PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: (請版主del,冇會員使用此貼,浪費網絡資源)國產手機購前討論/選機討論/分享討論區  

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
註冊 2007-5-13
狀態 離線
(請版主del,冇會員使用此貼,浪費網絡資源)國產手機購前討論/選機討論/分享討論區

[Close]
近日不斷有同類的買機,選機新貼出現,

有鑑於此,本人連同和諮詢本版版主SING1327增設專為國產手機購前討論/選機討論和分享的新貼,方便
各會員查閱同類型的選機貼子.並務求令同類型貼子不斷重複,令討論區話題變得冗長等問題停止.

歡迎各會員發表手機用後意見/選機要求.

另各有心買國產機的會員請先睇睇此文章

http://board.phonehk.com/viewthr ... &extra=page%3D1

2008-1-18 04:20 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

man828
普通會員

UID 282583
精華 0
積分 34
帖子 34
閱讀權限 20
註冊 2008-1-16
狀態 離線
[Close]
其實同你之前講過
電話機functions有無牌都係差唔多
有d人睇functions
我就睇外形多d
2008-1-19 10:31 AM#2

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 man828 於 2008-1-19 10:31 AM 發表
其實同你之前講過
電話機functions有無牌都係差唔多
有d人睇functions
我就睇外形多d
唔同人唔同啦哈哈

細微d睇,呂係個個功能都一樣既

可能我係玩比較冇咁冷門既機,果d真係特別d既

但,有時有d機2部都係3.2mp,有部會好d,有部冇咁好,都係分別.睇樣睇唔到的

而,我講既唔同,多數都係講喇叭數目,相機,音質,通話(呢個係自己買機時諗既,冇提及過)

而當然,選中了好幾部有如樣功能的手機後

見到好幾部都同自己既要求fit哂

之前就當然係從價錢*(有人不在乎,千萬唔好咁做),個樣黎比較

我都會睇個樣,但都係要選左岩功能後仲有好多選擇先會咁樣選機

咁講你應該會接受

題外話啦.......

而我唔明既只係我有d同學明明係唔明部機既功能,只係追樣
問到佢地點解買,佢地只係會話:家人比ma,佢會比我錢咪用囉......仲有部機個樣靚過我之前部野ma
本人真係極之憎恨這一種類既敗家小朋友...

都唔明佢地,佢地買部咩功能都有既機,只係要樣,要哂命,連玩左一年舊果部野咩功能都唔知!?

講真,如果佢要樣.....我覺得我屋企部NOKIA 6150都幾靚.....不如比左佢

你認唔認同呢?(傾下計...輕鬆D)
2008-1-19 10:45 AM#3

峰峰峰峰仔
普通會員

UID 249364
精華 0
積分 53
帖子 53
閱讀權限 20
註冊 2007-7-4
狀態 離線
而家d大陸手機真係好多好多...都唔錯=口="..仲要不停出愈出愈勁= ="...真係令人花多眼亂a= =我到而家仲未諗完haha
2008-1-19 11:35 AM#4

hdd613
普通會員

UID 274326
精華 0
積分 60
帖子 61
閱讀權限 20
註冊 2007-11-16
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cyrus0607 於 2008-1-19 10:45 AM 發表

唔同人唔同啦哈哈

細微d睇,呂係個個功能都一樣既

可能我係玩比較冇咁冷門既機,果d真係特別d既

但,有時有d機2部都係3.2mp,有部會好d,有部冇咁好,都係分別.睇樣睇唔到的

而,我講既唔同,多數都係講喇 ...
要買部像樣的可以這個

太強了

樣子較新潮XD
http://www.youtube.com/watch?v=1x2E1ZL_7O0

================================================
對了cyrus最近有什麼推介?

還是icool800,dv007嗎?

2008-1-19 11:58 AM#5

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hdd613 於 2008-1-19 11:58 AM 發表

要買部像樣的可以這個

太強了

樣子較新潮XD
http://www.youtube.com/watch?v=1x2E1ZL_7O0

================================================
對了cyrus最近有什麼推介?

還是icool800, ...
果部野,同抄款既5300,N73,8600一樣,都係樣似,介面OK似,但始終有D野係MTK既,修改唔到

咁都只係得樣,FAKE N95得VGA相機,開機介面唔似(手手個位)

開機音樂,真N95個TONE清D

唔講廢話了...

大陸機冇咩新機好玩播右........

DV007唔一定有貨TIM

唉,愈黎愈唔惦

可能係我少出鴨記,有D機連M8COOL都冇既有時鴨記會有,如果咁岩撞正係一部好機,而我冇出鴨記見唔到推介唔到,抱歉.希望大家都可以幫忙POST一POST同類的文章.借問只係得一個人,資料何以詳盡?

但講講下,有部機唔知香港有冇,見C兄你咁講野

唔理佢有冇喇

比大家睇睇都好

都係POST左一段時間,睇過既朋友希望唔好疾我慢,只係唔知大家睇唔知香港有冇既機既POST而已

http://www.m8cool.com/mobile/1/1132/4574.html

【品牌型号】UNITONEF80

1180人仔,就咁睇香港賣一千零幾幾到一千五百幾幾

有3.2MP,AF,名片掃瞄,仲有GPS...正

仲有果D好似FM,JAVA,BT 2.0,240X320影片播放都比我睇中

仲有JOYSTICK,正正地播

只係後邊唔靚

介面幾靚

整體如果香港真係有貨到,一千到一千五都抵諗

因為有大部分我鐘意既功能同大陸機有既功能(冇WIF,當然...MTK)

唔知喇叭好唔好呢?如果HEADPHONE係正規USB OR2.5MM就好了(不奢望3.5MM線)
2008-1-19 12:41 PM#6

hudsonwuwuwu
新會員

UID 282735
精華 0
積分 3
帖子 3
閱讀權限 10
註冊 2008-1-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cyrus0607 於 2008-1-18 03:56 PM 發表

好長.........

=]慢慢回(你排列得好整齊)

你個朋友右幾好播,睇中大陸機既功能....唔跟潮流,玩功能......唔錯=]

咁我搵d比較主要同實際會有既大路功能啦

2.0mp or之上,

VEDIO提議唔好用 ...
唔該哂你呀,非常詳盡同清楚既回答,thx ^^

暫時我諗我會響XPOD 007 同 英雄510 兩部裡面揀一部.
因為英雄510就mon好大同平,XPOD就行os用windos mobile 5.0~兩部其實功能都好合我心水.
另外,呢兩部都可以玩模擬器game,唔錯.

咁我想問係咪XPOD 007雖然行wm5但都冇wifi上網功能架.(唔係必要用,不過想知知)
我今日上網見到呢部cool978有wifi
http://www.m8cool.com/mobile/1/461/4700.html

同埋想知呢兩部機如果鴨記買大約幾多錢.係咪可以講價講平d d架,通常可以講平幾多左右.

另外我想問下係咪冇得打繁體既sms架.或者呢兩部機既輸入法係邊d.

最後就係鴨記邊間鋪信譽好d 呀.因為未買過,唔知邊間好邊間唔好.

唔該哂你,答左我咁多問題,really thx a lot~!

題外話:

其實我做果d問卷唔係電話,係當面問果d.早排立法會補選同區議會選舉,響票站門口收集投票意向果d人就係我地勒,哈哈.間公司係張份問卷直頭用一個java程式寫左出黎,比d做問卷既人自己tick番相對既格仔,都好方便.

所以你屋企人cut過妓都唔駛唔好意思ar,haha,同埋我有時忙既時候都會拒絕做問卷調查.

2008-1-19 03:20 PM#7

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hudsonwuwuwu 於 2008-1-19 03:20 PM 發表
唔該哂你呀,非常詳盡同清楚既回答,thx ^^

暫時我諗我會響XPOD 007 同 英雄510 兩部裡面揀一部.
因為英雄510就mon好大同平,XPOD就行os用windos mobile 5.0~兩部其實功能都好合我心水.
另外,呢兩部都可以玩模擬器game,唔錯.

咁我想問係咪XPOD 007雖然行wm5但都冇wifi上網功能架.(唔係必要用,不過想知知)
我今日上網見到呢部cool978有wifi
http://www.m8cool.com/mobile/1/461/4700.html

同埋想知呢兩部機如果鴨記買大約幾多錢.係咪可以講價講平d d架,通常可以講平幾多左右.

另外我想問下係咪冇得打繁體既sms架.或者呢兩部機既輸入法係邊d.

最後就係鴨記邊間鋪信譽好d 呀.因為未買過,唔知邊間好邊間唔好.

唔該哂你,答左我咁多問題,really thx a lot~!

題外話:

其實我做果d問卷唔係電話,係當面問果d.早排立法會補選同區議會選舉,響票站門口收集投票意向果d人就係我地勒,哈哈.間公司係張份問卷直頭用一個java程式寫左出黎,比d做問卷既人自己tick番相對既格仔,都好方便.

所以你屋企人cut過妓都唔駛唔好意思ar,haha,同埋我有時忙既時候都會拒絕做問卷調查.
係呀...xpod 007冇wifi

果部新出既野係有wifi,同樣鬼機一部(睇下舊電)

其實都係怕大家空歡喜一場,有時真係幾煩惱.有新機出,香港唔一定有,冇介紹會比人話我唔夠新,介紹左明明我有話香港唔一定有貨,點知會話我講廢話,香港冇仲要介紹.因此都係少介紹香港唔一定有既機,不過大家有要求我介紹,我都樂意.但希望大家都可以抽空分享一下,資料先唔會停滯

其實我都只係一個學生,價格走勢不會像價格分析員般快,準.
07年12月14日,xpod007價錢

因為當時係新番既貨,記得v111新番都要14xx到15xx
所以我xpod 007 e家既價係12xx到13xx

信譽...........呢個問題難答....因為有d人冇壞機就話間店好,一壞就話店唔好.所以真係唔方便講.而且長期介紹一店會比人懷疑有商業成份,保障自己利益@@.....

提一提你......我既偏門check店方法:(講價+睇佢到底好唔好)

講價之前最好唔好比sales扮野,如果你咩都只係問sales,佢地就會扮起野黎,到時講價,check機佢都係咁講大話,我頂唔順佢地

我到一間店,認為就算冇電話知識,都要扮下野先,最少d sales唔會亂吹先,講起價自己會有上風

如果sales態度強硬,唔好理佢,走人(鴨記大把店,洗乜比面佢!)

之前如果係見到有d店既sales傻傻下,都冇壞.起碼可以講下價.最常都係扮下野,令到佢地唔會話哂事

其實我覺得既野唔一定大家認同,有唔同意見先會有唔同睇法,希望多d朋友可以分享一下

我覺得....邊有特別黑or特別白既店

部電話有大問題,好似爆mon果d,間間都係收錢嫁啦,唔會有間唔洗掛!?

因此,黑店白店,我唔會仔細問人,只係睇佢地既服務而已,
既然如此,我只會睇價錢而買的,同款機,邊個服務好dd,邊個再平d,咪同佢地買囉
2008-1-19 09:55 PM#8

高級會員

UID 72734
精華 0
積分 665
帖子 652
閱讀權限 40
註冊 2004-9-23
狀態 離線
想問問icool800
有無咩評語呀.....
我而家用緊b832.有d想換部有gps既機..

投向祖國:b832
不錯!
下一部..我要GPS ~.~
2008-2-3 12:56 AM#9
查看資料  發短消息  ICQ 狀態  頂部

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 2108 於 2008-2-3 12:56 AM 發表
想問問icool800
有無咩評語呀.....
我而家用緊b832.有d想換部有gps既機..
用ETEN M600黎評

照計如果講反應,唔會慢

相機唔好睇得咁好,因為唔知係咪後期廠家搵左既

其餘......需要玩過既朋友分享了
2008-2-3 05:56 PM#10

yin97
星級會員

UID 214253
精華 0
積分 3930
帖子 3633
閱讀權限 50
註冊 2007-2-9
狀態 離線
宜家wilson 都有k-touch 賣
證明 國貨都有一定程度上的實力.....

Now using : note 3 ,
2008-4-11 09:19 PM#11

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yin97 於 2008-4-11 09:19 PM 發表
宜家wilson 都有k-touch 賣
證明 國貨都有一定程度上的實力.....
MTK芯片平,功能強大......

有自己既好處

唯一唔好就係有D黑手機玩抄款,又冇花心機去整個介面,做工唔好

但呢D都係因為細廠仔經費不足

只要有廠家會花心機出一部電話,功能好,合用家

一定會出頭

至於K TOUCH有今日香港咁出名,大家唔知LENOVO,唔知AMIO,唔知大陸既7喜等等有D名既機

應該要多謝一開始番貨果個代理咁識做勁多廣告了

某部分我都幾欣賞香港既K TOUCH

可能係因為香港果個代理知大家唔中意抄款,就冇番到扮款果部分

似係一開始,TIANYU......D機谹部似韓機,幾部超N記

雖然到E家,大陸既天語仲有部分產線似係玩緊抄(希望K TOUCH FANS唔會鬧.中立意見而已)

但到E家我幾欣賞佢個代理同間廠

睇黎都洞悉到多左人玩大陸機,2年之前黑手機岩岩出(冇講佢係黑手機,引題而已),香港極少人玩大陸機

直到呢1年,新功能到大廠機都未有既大陸機就係咁出

又玩搞GAG電話,喇叭勁等等........

但始終仲係黑手機,雖然部分人都接受(相信都安全啦,都未見過有人爆黑手機,同埋黑手機品質上真係可見一月比一月好,雖然近月新機功能開始進化得慢左)

之後E家有品牌既K TOUCH都黎埋香港,玩既都係功能好同性價比強既機

的確.....好多人用,,,我有D FD玩SE既都用緊2部.....一部W910I,一部A691

相信只要花心機去整一部功能好,樣靚既機(還是視用家需要吧)

唔理係咩品牌都好都一定有人支持.....人地唔支持我都會整到佢地支持....XD

希望第日可以見到街邊好多好多人用唔同品牌既機啦..........

始終最支持高性價比.....功能奇怪既機XD   哈哈

始終都係一部A168令自己對2年前UP W店既極核突黑手機既反感清除.....

我都好希望未玩過大陸機既朋友可以嘗試一下,一洗未玩過就開口認為"易壞,抄樣"既睇法,這想法已經過時了

我和我學校給的感染了的同學會笑的........哈

其實黑手機都有好既.....用耐都覺品質其實都好好,功能強

把價錢高高在上強功能機既價錢平民化.....

都好多人千幾蚊買番黎,,,,覺佢做得都幾好....轉左玩大陸機

支持國產!!!他們也在漸漸進步的!!!只要我們會給機會他們

2008-4-11 11:26 PM#12

這正是我
普通會員

UID 278664
精華 0
積分 62
帖子 62
閱讀權限 20
註冊 2007-12-18
狀態 離線
好耐沒問野了...名位大佬...不如推介部呢....個喇叭好好好正既....
同有java或模擬器既手機比小弟!!!大家有冇好介紹????
其實係咪多speaker個喇叭就正ga la!!
例如e部~~~e部有十個喇叭a!!!!!但係冇java=口=
http://www.m8cool.com/mobile/1/915/3852.html
唔知香港有冇得買呢-口-
2008-5-1 06:19 PM#13

cyrus0607
星級會員

UID 236124
精華 0
積分 2982
帖子 2894
閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 這正是我 於 2008-5-1 06:19 PM 發表
好耐沒問野了...名位大佬...不如推介部呢....個喇叭好好好正既....
同有java或模擬器既手機比小弟!!!大家有冇好介紹????
其實係咪多speaker個喇叭就正ga la!!
例如e部~~~e部有十個喇叭a!!!!!但係冇java=口=
h ...

同我之前一樣

都係睇中左呢部機

覺得8個喇叭真係會好正

but

原來....音量唔係睇喇叭的!!

記得有次番大陸

我唔記得左.....自己部野都係大陸機

o係香港.......只但拎部機(大陸機)出黎都大聲過人地d大品牌機

果次......2月

拎部唔知咩野4喇叭2卡二手機番大陸同人玩

估唔到.....真係估唔到

個朋友部2喇叭音量唔到3(全部應該係6)

就大聲過自己果部自認為係好大聲既機

so,唔一定係睇喇叭

同埋喇叭愈多,用電都愈多

and also,呢部機香港係冇得賣既

都出左好多個月喇

如果番大陸

可以睇下d寫住"震動喇叭"既機

真係好勁

唔同10個喇叭仔果d機......只係睇頭黎
2008-5-3 11:38 PM#14

這正是我
普通會員

UID 278664
精華 0
積分 62
帖子 62
閱讀權限 20
註冊 2007-12-18
狀態 離線
咁cyrus大佬....你知唔知而家有冇邊部機喇叭好正...又有java或模擬器嫁,,,,
2008-5-4 11:33 AM#15

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題