PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: [Android] 傳聞 Android 下次更新將集中於改進用戶體驗  

monkeymama
星級會員

UID 342220
精華 0
積分 2867
帖子 2897
閱讀權限 50
註冊 2009-5-3
來自 HK
狀態 離線
傳聞 Android 下次更新將集中於改進用戶體驗

[Close]
原文轉貼自e-zone:http://www.e-zone.com.hk/discuz/ ... &extra=page%3D1

自從2008年第一款Android手機G1問世以來,Android團隊已經進行了6次大更新,每次都有一大票的新功能加入,但是用戶體驗就一直沒變過 TechCrunch從多個管道瞭解到,Android團隊正在努力解決用戶體驗的問題,下次更新就會集中於這個問題。

另外,Google也意識到了手機 廠商自定義介面對系統和升級帶來的影響,他們正考慮終結廠商自定義UI的權利,包括已經出現的什麼Sense UI、Moto Blur、Ninja Blur等等。這些用戶介面的外殼除了山寨般華麗以外,沒有任何作用,而且會拖慢手機。

也就是說在下次的Gingerbread更新中,不僅用戶體驗會得到提升(Android團隊說能接近iPhone),同時也將終結各種自定義介面,這樣 就可以保證今後的系統更新可以第一時間推送到用戶的手機之上,除非你的手機性能太差跑不動。當然,第三方手機製造商還是可以在系統堨[入自己的預置功能, 但不能對UI做手術了,Google認為此舉完全是無意義的。

如果Google真的這麼幹了,對Android來說無疑是一次大陣痛,但今天的痛是為了以後的不痛,否則Android的用戶體驗永遠無法跟硬體和軟體 一對一的iPhone相提並論。

個人認為如果冇左唔同種類既個性化UI用既話,可能變相就冇咁好用

例如我覺得冇左htc sense 既話,部android機可能就冇咁user-friendly同埋方便

始終做UI方面我個人認為htc,samsung佢地會好過google

對用戶更加貼心
2010-6-24 11:11 AM#1
查看資料  發短消息  頂部

cpk
Banned to Post

UID 43957
精華 0
積分 1427
帖子 3535
閱讀權限 0
註冊 2003-10-1
狀態 離線
[Close]
x2
冇咗獨自UI,咁同複製人有乜分別?
我相信Android用戶唔想見到
如果部機唔user friendly,咁不如買feature phone!!

同埋WM7就出,Google唔係諗住送啲market share俾一直處於下風的微軟啩?

2010-6-24 11:22 AM#2

monkeymama
星級會員

UID 342220
精華 0
積分 2867
帖子 2897
閱讀權限 50
註冊 2009-5-3
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cpk 於 2010-6-24 11:22 AM 發表
x2
冇咗獨自UI,咁同複製人有乜分別?
我相信Android用戶唔想見到
如果部機唔user friendly,咁不如買feature phone!!

同埋WM7就出,Google唔係諗住送啲market share俾一直處於下風的微軟啩?
同感

首先android 機除左有google 既支援服務之外,介面易用唔死板都係android機首歡迎的原因

例如點解desire 咁受歡迎同開售個時咁好賣.除左係佢個hardware勁之外,佢個亨負盛名既htc sense 都係吸引都人既重要原因,試問如果用番android 既原生介面,部機仲會唔會有咁多賣點??

都係奉勸一句,google唔好咁樣打擊android 陣營裡面其他廠商既士氣,比番d自由佢地,不過補充一句:如果google咁有信心,我們也大可以拭目以待
2010-6-24 11:44 AM#3

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
註冊 2010-1-19
狀態 離線
但GOOOGLE沒有話,她們會限制廠商唔比出自家介面呀?

當日微軟話出WM7時..要限制.唔比自家介面..又限制手機硬件規格
所以HTC今年大部份都係出GOOGLE手機..都好小出微軟手機...

其實呢D新聞都唔係大問題,根本GOOGLE仲唔敢同成班廠商鬥的...如果唔係最多迫人家合作...成班廠家出新平台咪仲衰?
2010-6-24 09:03 PM#4

cpk

UID 43957
精華 0
積分 1427
帖子 3535
閱讀權限 0
狀態 離線
回復 #4 mcy1211 的帖子

所以我估Google唔會行呢一步,否則Android前景會好麻煩
咦,我聽過有溜覽器開發商話停止為WM7做browser,乜原來微軟玩到咁絕?佢梗係想連嗰10%份額都冇埋先安樂
2010-6-24 10:56 PM#5

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cpk 於 2010-6-24 10:56 PM 發表
所以我估Google唔會行呢一步,否則Android前景會好麻煩
咦,我聽過有溜覽器開發商話停止為WM7做browser,乜原來微軟玩到咁絕?佢梗係想連嗰10%份額都冇埋先安樂
佢要廠商幾大指引.
第一,不可以有自家介面(唔知道現在有沒有取消?)
第二,要定廠家用乜CPU(好似1GHZ以上)和硬體有8GB容量,可以方便手機升級(咁即係迫消費者買貴野.)廠家唔可以發展到中價市場.即係簡單D講,扮上菜
第三,至小23美元以上的權利金.(以前是17美元至23美元)未見官先打100大板...比係我廠商..仲唔用GOOGLE咩?人家是免費平台唔使錢更係好事啦.

我記得當日睇某一個網講的,原因搵唔到係因為我成日睇GOOGLE新聞,係到搵資料研究得來.

所以HTC同三星...三星都係出6.5版...HTC出7仔的..都唔會多...就係呢D原因.
2010-6-24 11:42 PM#6

cpk

UID 43957
精華 0
積分 1427
帖子 3535
閱讀權限 0
狀態 離線
我亦聽過微軟話HD2唔可以升上WM7
2010-6-25 07:49 AM#7

mcy1211

UID 355229
精華 0
積分 2088
帖子 2088
閱讀權限 0
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cpk 於 2010-6-25 07:49 AM 發表
我亦聽過微軟話HD2唔可以升上WM7
不過...微軟人事部調動好勁..張X360部門主管提早退休

連手機部門主管都有同一命運...
就知道微軟現在承認自己失敗

可能WM7後?未來微軟會可能識得自己點做..唔係WM系列手機,只會成為歷史...
2010-6-25 08:40 PM#8

黑翼棒
高級會員

UID 282080
精華 0
積分 1644
帖子 1644
閱讀權限 40
註冊 2008-1-13
來自 hk
狀態 離線
回復 #6 mcy1211 的帖子

佢限死用snapdragon....絕對係超錯
snapdragon好快會比cortex a8 out走...
2010-6-25 09:34 PM#9

monkeymama
星級會員

UID 342220
精華 0
積分 2867
帖子 2897
閱讀權限 50
註冊 2009-5-3
來自 HK
狀態 離線
唔該lau_216版主幫忙移動
2010-6-26 09:46 PM#10

坤仔kwanjai
新會員

UID 362063
精華 0
積分 4
帖子 4
閱讀權限 10
註冊 2010-6-20
狀態 離線
但係唔限制UI sense既話...
就會令到android唔可以做到同時更新
而且要搞到廠商重新寫android介面
仲麻煩又費時
2010-6-26 10:30 PM#11

monkeymama
星級會員

UID 342220
精華 0
積分 2867
帖子 2897
閱讀權限 50
註冊 2009-5-3
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 坤仔kwanjai 於 2010-6-26 10:30 PM 發表
但係唔限制UI sense既話...
就會令到android唔可以做到同時更新
而且要搞到廠商重新寫android介面
仲麻煩又費時
android又是不能做到兩全其美的(照你咁講)

如果要我二揀一,我會要番各間廠自家製的ui

我會覺得部機會好玩好多

同埋同時更新方面may be 會有辦法解決
2010-6-27 05:26 PM#12

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題