PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: 想申請做副版主=]  

1gB
中級會員

UID 245449
精華 0
積分 107
帖子 107
閱讀權限 30
註冊 2007-6-18
來自 香港
狀態 離線
想申請做副版主=]

[Close]
..........

2007-6-28 10:43 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

dandan
資深版務版主
手機隨身拍銀獎

UID 49893
精華 6
積分 9318
帖子 8058
閱讀權限 100
註冊 2004-1-10
狀態 離線
[Close]
首先歡迎閣下之申請, 本版有關版主會因應你所提供的資料作參考, 閣下亦可參考申請指引, 補充更多資料

另外, 請細心思考一下以下問題:
1. 怎樣妥善分配讀書時間, 私人時間和在本網執行版務時間?
2. 是否一定要成為副版主, 才可幫手回答會員的問題?
3. 除了「維護」之外你會對所申請的區域抱有甚麼期望?

Currently using Samsung Galaxy Tab 10.1 3G+WiFi and Sony Xperia ZR.
2007-6-28 11:17 PM#2
查看資料  訪問主頁  發短消息  頂部

kuen94
技術顧問

UID 39739
精華 5
積分 16888
帖子 16020
閱讀權限 100
註冊 2003-7-24
來自 2005 年的 Panasonic X800
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 1gB 於 2007-6-28 10:43 PM 發表
我想做的位置:網絡供應商副版主,手機報價區副版主,二手交易平台副版主!
大家你地好呀~我叫呀然...我係一名學生,我知我係鈴聲之王討論區唔係耐,亦都唔係發得好多貼,但係我對電話好有一種熱誠...我好細個個陣,己經 ...
收到你的pm申請..
就抽了幾分鐘入黎睇..及出面..但見你差不多同一時間去回應文章..
雖然你是新會員.. 但想申請版務人員亦唔係一下子去回應文章才有優先權. 因為我們沒有這樣的條文.

你是中學生? 多小年級?

日系集散地: Panasonic 手機 (DoCoMo vs Softbank)

現役手機
  • Iphone 3GS 3.13 > 4.02 > 4.01

HP iPAQ 612 Business Navigator 用家報告

• 2007-6-28 11:36 PM#3

1gB
    中級會員

UID 245449
    精華 0
    積分 107
    帖子 107
    閱讀權限 30
    來自 香港
    狀態 離線
    回復 #2 dandan 的帖子

首先好感請dandan版主ge意見...
    1.我當然會分配得好好吧!我ge上線時間當然是課後啦...而我ge私人時間就係上鈴聲之王討論區
    2.不是的...但我可以講一個真人真事ge例子吧!http://board.phonehk.com/viewthr ... ht=%A4%A3%A6w%A5%FE   你可以上上~"同志,請想想誰人先把頭髮做成豉油賣出來吧

講到做假賣假,世界上誰人及得上你們?

香港的假手機,都不會是香港人造得出來吧! 還不是通通由內地進口?"
    這樣的說話是否針對人??大家心照啦=]
    如果我係版主...我就可以左中心立場去發出警告...這是不是幫助會員??

3.我當然希望我加入後網絡供應商,手機報價區,二手交易平台也會是相關資料最多人瀏覽的...
    2007-6-28 11:49 PM#4

1gB
    中級會員

UID 245449
    精華 0
    積分 107
    帖子 107
    閱讀權限 30
    來自 香港
    狀態 離線
    回復 #3 kuen94 的帖子

首先好感請kuen94版主ge意見...

我明白了...你所說的話!你話我一下子去回覆,其實不是你所講ge為左申請版務人員!1.我在這個時間online...當然是差不多同一時間去回應文章啦...  2.我回覆不是為左申請版務人員...我係想回答會員ge問題...

無論做唔做到版務人員...我都會有份做好e個壇!thx...我好想做到版務人員=]
    2007-6-28 11:54 PM#5

prowede
    資深版務版主

UID 37287
    精華 9
    積分 53361
    帖子 52154
    閱讀權限 100
    註冊 2003-4-28
    來自 Hong Kong
    狀態 離線
    先歡迎閣下申請,所有閣下提供的資料都會用作申請的參考資料一併考慮
    所以希望閣下可以更多的資料及作些補充

閣下有否了解過版主實際的工作內容?
    因為過往亦有不是會員誤解了版主的工作

版主的主要工作並不只是幫助會員解決手機上的疑問(詳情可以參考本版的置頂主題),除左幫助會員及維護本版,閣下對於版主的工作及職責有何其他的抱負及期望,會如何去實行?可否提供一些較詳細及具體的內容?

另外,何以閣下對這幾個區特別有興趣?

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
    清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
    GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
    Moto G XT1033 4.4.4
    Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
    2007-6-29 12:00 AM#6

1gB
    中級會員

UID 245449
    精華 0
    積分 107
    帖子 107
    閱讀權限 30
    來自 香港
    狀態 離線
    回復 #6 prowede 的帖子

首先好感請prowede版主ge意見...
    我申請前己經睇過啦=]
    "處理版務即處理一直版內的事務,包括文章的處理,處理投訴,解答個別的疑難,版主內部討論等"
    我明白做管理員是一件不容易的事,因為有時會員會破口大罵...甚置講埋粗口...
    大家可以睇睇我所回答ge問題...我好有禮貌咁答...
    我ge期望係有我加入後...個壇會每次比每次好!
    我是一個有責任感ge人
    唔會因感到煩而放棄...
    最多我會抽多d時間休息...

1.我所回答ge都會從中心立埸答的
    2.我好樂意解決文章的處理,處理投訴,解答個別的疑難ge問題
    3.每日cheak post...睇睇有冇遺規
    4.如有唔明白...我會向各版主提問=]

坦白講...我最特別有興趣ge區係sony ericsson...
    但係睇過其他人ge申請,,有版主話se 個版有好多人啦=[
    因我係用梗se機...特別有興趣
    其次就係這些網絡供應商副版主,手機報價區副版主,二手交易平台副版主
    網絡供應商:我用過很多台ga啦...好清楚收得好唔好...
    手機報價區:我好多時要經過手機店...我要把我知ge公開
    二手交易平台:我好鐘意換手機...但睇到人地換手機我都好開心=]
    thx
    2007-6-29 12:24 AM#7

colan306
    版務版主

UID 186354
    精華 0
    積分 1224
    帖子 1206
    閱讀權限 100
    註冊 2006-6-22
    來自 TM
    狀態 離線
    先歡迎閣下的申請

在下亦看出閣下很有熱誠,有衝勁,以上版主已經說了我的一點意見,
    我也在此補充一點

為版主的,解答會員問題或處理一些會員間的爭執都比較次要,最重要的是處理版面的工作,
    這是非常花時間,心思,精神的工作,還請閣下認真考慮

還有,樓主你讀中學?幾年級?

T230-->K750I-->K800I-->C905

計劃暫時擱置..
    2007-6-29 06:25 PM#8

1gB
    中級會員

UID 245449
    精華 0
    積分 107
    帖子 107
    閱讀權限 30
    來自 香港
    狀態 離線
    回復 #8 colan306 的帖子

你好呀...colan306見習版主thx你ge意見...
    我當然是考慮完才會有勇氣post的...
    對...中學!中5
    2007-6-29 07:47 PM#9

rb26dett_34
    高級會員

UID 103849
    精華 0
    積分 1410
    帖子 1804
    閱讀權限 40
    註冊 2005-5-19
    狀態 離線
    容許我外人加把咀

岩岩見到樓主一個reply
    http://board.phonehk.com/viewthr ... &extra=page%3D1

QUOTE:
    原帖由 1gB 於 2007-6-29 08:19 PM 發表
    做咩我要咁好= =提供更多資料俾你??我要商議一下打唔打
    上面樓主話會幫助其他會員
    但以上少少gei reply中,雖然對方係以公司身份,但都係個會員吧,但果係唔想幫的話我覺都唔使咁覆人
    老實講,都係順手jei,打個電話使花你幾多時間,假如做左版主的話,你真係幫會員的時間可能係n倍啦

仲有,
    http://board.phonehk.com/viewthr ... ht=%2B%A2%B0g%A2%D0

QUOTE:
    原帖由 1gB 於 2007-6-28 10:55 PM 發表
    梗係k810i啦...n73 好易hand ga
    之前有n個post,有n個會員又好用家又好,都講過話依家的N73唔易hang
    但唔知樓主用過未就話n73好易hang,定係用過成日hang

唔係話一個版主講gei野一定係岩,亦唔係話版主一定要咩都識
    但我覺得如果作為一個版主,尤其是如果係以解答大家問題為你的目標,對於一d之前大家都講過咁多次gei野,如果係唔清楚的話,至少應該搵清楚答案先;或者你答個時應該講清楚係咩情況

某某然咁答一個答案出黎,我覺得已經唔係中立,因為根本就唔知你係個人經驗,主觀的感覺定係純粹聽番黎

我都明白版主的工作未必只係解答問題
    不過我覺得如果你係想去答的話,係唔係答得清楚d詳細d專業d會好d
    特別係一些理應識的terms(例如hang機咁)都唔好答錯先,唔係話你要咩都識,但基本的都唔好搞錯先啦

好多時會員會信以為真ga
    如果被誤導左就唔好啦

我都只係個小小會員je

大家覺得幾多點先算"Multi touch"?

請大家踴躍投票

http://board.phonehk.com/viewthread.php?tid=292915&extra=page%3D1
    2007-6-30 01:36 PM#10

previa
    資深技術顧問

UID 54239
    精華 6
    積分 18114
    帖子 17428
    閱讀權限 100
    註冊 2004-3-8
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 rb26dett_34 於 2007-6-30 01:36 PM 發表
    容許我外人加把咀

岩岩見到樓主一個reply
    http://board.phonehk.com/viewthr ... &extra=page%3D1

上面樓主話會幫助其他會員
    但以上少少gei reply中,雖然對方係以公司身份,但都係個 ...
    同意.他的年紀尚細.讓他在這裡浸多一段時間後再看看吧
    2007-6-30 10:25 PM#11
    查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部

1gB
    中級會員

UID 245449
    精華 0
    積分 107
    帖子 107
    閱讀權限 30
    來自 香港
    狀態 離線
    回復 #10 rb26dett_34 的帖子

係係...我打左俾佢啦=]
    2007-7-1 12:14 AM#12

1gB
    中級會員

UID 245449
    精華 0
    積分 107
    帖子 107
    閱讀權限 30
    來自 香港
    狀態 離線
    回復 #10 rb26dett_34 的帖子

我有用過ie...我可以1日hand左9次= =跟據我所用係咁ge答案=]thx
    2007-7-1 12:16 AM#13

1gB
    中級會員

UID 245449
    精華 0
    積分 107
    帖子 107
    閱讀權限 30
    來自 香港
    狀態 離線
    回復 #11 previa 的帖子

好...thx...
    2007-7-1 12:17 AM#14

previa
    資深技術顧問

UID 54239
    精華 6
    積分 18114
    帖子 17428
    閱讀權限 100
    註冊 2004-3-8
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 1gB 於 2007-7-1 12:17 AM 發表
    好...thx...
    有努力的付出.在任何情況和地方都是有獲得的回報,只是蝕頭賺尾來吧.用平常心繼續努以赴啦
    2007-7-1 12:51 AM#15
    查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部

phonehk
    版主
    Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

UID 31215
    精華 2
    積分 4967
    帖子 3906
    閱讀權限 110
    註冊 1970-1-1
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 1gB 於 2007-6-28 10:43 PM 發表
    我想做的位置:網絡供應商副版主,手機報價區副版主,二手交易平台副版主!
    大家你地好呀~我叫呀然...我係一名學生,我知我係鈴聲之王討論區唔係耐,亦都唔係發得好多貼,但係我對電話好有一種熱誠...我好細個個陣,己經 ...
    Although you have just been registeed as our member for less than a month, I'm much appreciate for your heart and spirit.

Having considered your application, I suggest you to spend further months to learn more about our operations and see whether you are still interested in the captioned application.  This will be useful for you to join our management team in future.

At the moment, we will keep looginh on your daily participations in the Forum.
    2007-7-1 12:02 PM#16
    查看資料  Blog  發短消息  頂部

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題