先,因為條link嘔係我提供,驚唔知幾時會失效....
作者: Peterwu    時間: 2011-5-15 03:58 PM

暫時無需整既都可以下載定個rom,以備不時之需噃....
作者: zap    時間: 2011-5-16 11:02 PM

C Hing, 我部機就係變咗磚, 睇嚟真係要用你呢個方法試試先得喇, 如果唔係就要返廠.
Anyway, C Hing 你呢個教學真係幾 detailed, thank you !
作者: Peterwu    時間: 2011-5-18 12:36 AM

QUOTE:
原帖由 zap 於 2011-5-16 23:02 發表
C Hing, 我部機就係變咗磚, 睇嚟真係要用你呢個方法試試先得喇, 如果唔係就要返廠.
Anyway, C Hing 你呢個教學真係幾 detailed, thank you !
點呀,幫唔幫到你呀?
作者: Peterwu    時間: 2011-5-18 12:15 PM

QUOTE:
原帖由 zap 於 2011-5-16 23:02 發表
點呢,又話成日左刷右刷,刷機無難度,搞唔搞到呀?
作者: 玄玄玄    時間: 2011-5-21 12:52 AM

今日終於試左, 刷左上2.3, 但好似唔多STABLE (電, 一下子跌幾%)
用呢個RECOVER 番

好用過我之前用開NV FLASH
作者: Peterwu    時間: 2011-5-21 01:40 AM

QUOTE:
原帖由 玄玄玄 於 2011-5-21 00:52 發表
今日終於試左, 刷左上2.3, 但好似唔多STABLE (電, 一下子跌幾%)
用呢個RECOVER 番

好用過我之前用開NV FLASH
我反而用唔到NV flash, click極個cmd都無反應.....
作者: 玄玄玄    時間: 2011-5-21 01:52 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-5-21 01:40 AM 發表

我反而用唔到NV flash, click極個cmd都無反應.....
好似係要 vol+ and vol- and power 先flash 到
作者: Peterwu    時間: 2011-5-21 02:11 AM

QUOTE:
原帖由 玄玄玄 於 2011-5-21 01:52 發表

好似係要 vol+ and vol- and power 先flash 到
我入到呢個mode,亦都裝左driver,係一click果個咩咩.bat,就係閃一閃,咩反應都無....
作者: bebechun2006    時間: 2011-6-2 05:47 PM

2)港版v10d kdz檔靭體
http://u.115.com/file/t7f565074e
(可能下載需時,請耐心等候)
死左link~~~
作者: AncUS624    時間: 2011-6-2 08:38 PM

QUOTE:
原帖由 bebechun2006 於 2011-6-2 05:47 PM 發表
2)港版v10d kdz檔靭體
http://u.115.com/file/t7f565074e
(可能下載需時,請耐心等候)
死左link~~~
你有冇咩上傳網提供..我有個file..可以up上去
作者: Peterwu    時間: 2011-6-3 12:44 AM

其實我想自己上載分享,不過我用開果個分享網最多限上載200m,而個rom已經成21xm,所以整唔到!
作者: whyjs-why    時間: 2011-6-11 03:37 PM

QUOTE:
原帖由 AncUS624 於 2011-6-2 08:38 PM 發表

你有冇咩上傳網提供..我有個file..可以up上去
師兄啱啱變鏄極需要個file!!!
作者: whyjs-why    時間: 2011-6-11 03:39 PM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-6-3 12:44 AM 發表
其實我想自己上載分享,不過我用開果個分享網最多限上載200m,而個rom已經成21xm,所以整唔到!
用俚個得   http://bitshare.com/
作者: whyjs-why    時間: 2011-6-11 04:43 PM

[quote]原帖由 Peterwu 於 2011-5-7 11:58 PM 發表
閣下如果root機後,一時錯手剷左d唔應該剷既內部程式,搞到部機唔正常既,又或者因更新,刷機搞到變磚,不妨用呢個方法.....
今次真真正正試過,係work架,之前唔小心刷到磚左,用呢個方法還原返.........
所需工具 ... [/quote

板主,我的變鏄後都不能夠正常開機,有咩方法呀.

v-插usb就一直係LG LOGO度唔唷呀!!
作者: Peterwu    時間: 2011-6-12 04:25 PM

QUOTE:
原帖由 whyjs-why 於 2011-6-11 16:43 發表
原帖由 Peterwu 於 2011-5-7 11:58 PM 發表
今次真真正正試過,係work架,之前唔小心刷到磚 ...
係要熄機,然後按實Vol dn唔放,跟住用usb連接到pc 噃,再試試.....
另外去呢度dn 過台版頂住先啦....
http://www.lg-phones.org/lg-opti ... mware-download.html
作者: Peterwu    時間: 2011-6-14 05:23 PM

QUOTE:
原帖由 chuchunman911 於 2011-6-14 16:45 發表
我部機變咗磚,用左你呢個方法就成功左THX!!
客氣喇.....
作者: 0101    時間: 2011-6-15 11:03 PM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-6-3 12:44 AM 發表
Ching有冇試過呢個??
小弟想要個Stock V10d既ROM先再刷其他custom ROM ><
Thanks!!
http://www.dbank.com/
作者: Peterwu    時間: 2011-6-17 12:01 AM

QUOTE:
原帖由 0101 於 2011-6-15 23:03 發表

Ching有冇試過呢個??
小弟想要個Stock V10d既ROM先再刷其他custom ROM ><
Thanks!!
http://www.dbank.com/
國內野...穩唔穩陣架???
作者: 0101    時間: 2011-6-17 12:08 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-6-17 12:01 AM 發表

國內野...穩唔穩陣架???
我用過黎download野, 2千幾KB per second
作者: Peterwu    時間: 2011-6-17 12:12 AM

QUOTE:
原帖由 0101 於 2011-6-17 00:08 發表

我用過黎download野, 2千幾KB per second
我都用嚟dn旖野,不過你知d內地網啦,我試過其他下載網令過野.......
作者: noodle    時間: 2011-6-24 11:19 PM

cant down v10D rom
pls help
作者: Peterwu    時間: 2011-7-6 10:31 AM

卒之被我揾到個超過200M容量既分享網, 有港版V10D供大家下載......
作者: Peterwu    時間: 2011-7-8 03:32 AM

推....推....push....push....
作者: Peterwu    時間: 2011-7-12 11:48 PM

唉...咁詳盡寫咁大編野....原來無人留意!!!!
作者: rockhyde    時間: 2011-7-13 10:30 AM

支持 好文 good job
作者: dogly    時間: 2011-7-21 05:53 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-7-12 11:48 PM 發表
唉...咁詳盡寫咁大編野....原來無人留意!!!!
i did   BUT NOT MUCH PEOPLE 變磗
作者: Peterwu    時間: 2011-7-29 06:20 PM

各位....如果用唔到官方升級軟件更新既,不妨用呢個方法試試......
作者: Peterwu    時間: 2011-7-30 05:10 PM

大家更新左未呀………?
作者: 10917274t    時間: 2011-7-30 10:32 PM

想升10E...用呢個方向唔WORK
作者: Peterwu    時間: 2011-7-30 10:35 PM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-30 22:32 發表
想升10E...用呢個方向唔WORK
點唔work?
作者: 10917274t    時間: 2011-7-30 10:47 PM

我部機係水貨...本身係10D...想升10E...官方唔得...就用呢個方法
click Read Phone Information(會出現錯誤訊息,直接報告便可以,畫面會跳出到軟件首頁),
去到呢個位唔得....我無出現錯誤訊息....係變左無反應..
作者: Peterwu    時間: 2011-7-30 10:51 PM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-30 22:47 發表
我部機係水貨...本身係10D...想升10E...官方唔得...就用呢個方法
click Read Phone Information(會出現錯誤訊息,直接報告便可以,畫面會跳出到軟件首頁),
去到呢個位唔得....我無出現錯誤訊息....係變左無反應..
其實呢個動作我都唔知係咪一定需要,我只係人地點寫,我轉貼過嚟,你可以繼續未完成嘅步驟試試…
作者: 10917274t    時間: 2011-7-30 10:55 PM

但我按完read phone information 之後就HANG左....
同埋佢係咪顯示出你部電話GER 資料....你做果時有無阿?  THX
作者: 10917274t    時間: 2011-7-30 11:04 PM

Get Chiptype Error....咩問題?
作者: 10917274t    時間: 2011-7-30 11:14 PM

OK...開始左....但卡左係4%...
作者: Peterwu    時間: 2011-7-30 11:22 PM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-30 23:14 發表
OK...開始左....但卡左係4%...
耐心等,4%係要load耐少少…
作者: 10917274t    時間: 2011-7-30 11:51 PM

卡左係4%......同時彈左個野出黎....failed to decode the file you specify
作者: Peterwu    時間: 2011-7-31 12:04 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-30 23:51 發表
卡左係4%......同時彈左個野出黎....failed to decode the file you specify
試吓將部機hardreset,再重新試吓得唔得....
作者: 10917274t    時間: 2011-7-31 12:11 AM

搞極都搞吾到。。放棄左。。但吾該晒你。。
作者: 10917274t    時間: 2011-7-31 12:16 AM

但其實我可吾可以好似刷fr19咁樣做法。。去刷個10e?
作者: Peterwu    時間: 2011-7-31 12:21 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-31 00:16 發表
但其實我可吾可以好似刷fr19咁樣做法。。去刷個10e?
你試吓用官方軟件更新番原rom,之後再刷,睇吓得唔得??
作者: 10917274t    時間: 2011-7-31 12:48 AM

我宜家已經係原rom...10d
作者: Peterwu    時間: 2011-7-31 12:52 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-31 00:48 發表
水機係10d???
作者: Peterwu    時間: 2011-7-31 12:53 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-31 00:48 發表
咁你可以試吓用官方軟件試吓啦....
作者: 10917274t    時間: 2011-7-31 01:03 AM

領域買。。一買返㴝已經係10d...我用官方果個update...佢話我已經係最新。。吾使update...
作者: Peterwu    時間: 2011-7-31 01:05 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-31 01:03 發表
領域買。。一買返㴝已經係10d...我用官方果個update...佢話我已經係最新。。吾使update...
咁你有無o向官方軟件下載所有driver安裝???
作者: 10917274t    時間: 2011-7-31 01:09 AM

有阿。。。但佢都話我已經係最新version..吾使update...會吾會同水機有關?
作者: Peterwu    時間: 2011-7-31 01:18 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-31 01:09 發表
有阿。。。但佢都話我已經係最新version..吾使update...會吾會同水機有關?
係呀,因為baseband既原故,個軟件係認baseband嚟分別你用緊咩version,如果你裝齊晒,無理由跟足我個方法唔work架噃!!?? 你有無停用lg driver 先開果個flash軟件???
作者: 10917274t    時間: 2011-7-31 01:23 AM

我岩岩試左UNROOT左佢先...之後用官方SOFTWARE 佢可以顯示到我有新UPDATE....但升升下...佢就話我"手機不支援線上升級"...咩事呢?
作者: Peterwu    時間: 2011-7-31 01:44 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-31 01:23 發表
我岩岩試左UNROOT左佢先...之後用官方SOFTWARE 佢可以顯示到我有新UPDATE....但升升下...佢就話我"手機不支援線上升級"...咩事呢?
應該唔關root唔root事,我root左都係咁還原…
作者: 10917274t    時間: 2011-7-31 02:02 AM

宜家官方果個就已經話我有得update...但去到分析果度就話你個手機不支援線上升級軟體。。。吾知做咩
作者: Peterwu    時間: 2011-7-31 02:47 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-31 02:02 發表
宜家官方果個就已經話我有得update...但去到分析果度就話你個手機不支援線上升級軟體。。。吾知做咩
noodle ching 佢轉用xp就成功,試吓用xp試試,如有的話....
作者: 10917274t    時間: 2011-7-31 11:15 PM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-7-31 02:47 AM 發表

noodle ching 佢轉用xp就成功,試吓用xp試試,如有的話....
我無XP阿...

其實我想問下...呢個10E可唔可以好似我之前刷FR19 果時一樣咁刷?
我係用CWM入去recovery mood....install from zip file..咁樣刷...
如果用呢個方法刷10E 得唔得GA?
作者: 死傻人    時間: 2011-8-1 03:13 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-7-30 11:51 PM 發表
我都係咁水貨衰到咁,上官網down舊野落黎又話我係最新版本無得更新..用呢個方法又係彈呢句failed to decode the file you specify(我用xp都係咁既情況,都唔知點先升到上v10e
作者: 死傻人    時間: 2011-8-1 04:43 AM

大鑊..變左磚..用backup都係入唔返去之前個version...同埋岩岩諗住更新v10e果陣就係hold死左係果個upgrade mode果度(寫住:S/W Upgrade Please wait while upgrading)..想問下要刷回原rom係咪一定要呢個方法?關機禁-鍵再插usb...因為我插usb之後hold死埋..
作者: Peterwu    時間: 2011-8-1 07:07 AM

QUOTE:
原帖由 死傻人 於 2011-8-1 04:43 發表
大鑊..變左磚..用backup都係入唔返去之前個version...同埋岩岩諗住更新v10e果陣就係hold死左係果個upgrade mode果度(寫住:S/W Upgrade Please wait while upgrading)..想問下要刷回原rom係咪一定要呢個方法?關機禁 ...
你抆電熄機,然後㩒住vol-插usb再入番果個畫面,之後就跟住呢個方法去還原…
作者: 10917274t    時間: 2011-8-1 12:13 PM

QUOTE:
原帖由 死傻人 於 2011-8-1 04:43 AM 發表
大鑊..變左磚..用backup都係入唔返去之前個version...同埋岩岩諗住更新v10e果陣就係hold死左係果個upgrade mode果度(寫住:S/fW Upgrade Please wait while upgrading)..想問下要刷回原rom係咪一定要呢個方法?關機禁 ...
師兄。。。如果你成功升到10e講聲我知阿。。
作者: kel9999    時間: 2011-8-1 12:56 PM

我想問吓刷rom危唔危險,我見啲人成日都話失敗?
作者: kel9999    時間: 2011-8-1 12:57 PM

我仲想問吓V10E有咩更新,可否由V10A直接upgrade?
作者: Peterwu    時間: 2011-8-1 09:35 PM

QUOTE:
原帖由 kel9999 於 2011-8-1 12:57 發表
我仲想問吓V10E有咩更新,可否由V10A直接upgrade?
當然可以直接由V10A更新啦...其實都無咩唔同,感覺上係慳左,同順暢左....
作者: 10917274t    時間: 2011-8-1 11:29 PM

咁其實可吾可以好似刷fr19咁刷個10e?
作者: Peterwu    時間: 2011-8-1 11:39 PM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-8-1 23:29 發表
咁其實可吾可以好似刷fr19咁刷個10e?
得……我都教左大家…
作者: 10917274t    時間: 2011-8-2 03:26 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-8-1 11:39 PM 發表

得……我都教左大家…
我係install左CWM
入recovery mood 。。。install from zip file 。。
咁刷岩吾岩?。。我之前係咁刷fr19的。。thx
作者: kel9999    時間: 2011-8-2 10:21 AM

洗唔洗unroot先update?
update 完 d apps 會唔會無晒?
作者: Peterwu    時間: 2011-8-2 10:33 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-8-2 03:26 發表

入recovery mood 。。。install from zip file 。。
都話呢個方法唔得咯…
作者: Peterwu    時間: 2011-8-2 10:37 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-8-2 03:26 發表

果個v10e壓縮檔解壓之後咪有個install檔嘅,裝埋佢,再用呢個方法再試試啦…我肯定你未裝齊driver…
作者: 10917274t    時間: 2011-8-2 11:26 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-8-2 10:37 AM 發表

果個v10e壓縮檔解壓之後咪有個install檔嘅,裝埋佢,再用呢個方法再試試啦…我肯定你未裝齊driver…
好..試試...但我真係見到一個DRIVER....一個係USB的....另一個係?
作者: Peterwu    時間: 2011-8-2 11:45 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-8-2 11:26 發表

好..試試...但我真係見到一個DRIVER....一個係USB的....另一個係?
我o向數據機有兩個顯示,一個係LGE Android Platform USB modem#2, 另一個係USB Virtual Modem....
作者: 10917274t    時間: 2011-8-2 12:04 PM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-8-2 11:45 AM 發表

我o向數據機有兩個顯示,一個係LGE Android Platform USB modem#2, 另一個係USB Virtual Modem....
我見唔到有USB Virtual Modem 呢個....請問呢個係要INSTALL D 咩?
作者: Peterwu    時間: 2011-8-2 12:19 PM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-8-2 12:04 發表

我見唔到有USB Virtual Modem 呢個....請問呢個係要INSTALL D 咩?
我唔多記得喇,總之搵到d咩就裝咁.....你裝左果個msxml installer,再試吓得唔得先啦....
作者: 死傻人    時間: 2011-8-3 07:23 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-8-1 07:07 AM 發表

你抆電熄機,然後㩒住vol-插usb再入番果個畫面,之後就跟住呢個方法去還原…
唔該晒peter兄..重新還原晒之後我都係用返原廠v10d算..但係唔知點解虧左好多叉電右上角果條bar唔識郁..同埋叉左3個鐘先叉得50%
作者: 死傻人    時間: 2011-8-3 07:25 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-8-1 12:13 PM 發表

師兄。。。如果你成功升到10e講聲我知阿。。
我變左磚之後還原返原廠v10d啦..之前同你情況完全一樣,都係升唔到v10e用peter兄個方法都係一樣唔得的,會卡死
作者: nbkyle    時間: 2011-8-3 11:15 AM

QUOTE:
原帖由 死傻人 於 2011-8-3 07:23 AM 發表

唔該晒peter兄..重新還原晒之後我都係用返原廠v10d算..但係唔知點解虧左好多叉電右上角果條bar唔識郁..同埋叉左3個鐘先叉得50%
試下差滿電(100%)之後熄機入recovery -> wipe battery
作者: Peterwu    時間: 2011-8-3 11:28 AM

大家試吓抆電做,即插usb落電腦之前將舊電抆出嚟,直至刷完晒至放番電池落手機開機,睇吓得唔得…
作者: kaiyun2    時間: 2011-8-4 08:48 PM

會唔會有返保養???????
作者: kaiyun2    時間: 2011-8-4 08:51 PM

peter大佬

4)官方update工具,相信有做過更新既,都已經下載左,無的話請到官方網頁下載....

理個真係揾唔到......可否post條link來.....

跪求..................
作者: kaiyun2    時間: 2011-8-4 09:00 PM

QUOTE:
原帖由 kaiyun2 於 2011-8-4 08:51 PM 發表
peter大佬

4)官方update工具,相信有做過更新既,都已經下載左,無的話請到官方網頁下載....

理個真係揾唔到......可否post條link來.....

跪求..................
個icon係咪叫LGMobile update????????
作者: Peterwu    時間: 2011-8-5 12:35 AM

QUOTE:
原帖由 kaiyun2 於 2011-8-4 21:00 發表

個icon係咪叫LGMobile update????????
呢度研究吓喇....

http://www.lghkblog.com/?p=1502
作者: ycmmc    時間: 2011-8-7 02:01 PM

downloading v10e, 等我up完再分享下
作者: ycmmc    時間: 2011-8-7 02:04 PM

提一提師兄們, 官方方法, 其實只要裝好個LG Update Tool, install正確driver LGP990 就自動提有軟體更新

圖片附件: 未命名.JPG (2011-8-7 02:04 PM, 34.16 K) / 該附件被下載次數 169

作者: ycmmc    時間: 2011-8-7 02:13 PM

upgrade完, 等reboot中

圖片附件: 未命名.JPG (2011-8-7 02:13 PM, 25.64 K) / 該附件被下載次數 163

作者: ycmmc    時間: 2011-8-7 02:19 PM

不得了, 流暢好多!

圖片附件: 2011-08-07 14.16.22.jpg (2011-8-7 02:19 PM, 54.65 K) / 該附件被下載次數 162

作者: 10917274t    時間: 2011-8-7 03:53 PM

個baseband可吾可以改?
作者: Peterwu    時間: 2011-8-7 05:28 PM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-8-7 15:53 發表
個baseband可吾可以改?
你用第二部腦再直刷試試先啦,刷baseband會成部機連內置sd都會重置…
作者: 10917274t    時間: 2011-8-7 10:15 PM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-8-7 05:28 PM 發表

你用第二部腦再直刷試試先啦,刷baseband會成部機連內置sd都會重置…
peter 兄....我終於知道我部水機係黎自保加利亞...=.=.....而果度未有UPDATE....所以我用官方UPDATE時...佢話我已經係最新.....
作者: 10917274t    時間: 2011-8-7 10:16 PM

同埋官方用D 咩認到我部機係第二個地方???IMEI..? 定BASEBAND??
作者: Peterwu    時間: 2011-8-7 11:20 PM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-8-7 22:16 發表
同埋官方用D 咩認到我部機係第二個地方???IMEI..? 定BASEBAND??
應該係baseband嚟辦認,我部都試過刷個台rom落去,你試多幾次吖,我今日刷番個v10e都試過叫我拆電,又重新連接usb咁,最後都刷到,你試吓將果個v10e資料夾直接放响c:/,再刷吓…
作者: 10917274t    時間: 2011-8-7 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2011-8-7 11:20 PM 發表

應該係baseband嚟辦認,我部都試過刷個台rom落去,你試多幾次吖,我今日刷番個v10e都試過叫我拆電,又重新連接usb咁,最後都刷到,你試吓將果個v10e資料夾直接放响c:/,再刷吓…
係咪因為你係行貨所以刷到阿?
作者: Peterwu    時間: 2011-8-8 12:32 AM

QUOTE:
原帖由 10917274t 於 2011-8-7 23:25 發表

係咪因為你係行貨所以刷到阿?
唔好玩啦,咁你部機但v10d點嚟呢?緊係舖頭啲人整架啦,所以好肯定你部機係無鎖到,點刷都得…
作者: nbkyle    時間: 2011-8-8 02:35 AM

ARMARM FLASH 10E 我都攪左一輪先得~ 真係難Flash過FR19..... =____=""
作者: 10917274t    時間: 2011-8-8 11:02 AM

我岩岩DL左港版10D ..用呢個方法成功....但重開果時不停REBOOT....REBOOT左好多次先入到去....嚇死
我覺得可能係10e 個FILE 問題.....因為flash 10E 果個佢會話 " failed to decode the file...
作者: keajht    時間: 2011-8-9 08:49 PM

help!
刷緊rom個陣彈左個 "star_model:failed to decode the file"
點算?
thx!
作者: Peterwu    時間: 2011-8-9 11:17 PM

QUOTE:
原帖由 keajht 於 2011-8-9 20:49 發表
help!
刷緊rom個陣彈左個 "star_model:failed to decode the file"
點算?
thx!
閂晒啲程式,拆番手機離開電腦連接,重新再做一次試試…
作者: keajht    時間: 2011-8-10 01:42 AM

唔該哂,不過我都係試唔到刷港版...
所以都係刷番之前個台版rom
定一定驚先haha XD
作者: keajht    時間: 2011-8-11 02:18 PM

刷到啦
上左v10e
原裝launcher始終都係唔算順

注意,usb一定要插落底版,係一定要!
作者: keajht    時間: 2011-8-13 02:56 PM

建議dl番lg官網的v10e
樓主個個始終都係"failed to decode"
同埋可以用更新版本的刷機工具
可以唔洗用window enabler
作者: Peterwu    時間: 2011-8-13 04:31 PM

QUOTE:
原帖由 keajht 於 2011-8-13 14:56 發表
其實呢個v10e唔係我親自upload,我只係將條link share俾大家,不過我有試過刷過,都唔係一次成功,要幾次至得,可能真係個檔有少少問題,請你教吓大家點dn 番個官網v10e檔好o麻!!!
作者: wka402010    時間: 2011-8-13 09:59 PM

一直卡在4%,彈failed to decode the file you specify
重試了很多次
都是咁
作者: 10917274t    時間: 2011-8-14 01:25 AM

QUOTE:
原帖由 keajht 於 2011-8-13 02:56 PM 發表
咁你最好點樣搞掂個failed to decode
同埋點樣dl官方 10e
請指教
作者: murphytang    時間: 2011-8-18 06:46 PM

QUOTE:
原帖由 wka402010 於 2011-8-13 09:59 PM 發表
一直卡在4%,彈failed to decode the file you specify
重試了很多次
都是咁
restart 部電腦再UPDATE就得~
作者: Nightscrawler    時間: 2011-8-27 01:46 AM

感謝版主分享, 小弟剛才刷10F時 HANG咗個PROGRAM...

攪咗成個幾鐘, 終於用版主個方法刷返個10F, 鬆一口氣...
作者: Peterwu    時間: 2011-9-26 02:41 AM

推吓先........
作者: firecatanddog    時間: 2011-10-2 02:05 PM

我部LG 2X變左磚 諗住用樓主個方法去解決 但我係裝置管理員果度無數據機揀=.=

同埋 我試過飛STEP 2 但去到後面就話我無插USB...而家無電話用..唔知點算..
作者: firecatanddog    時間: 2011-10-2 03:11 PM

我搞掂左啦 唔該哂樓主!
作者: ray_123    時間: 2011-10-20 07:04 PM

我部水貨2X因為root完del得太多野, 搞到磚左,
用樓主方法已經轉左港版 10f ROM(原本唔知咩國家既 10d)
好驚喜, 我 d 資料全部都仲係度

因為之前有睇過呢個 post, 所以一次就搞店左...
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1655259

作者: kclau2    時間: 2011-11-17 02:21 AM     標題: 回復 #1 Peterwu 的帖子

我部行貨機ROOT 完想上CM7,入到去個CLOCKWORDMOD RECOVERY 失敗了,磚左,試緊樓主個方法,但我禁實VOL﹣然後插入USB,在數據機個到根本揾吾到個2個DRIVER,點樣入去UPGRADE MODE呢?插完USB 得個MON 著住光然後咩都冇
作者: gdbyeung1988    時間: 2011-11-19 01:49 AM

想問更新失敗係咪都可以用呢個方法刷返20d個rom架??
我宜家hold死左係upgrade個畫面
作者: Peterwu    時間: 2011-11-19 01:59 AM

QUOTE:
原帖由 gdbyeung1988 於 2011-11-19 01:49 發表
想問更新失敗係咪都可以用呢個方法刷返20d個rom架??
我宜家hold死左係upgrade個畫面
當然係...快d用呢個方法還原啦, 不過本身既apps就無晒架喇.....
作者: gdbyeung1988    時間: 2011-11-19 10:27 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 19-11-2011 01:59 發表

當然係...快d用呢個方法還原啦, 不過本身既apps就無晒架喇.....
岩岩刷左了... 宜家上左20d, 不過好奇怪
爬文做有一步係呢個: click windows enabler(電腦卓面右下方會出現enabler icon), 我裝左個exe之後搵唔到... 但電腦要我restart過
宜家部機上左20d了, 想多口問問, 刷rom會唔會冇左保養架??
作者: gdbyeung1988    時間: 2011-11-19 10:33 AM

再低能一問, 我岩岩刷左20d, 入程式話面拉上拉落最盡位再拉多下會有行光出現一野係咪正常??
作者: Peterwu    時間: 2011-11-19 12:19 PM

QUOTE:
原帖由 gdbyeung1988 於 2011-11-19 10:27 發表

岩岩刷左了... 宜家上左20d, 不過好奇怪
爬文做有一步係呢個: click windows enabler(電腦卓面右下方會出現enabler icon), 我裝左個exe之後搵唔到... 但電腦要我restart過
宜家部機上左20d了, 想多口問問, 刷 ...
呢個係原rom嚟架,仲有呢個軟件都係官方用架,只係唔係俾用家用,即係你拎上lg,佢地都係咁樣倒番個v20d落部機,咁你話有無保呢?!
作者: gdbyeung1988    時間: 2011-11-22 02:51 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 19-11-2011 12:19 發表

呢個係原rom嚟架,仲有呢個軟件都係官方用架,只係唔係俾用家用,即係你拎上lg,佢地都係咁樣倒番個v20d落部機,咁你話有無保呢?!
已了解~ thx ching
作者: gdbyeung1988    時間: 2011-12-19 09:39 PM

請問20e個條link係咪有問題??
我dl左成兩個鐘都仲未dl完@@...
作者: edisonick    時間: 2011-12-24 03:36 AM

del~del~del

作者: 315031112    時間: 2011-12-29 07:06 PM

點解我刷完個官方檔後,個superuser icon仲存在既???但我一禁佢又話application is not installed on your phone,係咪姐係我unroot失敗左???
作者: dragon_zega    時間: 2011-12-30 12:00 AM

入到 KDZ_FW_UPD, 選左Type, PhoneMode, 之後冇得select KDZ file.......

WHY..........
作者: Abadaray    時間: 2012-1-3 10:39 AM

Help! Ching們!

尋晚諗住幫屋企人部2X由2.2嘅10D刷ROM上2.3, 點知搞到磚左....

原廠10D Root機後諗住經Rom Manager刷CWM Recovery, 再諗住做Backup定。點知一reboot入CWM就LG logo長著....無論點boot都boot唔到....

跟Peterwu兄方法做, 但係連第一步驟: “手機熄機,然後按住vol dn, 用usb線連接電腦,直至手機進入upgrade mode” 都做唔到....繼續LG logo長著....

請教各位有冇咩方法可以boot番著機?? 十萬個唔該!!
作者: hkchris88    時間: 2012-1-3 12:31 PM

can help you
http://www.RingHK.com/topicdetai ... 4&last=32753855
作者: Abadaray    時間: 2012-1-3 01:01 PM

QUOTE:
原帖由 hkchris88 於 2012-1-3 12:31 PM 發表
can help you
http://www.RingHK.com/topicdetai ... 4&last=32753855
Ching, 重係唔得, 饕燆ol up+down 插USB都係乜反應都無....
作者: hkchris88    時間: 2012-1-3 04:11 PM

http://www.RingHK.com/
topicdetail.php?f=581&t=2500954&last=32753855

ringhk改
mobile 01

作者: hkchris88    時間: 2012-1-3 04:16 PM

QUOTE:
原帖由 Abadaray 於 2012-1-3 01:01 PM 發表

Ching, 重係唔得, 饕燆ol up+down 插USB都係乜反應都無....
電腦都冇反應,冇USB連接到D 聲嗎
作者: hkchris88    時間: 2012-1-3 04:21 PM

跟上面條LINK做,由第五開始做到第8應該得
作者: Abadaray    時間: 2012-1-3 05:55 PM

QUOTE:
原帖由 hkchris88 於 2012-1-3 04:21 PM 發表
跟上面條LINK做,由第五開始做到第8應該得
Thanks Ching~
著得番機喇~
作者: ~少帥~    時間: 2012-1-8 10:22 AM

請問p970 可以update 到 v20e 嗎?
作者: Peterwu    時間: 2012-1-8 10:32 AM

QUOTE:
原帖由 ~少帥~ 於 2012-1-8 10:22 發表
請問p970 可以update 到 v20e 嗎?
緊係唔得啦....
作者: ~少帥~    時間: 2012-1-8 10:48 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-1-8 10:32 AM 發表

緊係唔得啦....
咁請問p970 最新可以upgrade 到邊個呢?又係唔係最好係10b 呢?thx

作者: wellcomeking    時間: 2012-1-8 03:40 PM

我本身刷左去CM7,但跟住想變番原ROM,但跟左依個方法之後死左機,係咁REBOOT,點算好?
作者: Peterwu    時間: 2012-1-8 05:31 PM

QUOTE:
原帖由 wellcomeking 於 2012-1-8 15:40 發表
我本身刷左去CM7,但跟住想變番原ROM,但跟左依個方法之後死左機,係咁REBOOT,點算好?
抆電熄機,然後好似入recovery咁重新開機就ok架喇…
作者: Peterwu    時間: 2012-1-8 05:34 PM

QUOTE:
原帖由 ~少帥~ 於 2012-1-8 10:48 發表

咁請問p970 最新可以upgrade 到邊個呢?又係唔係最好係10b 呢?thx
P970目前最新版本仲係v10b,v10b係修正左v10a一d問題…
作者: thirdleg    時間: 2012-1-10 10:51 AM

peter兄,想請問root咗、刷rom的機,用你呢個方法還原原廠rom之後,萬一要攞番lg做保養,會唔會都detect到曾經root、刷rom? thanks.
作者: ddz    時間: 2012-1-19 09:28 PM

QUOTE:
原帖由 thirdleg 於 2012-1-10 10:51 AM 發表
peter兄,想請問root咗、刷rom的機,用你呢個方法還原原廠rom之後,萬一要攞番lg做保養,會唔會都detect到曾經root、刷rom? thanks.
我見人講話安個‘smartflash“系刷不死機.
作者: mokhong    時間: 2012-1-28 12:45 AM

select KDZ file請問係select d咩?
作者: mokhong    時間: 2012-1-28 01:56 AM

官方更新程式話手機不支持升級

請問應該點做?

作者: Peterwu    時間: 2012-1-28 10:27 PM

QUOTE:
原帖由 mokhong 於 2012-1-28 00:45 發表
select KDZ file請問係select d咩?
Kdz即係你想刷果個靭體嘅檔,最新港版2.3係v20e,個檔名應該係v20e.kdz…
作者: mokhong    時間: 2012-1-28 11:22 PM

官方更新程式話手機不支持升級

請問應該點做?
作者: honming    時間: 2012-2-10 09:50 AM

慘......手痕不斷 flash rom, 而家搞到 baseband "unknow", 打唔到電話

試過置到方法還原, 個 LG UPGRADE 又話我部機唔支援,

用網上方法用 SMARTFLASH 刷回 BASEBAND 又停係度無反應,

部機開到, 又可以 CWM RECOVERY FLASH ROM, 但 baseband "unknow"......可以點搞?
作者: Ice-water    時間: 2012-2-22 08:11 PM

想請教下LG緊急復原模式,呢個功能係唔係會幫你回後原廠設定的!?即係會format 內置memory?
作者: charles5    時間: 2012-2-24 10:24 PM

剛剛發現港版Optimus 2x P990 有新update 做V20f。唔知接收會唔會有改善?
作者: gdbyeung1988    時間: 2012-2-27 10:03 AM

QUOTE:
原帖由 charles5 於 24-2-2012 22:24 發表
剛剛發現港版Optimus 2x P990 有新update 做V20f。唔知接收會唔會有改善?
第邊睇好似接收問題依舊~
作者: woodhkst    時間: 2012-3-4 10:53 PM

- 港版V20e

條download link 死左
作者: Peterwu    時間: 2012-3-5 02:46 PM

QUOTE:
原帖由 woodhkst 於 2012-3-4 22:53 發表
- 港版V20e

條download link 死左
真係唔明點解, 官方link都會死, 咁直接刷V20f啦....
作者: dragon_zega    時間: 2012-3-13 11:03 AM

用埋peter兄教既 "emergency" 方法都刷唔到 V20d --> V20f   T_T
作者: Peterwu    時間: 2012-3-13 08:47 PM

QUOTE:
原帖由 dragon_zega 於 2012-3-13 11:03 發表
用埋peter兄教既 "emergency" 方法都刷唔到 V20d --> V20f   T_T
點唔得法呢????
作者: dragon_zega    時間: 2012-3-14 11:01 PM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-3-13 08:47 PM 發表

點唔得法呢????
直接click "Launch software update" -> 見到 Unpacking KDZ -> 等....... ->

WIN7 64bit : 彈左個window -- "MOD UptestEX MFC Application 已經停止運作"
XP 32bit : 係Update process個度見到miss P990 ID file...... 咁上下意思, 之後就STOP左.

我有兩部LG 2X (V20d), 一部ROOT左, 一部冇ROOT, 情況一樣, UPDATE 唔到.

作者: smartest    時間: 2012-3-22 12:27 AM

10f 試 LG 原裝版 upgrade ,到4% 後唔行,話要聯略 LG。
最後經 Wu ching 方法用 emergency mode 升級了 20f,
保留所有設定及Apps,現在部機感覺爽少少 very good 。
作者: Peterwu    時間: 2012-3-22 07:12 PM

QUOTE:
原帖由 smartest 於 2012-3-22 00:27 發表
10f 試 LG 原裝版 upgrade ,到4% 後唔行,話要聯略 LG。
最後經 Wu ching 方法用 emergency mode 升級了 20f,
保留所有設定及Apps,現在部機感覺爽少少 very good 。
最緊要係幫到大家....
作者: wellcomeking    時間: 2012-3-29 12:47 AM

手機變磚,跟依個方法去官方更新時
話未連接手機,點算好
作者: sammak01    時間: 2012-3-29 06:39 PM

QUOTE:
原帖由 dragon_zega 於 2012-3-14 11:01 PM 發表

直接click "Launch software update" -> 見到 Unpacking KDZ -> 等....... ->

WIN7 64bit : 彈左個window -- "MOD UptestEX MFC Application 已經停止運作"
XP 32bit : 係 ...
我都係甘 但我無變磚… win7 都係用呢個方法彈 "MOD UptestEX MFC Application 已經停止運作"

有冇師兄幫幫手應該點解釋Thanks
作者: Peterwu    時間: 2012-3-29 08:32 PM

QUOTE:
原帖由 sammak01 於 2012-3-29 18:39 發表

我都係甘 但我無變磚… win7 都係用呢個方法彈 "MOD UptestEX MFC Application 已經停止運作"

試吓下載呢個刷機工具詆試......
http://forum.xda-developers.com/ ... 56&d=1327321413
作者: sammak01    時間: 2012-3-29 09:36 PM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-3-29 08:32 PM 發表

試吓下載呢個刷機工具詆試......
http://forum.xda-developers.com/ ... 56&d=1327321413
THANK CHING... 請問用法一樣??
作者: sammak01    時間: 2012-3-29 10:01 PM

QUOTE:
原帖由 sammak01 於 2012-3-29 06:39 PM 發表

其實msxml裝黎係咪用黎驅動部p990 黎裝原廠rom呢??
我係電腦>管理到停用左LGE個usb> 之後有個無法辨別既usb裝置應該點做??

我彈 "MOD UptestEX MFC Application 已經停止運作"  又會唔會係我未裝好個驅動呢??
作者: Peterwu    時間: 2012-3-29 11:13 PM

QUOTE:
原帖由 sammak01 於 2012-3-29 22:01 發表

其實msxml裝黎係咪用黎驅動部p990 黎裝原廠rom呢??
我係電腦>管理到停用左LGE個usb> 之後有個無法辨別既usb裝置應該點做??

我彈 "MOD UptestEX MFC Application 已經停止運作"  又 ...
你參考吓呢度, 大至差唔多做法......
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1287236
作者: sammak01    時間: 2012-3-30 12:02 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-3-29 11:13 PM 發表

你參考吓呢度, 大至差唔多做法......
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1287236
我用刷入去個方法佢load完話未有幾行野既... 尾二行話phone was not found
係咪無裝usb驅動程式? 但lg果個我有呀
作者: Peterwu    時間: 2012-3-30 12:50 AM

QUOTE:
原帖由 sammak01 於 2012-3-30 00:02 發表

我用刷入去個方法佢load完話未有幾行野既... 尾二行話phone was not found
係咪無裝usb驅動程式? 但lg果個我有呀
部機有無顯示進入upgrade mode??有既話就試吓換過第二個插,或者換過條usb再試試!!
作者: sammak01    時間: 2012-3-30 01:09 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-3-30 12:50 AM 發表

部機有無顯示進入upgrade mode??有既話就試吓換過第二個插,或者換過條usb再試試!!
OK.請問係咪靜係用LGE android platform usb modem 黎驅動部p990 連接電腦呢?

因為我用lg個update 佢話 唔支援我手機... 我轉用下面你教果個方法
刷入去時出現左::::

01:00:13 : Start fn_StartUpgrade
01:00:13 : Extract kdz file
01:00:30 : kdz decrypt Success
01:00:38 : Extract file Success.
01:00:38 : LGMobileDL Load.
01:00:38 : Port = -1
01:00:38 : Connection check start.
01:00:38 : Port(or Device) Not Found!
01:00:40 : Finish All test

搵唔到我device應該點做好 thank ching help
作者: Peterwu    時間: 2012-3-30 11:43 AM

QUOTE:
原帖由 sammak01 於 2012-3-30 01:09 發表

OK.請問係咪靜係用LGE android platform usb modem 黎驅動部p990 連接電腦呢?

因為我用lg個update 佢話 唔支援我手機... 我轉用下面你教果個方法
刷入去時出現左::::

01:00:13 : Start fn_StartUpgrad ...
你有無第二部電腦行xp????有既就試試!!
作者: sammak01    時間: 2012-4-1 11:53 PM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-3-30 11:43 AM 發表

你有無第二部電腦行xp????有既就試試!!
無呀…其實個刷機程式係咪吾support win7呢?
作者: Peterwu    時間: 2012-4-3 01:16 AM

QUOTE:
原帖由 sammak01 於 2012-4-1 23:53 發表

無呀…其實個刷機程式係咪吾support win7呢?
我都唔太清楚,我不嬲都係用開xp, 未用過其他系統試過!
作者: 東華人—斌    時間: 2012-4-5 12:20 AM

師兄我攪唔掂呀,用曬所有你教0既方法了....熄左數據機個兩舊野,用KDZ Software Upgrade,最後去到呢到就停左,點攪好??T-T

圖片附件: 未命名.JPG (2012-4-5 12:29 AM, 106.71 K) / 該附件被下載次數 81

作者: 東華人—斌    時間: 2012-4-5 01:11 AM

Emergency Mode都係唔得

圖片附件: 未命名.JPG (2012-4-5 01:11 AM, 109.31 K) / 該附件被下載次數 58

作者: Peterwu    時間: 2012-4-5 02:52 AM

QUOTE:
原帖由 東華人—斌 於 2012-4-5 01:11 發表
Emergency Mode都係唔得
呢個畫面顯示,應該係進行緊架噃!!
作者: 東華人—斌    時間: 2012-4-5 09:03 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-4-5 02:52 AM 發表

呢個畫面顯示,應該係進行緊架噃!!
但我留言個刻Load到今朝,都係呢個畫面....正常要幾耐時間?
作者: Peterwu    時間: 2012-4-5 03:12 PM

QUOTE:
原帖由 東華人—斌 於 2012-4-5 09:03 發表

但我留言個刻Load到今朝,都係呢個畫面....正常要幾耐時間?
最多五分鐘多啲就得架喇噃,你試吓換過條線,或者usb插試試!!
作者: OrtegaTung    時間: 2012-4-6 05:54 PM

唔該
我需要你既幫助..
作者: OrtegaTung    時間: 2012-4-6 05:55 PM

我去到upgrade start
跟住佢淨係幫我去左LG MOBILE
唔幫我整...
其實磚機係咪都係SAME METHOD?
作者: OrtegaTung    時間: 2012-4-7 11:31 AM

我去到PHONE WAS NOT FOUND就停左...
但係我部電話入到S/W UPGRADE   PLEASE WAIT WHILE UPGRADING..
我都裝左LG DRIVER
但係係裝置管理員到搵唔到..(WIN 7 64BIT
作者: Peterwu    時間: 2012-4-7 01:42 PM

QUOTE:
原帖由 OrtegaTung 於 2012-4-7 11:31 發表
但係我部電話入到S/W UPGRADE   PLEASE WAIT WHILE UPGRADING..
試試轉用第二個usb座!!
作者: OrtegaTung    時間: 2012-4-8 09:42 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-4-7 01:42 PM 發表

試試轉用第二個usb座!!
無論前槽定後槽都係咁..
作者: OrtegaTung    時間: 2012-4-8 09:43 AM

同埋我裝置管理員>數據機   得一個LGE VIRTUAL MODEM..
冇你所講個兩個(但係我裝左DRIVER
唔知關唔關我WIN 64BIT事
作者: Peterwu    時間: 2012-4-9 01:57 AM

QUOTE:
原帖由 OrtegaTung 於 2012-4-8 09:43 發表
同埋我裝置管理員>數據機   得一個LGE VIRTUAL MODEM..
本身電腦係認到部手機嘛??
作者: Peterwu    時間: 2012-4-9 01:57 AM

QUOTE:
原帖由 OrtegaTung 於 2012-4-8 09:43 發表
作者: lau315315    時間: 2012-4-10 01:17 PM

Peter師兄…我琴晚試都吾得…跟了情序玩最后用兩個方法都出現 "沒有回應" hang 了………我是win 7的, 可能吾岩version .......請可否幫忙找到岩win 7既kdz …抱歉麻煩你幫忙幫忙, 感激萬分
作者: dragon_zega    時間: 2012-4-11 02:55 PM

QUOTE:
原帖由 lau315315 於 2012-4-10 01:17 PM 發表
Peter師兄…我琴晚試都吾得…跟了情序玩最后用兩個方法都出現 "沒有回應" hang 了………我是win 7的, 可能吾岩version .......請可否幫忙找到岩win 7既kdz …抱歉麻煩你幫忙幫忙, 感激萬分
WIN7 玩到藍畫面
作者: dragon_zega    時間: 2012-4-11 03:06 PM

今日搵部 clean 既 XP 用emergency mode終於升到去20f, 期間都要試幾次
之前用win7唔得.

upgrade期間係咁出
12:59:11 : CDMA: wParam = 2000, lParam = 0
12:59:11 : Model Dll Msg Not Found(2000, 0)
......
......
Model Dll Msg Not Found(200x, x)

見部腦有反應,間斷咁 load hdd, 先唔放棄由佢行, 十零分鐘之後自動熄左電話, 再開電話load好耐就ok.

各位用up唔到既可以搵部clean xp 試吓.
作者: OrtegaTung    時間: 2012-4-11 05:40 PM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2012-4-9 01:57 AM 發表

之前部電話USB壞左..
拎左去先達整完都唔得  唉
點算
作者: OrtegaTung    時間: 2012-4-11 05:43 PM

都唔知係咪佢冇整到..
呃左我錢 唉
作者: Peterwu    時間: 2012-4-12 12:49 AM

QUOTE:
原帖由 OrtegaTung 於 2012-4-11 17:40 發表

之前部電話USB壞左..
拎左去先達整完都唔得  唉
點算
你肯係usb問題,而唔係未裝driver???

作者: Peterwu    時間: 2012-4-12 01:03 AM

QUOTE:
原帖由 OrtegaTung 於 2012-4-7 11:31 發表
係試吓呢個方法得唔得!!?? 先試第一條link, 唔得再用埋第二條link個方法試試.....

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1327929

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1473781
作者: shing0630    時間: 2012-5-2 05:27 PM

QUOTE:
原帖由 honming 於 2012-2-10 09:50 AM 發表
慘......手痕不斷 flash rom, 而家搞到 baseband "unknow", 打唔到電話

試過置到方法還原, 個 LG UPGRADE 又話我部機唔支援,

用網上方法用 SMARTFLASH 刷回 BASEBAND 又停係度無反應,

部 ...
我岩岩都係baseband "unknow", 打唔到電話

但用>emergency, 直接click "Launch software update" 去刷....< 呢個方法...由佢load左陣就搞掂了
v20f成功<3

作者: Peterwu    時間: 2012-5-4 09:33 PM

QUOTE:
原帖由 shing0630 於 2012-5-2 17:27 發表

我岩岩都係baseband "unknow", 打唔到電話

但用>emergency, 直接click "Launch software update" 去刷....< 呢個方法...由佢load左陣就搞掂了
v20f成功<3
我之前都試過咁既情況,試試刷番適合既RIL得唔得,如果都唔得就再刷kdz還原試試,都係唔得就要返廠搞…
作者: huitf214    時間: 2012-5-6 06:12 PM

求助!!
我刷完cm7加kang kernal一直用得好地地
琴日無啦啦部機自己重啟 之後不斷重複cm7個開機畫面(有個android機械人喺度口個個)
點算好啊:-(
作者: kitson520    時間: 2012-5-11 01:14 PM

想請問下我禁完upgrade start之後佢彈舊野話正在執行xxxx...跟住要等定係禁確定....
同埋我入電腦管理果度得1個lge mobile usb modem...我又試左emergency果個方法...佢又話phone not found...幫幫我..thx
作者: kitson520    時間: 2012-5-11 02:13 PM

我想問下可唔可以用果個lg mobile tool直接upgrade解磚架??
作者: Peterwu    時間: 2012-5-11 09:15 PM

QUOTE:
原帖由 kitson520 於 2012-5-11 14:13 發表
我想問下可唔可以用果個lg mobile tool直接upgrade解磚架??
你意思係咪指官方果個軟件??
作者: edwinvincy    時間: 2012-6-9 02:16 AM

我根哂全部STEP 都做唔到 佢打EXTRACT FILE ERROR -_-??
作者: wddannychoi001    時間: 2012-6-20 11:39 PM

QUOTE:
原帖由 edwinvincy 於 2012-6-9 02:16 AM 發表
我根哂全部STEP 都做唔到 佢打EXTRACT FILE ERROR -_-??
我都試過你既情形, 我估計c:唔夠空間, 之後加大c:空間就ok了...
作者: frankiechan29    時間: 2012-9-25 02:34 PM

QUOTE:
原帖由 dragon_zega 於 2012-4-11 03:06 PM 發表
今日搵部 clean 既 XP 用emergency mode終於升到去20f, 期間都要試幾次
之前用win7唔得.

upgrade期間係咁出
12:59:11 : CDMA: wParam = 2000, lParam = 0
12:59:11 : Model Dll Msg Not Found(2000, 0) ...
師兄我都係咁樣呀, 點搞
作者: ming1968    時間: 2012-10-15 07:47 PM

請問台版可咁樣用法up上去嗎?
作者: Peterwu    時間: 2012-10-16 06:54 PM

QUOTE:
原帖由 ming1968 於 2012-10-15 19:47 發表
請問台版可咁樣用法up上去嗎?
Of coz!!
作者: nakushi    時間: 2012-11-28 02:49 PM

想請問一下各位CHING,如果無ROOT到可以用PETER兄的方法刷回之前的版本嗎?
作者: Peterwu    時間: 2012-12-8 12:10 AM

官方ICS終於等到喇......
作者: nobattery    時間: 2013-2-17 10:55 PM

成功刷完 Black, 再刷完2x, 相對2x 較難. 最後用V30B 才可以成功.
作者: TomVir    時間: 2013-3-11 04:52 PM

我想問唔刷rom咁做
可唔可以用港版2x, 正常方式咁用官方個工具去update 歐洲/新加坡官方4.0?

另外歐洲同新加坡有咩分別?
作者: Peterwu    時間: 2013-3-11 05:42 PM

QUOTE:
原帖由 TomVir 於 2013-3-11 16:52 發表
我想問唔刷rom咁做
可唔可以用港版2x, 正常方式咁用官方個工具去update 歐洲/新加坡官方4.0?

另外歐洲同新加坡有咩分別?
如果你部係水機, 而又唔係港rom就可以.....如果唔係, 就一定要用強制刷入既方法先可以....
作者: Matt6230    時間: 2013-3-31 11:07 AM

請問,
點解d官方rom會冇晒既?
條link係lg自己內部架,lg佢地delete晒?
any other link for lg kdz download ar?
作者: Peterwu    時間: 2013-4-1 05:23 PM

QUOTE:
原帖由 Matt6230 於 2013-3-31 11:07 發表
請問,
點解d官方rom會冇晒既?
條link係lg自己內部架,lg佢地delete晒?
any other link for lg kdz download ar?
係…果d係官方link ,可能係佢地delete 晒!!
作者: Matt6230    時間: 2013-4-2 02:01 AM

QUOTE:
原帖由 Peterwu 於 2013-4-1 05:23 PM 發表

係…果d係官方link ,可能係佢地delete 晒!!
係p970果個forum揾到條kdz ink 搞掂左,不過laglag地,結果都係要reset一次先順!
btw, d lg 4.0主题邊到有得download,除左內置可下載果3個?
作者: Ice-water    時間: 2013-6-7 04:30 PM

請問3.0C 335 SEA/HUB(SINGAPORE) or 336 STL/SING TEL(Singapore) 用左行唔行到HK 字?

歡迎光臨 PhoneHK 討論區 (http://board.phonehk.com/) Powered by Discuz! 4.1.0