PhoneHK 討論區 
» 遊客:  註冊 | 登錄 | 搜索 | 幫助

RSS 訂閱當前論壇  

上一主題 下一主題

標題: [申請 4] 我希望可以成為版主...  

colan306
版務版主

UID 186354
精華 0
積分 1224
帖子 1206
閱讀權限 100
註冊 2006-6-22
來自 TM
狀態 離線
[申請 4] 我希望可以成為版主...

[Close]
HELLO,各位好,我有意成為手機科技園,手機隨身拍『相片分享』同Sony Ericsson呢幾個區既版主

本人係一位16歲既中4學生,但係對手機既熱愛已經唔係一朝一夕既事
當我中一個陣,當時因為想換一部新手機,就去便利店買一本手機雜誌,
本來當初只係想搵一個換機既指引,但係後來被手機既魅力吸引住,
雜誌出新一期就買,返屋企後睇完再睇,睇完再睇,咁就受上左手機了
直至而家,我仍然保持住睇手機雜誌既習慣,因為有時上網唔知既野,一睇新既雜誌就有該資料了
中2個時我係屋企上網,無意中搵到ringhk呢個網站,其實當時可以講得上係正中下懷
因為我想透過網上空間了解更多有關手機既知識,藉此update自己,無意中就搵到ringhk
所以就趕去註冊為會員了
直至而家,我每日都會上ringhk,因為可能會收到有關手機既最新資料
並且我間中會上手機隨身拍區放相,俾會員品評一下我既作品
原來,有會員話我影既相唔錯個陣,滿足感真係幾大
原來學識有關手機既知識都幾重要的對我來說,因為曾經身邊有同學問我應該換咩手機
我都可以俾小小指引佢去選擇.當聽到佢話部手機點好點好個陣,滿足感就咁湧上心頭

其實好耐之前我已經打算想做ringhk其中幾個版既版主,但係年紀當時可能較小,處理能力冇咁好
所以就冇諗了,而家,我對自己處理事務既能力有信心,相信自己可以用客觀既態度,去幫助有疑問既會員
家中長輩講過,做事必須以自己興趣為先,否則你會感到唔開心的
本人對手機既熱愛與日俱增,經思前想後,就鼓起勇氣打呢篇介紹,申請做版主了

隨住手機既流通性增加,手機科技既進步,我相信ringhk論壇可以更為人所熟識
而且有ringhk內各版主坐鎮,ringhk會比以前更進步,更有系統,
並相信經過自己向有興趣朋友介紹此論壇,一傳十,十傳百,會員人數會與日俱升

最後,雖然本人問/發post既數量唔多,但都希望ringhk高層可以接鈉我既申請,多謝

T230-->K750I-->K800I-->C905

計劃暫時擱置..
2007-5-13 10:14 PM#1
查看資料  發短消息  頂部

kuen94
技術顧問

UID 39739
精華 5
積分 16888
帖子 16020
閱讀權限 100
註冊 2003-7-24
來自 2005 年的 Panasonic X800
狀態 離線
[Close]

QUOTE:
原帖由 colan306 於 2007-5-13 10:14 PM 發表
HELLO,各位好,我有意成為手機科技園,手機隨身拍『相片分享』同Sony Ericsson呢幾個區既版主

本人係一位16歲既中4學生,但係對手機既熱愛已經唔係一朝一夕既事
當我中一個陣,當時因為想換一部新手機,就去便利店 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/siuwa ... chive?l=f&id=10

見到你的blog都有有關手機的新聞/消息/自我評估.
文筆都與你年齡相近. 亦不只是集中(或神化)某品牌的會員.

另外見你有相提供相信你亦是籃球健兒..你都應該好活躍..
至於版主/什麼管理階級, 不是我一人去決定..
亦要等待其他管理人員去決定.

但你應該開始緊張你的學業吧, 因就快升中五..所以你亦要有責任去承受.
sony ericsson專區已有多名的管理人員管理(我雖是該手機品牌用家亦不一定要做該區管理人),
當然你的要求我們亦見到. 而通通問題都是交由我們的總版主決定.

日系集散地: Panasonic 手機 (DoCoMo vs Softbank)

現役手機
  • Iphone 3GS 3.13 > 4.02 > 4.01

HP iPAQ 612 Business Navigator 用家報告

• 2007-5-14 04:04 PM#2

colan306
    版務版主

UID 186354
    精華 0
    積分 1224
    帖子 1206
    閱讀權限 100
    來自 TM
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 kuen94 於 2007-5-14 04:04 PM 發表

http://hk.myblog.yahoo.com/siuwa ... chive?l=f&id=10

見到你的blog都有有關手機的新聞/消息/自我評估.
    文筆都與你年齡相近. 亦不只是集中(或神化)某品牌的會員.

另外見你 ...
    多謝kuen版主
    當然做有關手機既新聞只係為自己同班入面某d同學既興趣而做
    神化某品牌不論對自己同其他人都冇好處...
    文筆..不用多講了..相信仍有進步空間

我唔算係一個藍球健兒只係我既興趣係藍球
    實力有好多好多令人值得挑剔既地方

其實如果人數太多既話我可以唔做se既版主,因為當初因為自己鍾意se所以先想做se版主
    當然有冇都無所謂,如你所說,用某品牌不一定要做那品牌既版主

當然,學業方面我能夠兼顧.因為我明白做版主既責任唔細,所以初時自己亦諗清諗楚先打呢篇野
    其實我覺得做版主可當係自己既一個挑戰,學懂如何處理一部份繁複既事....
    亦可以明白何為責任心

計劃暫時擱置..
    2007-5-14 04:47 PM#3

dandan
    資深版務版主
    手機隨身拍銀獎

UID 49893
    精華 6
    積分 9318
    帖子 8058
    閱讀權限 100
    註冊 2004-1-10
    狀態 離線
    「手機科技園」呢個版需要較資深的手機用家, 更要時刻追緊手機新技術和科技!
    「手機隨身拍『相片分享』」和 「Sony Ericsson」兩個瀏覽人次極高的版面, 現時都已經有非常多的版主管理!

作為一個版主/版面管理員絕對不是一件輕易的事, 不但要對"手機"熟識, 而且也要很強的管理技巧, 面對難題時既要即時應對也要審慎平衡各方利弊作出比較合適的決定, 同時也要熱心和肯付出, 能夠具備以上的能力才可應付版主的任務!

閣下熱愛運動, 是學校的運動精英, 令我感覺到滿是衝勁, 也見到閣下很有誠意, 但閣下亦要面對中四五會考臨近, 與及很多學業上的抉擇, 能否分身和如何分配時間, 是一個值得細心考慮的要點之一, 閣下不妨更詳細交代這一方面的目標計劃, 以及你對本版的期望等等, 以提供更多的資料作參考和考慮!

Currently using Samsung Galaxy Tab 10.1 3G+WiFi and Sony Xperia ZR.
    2007-5-14 05:10 PM#4
    查看資料  訪問主頁  發短消息  頂部

prowede
    資深版務版主

UID 37287
    精華 9
    積分 53361
    帖子 52154
    閱讀權限 100
    註冊 2003-4-28
    來自 Hong Kong
    狀態 離線
    上面兩位版主都已經講了小弟的一些意見

再補充少少吧
    版務區內已有大概列出版主的職責,版主的工作最主要是處理版務,反而解答問題提供手機有關的意見側較為次要
    亦因為處理版務上的需要,所以花在版的時間及精神亦需要較多

另外,之前兩位版主亦提及到閣下兼顧學業的問題
    小弟都曾經經歷過會考及高考,亦了解當中的忙碌情況
    閣下下年亦應該是中五要應付會考吧,相信緊接的暑假會忙於補課,開學後亦會忙於準備考試等的工作;假如真的成為了版主,如何可以同時兼顧各方面,則希望閣下可以仔細考慮

看過閣下的簡介相信閣下都已經經過一定的考慮及準備
    不過小弟仍希望閣下可以考慮一下以上兩大點,因管理及時間分配是頗抵觸的事件,閣下不妨再提供一下有關方面的具體安排或者計劃

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
    清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
    GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
    Moto G XT1033 4.4.4
    Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
    2007-5-14 11:02 PM#5

colan306
    版務版主

UID 186354
    精華 0
    積分 1224
    帖子 1206
    閱讀權限 100
    來自 TM
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 dandan 於 2007-5-14 05:10 PM 發表
    「手機科技園」呢個版需要較資深的手機用家, 更要時刻追緊手機新技術和科技!
    「手機隨身拍『相片分享』」和 「Sony Ericsson」兩個瀏覽人次極高的版面, 現時都已經有非常多的版主管理!

作為一個版主/版面管理 ...
    dandan版主,其實o係3個版入面,我比較想做手機科技園既版主,所以如果另外兩個版版主人數真係太多既話,我絕對冇所謂只做科技園既版主
    至於資深...雖然談不上有幾資深,可能同眾版主比起更顯相形見絀
    但我會keep住吸收有關手機既最新資料同知識,唔會失禮ringhk的

雖然小弟既管理技巧不如眾版主般成熟,但我相信可以一步一步咁改善我既管理技巧.但另一方面,我對自己能否抱客觀態度處理事情呢一方面幾有信心,因為有時我既同學有一d疑難,我都可以客觀咁俾意見佢,並且,我覺得如果做版主既看法太主觀,咁對自己同版友都冇好處.

學業方面,我實在不太擔心.因為小弟既學業成績,o係全班入面處於上遊既位置,加上,在下所屬既中學老師也頗關注我既成績,所以我可以o係上網同學業呢兩方面拎一個平衡點,絕對有益無弊
    不論我能否加入做版主行列,我都會盡量利用自己所認識既野去幫助有疑問既人,從而令更多人對手機呢樣野加深了解.未來幾年,手機既功能會不斷進步,同步而言,價錢亦更趨簾宜,所以遍佈率一定比而家多,從而令ringhk既普及度增加,相信多左手機用家加入ringhk,帶來唔同既意見同衝擊,會令ringhk更進步.

計劃暫時擱置..
    2007-5-14 11:18 PM#6

colan306
    版務版主

UID 186354
    精華 0
    積分 1224
    帖子 1206
    閱讀權限 100
    來自 TM
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 prowede 於 2007-5-14 11:02 PM 發表
    上面兩位版主都已經講了小弟的一些意見

再補充少少吧
    版務區內已有大概列出版主的職責,版主的工作最主要是處理版務,反而解答問題提供手機有關的意見側較為次要
    亦因為處理版務上的需要,所以花在版的時間及 ...
    o係打呢篇既介紹同時,我係一邊參考版主職責,一邊打
    在下好明白做版主唔係好似遊樂埸咁,可以玩完就走....我睇完職責之後,
    係經過非常慎重既考慮先會落手打介紹

其實在下既班主任私下教過我些少讀書既方法同心得,佢話其實書唔使搏命溫,只需要各科每日溫一部份,下一日又溫一部份同埋睇英文新聞,報紙(佢教我英文的),慢慢就可以輕鬆上手.因為以緊張既心態去溫書對於會考係完全冇幫助的.然後假日可以溫多小小書...佢教我o係一個輕鬆既狀態去學習.亦因為佢呢個方法,我先可以日日咁上黎ringhk睇野,發post....直至中五,我都可以一直用呢個方法直至會考,因為如果d知識一早積落,係點都拎唔走的...
    所以我一直堅持以呢個方式去學習,咁對於處理版務或其他事務係冇任何既衝突

計劃暫時擱置..
    2007-5-14 11:58 PM#7

rb26dett_34
    高級會員

UID 103849
    精華 0
    積分 1410
    帖子 1804
    閱讀權限 40
    註冊 2005-5-19
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 colan306 於 2007-5-14 11:58 PM 發表

o係打呢篇既介紹同時,我係一邊參考版主職責,一邊打
    在下好明白做版主唔係好似遊樂埸咁,可以玩完就走....我睇完職責之後,
    係經過非常慎重既考慮先會落手打介紹

其實在下既班主任私下教過我些少讀書既方法 ...
    我唔係版主只係個局外人,不過見到有d野都知少少所以都想講下希望你唔好介意

我就讀得書少唔好講,我個妹大你少少,叫做早你幾屆考cert咁啦
    佢個時中4時可能比你更加落力讀書,但係又因為岩岩中4,你讀書個d都知啦實好多乜乜會乜乜社咁啦,佢老師一開學好似你miss咁話唔使搏老命讀類似個d,所以佢就搞好多活動做好多post類似個d
    到summer要補課但又唔知要咩搞活動,成個summer又忙一輪;開學一排又要搞d唔知咩迎新又要交接類似個d又忙一輪,而且f5個讀書步伐又快好多,雖然都有時間讀書,但慢慢就開始落後
    到最後christmas時人地個個就一早開波做pastpaper,佢就先開始慢慢pickup D舊野同做pastpaper,到新年人地差不多準備mock佢先慢慢追番好晒,最後mock就緊係考得唔好啦
    到左mock完佢全副心機放晒落去準備考Cert,到真係考cert時佢發現自己同mock個時明顯係差好遠
    後來佢諗番先發現其實讀書有D野的確係讀左就拎唔走,但亦有D野唔係話每人讀下就ok,好多時讀書係要放時間落去浸放時間放精神落去鑽研
    尤其是佢話你去考公開試,唔同普通test,quiz咁,係真係要好落力去應付

再加上讀書/番學/考試好多野你控制唔到,有時無啦啦有D突發野或者其他野,唔係話你點plan你點安排點分配就做到
    而且我妹話F5同F4係完全兩回事,好似佢讀Advance Lv時都話F6同F7種感覺就好似F4同F5,個pace又快,而且你阿sir教得快就好,教得慢就煩又要補多D課又其他咁,除非你自修。
    情緒又係,話唔緊張就唔緊張實呃你,就算我咁大個人公司叫我去讀xx考乜乜試我都緊張
    呢D就係所謂控制唔到gei野

我唔係話你無咁的能力去安排去做到
    只不過想話俾你知有有好大可能性係咁,我個妹成日話"唔好咁ideal(理想化)啦"
    佢讀Advance Lv都話自己睇番考Cert個d人覺得唔係係咩野好似好易讀好輕鬆,因為你係個局外人,所謂唔殺到埋身唔知驚,講話點點放鬆點點讀就可以呢d真係講就易,做難唔難就見仁見智
    有d野你可能好想做已經好有planning,但係世事gei野好難樣樣你控制,太多uncertainty

以上係我個妹小小gei同經驗,因為屋企有大大個樣辦係度

---------------------------------------------------------------------------------

另外仲有少少意見就係
    我唔知版主點諗
    但我自己係度咁耐同之後見過呢個佢裡面申請版主gei一d意見
    都有種感覺覺得版主處理版務係比手機知識重要得多,所以我諗版主先會強調版主的職責同埋"最主要是處理版務,反而解答問題提供手機有關的意見側較為次要"
    做一個盡責的版主我覺得唔只話"唔係好似遊樂埸咁,可以玩完就走",最重要係你做唔做到版主應該有的要求
    因為見你之前gei篇幅大部份都著重點幫會員解決問題點樣去upgrade自己的知識,而管理方面相對較少

當然呢d只係我會員仔的意見同睇法jei

老人家講得太多野了,版主及樓主勿見怪

我都只係個小小會員je

大家覺得幾多點先算"Multi touch"?

請大家踴躍投票

http://board.phonehk.com/viewthread.php?tid=292915&extra=page%3D1
    2007-5-15 01:05 AM#8

dandan
    資深版務版主
    手機隨身拍銀獎

UID 49893
    精華 6
    積分 9318
    帖子 8058
    閱讀權限 100
    註冊 2004-1-10
    狀態 離線
    恭喜Colan306成為見習版主, 希望閣下可以透過見習過程, 慢慢體會和累積版面管理的經驗

Currently using Samsung Galaxy Tab 10.1 3G+WiFi and Sony Xperia ZR.
    2007-5-16 12:38 PM#9
    查看資料  訪問主頁  發短消息  頂部

colan306
    版務版主

UID 186354
    精華 0
    積分 1224
    帖子 1206
    閱讀權限 100
    來自 TM
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 rb26dett_34 於 2007-5-15 01:05 AM 發表

我唔係版主只係個局外人,不過見到有d野都知少少所以都想講下希望你唔好介意

我就讀得書少唔好講,我個妹大你少少,叫做早你幾屆考cert咁啦
    佢個時中4時可能比你更布骨巧奶?,你讀書個d都知啦實好多乜乜 ...
    唔介意
    學業上面既忙有時真係預料唔到,假若有一段時間學業方面比較繁重,可能會用少一d時間o係非學業方面,
    但即使用o係ringhk既時間點樣少,我都會堅持至少上黎一次,因為上ringhk已經係我既習慣之一.
    當然,管理方面我仍然係一個初哥...但要學識管理,要經過一段時間既吸收同實踐.然而,參考眾版主既處理
    手法就係最好既方法.我會好好改善我既管理技巧

計劃暫時擱置..
    2007-5-16 08:55 PM#10

colan306
    版務版主

UID 186354
    精華 0
    積分 1224
    帖子 1206
    閱讀權限 100
    來自 TM
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 dandan 於 2007-5-16 12:38 PM 發表
    恭喜Colan306成為見習版主, 希望閣下可以透過見習過程, 慢慢體會和累積版面管理的經驗
    多謝
    我一定會好好學習

計劃暫時擱置..
    2007-5-16 08:57 PM#11

prowede
    資深版務版主

UID 37287
    精華 9
    積分 53361
    帖子 52154
    閱讀權限 100
    註冊 2003-4-28
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 colan306 於 2007-5-16 08:57 PM 發表

多謝
    我一定會好好學習
    歡迎你成為見習版主,希望你做版主的同時亦可以係度找到快樂同樂趣
    學習做版主時亦要努力讀書做個好學生呀
    加油吧

~選購手機時留意事項<for 買機用家>~
    清晰, 詳細的提問, 可以令問題更易被回答, 更易得到答案
    GNex Toolkit 可root, 刷google rom, recovery等

<About Android 4.4, Kit-Kat>

Nexus 5 ROM: C-Rom V7.1, 4.4.4 ; Recovery: TWRP
    Moto G XT1033 4.4.4
    Nexus 7 (2013) ROM: OmniRom 4.4.4 ; Recovery: TWRP
    2007-5-16 09:14 PM#12

進滕光
    星級會員

UID 79221
    精華 0
    積分 3682
    帖子 3729
    閱讀權限 50
    註冊 2004-11-18
    來自 香港、九龍、新界、離島某處
    狀態 離線
    Congratulations!!!

機檀追擊手!!! LG G3、G2, Lumia 1520, Galaxy Note 10.1, Nexus, S2 LTE, Xperia Z1、Z Ultra、V, Meizu MX Quad-Core, Mini Pro, X10 Mini Pro, Omnia II, N97 Mini,  W995, V9, N82, U1000, F508, ZN5, 7280

2007-6-1 04:34 PM#13

老張
    技術顧問

UID 48641
    精華 0
    積分 12331
    帖子 12075
    閱讀權限 100
    註冊 2003-12-21
    來自 澳門人在北京
    狀態 離線
    congratulation!!

唔好睇我好似做咗好耐版主咁, 其實我都只係大你一年^^

話說回來, 作為f4/f5學生, 首要的還是成績, 因為在這一兩年的成績會對於你升讀大學甚至將來的前途會有非常大的影響. 希望你一方面可以保持理想成績, 另一方面也為這堛A務, 學習一些從書本上學不到的知識

沒有最好的手機,只有最適合你的。電話舖只會考慮清貨和利潤,想搵啱用同抵用的機一定要自己做功課。勿跟風,信自己!

2007-6-2 11:14 PM#14

colan306
    版務版主

UID 186354
    精華 0
    積分 1224
    帖子 1206
    閱讀權限 100
    來自 TM
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 進滕光 於 2007-6-1 04:34 PM 發表
    Congratulations!!!  
    多謝

計劃暫時擱置..
    2007-6-6 11:47 PM#15

colan306
    版務版主

UID 186354
    精華 0
    積分 1224
    帖子 1206
    閱讀權限 100
    來自 TM
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 老張 於 2007-6-2 11:14 PM 發表
    congratulation!!

唔好睇我好似做W好耐版主咁, 其實我都只係大你一年^^

話說回來, 作為f4/f5學生, 首要的還是成績, 因為在這一兩年的成績會對於你升讀大學甚至將來的前途會有非常大的影響. 希望你一 ...
    我剛加入ringhk時就已經見到你的職位是版主了...
    你是否由由中一或中二開始做起?
    小弟正在學業上努力當中...我一定能兼顧好學業的
    請於處理版務上多指教在下

計劃暫時擱置..
    2007-6-6 11:50 PM#16

previa
    資深技術顧問

UID 54239
    精華 6
    積分 18114
    帖子 17428
    閱讀權限 100
    註冊 2004-3-8
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 colan306 於 2007-6-6 11:50 PM 發表

我剛加入ringhk時就已經見到你的職位是版主了...
    你是否由由中一或中二開始做起?
    小弟正在學業上努力當中...我一定能兼顧好學業的
    請於處理版務上多指教在下
    要珍惜目前你良好學業的狀況. 平衡一下時間的分配便多上來吧其實這裡可以說是一個小社區,需要中立.容納,體諒.最重要是互相尊重便是了.恭喜及歡迎你的加入.
    2007-6-8 12:41 AM#17
    查看資料  發短消息  Yahoo!  頂部

colan306
    版務版主

UID 186354
    精華 0
    積分 1224
    帖子 1206
    閱讀權限 100
    來自 TM
    狀態 離線

QUOTE:
    原帖由 previa 於 2007-6-8 12:41 AM 發表

要珍惜目前你良好學業的狀況. 平衡一下時間的分配便多上來吧其實這裡可以說是一個小社區,需要中立.容納,體諒.最重要是互相尊重便是了.恭喜及歡迎你的加入.
    多謝

計劃暫時擱置..
    2007-6-23 05:04 PM#18

可打印版本 | 推薦給朋友 | 訂閱主題 | 收藏主題