PhoneHK 討論區 » 流動網絡供應商 » 約滿轉台要小心, 收到張單會火滾!!!!!

頁: [1]

garrous2009-12-8 05:28 PM
約滿轉台要小心, 收到張單會火滾!!!!!

每個人都多數等約滿先帶號碼過台,避免罰違約費.但在book佳盈科轉台,你就好容易中招!
本人曾先後在兩個月內,分別有兩個號碼約滿後轉台,但收到帳單後真係嚇傻!期中一個案大約如此:

背景:
約滿日期:20-11-2009
每月截數日:30号
每月分鐘:1300

大多數人都不會轉台前先通知 PCCW,又不想在約滿後立刻轉台,因為你已交月費到30号,所以我用了一仟一佰幾分鐘,在28号轉去新台.從未想過有問題.

結果是....我收到 8佰幾蚊帳單,點解?因為......

book佳盈科會自動跟你續新合約,就算你21号轉台,都會話你已違了新合約,罰款$500提早終止合約費.
咁又點會8佰幾呀?!原來新合約只有800分鐘免費,所以我又用多了3佰幾分鐘,一蚊一分鐘!!

我的經歴都可能已發生在你身上,如果你又用Visa card 過數,又唔check單,你已被book佳盈科強姦! 我現在可做的,就是終身不會再用book佳盈科任何服務!

如此book佳嘅行為,跟賊沒有分別,只有個book佳仔先會做!!!!!!!!!!!

我也希望你告知在用book佳盈科的朋友,小心受害!!!!!!!!!!

[[i] 本帖最後由 garrous 於 2009-12-13 05:04 AM 編輯 [/i]]

makebelieve2009-12-8 06:55 PM
[quote]原帖由 [i]garrous[/i] 於 2009-12-9 01:28 AM 發表
每過人都多數等約滿先帶號碼過台,避免罰違約費.但在仆街盈科轉台,你就好容易中招!
本人曾先後在兩個月內,分別有兩個號碼約滿後轉台,但收到帳單後真係嚇傻!期中一個案大約如此:

背景:
約滿日期:20-11-2009
... [/quote]
有樣野唔明  點解約滿日同截數日唔同既? 應該合約日期同截數日一樣先岩bor  仲有基本上五大台都係會自動續約  而有機會續約前唔通知用戶
而家轉台前一兩個月  好自動主動去同佢講定我唔續約或轉台

[[i] 本帖最後由 makebelieve 於 2009-12-9 02:58 AM 編輯 [/i]]

garrous2009-12-9 12:08 AM
book佳盈科 就是這樣的,合約日期同截數日唔同,你可以問問用緊book佳盈科啲人便知.

我相信佢係有心的,大多數人都不會在合約日期轉台,反而會在截數日之前轉台.這樣你就好似我咁....中招!  我也跟同事說嗰此事,原來佢老婆又是這樣,給仆街盈科收取了提早終止合約費$500.

我家人也有其它台嘅電話號碼用緊,好似"3"仔,佢會有sell屎主動找你續約,你確認後先會續約.

而book佳盈科唔會找sell屎問你續唔續約,佢話發咗個短信給你,你唔出聲就當你續約.

唔會死錯人,佢要你轉台都唔見一筆,咁book佳嘅嘢都做得出,只有佢幾父子.

[[i] 本帖最後由 garrous 於 2009-12-12 09:29 AM 編輯 [/i]]

pikcheon2009-12-9 03:46 AM
哩間Px 野, 想走真係易請難送
想走都得, 早2-3個月前一定要CUT 左autopay 先, 同埋Reconfrim 2-3次 你個NO 係沒有自動續約, 記住記住記住要電話錄音, 一touchwood 黎, 到時有野渣拿.

只要做齊咁多項, 你就2/3 安全. (我係一個好好既例子)

sing13272009-12-9 05:19 AM
早一兩個月?依佢地指引,最多只可以早一個月:066
超過一個月,佢地不會幫你做定的:005
但做左又如何:031
我試過投訴佢!之後我講明一到約滿立即幫我CUT左佢:005
由於我是經投訴做,所以佢幫我攪:066
但我都講明一定要佢有公司信比返我確認:067
我夠晒小心啦:069
但佢夠膽死到期都話無記錄!:mad:好彩我有信姐:005

謎一樣的神父2009-12-9 07:14 AM
先聲明我用緊PCCW:072

真係奇怪
你轉新台, 你自己/新台沒有通知舊台?
同埋佢SEND個SMS比你既用意係提醒你, 續約與否都應打個電話去佢地的CS
這算是客戶的責任? 你說走就走了, 一聲通知都沒有, 說不過去吧:064
你所說的"大多數人"都不會通知舊台, 轉新台, 只是係一廂情願的想法

而自動續約, 每個台都有這回事

另外截數日 及 合約到期日
PCCW的確是不同的時間, 其他台不清楚

但我不同意 "大多數人"都不會在合約日期轉台
你不明白截數日 及 合約到期日 就應該打去CS問

截數日比 合約到期日早, 個人估計是方便公司結算及加快發出繳費單

至於SING版主的情況就真係PCCW唔岩了:062

最後, 個人建議, 合約到期時, 續約經電話/到門市都OK
轉台的話, 上策是叫新台處理,  中策是親自落舊台門市處理, 下策是經電話由CS處理
樓主的處理方法乃係下下策:021

Purutaz2009-12-9 12:40 PM
新既台無幫你搞手續? 奇怪!

lau_2162009-12-9 01:12 PM
我全家三個號碼都好平安轉走左
仲要係special case

我暽既無好似sing哥咁叫佢出信,又無錄音
我只係cut左autopay

乜事都無

noodle2009-12-9 02:16 PM
我用左成4年, 完全冇聽過自動續約,

仲有你冇續約佢點可以幫你自動續呀,
最多都係用番同一個plan, 仲會冇左約,
你係咪真呀????

Purutaz2009-12-9 02:21 PM
可能個SALES有問題?!

beemail2009-12-9 02:45 PM
1. 個個台的 "合約期" 與 "截數日" 都唔會一樣, 我用緊幾個不同台也是一樣.  如果不明白自己簽署的合約條款, 在簽約時便應該問清楚及仔細閱讀後才去簽署.
2. 如果是PCCW台... 到將近滿約的1~2個月前一定會有信通知 及 會寫明 "如果不反對此信的自動續約條款" 便要打電話去確實不續約.
3. 而將近約滿的1~2個多月前, PCCW的Sales會打電話去你的登記聯絡電話offer另一些續約條件給你 (會打幾次及或由不同人打去).  如果你不考慮繼續使用它們的服務, 可即時在電話通知到合約日期時便要停用.
4. 如果轉號碼到新的網絡商, 新網絡商的sales會幫你打電話去舊網絡商查合約期及給與你可轉走的日期... 通常約合約期滿後的1~3日給你選.  
5. 如果是你自己要求新的網絡商提早轉走便是你自己的錯, 不可以怪任何一方.

我上個半月自己也剛轉走一個PCCW戶口去另一個台也沒有特別問題.

[size=3][color=Red]注意 :[/color]
請 garrous  新會員 ... 不要用粗言穢語在網內發表言論, 請參閱版規.[/size]

garrous2009-12-9 04:32 PM
回應 beemail 大哥:
1. 你在台工作的? 你是正常人?我想問你......有幾多人會看完合約條款才簽約????

2.信可寄失.是不是應電話通知及確認後才續約,這是消費權益!"3"是有確認的.我滿意.

3.我從來沒收過佢通知續約的電話!

4.你知不知轉台的程序? 新網絡商只會跟據電訊條例,用聯網電腦邀求舊網絡商在某日釋放某個号碼.不會有任何電話知會.你說的" 新網絡商的sales會幫你打電話去舊網絡商查合約期及給與你可轉走的日期... "只是出card時sales做的事.不是技術部做的事!而sales只會叫你在合約期後,和在截數日前轉走.我也是,但兩次都中招!

5.我沒有提早轉走!你知月費是預早支付的.我在已付的period內,及在合約期後轉走.有何不對?如果我在截數日轉走,佢就強姦咗我十多日的使用期,合理嗎?

我地都是消費者,對不合理的條款(自動續約條款)應該加以譴責!你呢?對你多失望!
我是受害者,你信也不信,也提高你的警覺性.

[[i] 本帖最後由 garrous 於 2009-12-12 09:32 AM 編輯 [/i]]

謎一樣的神父2009-12-9 05:34 PM
看來樓主不明白自己與網絡商簽訂的約
個人意見: 你在28日轉新台時已經過了舊台的約(20日), 明白? 之後為何PCCW會收費我不想再解釋
何不打上去PCCW問個清楚?

garrous2009-12-9 06:56 PM
回應好似很有理的神父:

你要知道book佳台在舊合約期間已收取我一整個月費用到30号,佢收的是舊合約費用,不是混合兩合約的費用,收了舊合約費用就要遵守舊合約的條款(1300 min)到30号.但在我轉台後,佢就用新合約的分鐘(800min)再計算這個月的帳單.佢這樣收費是不合情,不合理,不合法.

點解你講極都唔明???佢已收咗我這個月的費用,就要提供應有的服務.續不續約我都應享有這1300min 到30号.早幾日走(轉台)是我的事.

其實,在情,在理,在法....在舊合約期滿後到截數日期間轉台都不可作違反新合約論.因為我從未交過新合約的費用.在我轉台前...book佳台也從未發出帳單邀求過我交新合約的費用.新合約怎可能在這期間有效?

其實book佳台是知到的,我兩次收帳單後打電話去佢hotline...話去法庭見啦,佢就一分錢都不敢收.連我在這期間 send SMS的 費用都不收取了,因為佢知不合法的.

這是各台的操手問題,我曾經有幾個号碼在其它台轉過近+次,都是在舊合約期滿後到截數日期間轉台,沒有一間會收違反合約的費用.就是book佳 台會收,仲用新合約的分鐘計算.

老實講......你只是盲目去理解合約的原則性,沒有看清楚合約的有效性和消費者權益.我之前用 "受害者" 的身份去提醒 "一般人" 在book佳台轉台時,要小心佢的 陷阱.

其實我在第二次轉台時,已預知佢會收取提早終止合約費,目的是要正實多一次是不是佢慣用這手法去收取不合理費用.結論是........佢的確慣用這手法去收取不合理費用.

時代及程序已變,現在轉台是不需要通知舊台的,轉台已變得很平常的事,邊道有着數就轉邊道,只是你要知到轉台時有沒有違反合約的風險.

最慘就是用autopay或Visa 過數的人,有不少被強姦了也不知!

我在這裹發言,最大目的是想大家(正常的一般人)小心一点,要知到消費者的權益,不要被強姦了也曚然不知.

完!

[[i] 本帖最後由 garrous 於 2009-12-12 09:37 AM 編輯 [/i]]

謎一樣的神父2009-12-10 05:51 AM
也許我說錯了, 也許你說對了
誰是誰非, 他人自會判斷

你上傳的帳單為何要遮掩日期? 只看那些收費有何意義?
既然PCCW已答應你不收取費用, 公開日期應沒有問題吧!
讓版友一起研究一下

無論如何, 我認為你的做法, "正常的人"是不會做的事
你自己已試過一次被PCCW收取費用(強姦), 第2次時又自願地等人去(強姦)你,
事後又要"勞氣"又要投訴, 你不覺得很浪費時間? 若你在事前(轉台)用5分鐘的時間打去PCCW了解/通知, 很大可能不會發生這事

sing13272009-12-10 06:29 AM
[quote]原帖由 [i]謎一樣的神父[/i] 於 2009-12-10 01:51 PM 發表
也許我說錯了, 也許你說對了
誰是誰非, 他人自會判斷

你上傳的帳單為何要遮掩日期? 只看那些收費有何意義?
既然PCCW已答應你不收取費用, 公開日期應沒有問題吧!
讓版友一起研究一下

無論如何, 我認為你的 ... [/quote]
他是一個偉大及勇於求証的人:038
不過我自己試過一次後就永不錄用PCCW了:005

garrous2009-12-10 06:48 AM
神父大哥,

你說得對........誰是誰非, 他人自會判斷!

但你不要把這話題轉去其它地方.........
遮掩日期是想保留一点私隱,對這話題意義不大.
我是不是正常人也不重要,
更不關予我是否自願被姦!
每個人都應對不平的事找尋公義!
PCCW亂收費用是事實,但你的態度是好象怪責人家為何給機會佢亂收費,
而不正視佢亂收費用的行為!

你向神解釋吧!我不想再跟你轉移視線!

[[i] 本帖最後由 garrous 於 2009-12-10 02:56 PM 編輯 [/i]]

謎一樣的神父2009-12-10 08:46 AM
[quote]原帖由 [i]sing1327[/i] 於 2009-12-10 02:29 PM 發表

他是一個偉大及勇於求証的人:038
不過我自己試過一次後就永不錄用PCCW了:005 [/quote]
其實我非常佩服他的行為
這轉台問題事件多的是, 以後又多一個案例可供參考

謎一樣的神父2009-12-10 09:06 AM
[quote]原帖由 [i]garrous[/i] 於 2009-12-10 02:48 PM 發表
神父大哥,

你說得對........誰是誰非, 他人自會判斷!

但你不要把這話題轉去其它地方.........
遮掩日期是想保留一点私隱,對這話題意義不大.
我是不是正常人也不重要,
更不關予我是否自願被姦!
每 ... [/quote]
問題是雙向的

你上傳上來的帳單沒有日期, 只看到PCCW向你收取的費用, 我分辨不到是否屬胡亂收費
所以我才會說轉台時有上中下三策, 簡單一點就是溝通一下, 好似SING版主的情況, PCCW就不對了

若你認為我是在轉移問題我也沒有辦法

不過此事件, 我相信你已經得到PCCW滿意的答覆,
我只能講句轉台請小心
若無必要, 請不要用自動轉帳繳費

scchow2009-12-11 03:58 PM
神父最後果句說得對!

如無必要, 不要用自動轉帳繳費 !
如要轉台, 必須必須必須  取消自動轉帳繳費 !

garrous2009-12-13 11:54 AM
其實現代的香港人,由於工作繁忙,又不想經常記着那張卡要繳費,給人家停了台更麻煩,更可能在生意上有所算失,所以選用了 Autopay,是可以理解的.

由於這電話市場競爭大,網絡商往往以優惠去吸引轉台,從用家角度去看,很多時轉台會比續台的優惠更吸引,所以無線電話轉台已成為一部分香港人的慣性行為.

但很多無良的商人,如book佳盈科,就利用這一點,設計出[合約期]和[截數日]有所不同的月費計劃,又單方面附加[自動續約]條款.等你墮進佢的陷阱.

越精打細算的香港人,越容易走進佢設計的陷阱.他們往往會使用到截數日才會轉台,因為提前轉台(例如在合約期滿當日),餘下未使用的日期,book佳盈科都不會把錢退回給你.但是使用過了一日(即合約期滿後一天,)就會收取你$500提早終止合約費.這是一個絕不公平的商業行為.

當然,如果你有打电話去仆街盈科投訴,佢絕不會堅持收取費用,他知道上到法庭未必有勝數,相反更會吸引傳媒大做文章.所以你聽到court case 不多.

但如果你是太忙,又用autopay, 又唔check單,佢就賺多你一筆了!

真想問問book佳盈科,一些受過佢「恩惠」的用户,雖然未必有所損失,但怎會再回頭給佢「強姦」多一次?!這樣一次過(無回頭)的生意,只有個仆街仔先會做!可能盈科個朵越臭,佢要私有化就越容易!

[[i] 本帖最後由 garrous 於 2009-12-14 10:55 AM 編輯 [/i]]

power4x22009-12-14 06:49 AM
Peoples & NW mobile & CSL就真系均真好多

邪惡的化身2009-12-15 03:08 AM
真係好book佳
同做賊冇分別
建議其他人下次去錄埋sales音

hl122009-12-15 11:54 AM
樓主, 我有兩個問題所問 :
1. 如果p仔合約31/12到期, 我31/12轉台會否收取提早終止合約費 ?
2. 轉左台, 你點看p仔帳單 ?

謝謝

garrous2009-12-15 06:58 PM
[quote]原帖由 [i]hl12[/i] 於 2009-12-15 07:54 PM 發表
樓主, 我有兩個問題所問 :
1. 如果p仔合約31/12到期, 我31/12轉台會否收取提早終止合約費 ?
2. 轉左台, 你點看p仔帳單 ?

謝謝 [/quote]

1. 如果你跟新台sales說你的合約到期日是31/12,還要跟他說清楚你要這天轉台,PK台是不可以收取任何提早終止合約費.

2.如果你免費分鐘是1200, 你用不過1200就可以.因你已預繳這月台費,PK台只可以收取你未付的費用.如SMS.但你在「截數日」前未用完的分鐘就會浪費了.

畢竟....這是正路的猜測 !PK台的手段是意想不到的.不要怕!你要知到佢hotline 和董得約他在法庭聚舊.PK台就不會收取你任何無理的費用.

不過.....當你轉了台後,打电話去hotline,你已不是它客户,你要用普通咨詢身份才可以跟接線員直接對話.但你不要跟接線員理論,直接找當值經理,說明你來意.

[[i] 本帖最後由 garrous 於 2009-12-16 03:21 AM 編輯 [/i]]

funfunw2010-1-8 12:38 PM
你好啊..
我係PCCW MOBILE 做技術支援架..

其實...pccw mobile既合約係會自動續約以保留原有的合約優惠
當然...如果你因為cut左自動續既新約而令你有提早終止合約費產生 , 請致電1833800安排返

希望幫到你 ^_^
p.s.  所有答案以PCCW MOBILE官方回覆為準 , 以上資料只供參考...多謝 ^_^

yupeter2010-1-8 11:00 PM
[quote]原帖由 [i]funfunw[/i] 於 2010-1-8 08:38 PM 發表
你好啊..
[color=Red]我係PCCW MOBILE 做技術支援架[/color]..

其實...pccw mobile既合約係會自動續約以保留原有的合約優惠
當然...如果你因為cut左自動續既新約而令你有提早終止合約費產生 , 請致電1833800安排返

希望幫到你 ... [/quote]

信你一成, 雙目失明 :L

查看完整版本: 約滿轉台要小心, 收到張單會火滾!!!!!