PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 5530 突然出現 "手機未能啟動。請聯絡經銷商"  

badlwn
新會員

UID 378137
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 10
註冊 2011-6-20
狀態 離線
5530 突然出現 "手機未能啟動。請聯絡經銷商"

[Close]
今日山機差電
開機個陣冇啦啦彈左"手機未能啟動。請聯絡經銷商"
有咩方法

2011-6-20 04:32 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

mcy1211
Banned to Post

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
註冊 2010-1-19
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 badlwn 於 2011-6-20 04:32 PM 發表
今日山機差電
開機個陣冇啦啦彈左"手機未能啟動。請聯絡經銷商"
有咩方法
上年...我幫我深圳親人買呢部手機上去...

她有錢..讀大學..我當日叫佢唔好買N牌的手機..好死唔死其他牌子沒有好TD手機用......

到左我去人民台買左一部回去...因為佢有手機回贈平....當時好似要1600元到?萬眾減到1100元???我唔記得邊個時代啦(所以錢唔好再講)

好死唔死,試左時.應該沒有問題..打出打入..咁就帶番大陸...

唔夠一陣她發現N牌的5530的品質問題..

第一,程式唔夾手機,
第二,用唔到WIFI,
第三,玩玩下GPRS就關機..
第四,傾傾下電話重開手機...
第五,收音機用唔到
第6樣唔記得左...

之後我要帶部機去人民台到換...仲要係旺角果面...XDD:mad:底佢地萬眾以機換機.....
但到左今年...部野仲有好多小小毛病出黎/./.佢條衰女打電話問我...我即時話...下次有錢買中興佢地..唔好死要面話N牌係好野...因為N牌根本係落後.車錢都無得補回...真係多得N牌手機唔小野...
最火係..佢內地果個表姪女仲以為我買流野比佢..大姐呀...我沒有收佢多錢..原價比佢..仲沒有計佢車錢架....佢D大學同學個個都用IPHONE,HTC,MOTO和三星的智能手機...根本就無乜人玩N記(比得起錢的少爺,公主,有能力的大學生)

現在我鄉下D同鄉,成日問我6700S既手機...經過上次事件...我都怕左佢地/...同佢講..香港沒有貨..唔好搵我..如果佢地玩TD,就大家一起交流...
如果係N牌的手機...唔好搵我幫手買番去..因為我車錢或順路...都唔想同N牌有任何關係...

你話...連中下價手機品質都係咁差,仲話乜大公司呀???

呢件事到左現在我仲有火...來回車錢...邊個比番我???係唔係N牌手機一有壞..應該要補番車錢比D客先岩???仲要我既人工...由深圳南山區搭車羅湖...東鐵去旺角..仲要係旺角去羅湖...我仲驚比公安以為我走私...要我打稅咪好白痴???
時間用左成4小時......仲要係好趕果隻.....證明現在90年出世的內地90後..根本不明白手機係點用...由其係D深圳女孩...學埋X女D衰野..鷓理取鬧,第日佢點嫁得出呀?成日以為香港好...仲以為香港女孩有地位....

番到內地用某某品牌..比人笑到面黃,千萬唔好話自己係香港人?話自己係農村出身,先會有人信
有事實根據,唔信去問問廣州大專院校學生^_^
2011-6-21 01:13 PM#2

salina_cheung
中級會員

UID 65138
精華 0
積分 159
帖子 159
閱讀權限 30
註冊 2004-7-16
狀態 離線
你買部機有問題,就代表全部品質有問題?

咁街上面咁多人用用5800,5230,5530,甚至n73,n70,n95 個d 又係咩黎?

你買左部電話有問題,你帶部機番大6又關nokia 事 ?仲要賠車錢俾你?
既然你話到nokia咁大責任,掉轉頭又有邊個牌子可以咁賠俾你?
你搭火車就要賠車錢,咁你搭飛機係咪俾埋機票你?

你自己與人不孰,係你唔帶眼識人je,人地叫你帶就帶
又咩打稅又盛,你應承得人就預左ga la,又要做gentlemen又唔上負責任
邊有咁便宜gei野ga
你要做英雄幫人拎部機番黎整,又係度懶人地廠?
2011-6-21 01:46 PM#3

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 salina_cheung 於 2011-6-21 01:46 PM 發表
你買部機有問題,就代表全部品質有問題?

咁街上面咁多人用用5800,5230,5530,甚至n73,n70,n95 個d 又係咩黎?

你買左部電話有問題,你帶部機番大6又關nokia 事 ?仲要賠車錢俾你?
既然你話到nokia咁 ...

事實係N記D野唔店...呢個係事實..如果係好???現在樓上既點解要求救呢???唔通你又話樓上會賴人地????

請你反對我的觀點時..要想想人地的感受..我出左錢..買唔到好服務...係唔係我錯先???

番到內地用某某品牌..比人笑到面黃,千萬唔好話自己係香港人?話自己係農村出身,先會有人信
2011-6-22 05:25 PM#4

中級會員

UID 65138
精華 0
積分 159
帖子 159
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mcy1211 於 2011-6-22 05:25 PM 發表

事實係N記D野唔店...呢個係事實..如果係好???現在樓上既點解要求救呢???唔通你又話樓上會賴人地????

請你反對我的觀點時..要想想人地的感受..我出左錢..買唔到好服務...係唔係我錯先???
樓主求救加埋你gei 經驗就等同nokia 唔掂

咁如果有其他A 品牌用家求救, 然後又有另一個用家又係部機有問題, 咁係咪又代表該品牌唔掂?

咁講gei 話即係個個品牌都唔掂?

請你小心你ge說話, 第1 我無話到係你錯
第2 , 你買部機有問題, 我好心感同情, 亦同意係部機or 廠gei 問題, 但係你遇到個人又要你拎番黎整, 又話咩要車費咩俾人打稅, 呢個係你自己選擇, 唔通咁又係人地廠方gei 錯?
2011-6-22 08:34 PM#5

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 salina_cheung 於 2011-6-22 08:34 PM 發表

樓主求救加埋你gei 經驗就等同nokia 唔掂

咁如果有其他A 品牌用家求救, 然後又有另一個用家又係部機有問題, 咁係咪又代表該品牌唔掂?

咁講gei 話即係個個品牌都唔掂?

請你小心你ge說話, 第1 我無話 ...
第二點,.每一個用戶買佢手機...都有好多原因...但為一共通點,要用時間換手機...用時間搭車..時間金錢,仲有人工...買番黎..真係估唔到大品牌咁廢??咁易壞架????

我吐苦水又唔得...好似N記粉絲學左天朝做法...只有河蟹...不準上方(不可以維修).....  可能N牌學左天朝果種高壓...河蟹力量......

可能未來我買手機都係有罪...拉我無期徒刑,罪名係顛覆N牌罪....???????

2011-6-22 09:45 PM#6

中級會員

UID 65138
精華 0
積分 159
帖子 159
閱讀權限 30
狀態 離線
你一直都只係迴避d 問題

根本就講唔通, 只係一味想係度以偏概全

大家係度講道理, 你就只係將自己少少gei 經驗放到大一大

人地一oppose 你就話人地係粉絲

咁你又同個d 反人地gei 死忠又有咩分別?
2011-6-23 12:30 AM#7

prowede
資深版務版主

UID 37287
精華 9
積分 53361
帖子 52154
閱讀權限 100
註冊 2003-4-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

管理員警告

此主題已嚴重偏離用有主題
請各會員留意用詞及討論內容

同時亦請各會員尊重他人意見及觀點

如再發現任何違規內容, 將即時按版規處分

請大家留意及自律
多謝合作

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
Moto G XT1033 4.4.4
Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
2011-6-23 12:34 AM#8

badlwn
新會員

UID 378137
精華 0
積分 11
帖子 11
閱讀權限 10
註冊 2011-6-20
狀態 離線
我前幾日去左先達 佢話我底板壞左要$750整
有冇邊度平d  我覺得好貴
同埋點解會冇啦啦底板壞既.....

2011-7-2 06:10 PM#9

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題