PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 過份善用通訊apps?  

lau_216
資深版務版主

UID 63571
精華 1
積分 6509
帖子 6394
閱讀權限 100
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
過份善用通訊apps?

[Close]
幾個月之前同大家講過有關於手機通訊apps,今日繼續同大家講下呢個話題先!

五六年前,大家會聽到朋友話:「我手機爆分鐘喇,無乜緊要就返屋企個電話講啦!」;
今日相信你只會聽到朋友話:「唉也我手機無乜上網quota喇,你可唔可以share個上網畀我?一係等我返屋企先用wifi upload 相上去facebook啦!」,又或者「唉也我電話無晒電喇你有冇尿袋畀我叉一叉先呀…」…

圖片附件: photo.jpg (2013-6-22 11:19 PM, 100.65 K)

智能手機普及程度到底有幾廣泛?我諗年青朋友仔你地d (舊)同學都係開晒一個二個「xx同學會」、「兄弟幫」群組,又或者係同事們之間開左d「路邊社」、「人事部秘秘頻道」之類…但係而家好多朋友ge爸爸媽媽,舅父阿姨都會出現o係你whatsapp個contact list上面,你地諗下連電話公司都推出專為父母輩客戶而設ge智能手機通訊apps教學就知道一部手機,有幾多個不同渠道去同外界聯絡啦!

圖片附件: 2013-06-22 23.22.45.jpg (2013-6-22 11:25 PM, 40.4 K)

圖片附件: Smart_PaMa_v3.jpg (2013-6-22 11:19 PM, 143.81 K)

透過上網收發訊息可以用「價廉物美」去形容…
無地域限制 – 想同朋友聯絡唔需要擔心要支付高昂電話費 / 漫遊費,只要大家都用緊同一個品牌手機 / 同一個手機通訊apps,就算你上左天山,我去左中山,只要你能夠上網,我地就可以溝通得到。
不受時間所限 – 以前想將眼前所見所聞同親朋分享,你可能要寫封信、曬張相寄畀對方,等返三五七日先收到;而家你見到任何事物,只要影低佢,click幾下就可以同你整個朋友圈,甚至係發佈相片同時錄低你想講ge說話等大家邊睇邊聽你ge分享,仲可以即時睇到朋友有咩回應。

不過,大家唔好過份依賴使用呢d (即時)通訊apps,點解我要括住「即時」二字?大家有冇留意到剛才所講「只要你能夠上網」呢一句呢…假如對方並非在線,就做唔到即時傳遞呢個效果了。舉個例子小明佢電話每個月得200MB流量,所以佢唔會長期開住3G上網以免用爆quota收到巨額帳單,又或者佢個friend小強因為長期戶外工作,有時做到半夜先返屋企,連「尿袋」都未叉得飽就要出去開工,為左唔好連老闆電話都聽唔到,唯有當部手機得返半條人命個陣熄左上網。呢兩位朋友一直都電話跟身,又無熄電話,點解我會搵佢唔到?因為我用左wechat問小明今晚係咪一齊食糖水,用whatsapp同小強講我無帶門匙叫佢快d返屋企囉,只不過佢地兩者都係部手機無連線上網咁解,當小明聽到我個message個陣佢已經返左沙頭角屋企、小強已經開左門入屋企lu…除此之外,當你手機同「外界」失去聯絡一段時間之後再始連線,即係好似大家過完兩日澳門返黎部船一駛入香港水域個一刻會震過不停,有77個whatsapp 未讀訊息、36個wechat未聽短訊…呢d時候唔多唔少都會出現「睇漏眼」情況,同一個群組入面有幾十段對話一個唔覺意就過左龍睇少左幾句實屬正常。

圖片附件: IMG_5342.jpg (2013-6-22 11:19 PM, 88.04 K)

所以,大家唔好過份善用呢d (即時)通訊apps,有咩事要講ge,打個電話講幾句有幾難?起碼你親耳聽到對方回應你嘛…講一個我自己好憎ge情況畀大家參考:有一日約左位異性朋友去睇演唱會,你知啦有時約人去街管接送係搏加分咖嘛係咪先?咁我咪出動我部戰車去接佢啦,大家要明白好多大商場個上落客區不能夠停車等候,做得柴司夫就當然係等對方到左上落客區先駛部車入去,就係唔明點解對方死都唔肯打電話通知我一聲我到了,而係要用whatsapp講 Im there…我都明你地實知道我部車已經備有不同手機充電插頭隨時候命,我又有無限data上網,無晒藉口話睇唔倒唔知道,但係開緊車要分心去睇message始終都係好危險,稍不留神就會出意外。講到呢度希望大家更加明白到點解今日會叫大家唔好過份「善用」通訊apps啦。

各位如有疑問,歡迎PM

iPhone 6 x 3 LTE,
iPhone 5S x CMHK 中港數據
F-04E, Moto X, PUMA手機, SoftBank 830SH
揸車 (導航) 必備 - Nokia Lumia 720 Windows Phone
2013-6-22 11:19 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

prowede
資深版務版主

UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線
[Close]
對個人黎講無論以前sms 時候, 還是現在的whatspp等, 都只作一些無關痛癢或者非緊急的聯絡聊天
又急事或者重要事, 都係打個電話搵對方方便快捷穩當好多

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2013-6-23 12:58 PM#2

Sonic3000
中級會員

UID 115751
精華 0
積分 261
帖子 261
閱讀權限 30
註冊 2005-8-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 prowede 於 2013-6-23 12:58 PM 發表
對個人黎講無論以前sms 時候, 還是現在的whatspp等, 都只作一些無關痛癢或者非緊急的聯絡聊天
又急事或者重要事, 都係打個電話搵對方方便快捷穩當好多
Yes~

緊要 同 重要野永遠都係打比人講
Apps 唔係老馮要開同睇的, 但係你miss call 一定知
2013-6-24 02:27 PM#3

lee86hk
中級會員

UID 350322
精華 0
積分 286
帖子 286
閱讀權限 30
註冊 2009-10-1
狀態 離線
過份善用通訊apps.................好文筆.....
2013-6-25 07:00 PM#4

金仔
高級會員

UID 43866
精華 0
積分 1165
帖子 1165
閱讀權限 40
註冊 2003-9-29
狀態 離線
呢類通訊程都有好處,就係小左好多人在巴士上大大聲煲粥,耳根清淨多
2013-7-17 07:14 AM#5

prowede
資深版務版主

UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 金仔 於 2013-7-17 07:14 AM 發表
呢類通訊程都有好處,就係小左好多人在巴士上大大聲煲粥,耳根清淨多
都未必, 就算用呢D app都一樣好多"叮噹", "鈴鈴"的通知聲
可能仲滋擾煩厭

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2013-7-17 08:00 PM#6

kevin810
高級會員

UID 182850
精華 0
積分 528
帖子 528
閱讀權限 40
註冊 2006-5-31
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 金仔 於 2013-7-17 07:14 AM 發表
but u have to care more the title, that is 過份善用 (it should actually be 過份使用)
2013-11-2 11:43 PM#7

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題