PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: [已解決]蘋果電池問題  

lamsuet
新會員

UID 403727
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
註冊 2015-2-26
狀態 離線
[已解決]蘋果電池問題

[Close]
「Apple 已確定少數的 iPhone 5 裝置可能會突然發生電池續航時間縮短的問題,或是需要更頻繁地充電。受影響的 iPhone 5 裝置為 2012 年 9 月到 2013 年 1 月之間售出,且受影響的序號範圍有限。

如果您的 iPhone 5 有上述症狀且符合下列資格條件時,Apple 將免費為您更換 iPhone 5 電池。」

https://www.apple.com/hk/support/iphone5-battery/

我部I PHONE5 check過證實係受影響批次,所以預約左2月頭去換電池,點知去到話我部機係2013年1月25號購買,剛好用左超過2年,要比$615先可以換!

「本計劃涵蓋手機首次零售之後兩年期間或 2015 年 3 月 1 日以前的受影響 iPhone 5 電池,以涵蓋時間較長者為準。」

首先,APPLE自己電池出問題,點解要限兩年內先可以免費更換?!!
然後,依家仲未到2015年3月1日,點解我都要比$615??

2015-2-26 09:58 AM#1
查看資料  發短消息  頂部

usemyphone
中級會員

UID 391663
精華 0
積分 405
帖子 406
閱讀權限 30
註冊 2012-7-10
來自 1
狀態 離線
[Close]
好簡單, 當部機係2012年9月賣出, 今日已經係2015年, 點都一定已經過首次零售之後兩年期間
根本如果apple 係"真係" 想解決"2012 年 9 月到 2013 年 1 月之間售出"的問題, 就唔應該有"首次零售之後兩年期間"呢個限制"
"2015 年 3 月 1 日以前"減番2年, 所以電都唔使換啦

因為呢兩個條件根本就前後矛盾, apple 變相咩都唔使換

以前人地ibm, sony 火牛, 電池回收, 都唔會有咁唔合理ge 限制

建議你向消委投訴

幾廿歲人第一次玩android, 第一次玩forum
大家多多指教
2015-2-26 10:43 AM#2

lamsuet
新會員

UID 403727
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 usemyphone 於 2015-2-26 10:43 AM 發表
好簡單, 當部機係2012年9月賣出, 今日已經係2015年, 點都一定已經過首次零售之後兩年期間
根本如果apple 係"真係" 想解決"2012 年 9 月到 2013 年 1 月之間售出"的問題, 就唔應該有"首 ...
其實我上星期已經向消委員投訴左,但回覆係:

「閣下傳送本會有關 Apple Inc.之個案敬悉,對  閣下之遭遇深表關注。
一般而言,消費者跟商戶確認交易後受合約內的條款約束,由於買賣合約已訂立,雙方皆應遵守,往後一切的爭議皆以合約內的條款為標準。
本會接獲  閣下之個案後,曾到商號之網站查閱相關之條款細則,發現當中列明
上述之更換計劃涵蓋手機首次零售之後兩年期間,  閣下可參考以下網址:https://www.apple.com/hk/support/iphone5-battery/。因此,如  閣下的購買日期已超越兩年,則可能不適用於此計劃。
本會藉此機會向  閣下說明,本會是法定機構而並非政府執法部門,本會專職處理個別消費者於購買產品或服務自用時與本港商號產生的糾紛,本會處理個別消費者的投訴是以調停方式進行,投訴端賴有關之商號願意合作始能妥為處理,否則,消費者可能須透過其他法律途徑解決個案,例如入稟法庭或小額錢債審裁處。

如  閣下認為有需要,本會可致函商號以轉達  閣下之不滿及意見,雖然商號或不會就此個案回覆本會,但此舉可讓商號得悉本會己將  閣下之不滿及意見記錄在案,同時提醒商號作出相應的改善,以保持與顧客的關係。故此,希請  閣下告知是否同意本會將  閣下所述之個案詳情彙轉被投訴商號。」

唉!根本無用!
2015-2-26 12:45 PM#3

usemyphone
中級會員

UID 391663
精華 0
積分 405
帖子 406
閱讀權限 30
來自 1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lamsuet 於 2015-2-26 12:45 PM 發表

其實我上星期已經向消委員投訴左,但回覆係:

「閣下傳送本會有關 Apple Inc.之個案敬悉,對  閣下之遭遇深表關注。
一般而言,消費者跟商戶確認交易後受合約內的條款約束,由於買賣合約已訂立,雙方皆應 ...
消委會係無牙老虎, 其實就係人都知
不過連消委會都認同咁唔合理, 真係覺得可悲

呢個情況係銷售後發生
佢都識講"消費者跟商戶確認交易後受合約內的條款約束",
"上述之更換計劃涵蓋手機首次零售之後兩年期間"明顯就唔係交易合約內條款的一部份
否則即係apple 賣個時就已經知有問題

根本消委會就無睇清楚個情況, 只係照你投訴重覆答番你一次, 連聯絡都未聯絡過apple
呢d 米叫官腔lor

俾我係你打寫俾蘋果, 東方, 肯定覆得快過消委會
連消委會呢段耍官腔ge 投訴都要send埋俾蘋果, 東方

大家多多指教
2015-2-26 07:50 PM#4

lamsuet
新會員

UID 403727
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 usemyphone 於 2015-2-26 07:50 PM 發表

消委會係無牙老虎, 其實就係人都知
不過連消委會都認同咁唔合理, 真係覺得可悲

呢個情況係銷售後發生
佢都識講"消費者跟商戶確認交易後受合約內的條款約束",
"上述之更換計劃涵蓋手機首 ...
唔該哂兩位既意見,我再SEND多一次比消委會睇下佢點覆,希望今次唔會咁敷衍!!!
2015-2-27 02:05 PM#5

usemyphone
中級會員

UID 391663
精華 0
積分 405
帖子 406
閱讀權限 30
來自 1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lamsuet 於 2015-2-27 02:05 PM 發表

唔該哂兩位既意見,我再SEND多一次比消委會睇下佢點覆,希望今次唔會咁敷衍!!!
send 開就唔爭在一式3份 俾埋東方同蘋果
消委會就算應你, 呢d 官腔都唔知會慢慢同你拖幾耐
可能幫你聯絡apple 又唔知要搞幾耐, apple 呢d 大財團又肯定會拖你
分分鐘拖拖下就到3月1日, 到時apple 更大條道理賴皮話過左日子無得搞

依家香港咁多網上傳媒, 例如咩 ringhk, e price, enga dget, 加埋報紙雜誌其實就最好
等大家都可以睇到呢d 咁唔公平咁唔合理ge 事

大家多多指教
2015-2-27 03:13 PM#6

lamsuet
新會員

UID 403727
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 usemyphone 於 2015-2-27 03:13 PM 發表

send 開就唔爭在一式3份 俾埋東方同蘋果
消委會就算應你, 呢d 官腔都唔知會慢慢同你拖幾耐
可能幫你聯絡apple 又唔知要搞幾耐, apple 呢d 大財團又肯定會拖你
分分鐘拖拖下就到3月1日, 到時apple 更大條道 ...
我都覺得依家要靠傳媒既壓力先有用。即使拖到過左3月1日,都應該count我contact APPLE既日期掛
2015-2-27 05:13 PM#7

中級會員

UID 31217
精華 1
積分 450
帖子 347
閱讀權限 30
註冊 2002-8-14
狀態 離線
一人一信....
2015-2-28 10:33 PM#8

feli
普通會員

UID 338085
精華 0
積分 28
帖子 28
閱讀權限 20
註冊 2009-2-23
狀態 離線
既然係蘋果產品, 一於SEND去蘋果日報等佢報導下!!!!
2015-3-2 09:41 PM#9

lamsuet
新會員

UID 403727
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線
今次消委會再覆我話會搵APPLE傾,希望有好消息,唔洗我真係走去搵東方、蘋果日報
2015-3-4 03:58 PM#10

lamsuet
新會員

UID 403727
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線
https://www.apple.com/hk/support/iphone5-battery/

「這項全球性 Apple 計劃並不會延長 iPhone 5 的標準保固期。

本計劃涵蓋手機首次零售之後 3 年期間的受影響 iPhone 5 電池。

截至 2015 年 3 月 5 日的資訊」

經過爭取,蘋果更改左期限由2年延長到3年!!!
2015-3-10 09:21 AM#11

ringokww
高級會員

UID 43386
精華 0
積分 505
帖子 505
閱讀權限 40
註冊 2003-9-23
狀態 離線
免費更換 iPhone 5 電池呢樣野係由上年已經進行緊,
你未過期時無去換,到過左兩年先去換就只好怪自己唔早d去換。

其實Apple只收你$615已經比其他品牌好!
你試下用***機,睇怕到時可能仲慘。

而且樓主拖到最後先去換電,其實是否諗住可以換部翻新機?

2015-3-10 12:47 PM#12

lamsuet
新會員

UID 403727
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #12 ringokww 的帖子

「免費更換 iPhone 5 電池呢樣野係由上年已經進行緊。你未過期時無去換,到過左兩年先去換就只好怪自己唔早d去換。」
上年進行,都要有人知先得架,我發現時就真係已經就到期,我相信到依家都仲有人唔知囉

「其實Apple只收你$615已經比其他品牌好!」
用左2年,如果係自己用到有問題就話比$615係抵o者,但依家唔係用者既問題喎
你無做錯仲要比錢換??你咁抵得諗??

「你試下用***機,睇怕到時可能仲慘。」
我一直都用蘋果就係因為佢雖然貴但係耐用、穩陣,點知今次竟然有問題,所以我依家已經轉左另一個牌子

「而且樓主拖到最後先去換電,其實是否諗住可以換部翻新機?」
人地個網清楚講到明換電池,又何來換翻新機啊?

總之,我不滿既係蘋果2年期限,不過依家延長期限至3年,問題已解決。
2015-3-11 10:13 AM#13

usemyphone
中級會員

UID 391663
精華 0
積分 405
帖子 406
閱讀權限 30
來自 1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ringokww 於 2015-3-10 12:47 PM 發表
免費更換 iPhone 5 電池呢樣野係由上年已經進行緊,
你未過期時無去換,到過左兩年先去換就只好怪自己唔早d去換。

樓主當時1/3 前已經去換, 當時仍未過期
仲有, 唔係個個日日望住apple 個website 睇下有無recall有無更換
憑咩話"你未過期時無去換,到過左兩年先去換就只好怪自己唔早d去換"

其實Apple只收你$615已經比其他品牌好!
你試下用***機,睇怕到時可能仲慘。

某韓國品牌粒電double 電量, 連工包料都未洗呢個價, 真係唔見得apple 收615 有幾好
仲有粒電本身有問題, 收1蚊都唔合理, 仲要收615?

而且樓主拖到最後先去換電,其實是否諗住可以換部翻新機?

都係個句, 你憑咩話樓主"拖到"最後先換駁換機?

樓主由頭到尾都係要求換電

仲有, 唔通唔可以遲d先去換, 如果唔得ge咁又點解要有期限
你定得個期限就任得人幾時去換
如果apple 無理虧根本唔需要改做3年期限

大家多多指教
2015-3-11 11:55 AM#14

usemyphone
中級會員

UID 391663
精華 0
積分 405
帖子 406
閱讀權限 30
來自 1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lamsuet 於 2015-3-11 10:13 AM 發表
「免費更換 iPhone 5 電池呢樣野係由上年已經進行緊。你未過期時無去換,到過左兩年先去換就只好怪自己唔早d去換。」
上年進行,都要有人知先得架,我發現時就真係已經就到期,我相信到依家都仲有人唔知囉

「 ...
岩岩睇番原來上星期某份網上媒體已報導apple 已經靜靜雞改番個期限由2年到3年

點解要咁靜靜雞做, 大家明啦

大家多多指教
2015-3-11 11:57 AM#15

lamsuet
新會員

UID 403727
精華 0
積分 10
帖子 10
閱讀權限 10
狀態 離線
多謝樓上幾位既支持,唔合理o既事就應該合理地推翻 !!
由於唔係全部人知道受影響批次可以換電,對於好多仍未知道o既用者,深表可惜,希望大家盡早發現~
2015-3-16 09:49 AM#16

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題