PhoneHK 討論區 » 其他台灣品牌 (Gsmart ...) » LINX M2688 用家發表意見

頁: [1] 2 3

phonehk2006-2-5 09:34 AM
LINX M2688 用家發表意見

歡迎各 LINX M2688 用家發表意見

請 [按] [回覆文章] 發言

LINX M2688 詳細介紹 [url]http://www.ringhk.com/index_phone_spec.php?id=973[/url]

[color=Red]請到以上連結參與手機評分[/color]

a軍2006-2-5 03:34 PM
響報紙見到lee部野...

真係好薄

原本對推機無咩興趣..但見lee部野功能唔錯...

但價錢只是2000不到...真的被迷住了...(當然價錢是很大的磁石啦,哈)

鈴聲訊徒2006-2-5 04:03 PM
好難講,都要試過先知係咪好機

ray61682006-2-5 04:40 PM
其實我都好想買, 價錢又吸引, 功能又唔錯,但接收就令我好驚, 我用開mo記部e398同sagem x8, 接收都非常好! 好驚唔掂....., 部m1168出咗約一個月已經由初頭$1880跌到而家最平$1680, 跌得好快....

mike8232006-2-6 12:30 PM
佢佢佢~~到底同mo記有什麼關係的 之前果步以和L7一樣  現在這一果是mo記發佈的新機~~

CLos3r2006-2-6 12:47 PM
用左右制同埋十字方向制會唔會頂手架?

ivanfong2006-2-6 01:32 PM
[quote]Originally posted by [i]CLos3r[/i] at 2006-2-6 08:47 PM:
用左右制同埋十字方向制會唔會頂手架? [/quote]
上制有少少頂手
但係可以用機左側既上下代替

jyu12312006-2-6 01:48 PM
我未用過這牌子, 它接收掂唔掂? 係邊度出?

adam28702006-2-6 01:55 PM
可能係........貼牌機

adam28702006-2-6 01:57 PM
真身可能係........祖國貨

ivanfong2006-2-6 02:04 PM
一堆相
[img]http://www.hkedcity.net/sch_files/a/mkm/mkm-2002620/public_html/IMG0001B.jpg[/img]
[img]http://www.hkedcity.net/sch_files/a/mkm/mkm-2002620/public_html/IMG0001C.jpg[/img]
[img]http://www.hkedcity.net/sch_files/a/mkm/mkm-2002620/public_html/IMG0002B.jpg[/img]
[img]http://www.hkedcity.net/sch_files/a/mkm/mkm-2002620/public_html/IMG0002C.jpg[/img]
[img]http://www.hkedcity.net/sch_files/a/mkm/mkm-2002620/public_html/IMG0003A.jpg[/img]
[img]http://www.hkedcity.net/sch_files/a/mkm/mkm-2002620/public_html/IMG0003B.jpg[/img]

movie:
[url]http://www.hkedcity.net/sch_files/a/mkm/mkm-2002620/public_html/MOV0002A.3gp[/url]

[b]影相+movie[/b]
拍movie 不錯... 唔起格 冇限時
相都ok
但係2者都要係光源充足既地方先可以拍到
同埋...平時佢都唔係太夠光 以上既相我都係開左夜拍mode
可以save 係TF卡/機
快門可set冇聲

[b]播mp3 方面[/b]
5格唔拆, 6.7格有爆音, 佢個earphone 同喇叭都音質OK
又夠大聲
我試過連224kbps 都播到
可以background 播歌
可以播係TF卡/機既mp3
但一定要放入My Music
可以random 播, 可以repeat,
但係張list 只可以播手機or TF卡是但一面既歌

[b]聽電話方面[/b]
你可以推開佢聽, 又可以按個play 制聽
用耳機個時預設係自動聽, 會pause 左個music
完左conversation 會再play落去
可以改做唔自動接聽
收音都幾好

可能因為佢太薄, 我都唔太敢推開佢來聽,
因為推開左好以好唔實咁

[b]電話簿[/b]
好以LG 咁 都係search name
有group ringtone / 個人ringtone
可以save 手提, 屋企, 公司, fax, 公司名, 大頭相
大頭相就佔畫面70%左右
可以save 係sim卡/機

[b]SMS[/b]
可以set message report, 即係個sms 係唔係成功寄出
當你send 完之後一陣佢就會show 出來係唔係send 左
其他都冇乜野
有注音 筆劃 英文 用#換輸入法

[b]相簿[/b]
可以睇TF 卡/機內 My Photos 既相
一次load 4張only
load>150KB 既相既話
當你播緊歌就會停下停下咁(隻歌)

講住咁多先 想知咩既可以reply...

[[i] Last edited by ivanfong on 2006-2-7 at 12:49 PM [/i]]

ivanfong2006-2-6 02:05 PM
[quote]Originally posted by [i]adam2870[/i] at 2006-2-6 09:57 PM:
真身可能係........祖國貨 [/quote]
聽聞是台灣晶片, 韓國負責組裝及firmware

adam28702006-2-6 02:29 PM
現在好多貼牌機,係唔係台灣晶片, 韓國負責組裝及firmware,真係好難講

cccal2006-2-6 03:26 PM
請問:

1. 影相時,可否靜音 (即不會發出任何快門聲)?因不想人誤會在偷拍!

2. 能否用喇叭 (not use earphone) 播 mp3音響?

3. 跟機是否有 earphone?如有,可作為 handfree 嗎?

4. 跟機還有甚麼配件? 是否 2 電 2 差 (1差 + 1差座)?

5. 可 usb transfer data 嗎? usb 可作 差電嗎?

6. 有否錄音功能?

thanks

[[i] Last edited by cccal on 2006-2-7 at 12:13 AM [/i]]

ricky168b2006-2-6 04:32 PM
請問是否需要每日叉電(以每日傾15~20分鐘計)?

a軍2006-2-7 02:57 AM
[quote]Originally posted by [i]ricky168b[/i] at 2006-2-7 12:32 AM:
請問是否需要每日叉電(以每日傾15~20分鐘計)? [/quote]
相信現時市面沒有一部手機會差成咁掛...~~~

a軍2006-2-7 03:04 AM
[quote]Originally posted by [i]adam2870[/i] at 2006-2-6 10:29 PM:
現在好多貼牌機,係唔係台灣晶片, 韓國負責組裝及firmware,真係好難講 [/quote]
不到2000元的價錢.有這樣的功能與超薄外形

而且樓上也在說一直在跌價.現時好像是在1600游緊水

是不是mic.也不太關係吧.始終香港有代理.問題不大吧?

有時也不能要求太苛刻呢 :032

ivanfong2006-2-7 04:44 AM
[quote]Originally posted by [i]cccal[/i] at 2006-2-6 11:26 PM:
請問:

1. 影相時,可否靜音 (即不會發出任何快門聲)?因不想人誤會在偷拍!

2. 能否用喇叭 (not use earphone) 播 mp3音響?

3. 跟機是否有 earphone?如有,可作為 handfree 嗎?

4. 跟機還有甚麼配 ... [/quote]
1+2+3: YES

4. 2電, 1差電座

5. 差電+transfer 也可以
但係熄左機再插usb 會transfer 得快d(好多先岩)

6. 有

ricky168b2006-2-7 05:05 AM
請問而家最平係邊處買?Thanks

long~spirit2006-2-7 08:16 AM
個藍牙傳唔傳到野架?

xoxoxoxo2006-2-7 08:49 AM
通話清晰? 接收情況如何?

janken2006-2-7 12:03 PM
[quote]Originally posted by [i]ivanfong[/i] at 2006-2-6 10:04 PM:
一堆相
[img]http://www.hkedcity.net/sch_files/a/mkm/mkm-2002620/public_html/IMG0001B.jpg[/img]
[img]http://www.hkedcity.net/sch_files/a/mkm/mkm-2002620/public_html/IMG0001C.jpg[/img]
[img]http:/ ... [/quote]

師兄請問個藍芽可唔可以send野出去架??
因為見到有post話靜係可以用hand free........thanks

cccal2006-2-7 01:24 PM
我剛才睇過真機,但冇買。並非不好,相反以這價錢是很好的選擇。

F208的功能如何我不知 (因只試了linx),但只比外貌,linx的好極多!!!

正如別人所講,在手機上看的話,拍片比拍相好!

我相信這機的拍照不會太好的。但整體而言,以這價錢,實在很好,

當然我未能肯定其穩定性及耐用性!

而個人而言,有幾點認為不太好的 (可能只是我不了解,而影響亦不大)。

1. 十字方向鍵,在滑蓋後才出現,所以要用便要滑蓋 (不知面頭的mp3鍵可否當方向鍵用??) 這其實影響不大,只是個人認為如可不滑蓋則盡量不滑好,因始終會有所損耗,尤其這機很slim。

2. 個人認為功能表的 9 宮格造型不太好,因它真的有9 個格的!其圖案亦不太討好的!

3. 雖然另有差座,但是要。旅行差去接縛,不可獨立使用,這樣,就不能家中及公司中各放一個差電器了!方便度稍減!

最後重申,以這價錢,以上的小缺點顯得不太重要了!而且這都是以本人期待中的6280 去比較,當然不太合理 (因價錢高 1 倍以上的)。

但既然我所知,必分享,讓大家能有多D參考。

貴價機會等 6280 ,超值中低價機只考慮這 2688。要睇到時情況了,例如 6280 會否太貴,有否不良的地方等。而 2688 則睇 價錢會否大大回落而更加超值,和後期出現的不良情況,而考慮買那1部機。 雖然它們的機種不同,但其價位來講,不太有更佳的選擇,所以出現了不同機種之間的決擇。

tamoo02006-2-7 04:59 PM
有冇人知LINX機聽mp3係sterio定係mono ??  (串錯字=.=...)

ivanfong2006-2-8 05:06 AM
[quote]Originally posted by [i]cccal[/i] at 2006-2-7 09:24 PM:
我剛才睇過真機,但冇買。並非不好,相反以這價錢是很好的選擇。

F208的功能如何我不知 (因只試了linx),但只比外貌,linx的好極多!!!

我相信這機的拍 ... [/quote]
不知面頭的mp3鍵可否當方向鍵用??
不可以, 但是mp3 左右鍵可用作下方左右選擇 確定, 取消的制
而上下就可以用音量的制
中間play/stop 就是收聽電話

ivanfong2006-2-8 05:07 AM
[quote]Originally posted by [i]janken[/i] at 2006-2-7 08:03 PM:

師兄請問個藍芽可唔可以send野出去架??
因為見到有post話靜係可以用hand free........thanks [/quote]
不可以send 野

jcg20042006-2-8 01:17 PM
荃灣邊頭有得買 ==?
徫訊又話冇貨=0=

ivanfong2006-2-8 03:02 PM
[quote]Originally posted by [i]jcg2004[/i] at 2006-2-8 09:17 PM:
荃灣邊頭有得買 ==?
徫訊又話冇貨=0= [/quote]
咁好賣._.?!

ivanfong2006-2-8 03:07 PM
另外一提既就係好多人都覺得個mon 都幾靚下

ricky168b2006-2-8 03:32 PM
[quote]Originally posted by [i]cccal[/i] at 2006-2-7 09:24 PM:

我相信這機的拍 ... [/quote]
請問你係邊到試機?同埋要幾多錢呀?

ricky168b2006-2-8 03:34 PM
[quote]Originally posted by [i]ivanfong[/i] at 2006-2-8 11:07 PM:
另外一提既就係好多人都覺得個mon 都幾靚下 [/quote]
[color=Navy]
So far部機到現在尚算隱定嗎?[/color]

ivanfong2006-2-9 05:05 AM
[quote]Originally posted by [i]ricky168b[/i] at 2006-2-8 11:34 PM:

[color=Navy]
So far部機到現在尚算隱定嗎?[/color] [/quote]
未hang 過

jcg20042006-2-9 10:24 AM
邊位大大可以話比我聽係邊到有得賣呀=00=

cccal2006-2-9 01:11 PM
我在紅磡吉之島試機的,$1980。但非 128mb 卡,只是 64mb。

所以,其他的地方可能著數D。

亦相信會較快價錢回落,因機仍新 (有D電腦雜誌 今天才介紹),而且品牌新。
而這機的重點在於 " 超值 ",功能足而不貴,而並非有很強的功能。所以,很快便會較平的!等等吧!

另外,雜誌指出一點可能很重要的,就是雖然有 2 電,但電量較低 (好像 700ma),所以常講電話,或玩機的,可能不太方便要常換電了!

個人:等它價錢回落同時,睇 6280 幾時出呢!其實仍有一部超細型電話叫 drundig X5 ,德國機,有點興趣的,不過 mon 亦超細,只 1.5",可是很過癮,因它比 M記的 tomato 醬還細 (面積),亦是滑機。

請參考以下:

[url]http://board.phonehk.com/viewthread.php?tid=167143&fpage=1[/url]

[[i] Last edited by cccal on 2006-2-9 at 09:16 PM [/i]]

xoxoxoxo2006-2-10 09:23 AM
More information

Any more information ?

[[i] Last edited by xoxoxoxo on 2006-2-10 at 05:26 PM [/i]]

omgbbb2006-2-10 09:43 AM
Is the phone made of 合金 ??? :033

jcg20042006-2-10 11:06 AM
其實我都諗緊買呢部定係6270or等6280= =~

cccal2006-2-10 05:26 PM
[quote]Originally posted by [i]jcg2004[/i] at 2006-2-10 07:06 PM:
其實我都諗緊買呢部定係6270or等6280= =~ [/quote]

如果不計價錢,當然是 6280。買6280,相信不會有後悔、或功能不足的情況 (出機後的短子內)。

然而 2688 ,看見別的同期機,則較大機會會稍覺不足的!

個人而言,6280 好像可拍 VGA 的片,拍相亦有 2 mpixel及質素較佳!!

所以 不考慮 6270 的,反而是 2688 或 6280 。

如金錢許可,又不會常換機、追機的,最好都係揀 6280。

kyliepurple2006-2-10 06:41 PM
以下e部機同m2688係咪一樣??

[url]http://buy.yahoo.com.tw/gdsale/gdsale.asp?gdid=123770[/url]

a軍2006-2-11 04:10 AM
[quote]Originally posted by [i]kyliepurple[/i] at 2006-2-11 02:41 AM:
以下e部機同m2688係咪一樣??

[url]http://buy.yahoo.com.tw/gdsale/gdsale.asp?gdid=123770[/url] [/quote]
是同一部機...

不過應該係響台灣以現代的品牌推出

香港則以另一間...不過亦有可能是OEM機

查看完整版本: LINX M2688 用家發表意見